نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

فلاحت‌پیشه: به عربستان پیام بدهیم

منبع
ايرنا
بروزرسانی
فلاحت‌پیشه: به عربستان پیام بدهیم

ايرنا/ رييس پيشين کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي با بيان اينکه احياي برجام نيازمند ارائه تعريف واقع گرايانه ازآن است، گفت: «اين هماني» بايدن و ترامپ به سود صهيونيست‌ها، مرتجعين منطقه و نومحافظه‌کاران آمريکايي است که سعي مي‌کنند فضاي مناسبات ايران و آمريکا در دوران جنگ سرد باقي بماند.

«حشمت‌الله فلاحت‌پيشه» در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي ايرنا، با اشاره به پيروزي جو بايدن در انتخابات رياست جمهوري آمريکا گفت: اگر ايران و آمريکا بخواهند توافق هسته‌اي را احيا کنند، بايد از آن يک تعريف واقع‌گرايانه ارائه دهند. برجام براي هر دو طرف، يک توافق کامل و ايده‌آل نبود اما در شرايط واقع‌گرايانه و حساسي به دست آمد و به اين دليل که در ميز مذاکرات هم ايران و هم آمريکا حضور داشتند، يک توافق بي‌سابقه محسوب مي‌شود.

وي با بيان اينکه با رياست جمهوري ترامپ شرايط ديگري در بر روند اجراي برجام حاکم شد، اظهار داشت: آمريکايي‌ها ابتدا مي‌خواستند ايران از اين توافق خارج شود اما ايران اين کار را نکرد و واشنگتن خود از برجام خارج شد. اين در حالي است که اگر ترامپ راي نمي‌آورد و رئيس‌جمهور نمي‌شد، برجام اکنون به نيمه ساليان اجراي خود رسيده بود و بخش اعظمي از اين توافق اجرايي شده بود.

۹۴۸ تحريم از ۱۲۴۸ تحريم در دوران اوباما به واسطه برجام لغو شده بود

اين تحليلگر مسائل سياست خارجي ادامه داد: ۹۴۸ تحريم از ۱۲۴۸ تحريم در دوران اوباما به واسطه برجام لغو شده بود و روند به گونه‌اي بود که مابقي تحريم‌ها هم لغو مي‌شدند اما با آمدن ترامپ، ورق برگشت.

فلاحت‌پيشه با اشاره به برخي از انتقادات مطرح شده به برجام از سوي مخالفان و منتقدان دولت تصريح کرد: مخالفان دولت انتقادات و ايرادات زيادي به برجام وارد مي‌کنند اما نکته‌اي که بايد در نظر گرفت اين است که منتقدان آمريکايي برجام هم به دولت وقت آمريکا انتقاد مي‌کردند و مي‌گفتند با اين توافق، امتيازات زيادي به ايران داديد و سر آمريکا کلاه گذاشته شد. يکي از مهمترين انتقادات‌شان هم آن بود که ايران تنها کشوري است که بدون جنگ و تغيير رژيم، از فصل هفتم منشور ملل متحد با گرفتن امتيازات خوبي خارج شد.

سرنوشت برجام را بايد از سرنوشت مذاکره با آمريکا جدا کرد

وي با تاکيد بر اينکه احياي برجام در راستاي منافع ملي است اما سرنوشت آن را بايد از سرنوشت مذاکره با آمريکا جدا کرد، خاطرنشان کرد: برجام و آينده آن ممکن است با دو مسئله مورد تهديد قرار بگيرد؛ يکي اينکه گروهي احساس مي‌کنند پيروزي بايدن و بازگشت احتمالي آمريکا به ضرر آنها است و مي‌تواند بر سرنوشت انتخابات رياست جمهوري در سال ۱۴۰۰ اثر بگذارد و ديگر آنکه وحدت سياست خارجي از بين برود و ما شاهد دو رويکرد در سياست خارجي شويم و اينکه هر دولتي بخواهد هر جور خواست، نسبت به موضوع هسته‌اي عمل کند.

