بورل: احیای برجام آسان نخواهد بود

ايسنا/ مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا ديدگاهش را درباره مسير جو بايدن رئيس جمهور منتخب آمريکا براي تعامل با ايران و بازگشت به توافق هسته اي بيان کرد.
مجله تايم درباره انتخابات آمريکا و تاثير آن بر تعاملات اين کشور نوشت: بايدن گفته است که دوباره به توافق هستهاي ۲۰۱۵ ايران که شامل ۱۲ سال مذاکره با ايالات متحده، اتحاديه اروپا، سازمان ملل، روسيه و چين است، خواهد پيوست. ترامپ در سال ۲۰۱۸ ايالات متحده را از توافق بيرون کشيد و درواقع کل توافق را نابود کرد. سپس ايالات متحده تحريمهاي سختگيرانهاي را اعمال کرد، صادرات نفت ايران، مايه حيات اقتصادي آن را متوقف کرد و هر شرکتي را که در ايران سرمايهگذاري انجام ميدهد را تهديد به ممانعت از فعاليت تجاري و اقتصادي در آمريکا کرد. اين تهديد شرکتهاي عظيم اروپايي، از جمله خودروساز فرانسوي پژو- سيتروئن و توتال غول انرژي را مجبور به رها کردن سرمايهگذاريهاي بزرگ در ايران کرد.
جوزپ بورل، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با وجود تعهد بايدن به توافق هستهاي ايران در گفتوگو با مجله تايم ميگويد که «احياي آن اکنون آسان نخواهد بود، به اين دليل که امضاکنندگان ميتوانند در مورد لغو مجدد آن توسط رئيسجمهور آينده ايالات متحده محتاط باشند» .
مجله تايمز مينويسد: از زمان خروج ترامپ در سال ۲۰۱۸، ايران برنامه هسته اي خود را تسريع کرده است که لغو تحريمهاي ايالات متحده را براي دولت بايدن دشوار خواهد کرد، چيزي که ايران به عنوان پيششرط توقف دوباره برنامه غني سازي اورانيوم به آن نياز دارد.
بورل در اين باره به تايم ميگويد: اين توافق فقط يک توافق هستهاي نيست. اين يک توافق اقتصادي است و ايران انتظار دارد مبادلهاي براي متوقف کردن برنامه هستهاي خود داشته باشد.
او همچنين به اين مجله گفت: مذاکرات مقدماتي ميتواند به سرعت پس از تحليف بايدن اتفاق بيفتد. اين توافق تنها راه ممانعت ايران از تبديل شدن به يک قدرت هسته اي است. فکر نمي کنم راهکار ديگري باشد.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در ادامه اين گفتوگو اظهار کرد: شما هرگز تاريخ را به عقب نخواهيد برگرداند. طي چهار سال رئيس جمهوري دونالد ترامپ، که اتحاديه اروپا را« دشمن» توصيف کرد و تعرفههايي بر کالاهاي اروپايي وضع کرد، اين احساس دائمي را براي اروپاييها بهجاي گذاشت که حمايت ايالات متحده لزوماً قابل اعتماد نيست. ترامپ نوعي بيدارکننده بوده است و من فکر ميکنم ما بايد بيدار بمانيم، ما نميتوانيم بگوييم خوب ترامپ ديگر نيست، ما ميتوانيم به حالت قبلي خود برگرديم.
تايم همچنين مطرح کرد: تقريباً همه رهبران اتحاديه اروپا با ارسال پيامهاي حسن نيت، پيروزي بايدن را جشن گرفتند. اما در پشت صحنه، در روزهاي اخير مقامات اتحاديه اروپا همچنين در مورد محتاط بودن در مورد ايالات متحده هشدار داده اند، زيرا نظرات مليگرايانه ترامپ آشکارا در ميان آمريکاييها از حمايت قوي برخوردار است و اين نظرات مي تواند در انتخابات رياست جمهوري بعدي در سال ۲۰۲۴ مجددا مطرح شوند.
اين مجله در بخش ديگري از گزارشش نوشت: کلمن بون، وزير مشاور فرانسه در امور اروپا، جمعه گذشته در مجمع صلح پاريس در يک نشست مجازي با مشارکت رهبران، ديپلماتها و مقامات جهاني گفت: آنچه که منجر به انتخاب دونالد ترامپ در چهارسال پيش شد، همچنان باقي است. اين نوع ناراحتي از جهاني شدن، اين ترس از چين و اين نگراني از چندجانبهگرايي همچنان وجود دارد.
انتهاي پيام