بایدهای امین زاده برای حضور اصلاحطلبان در انتخابات ۱۴۰۰

ايسنا/ يک فعال سياسي اصلاح طلب گفت: اصلاح طلبان بايد همواره و تحت بيشترين فشارها نيز به راهکاري هاي خروج کشور از بحران و حرکت به سوي اقتدار ملي و توسعه ملي بينديشند.
هفتمين نشست مشترک شوراي مرکزي حزب جوانان ايران اسلامي با دبيران استاني اين حزب اصلاح طلب و با حضور محسن امين زاده معاون وزير امور خارجه دولت اصلاحات به صورت مجازي برگزار شد.
در اين نشست امين زاده ابتدا ضمن بررسي حواشي انتخابات رياست جمهوري آمريکا به پديده انتخابات ايران و ايالات متحده پرداخت و گفت: انتخابات آمريکا از جهات مختلفي براي ما درس آموز است. نکته اول آن که ساختار انتخاباتي ايران به دليل ضرورت اخذ اکثريت مطلق آرا بي شباهت به ساختار دو حزبي آمريکا نيست. عملکرد و تلاش دو حزب قدرتمند و پر نفوذ جمهوري خواه و دموکرات در آمريکا شبيه تلاش دو جريان سياسي اصلاح طلب و اصولگرا براي پيروزي در انتخابات است. به همين دليل اجماع اصلاح طلبان بر سر يک نامزد و ساختارهاي اجماع ساز اصلاح طلبان که آنان را به يک مجموعه يکپارچه بدل مي کند اهميت زيادي براي پيروزي اصلاح طلبان در انتخابات دارد.
وي معتقد است: شکست ترامپ براي ايران يک فرصت بزرگ است. اين به معناي آسان بودن مذاکره و مصالحه با دولت بايدن نيست. به معناي ناديده گرفته مقاصد دولت آمريکا نيست. به معناي بي توجهي به تاثيرپذيري شديد آمريکا از اسرائيل نيست. به رغم همه اين دشواري ها، شکست ترامپ موقعيت و منزلتي براي ايران ايجاد کرده که مي تواند سرافراز به مذاکره با دولت جديد آمريکا بنشيند و از بحران بين المللي خارج شود و مسير خردمندانه ديپلماسي مقتدرانه براي دستيابي به مصالح و منافع خود را دنبال کند. فرصتي که مي تواند زمينه ساز توسعه ملي در ايران و بازسازي اقتصاد در حال سقوط کشور باشد.
امين زاده در رابطه با مسئله برجام و ضرورت توجه به دستاورد هاي آن نيز گفت: برجام پيروزي بزرگ ايران در ديپلماسي چند جانبه و بهترين راهکار براي عبور از معضلي بود که با ماجراجويي دولت احمدي نژاد به ايران تحميل شده است . هرچه تحريم به ايران تحميل شده است ناشي از عملکرد آن دولت و کشاندن پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل و تحويل پرونده به دولت آمريکا بوده است. کار بزرگ ظريف خارج کردن پرونده هسته اي ايران از شوراي امنيت و از اختيار دولت آمريکا بود. اگر در آن دولت مديريت صحيح ديپلماسي وجود داشت، نه ايران تحريم ميشد، نه نياز به برجامي بود و که خروج آمريکا آن را شديدا دچار اختلال کند. اگر ايران مذاکرات خود را با جامعه جهاني ادامه مي داد، ايران تحريم نمي شد و وضعيت صنايع هسته اي کشور هم در همين حدي که امروز وجود دارد باقي ميماند.
معاون وزارت امور خارجه دولت خاتمي در رابطه با حضور ايران در سوريه و مبارزه با داعش گفت: اختلاف نظرهايي درباره ضرورت حضور ايران در مبارزه با داعش وجود دارد. اما بهرحال داعش براي ايران تهديد بود و نيروهاي مسلح ايران در سرکوب داعش در سوريه و عراق موفق عمل کردند. اما حضور داعش در منطقه صرفا تهديدي براي ايران نبود بلکه تهديدي جهاني بود و ايران مي توانست در اين رابطه با جامعه جهاني و اروپا مذاکره کند و در قبال مبارزه با داعش موقعيت بين المللي خود را تقويت کرده و کشورهاي غربي را وادار به دادن امتياز بکند. ايران مي توانست در مذاکرات مقتدرانه با آمريکا و جامعه جهاني نه تنها در قبال مبارزه با داعش امتياز و اعتبار بين المللي بدست آورد، بلکه فشارهاي اسرائيل و عربستان سعودي به آمريکا را خنثي و مانع خروج آمريکا از برجام شود.
وي افزود: در زمان حمله آمريکا به افغانستان و عراق، ايران توانست با ديپلماسي قوي و مدبرانه، بدون کمترين هزينه انساني و نظامي، صرفا با ديپلماسي خردمندانه امتيازات بسيار مهمي بدست آورد. امتيازاتي که باعث افزايش قدرت منطقه اي ايران شد و درهاي زيادي در سطح جهان را به روي توسعه ملي ايران گشود و ايران بدونه خسارت و هزينه، به اهداف مورد نظر خود در مقابل رژيم صدام و رژِيم طالبان رسيد. با تجربه اي که ايران در تحولات افغانستان و عراق داشت؛ مي توانست در شرايطي که به تنهايي در عراق و سوريه با داعش مبارزه ميکرد و سرمايه انساني و مالي بسياري را در آن سوي مرزها به خدمت گرفته بود، موقعيت خود را در سطح جهان و در منطقه ارتقاء بخشد و فرصت هاي مهمي براي امنيت ملي و توسعه ملي بدست آورد .
