طرح موشکی هفت دقیقه تا تلآویو از کجا آب میخورد؟
![طرح موشکی هفت دقیقه تا تلآویو از کجا آب میخورد؟](https://app.akharinkhabar.ir/images/2020/11/11/84be9910-d967-46c3-8b5e-da2aa40531d7.jpeg)
باشگاه خبرنگاران/ ۲۱ آبان ماه سال ۹۰ يادآور اتفاق تلخي است که هيچگاه از خاطر مردم ايران پاک نميشود. حجت الاسلام سيد حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان درباره شهيد طهراني مقدم ميگويد: «هر زني که در لبنان از شمال به جنوب يا بالعکس سفر ميکند، اين امنيت را مديون حاج حسن آقاي طهراني مقدم است». به درستي که حاج حسن توانست فلسفه هفت دقيقه تا تلآويو را عملياتي کند با ساخت موشکهايي مثل سجيل و شهاب که مسير ايران تا سرزمينهاي اشغالي را زير ده دقيقه طي مي کنند.
۲۱ آبان ماه سال ۱۳۹۰ سالروز شهادت مردي است که يکي از استوانههاي قدرت ايران در دوران پس از پيروزي انقلاب اسلامي و چه بسا در تمام تاريخ ايران را بنا نهاد و آن چيزي نبود جز صنعت موشکي. اين قدرت به قدري مهم است که برخي کشورهاي اروپايي و آمريکا به دنبال اين هستند تا آن را از طريق مذاکره از کشورمان بگيرند. همان طور که رهبر انقلاب هم به مسئله موشکي و لزوم داشتن آن اشاره کردند، قدرت موشکي امروز براي ايران اسلامي با جغرافياي ژئوپولتيک خود يک نياز اساسي به شمار ميرود.
صنعت موشکي چگونه شکل گرفت؟
موشک و انواع آن تسليحاتي بودند که تا پيش از پيروزي انقلاب اسلامي، کشورمان فقط نوع موشک هاوک آن را در اختيار داشت و فقط استفاده پدافندي از آن ميکرد. انقلاب اسلامي که پيروز شد، دو سال پس از آن ارتش بعث با حمايت استکبار جهاني و قدرتهاي فرامنطقهاي به کشورمان حمله کرد تا قسمتهايي از خاک کشورمان را تجزيه کند و نقشه منطقه را تغيير دهد. اما ايران اسلامي با استفاده از جوانان و نيروهاي مسلح خود توانست تا بر دشمن بعثي فائق آمده و پيروز شود.
يکي از مواردي که رژيم صدام در اين جنگ به آن عمل مي کرد علاوه بر نظاميان، غيرنظاميان را هم با استفاده از جنگندهها و موشکهاي دوربرد اسکاد بي و اسکاد سي هدف قرار ميداد. اما ايران در مقابل اين حملات غالبا بي دفاع بود و موشکي نداشت تا با آن از خودش دفاع کند. همين موقع بود که جوانان در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي دست به کار شدند تا بتوانند موشکهاي بومي خود را تهيه و توليد کنند. اما اين دانش هنوز در ايران وجود نداشت و بايد از ساير کشورها تهيه ميشد. به همين دليل هم مسئولان دفاعي کشورمان به سراغ چند کشور دوست مانند ليبي و سوريه رفتند تا موشک مورد نياز خود را تهيه کنند.
ايران توانست از طريق مذاکره با معمر قذافي ۱۰ فروند موشک اسکاد بي دريافت کند. مسئول مذاکره با قذافي سردار محسن رفيق دوست وزير سپاه در دوران دفاع مقدس بود. او از اين ديدار خاطرهاي جالب دارد و آن ملاقات را اينگونه روايت ميکند: «در روزهايي که عراق، تهران را موشکباران ميکرد، من به همراه آقاي صفوي به ديدار قذافي رفتم که او در اين ديدار ۱۰ موشک به ما داد و به ما گفت که من يک شرط دارم و اين شرط نيز آن است که يکي از اين ۱۰ موشک را به سمت عربستان سعودي شليک کنيد که من در آن زمان نيز اين شرط را پذيرفتم. بعد از آن ديدار من دو مرتبه ديگر به ليبي رفتم و در هر سري ۱۰ موشک از آنها به رايگان ميگرفتم و در هر مرتبه نيز قول ميدادم شرطشان را اجرا خواهم کرد. اين در حالي بود که ما با عربستان سعودي جنگي نداشتيم و دليلي نداشت که بيخودي به سمت عربستان سعودي موشکي شليک کنيم. بعد از آن نيز از کره شمالي موشکهاي مورد نياز خود را خريداري کرديم و سپس خودمان موشک ساختيم.»