به گفته اين نماينده سابق مجلس، از زمان بروز بحران هسته‌اي، تمامي دولت‌ها در قبال مسئله هسته‌اي داراي رويه واحد بوده و وحدت در سياست خارجي را شاهد بوديم به شکلي که مذاکرات هسته‌اي از زمان دولت سيدمحمد خاتمي آغاز و در زمان احمدي‌نژاد ادامه يافت اما در دولت حسن روحاني به نتيجه رسيد.

فلاحت‌پيشه افزود: اکنون هم در هر دولتي که توافق هسته‌اي احيا شود و مذاکرات برجامي انجام شود، دولت بعدي بايد به آن پايبند بوده و نخواهد سليقه و نظر خود را ترجيح دهد بلکه بايد در چارچوب سياست‌هاي کلي نظام اقدام کند.

وي با بيان اينکه برخي از صحبت‌هاي مطرح شده درباره برجام به هيچ وجه به سود منافع ملي نيست، ابراز داشت: منافع ملي در احياي هرچه سريع‌تر برجام است اما وقتي عده‌اي مي‌گويند اين دولت حق مذاکره را ندارد، مخالفان تنش‌زدايي ايران و آمريکا بر اين طبل مي‌کوبند که اگر با دولت فعلي مذاکره شود، دولت بعدي ممکن است از آن خارج شود. در واقع، آنها به اين بهانه مي‌خواهند فشار بر ايران ادامه يابد و بتوانند بر روند دولت آينده آمريکا درباره ايران هم تاثير بگذارند.

بايدن درباره ايران دست به عصا حرکت کرده است

استاد علوم سياسي و روابط بين‌الملل دانشگاه علامه طباطبايي با تاکيد بر اينکه مذاکره با آمريکا در شرايط کنوني شدني نيست، بيان کرد: برجام مي‌تواند بنيان و اساسي براي تنش‌زدايي ميان تهران و واشنگتن باشد اما نبايد آن را به معناي مذاکره با آمريکا قلمداد کرد. در قبال برجام، تابوزدايي شده اما هنوز در مورد مذاکره با آمريکا اين تابو از بين نرفته است. با اين تفاسير، اگر حتي يک روز زودتر هم برجام احيا شود، اين مسئله هم به سود ايران و هم به سود آمريکا است.

فلاحت‌پيشه يادآور شد: بايدن پس از اعلام نتايج انتخابات مسائل مختلفي را مطرح کرده است مثلا اينکه به توافق آب و هوايي پاريس بازخواهيم گشت يا يک آجر بر ديوار مکزيک افزوده نمي‌شود اما درباره برجام و ايران تاکنون موضع‌گيري نکرده است چون مي‌داند اين موضوع چه دشمناني دارد و دست به عصا حرکت کرده است.

«اين هماني» بايدن و ترامپ، به سود مثلث صهيونيست‌ها، مرتجعين و نومحافظه‌کاران است

وي با بيان اينکه نبايد از پيروزي بايدن در انتخابات رياست جمهوري دچار ذوق‌زدگي شويم، عنوان کرد: هر آنچه از برجام باقي مانده، به خاطر ايران بوده است وگرنه آمريکا از آن خارج و اروپايي‌ها هم در اجراي تعهدات‌شان ناتوان بودند. اقدامات ايران هم درباره کاهش تعهدات و افزايش محصولات در چارچوب ظرفيت‌هاي برجام بوده و تخطي از آن انجام نشده است.