امين زاده با تاکيد بر ضرورت اصلاح سيستم اقتصادي ايران و تلاش براي برون رفت از وضعيت موجود ابراز عقيده کرد: آمريکاييان توانسته اند در توليد و صادرات نفت خودکفا شوند و ديگر نيازي درحد گذشته براي حضور در خليج فارس و خريد نفت کشورهاي منطقه ندارند، در نتيجه اهميت استراتژيکي نفت ايران تا حد زيادي از بين رفته است و حذف نفت ايران تاثيري در بازار و قيمت نفت ندارد. از سوي ديگر کاسبان تحريم نيز به بهانه هاي واهي مانع پيوستن جمهوري اسلامي به FATF شده اند که اين امر موجب شده تا هيچ کشوري با ايران وارد مبادلات اقتصادي نشود و حتي چين، روسيه و عراق نيز به همين بهانه از همکاري اقتصادي با ايران طفره بروند. اين تحولات نيز روند توسعه ايران را دشوارتر کرده است.
امين زاده معتقد است: امروز قدرت نظامي به تنهايي نقش بازدارندگي ندارد و هيچ کشوري نمي تواند با اقتصادي نابسامان و بحران هاي اجتماعي و صرفا با اتکا به قواي نظامي در سطح جهان مدعي عزت و قدرت شود.
معاون وزير امور خارجه دولت اصلاحات پيروزي جو بايدن در انتخابات آمريکا را بهترين فرصت براي مذاکره با اين کشور دانست و گفت: در روابط بين المللي نه دشمن ابدي وجود دارد و نه دوست ابدي و اين شرايط حال است که معين مي کند که چه سياستي براي برون رفت از بحران و ارتقاء منزلت بين المللي کشور بايد اتخاذ شود. مذاکره با امريکا براي پذيرش ادعاها و خواسته اي آمريکا نيست بلکه براي تامين امنيت ملي و منافع ملي ايران ضروري و بسيار موثر است. هيچ دولتي از مذاکره نمي گريزد. دولت مقتدر مقتدرانه مذاکره مي کند و مقتدرانه امتياز مي گيرد. حتي درمذاکره با دولت مخالف و يا دشمن خود. مذاکره هراسي در ايران محصول تفکر جرياني است که بقاي خود را در بحران و تحريم و تهديد مي بيند.
وي افزود: ايران مي تواند با توجه و درک تاريخي اختلافاتش با آمريکا و توجه به مقاصد و ترفندهاي آمريکا، براي مصالح امروز کشور تنش هاي خود را با امريکا کاهش دهد. دولت چين از طريق ديپلماسي فرصت هاي بسيار با ارزشي براي توسعه ملي کشور فقير خود فراهم کرد و کشورش را به موقعيت بزرگترين قدرت اقتصادي جهان ارتقاء داد. ايران نيز مي تواند با چشم انداز موقعيت و منزلت و اقتدار اقتصادي شايسته ملت ايران به توسعه ملي مقتدرانه بينديشد و با ديپلماسي اين موقعيت را براي کشور ايجاد کند.
امين زاده افزود : ايران بايد در جهت دستيابي به توسعه اقتصادي و خارج شدن از وضع کنوني، با قدرت ديپلماسي به تعامل با جهانيان از جمله آمريکا روي بياورد و به نتيجه مطلوب برسد.
او ياد آورد شد: در کنار همه مجاهدت ها و مبارزات عظيم مردم ايران و نظاميان ايران در مقابل تهاجم رژيم صدام و هشت سال جنگ تحميلي، سهم ديپلماسي در شکل گيري قطعنامه 598 بسيار مهم و سرنوشت ساز بود و ايران بدون ديپلماسي موفق خود و بدون قطعنامه 598 مي توانست در سال آخر جنگ با خطراتي جدي براي امنيت ملي خود مواجه شود.
او افزود: وظيفه نظاميان آمادگي مقتدرانه و مواجهه مقتدرانه نظامي با دشمن در وضعيت ضروري است. متقابلا وظيفه ديپلماسي، مذاکره مقتدرانه و کسب حداکثر امتيازات در جهت منافع ملي و امنيت ملي بدون جنگ است و در واقع ديپلماسي بدل کردن قدرت ملي به ابزار مذاکره براي کسب فرصت هاي ملي و قدرت ملي بيشتر است. نظاميان با اقتدار نظامي براي کشور امنيت و سربلندي مي آورند و دخالت آنان در سياست و ديپلماسي حتي فرصت هاي ناشي از رشادت هاي خودشان را هم به هدر مي دهد.
امين زاده در پايان اين نشست با تاکيد بر ضرورت توجه به سرنوشت انتخابات رياست جمهوري ۱۴۰۰ ايران گفت: بايد بپذيريم که شرايط اقتصادي و سياسي کشور به نحوي است که مردم نه به اصلاح طلبان خوشبين هستند و نه به اصولگرايان اعتماد دارند. کشاندن انتخابات به اين وضعيت نيز چيزي از مسئوليت هاي بزرگ اصلاح طلبان نسبت به سرنوشت کشور و ملت ايران نمي کاهد. اصلاح طلبان بايد همواره و تحت بيشترين فشارها نيز به راهکاري هاي خروج کشور از بحران و حرکت به سوي اقتدار ملي و توسعه ملي بينديشند و چه در حاکميت حضور داشته باشند و چه نه مي بايست براي سرافرازي ايران و ايرانيان تلاش کرده و توان خود را براي تدبير امور و اصلاح اشتباهات و انحرافات در مسير سربلندي ايران و ملت ايران بکار گيرند.