پس از اين بود که مسئولان سپاه پاسداران در دفاع مقدس گروهي را که به سوريه فرستادند تا نحوه کار با موشکهاي اسکاد را آموزش بيينند و مسئول آن تيم که بعدها به خاطر خدمات خود به پدر موشکي ايران معروف شد، شهيد حسن طهراني مقدم است که در ادامه با زندگي او آشنا ميشويم.
مغز متفکر ايران در ساخت موشکهاي سپاه که بود؟
سردار سرلشکر پاسدار شهيد حسن طهراني مقدم يکي از مغزهاي متفکر سپاه پاسداران انقلاب اسلامي است که به خاطر فعاليتهايش در بنيانگذاري يگان موشکي سپاه به پدر موشکي ايران معروف شد. حسن روز ۶ آبان ماه سال ۱۳۳۸ در يک خانواده پر جمعيت مذهبي و در محله سرچشمه تهران چشم به جهان گشود. او در دوران کودکي به همراه خانواده اش به علت شغل پدرش که خياط بود به محلههاي شکوفه و بهارستان رفت و دوران ابتدايي و هنرستان خود را در اين دو محله سپري کرد.
او از همان دوران کودکي همواره پاي کار حضور در مسجد بود و فعاليتهاي خود را با سرپرستي آيت الله سيدعلي لواساني در سال ۱۳۴۸ و در مسجد زينب کبري (س) سرچشمه آغاز کرد و ادامه داد. او و برادرانش وارد گروه سرود همان مسجد شدند و فعاليتهاي فرهنگي خودشان را در آن گروه ادامه دادند. نکته جالب اين است که اين گروه سرود هسته تشکيل همان گروه سرودي شد که روز ۱۲ بهمن ۵۷ در هنگام ورود امام خميني (ره) به کشورمان از او استقبال کرده بودند و سرود خوش آمد گويي براي او خواندند.
اواسط سال ۱۳۵۶ بود که موفق شد تا تحصيلاتش در هنرستان را به پايان برساند و مدرک ديپلم خود را اخذ کند. سپس در همين سال در مقطع فوق ديپلم رشته برش قطعات صنعتي مدرسه عالي تکنيکيوم نفيسي پذيرفته شد و نحصيلاتش را ادامه داد.
حسن و برادرش محمد همانند ساير مردم ايران با آغاز تظاهرات مردمي عليه رژيم ستمشاهي به صف انقلابيون پيوستند و در همان روزهاي انقلاب به همراه دوستانش و با استفاده از سه راهي لوله آب، نارنجکهاي دستي ميساخت و آنها را به انقلابيون ميداد. يکي از خاطراتش در مواجهه با نظاميان رژيم شاهنشاهي شنيدني است؛ شب ۲۲ بهمن ماه بود که در ميدان امام حسين (فوزيه سابق) با پرتاب نارنجک دستي يک خودروي نظامي ارتش را مصادره و سرهنگ سوار بر آن خودرو را اسير کرد.
انقلاب اسلامي که در سال ۵۷ پيروز شد، حسن و برادرش همانند ساير انقلابيون مشغول جشن و شادي بودند. يک سال پس از پيروزي انقلاب اسلامي در سال ۵۸ در مقطع ليسانسِ رشته مهندسي صنايع دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي پذيرفته شد و توانست تا در همان رشته مدرک مهندسي صنايع خودش را اخذ کند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامي که تاسيس شد او نيز همانند ساير جوان انقلابي و در تيرماه سال ۱۳۵۹ در سن ۲۱ سالگي به عضويت سپاه درآمد و در اولين مسئوليت خود به عنوان مسئول اطلاعات منطقه ۳ سپاه شمال منصوب شد و تا آخرين روز مهرماه همان سال در اين مسئوليت باقي ماند.