رييس پيشين کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با بيان اينکه در راه احياي برجام نبايد ايجاد مانع کرد، گفت: برخي بايدن و ترامپ يا ترامپ و اوباما را يکي مي‌کنند و «اين هماني» مي‌کنند در حالي که واقعا ميان آنها تفاوت‌هاي جدي و مشخصي وجود دارد. واقعيت اين است که تفاوت‌هاي جدي با کسي برجام را امضا کرد و کسي از برجام خارج شد، وجود دارد. «اين هماني» به سود مثلث صهيونيست‌ها، مرتجعين منطقه و نومحافظه‌کاران آمريکايي است که سعي مي‌کنند فضاي مناسبات ايران و آمريکا در دوران جنگ سرد باقي بماند.

پمپئو به دنبال حاکم کردن ادبيات توهين‌آميز ميان ايران و آمريکا است

فلاحت‌پيشه درباره سفر مايک پمپئو، وزير امور خارجه آمريکا به منطقه هم اظهار داشت: پمپئو نماينده دولت ترامپ هم نيست بلکه او نماينده صهيونيست‌ها، مرتجعين منطقه و نومحافظه‌کاران آمريکايي است. تحليل محتواي موضع‌گيري‌هاي او نشان مي‌دهد پمپئو به دنبال حاکم کردن ادبيات بي‌ادبانه و توهين‌آميز ميان ايران و آمريکا براي جلوگيري از هرگونه تنش‌زدايي و سخت‌تر کردن مديريت روابط ميان دو کشور است.

به گفته اين تحليلگر مسائل سياست خارجي، پمپئو مي‌داند ايراني‌ها به اظهارات وقيحانه و توهين‌آميز حساس هستند بنابراين به عمد اقدامات وقيحانه و اظهارات توهين‌آميزي را مطرح مي‌کند تا ادبيات تنش‌زدايي و احترام ميان دو کشور حاکم نشود.

پمپئو براي آخرين آشوب‌سازي به منطقه آمده است

وي با اشاره به سفر اخير منطقه‌اي پمپئو تصريح کرد: هيچ وزير خارجه‌اي در آمريکا به اندازه پمپئو با ايران دشمني نکرده است. او اکنون براي آخرين آشوب‌سازي به منطقه آمده است. اگر ترامپ رئيس‌جمهور باقي مي‌ماند، پمپئو براي ايجاد جنگ نيابتي تلاش مي‌کرد ولي اکنون در موضع انفعال قرار گرفته و استراتژي جلوگيري از هرگونه تنش‌زدايي و احياي برجام را دنبال مي‌کند.

فلاحت‌پيشه درباره ضرورت اعتمادسازي منطقه‌اي همزمان با مذاکرات احتمالي احياي برجام هم خاطرنشان کرد: سه جريان در منطقه وجود دارد؛ يک جريان از اينکه سياست تنش‌زاي ترامپ در منطقه ادامه نمي‌يابد، خوشحال است مانند عمان. يک جريان با گسترش تروريسم داعش راهبرد واقع‌گرايانه‌تري را در پيش گرفته است مانند کويت، قطر و اردن و مي‌داند تنش به سود منطقه نيست اما يک جريان هم به رهبري عربستان تلاش مي‌کند تنش با ايران همچنان ادامه يابد.

به عربستان پيام بدهيم

وي اضافه کرد: به نظر من، وزارت امور خارجه وظيفه دارد هم‌زمان با گسترش مناسبات با کشورهاي جريان نخست، با کشورهاي جريان دوم هم گفت‌وگوها و مناسباتش را توسعه دهد و با رفع نگراني‌ها و پاسخ به دغدغه‌هاي آنها، نگذارد اين کشورها به دامن عربستان بيفتند.

اين نماينده سابق مجلس يادآورشد: در رابطه با عربستان هم بايد سعي کنيم تنش موجود را مديريت و از افزايش آن جلوگيري کنيم. در ابتداي دولت روحاني، دو، سه بار به رياض براي بهبود مناسبات پيام داده شد اما سعودي‌ها به آن توجه نکردند. اکنون هم لازم است ايران پيشقدم شود و به عربستان بگويد خواهان تنش نيست و بهتر است در مورد مسائل منطقه‌اي گفت‌وگو و تفاهم کنند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره