فرمول اروپایی ها برای احیای برجام

ايرنا/ عضو ارشد شوراي روابط خارجي اروپايي در آستانه برگزاري نشست وزيران امور خارجه کشورهاي عضو برجام پيشنهادهايي را درباره نحوه احياي برجام پس از انتقال قدرت در آمريکا مطرح کرد.
الي گرانمايه با انتشار پيامي در توئيتر پيشنهاد کرده که شرکتکنندگان در اين جلسه پيرامون ترسيم يک نقشه راه فني که بر اساس آن ايران سريعا از کاهش تعهدات برجامي بازگردد متمرکز شوند. او همچنين توصيه کرده که در خصوص اجراي تعهدات اقتصادي تروئيکاي اروپايي (فرانسه، آلمان و انگليس) و اتحاديه اروپا ذيل برجام برنامه ريزي شود.
شوراي روابط خارجي اروپايي با حياتي خواندن بازگشت ايران از کاهش تعهدات برجامي به منظور تسهيل بازگشت آمريکا به اين توافق به اعضا پيشنهاد کرده تا طرفها با صدور بيانيهاي از بازگشت فوري آمريکا به برجام استقبال کنند.
نشست غيررسمي وزيران امور خارجه دولتهاي عضو برجام در تاريخ اول دي ۱۳۹۹ به صورت ويدئوکنفرانسي برگزار ميشود.
اين نشست متعاقب هفدهمين جلسه کميسيون مشترک برجام که چهارشنبه گذشته در سطح معاونان و مديران سياسي وزيران امور خارجه گروه ۴ به علاوه يک برگزار شد منعقد ميشود. در اين نشست شرکت کنندگان با گوشه چشمي به گمانهزني ها درباره بازگشت دولت جديد آمريکا به برجام خواهان اجراي کامل اين توافق شدند.
«ميخائيل اوليانوف» سفير و نماينده دائم روسيه در سازمانهاي بينالمللي مستقر در وين پس از پايان نشست ياد شده افزود که اعضاي برجام تعهد قوي خود را نسبت توافق هسته اي و آمادگي براي تلاشهاي فشرده ديپلماتيک در جهت اجراي کامل برجام مورد تاکيد قرار دادند.
سيد عباس عراقچي معاون وزير امور خارجه و رييس هيات ايران در نشست کميسيون مشترک برجام همچنين گفت: ما به جاي حرف و گمانه زني، به اعمال توجه ميکنيم. ايران همواره مواضع خود را بصورت شفاف بيان کرده و حاضر است پس از بازگشت آمريکا به انجام تعهدات خود در برجام و اعاده وضعيت به شرايط ژانويه ۲۰۱۷، اجراي تعهدات برجامي خود که وفق بند هاي ۲۶ و ۳۶ برجام آنها را متوقف کرده است از سر بگيرد.
اين در حاليست که رافائل گروسي مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي به تازگي در گفتوگو با خبرگزاري رويترز مدعي شد که احياي برجام در دوره رياستجمهوري جو بايدن نيازمند حصول توافقي جديد است چرا که شرايط نسبت به گذشته تغيير زيادي داشته است.
وي ادعا کرد که موارد تخطي از برجام خيلي بيشتر از آن است که بتوان به راحتي به آن بازگشت.
مدير کل آژانس در ادامه اين ادعا افزود: نميتوانم باور کنم که خيلي راحت از بازگشت به خانه اول حرف ميزنند چرا که خانه اول ديگر وجود ندارد.
با اين حال سفير و نماينده دائم کشورمان نزد سازمانهاي بينالمللي مستقر در وين در واکنش به اين اظهارات تصريح کرد که اين توافق دوباره مذاکره نخواهد شد و در صورت احياي آن، نيازي به سند جداگانه نخواهد بود.
کاظم غريب آبادي در توئيتي نوشت: همانگونه که پيشتر هم گفتم، تنها نقش آژانس، نظارت و راستي آزمايي اقدام هاي مرتبط هسته اي و ارائه گزارش ها بروز رساني واقعي در اين خصوص است. ارائه هرگونه ارزيابي در مورد اينکه اين تعهدات چگونه اجرا مي شوند (بهعنوان مثال، اشاره به عباراتي مانند نقض)، قطعا فراتر از ماموريت محوله به آژانس بوده و بايد از آن اجتناب شود.
وي تصريح کرد: آژانس نقش و سهم خود را به هنگام مذاکرات برجام ايفاء کرد. تعهدات اعضاء و وظايف آژانس به طور ظريف و دقيقي مکتوب شده و مورد توافق قرار گرفت و هر طرفي مي داند که براي اجراي توافق چه کاري بايد انجام دهد.
سفير کشورمان با تاکيد بر اينکه «برجام مورد مذاکره مجدد قرار نمي گيرد» ادامه داد: در صورت احياي آن، ضرورتي براي يک سند، توافق يا تفاهم جديد در رابطه با نقش آژانس نيز وجود ندارد. نيازي نيست که وضعيت را پيچيده تر کنيم.
ايران ۲ سال پس از خروج يکجانبه آمريکا از برجام و تعلل طرفهاي اروپايي در عمل به تعهداتشان در اين توافق، گامهايي را تحت نظارت آژانس براي کاهش تعهداتش آغاز اما همواره اعلام کرده است در صورت بازگشت آمريکا به برجام و اجراي تعهدات برجامي از سوي ديگر طرف هاي اين توافق بين المللي، گام هاي برداشته شده در مسير کاهش تعهدات برجامي از سوي تهران به سرعت برگشت پذير خواهد بود.