![سپاه پاسداران قدرت موشکي امروز خود را مديون کيست؟ + تصاوير سپاه پاسداران قدرت موشکي امروز خود را مديون کيست؟ + تصاوير](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1399/8/21/12908764_876.jpg)
شهيد تهراني مقدم يکي از نخستين افرادي بود که اولين جرقههاي شکل گيري توپخانه سپاه را زدند و توانستند تا با يک آتشبار توپخانه ۱۵۵ ميليمتري کششي، يک توپخانه ۱۳۰ ميليمتري و و يک آتشبار ۱۰۵ ميليمتري پرتغالي غنيميتي از ارتش بعث عراق در ۱۳۵۹ توپخانه سپاه را تشکيل دهند و بعدها با استفاده از اين توپخانه در لشکر امام حسين (ع) اصفهان مواضع دشمن بعثي را بمباران کنند. همين گروه بعدها و در سال ۱۳۶۱ واحد و يگان توپخانه سپاه را تشکيل دهند.
نخستين فرمانده موشکي سپاه که بود؟
حاج حسن طهراني مقدم نخستين موسس و ايجاد کننده فرماندهي موشکي سپاه بود که اين واحد را در آبانماه سال ۱۳۶۲ تاسيس کرد و ۲۱ اسفندماه ۱۳۶۳ اولين موشک ايران را به کرکوک شليک کرد. دومين موشک سپاه هم در بامداد روز ۲۳ اسفندماه سال ۱۳۶۴ به بانک ۱۸ طبقه رافدين بغداد اصابت کرد و موشک بعدي در باشگاه افسران ارتش عراق در بغداد فرود آمد و حدود ۲۰۰ نفر از فرماندهان عراقي را به هلاکت رساند. پس از صدور فرمان تاريخ امام (ره) مبني بر تشکيل نيروهاي سه گانه سپاه پاسداران، شهيد مقدم در سال ۱۳۶۴ به عنوان فرمانده موشکي نيروي هوايي سپاه منصوب شد.
موسس يگان موشکي حزب الله که بود؟
شهيد طهراني مقدم موسس يگان هاي موشکي حزب الله لبنان هم بود که اين کار در سالهاي ۶۶ و ۶۵ محقق شد. با کارهايي که حاج حسن انجام داد، حزبالله موفق به تجهيز سلاحهايي شد که هر گاه صهيونيستها شرارتي ميکردند، با پاسخ دندانشکن مواجه ميشدند. رژيم صهيونيستي اگر هر گونه عمليات يا تهديدي را عليه جمهوري اسلامي داشته باشد، از ناحيه موشکهاي حزبالله لبنان مشت محکمي را دريافت خواهد کرد که قلب تلآويو را زير و رو ميکند. بايد بگويم بهترين هديه حاج حسن آقا به مردم و حزب الله لبنان، آموزش و انتقال تجربيات موشکي به اين کشور بود، به طوري که در جنگ ۳۳ روزه و جنگ ۲۲ روزه غزه، پيروزي حزب الله و بچههاي حماس عليه صهيونيستها مديون همين آيندهنگري او بود که رزمندگان حزبالله را آموزش داد. از همين طريق بود که حزبالله توانست سيستم موشکياش را ايجاد کند و نه تنها مانع پيشرفت رژيم صهيونيستي در جنوب لبنان شد، بلکه تمام نقشههاي صهيونيستها را نقش بر آب کرد.
حجت الاسلام سيد حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان درباره شهيد طهراني مقدم ميگويد: «هر زني که در لبنان از شمال به جنوب يا بالعکس سفر ميکند، اين امنيت را مديون حاج حسن آقاي طهراني مقدم است». به درستي که حاج حسن توانست فلسفه هفت دقيقه تا تلآويو را عملياتي کند با ساخت موشکهايي مثل سجيل و شهاب که مسير ايران تا سرزمينهاي اشغالي را زير ده دقيقه طي مي کنند.
نخستين موشکهاي سپاه در چه سالي طراحي و ساخته شد؟
شهيد حاج حسن طهراني مقدم نخستين موشک ايراني را در سال ۱۳۶۶ با نام نازعات طراحي و شليک کرد. پس از اين بود که همين واحد در سال ۱۳۷۷ موفق به دستيابي موشک دوربرد و قوي شهاب ۳ شد.
سردار «عباس خاني آراني» جانشين فرمانده توپخانه و موشکي نيروي زميني سپاه دستيابي به اين موفقيت را چنين روايت ميکند: «درست است که وزارت دفاع به عنوان واحد پشتيباني کننده نيروهاي مسلح در بحث ساخت موشک «شهاب ۳» وارد ميشود، اما عمده کارهاي تحقيقاتياش را شهيد مقدم انجام داده بود. اين شهيد عزيز عقيده داشت نبايد چيزي را ديگران بسازند و بعد آن را به ما بدهند. به عبارت ديگر ميگفت اگر نيروهاي مسلح ما درک کردند بنابر نوع تهديد به چه ابزاري براي مقابله نياز دارند، بايد براي توليد آن گام بردارند. زيرا متخصصان داخلي کشورمان از توانمندي و قدرت عمل بسيار بالايي برخوردار هستند».
شهيد طهراني مقدم، شخصيتي چند بُعدي داشت
شهيد حاج حسن طهراني مقدم يکي از شخصيتهاي نظامي است که علاوه بر بعد نظامي، بعد ورزشي نيز داشت. او در سال ۱۳۸۱ به همراه ۵ هزار کوهنورد از همه ردههاي سپاه پاسداران توانست تا به قله دماوند صعود کند. سردار «يدالله مکاري» مسئول هيات کوهنوردي سپاه اين صعود را بدين گونه روايت ميکند: «کاري که سردار حسن مقدم انجام داد، کاري بس دشوار و بزرگ بود، ولي از آنجا که قربة اليالله بود و همراه با توکل و نشأت گرفته از نام ائمه و ياري گرفتن از آنها بود، باموفقيت به انجام رسيد. صعود به قله دماوند بدون شک براي اولين و آخرين بار بود که اجرا شد. در سالروز ميلاد حضرت فاطمه زهرا (س) از چهارده يال کوه دماوند با نام چهارده معصوم با شرکت ۵ هزار کوهنورد از سراسر ردههاي سپاه انجام شد که از اين تعداد، ۴۱۳۷ نفر آنان موفق به صعود بر بام ايران يعني قله دماوند شدند و حديث کسا را آنجا قرائت کردند».
مسئوليتهاي شهيد طهراني مقدم در دهه ۸۰
سردار طهراني مقدم در دهه پاياني زندگي خود مسئوليتهاي جانشيني نيروي هوا فضاي سپاه پاسداران در سال ۱۳۸۴ و رياست سازمان جهاد خودکفايي سپاه در سال ۱۳۸۵ را بر عهده داشت و تا آخرين روز عمر در اين سمت باقي ماند.
شهادت پدر موشکي ايران در آذرماه سال ۹۰
سردار شهيد حاج حسن طهراني مقدم تا روز آخر عمر نيز به عنوان مسئول اين سازمان در ايجاد يک توان علمي و دانشي پايه و زير بنايي مشغول کارهاي علمي و تحقيقاتي بود و روز ۲۱ آبان ماه سال ۹۰ در حالي که در پادگان اميرالمومنين (ع) شهرستان ملارد براي آزمايش موشکي آماده ميشد، بر اثر انفجار زاغه مهمات، به ياران شهيدش پيوست.
پدر موشکي ايران در کلام رهبر انقلاب
حضرت آيتالله خامنهاي رهبر انقلاب براي تقدير از شهيد طهراني مقدم و همکارانش دست خطي را نوشته اند که متن آن به شرح زير است:
بسماللهالرحمنالرحيم
شما به کمک و هدايت خداوند عليم و قدير توانستهايد کار بزرگي را به سامان برسانيد. اين، بار ديگر معجزه تواناييهاي عزم راسخ انسان مؤمن را در معرض نگاه ما ميگذارد و ما را اميدوارتر از هميشه به همت و تلاش برميانگيزد.
از پيشروي در راه شناختن هدفهاي بلند و راههاي ميانبرُ براي رسيدن به آن و آنگاه همت گماشتن و گام برداشتن خسته نشويد؛ به ايستگاههاي ميان راه دلخوش و قانع نشويد؛ به خداي بزرگ اعتماد کنيد و همه توان خود را به عرصه بياوريد. خداوند يار و نگهدار شما مردان مؤمن و دانشمند و پرتلاش باد.
سيد علي خامنهاي
۸۹/۰۳/۹
هنگامي که منافقين ميخواستند تا حاج حسن را ترور کنند
فعاليت هاي حاج حسن به قدري قلب ضد انقلاب را سوزانده و چشمشان را کور کرده بود که محمد برادر شهيد مي گويد: که برادرم چند بار از جانب گروهک تروريستي منافقين تهديد شد به دليل آن که موشکي به مقر منافقين در داخل خاک عراق زد. همان شب راديو منافقين اعلام کرد اين مقدم را ما ميزنيم. زماني که ترور شهيد صياد شيرازي را طراحي کردند، همزمان طرح ترور حاج حسن آقاي مقدم را نيز در دستور کار داشتند و ميخواستند هر دوي آنها را ترور کنند که يک گروه از آنها دستگير شدند.