قالیباف: هرگز یک گام از اصلاح بودجه عقبنشینی نخواهیم کرد

محمّدباقر قاليباف رئيس مجلس شوراي اسلامي، امروز (شنبه ۲۹ آذر) در جلسه هيات عمومي ديوان محاسبات کشور، از ديوان محاسبات بابت آماده کردن گزارش تفريغ بودجه سال ۹۸ يک ماه زودتر نسبت به سنوات گذشته تقدير و تشکر کرد.
وي با بيان اينکه در دهه اخير کشور درگير تحريم و جنگ اقتصادي تمام عيار است، گفت: دشمن نتوانست در جنگ نظامي نتيجه دلخواه خود را به دست آورد زيرا فرهنگ جهاد شهادت، معادگرايي و روحيه انقلابي در فضاي عمومي کشور حاکم بود.
رئيس نهاد قانونگذاري کشورمان افزود: شهيد سليماني نماد و تبلور سيستم دفاع مقدس است که يک تنه انقلاب اسلامي را تا مديترانه پيش برد و امنيت کشور را تضمين کرد به گونه اي که کشور ما در حال حاضر در حوزه امنيت به آرامش رسيده است.
ساختار کنوني اقتصاد کشور، رانتي است
قاليباف با بيان اينکه توجه به تدوين سند مالي بودجه در جنگ اقتصادي يکي از موضوعات مهم است، ادامه داد: ساختار اقتصادي کنوني ما کاملا متکي به نفت بوده و يک ساختار کاملا رانتي و دولتي است و به جاي صادرات، رويکرد واردات دارد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با طرح اين پرسش که در شرايطي که ساختار اقتصادي به جاي تکيه بر توليد بر دلالي و سوداگري متکي است چگونه مي تواند به جنگ اقتصادي رود، تصريح کرد: اين فرضيه امکان پذير نبوده و يک شوخي بزرگ است.
قاليباف با بيان اينکه سند بودجه کشور به عنوان سند مالي مهم آغازگر تغيير در ديوان سالاري و ساختار اقتصادي است، اضافه کرد: از دهه ۵۰ تا به امروز چه تغييري در اين سند ايجاد شده است؟ بايد گفت در اين دهه ها در بودجه هيچ اصلاحي در راستاي تطبيق با آرمان ها صورت نگرفته است.
سوءمديريت اساسي ترين موضوع در بودجه است
وي با بيان اينکه سوءمديريت اساسي ترين موضوع در بودجه است، ادامه داد: بودجه و چالش هاي آن محدود به سال ۱۴۰۰ و اين دولت نيست و حرف من نيز درباره لايحه بودجه ۱۴۰۰ و دولت کنوني نيست بلکه رويکرد من آسيب شناسي اين فرايند از ابتداي انقلاب تاکنون است.
رئيس نهاد قانونگذاري کشورمان با بيان اينکه در جنگ اقتصادي موفق بوديم اما به دليل چالش در جنگ اقتصادي مردم با مشکلات بسياري روبه رو هستند، افزود: مقام معظم رهبري در سال هاي اخير چندين بار از دولت درخواست کردند تا اقدامات لازم براي اصلاح سند بودجه را انجام دهند.
وي درباره ضرورت اصلاح ساختار بودجه توضيح داد: در يک نگاه کلان و عمومي، منظور از سياست مالي جيب دولت و سياست پولي به معناي جيب مردم است. زماني که حرف از جيب دولت مي زنيم يعني دولت ها بودجه را با کسري تدوين ميکنند به اين معنا که علاوه بر کسري در تراز عملياتي، درآمدهاي پايدار و مصارف نيز با يکديگر همخواني ندارد.
کسري بودجه اثر خود را در جيب مردم نشان ميدهد
قاليباف با بيان اينکه رهبر معظم انقلاب مي فرمايند کسري بودجه ام الخبائث است، ادامه داد: کسري در سياست مالي به کسري در سياست پولي يعني جيب مردم از طريق ناترازي بانک ها، افزايش پايه پولي، افزايش نقدينگي و ... تبديل مي شود در نتيجه جيب مردم خالي خواهد شد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه از آن جايي که به بازار کار توجهي نشد دلالي افزايش يافت، تصريح کرد: در جنگ اقتصادي کنوني سهم تحريم در مشکلات کنوني نسبت به سوءمديريت کمتر است.
قاليباف با بيان اينکه زماني که به سمت توليد نرويم بازار کار تعطيل مي شود، اضافه کرد: حدود ۹ هزار هزار ميليارد تومان وارد بازار سرمايه شد اما اين نقدينگي به سمت توليد نرفت و از بازار سرمايه به سمت بازار کار هدايت شد به گونه اي که پرايد ۲۵ ميليوني به ۱۲۰ ميليون تومان رسيد.
مشکلات کنوني در کشور قابل حل است
رئيس نهاد قانونگذاري کشورمان با بيان اينکه مشکلات کنوني در کشور قابل حل است مشروط بر اينکه همه در کنار هم بايستيم، گفت: نظارت مهم تر از قانونگذاري است چرا که با اين اقدام احکام ناقص و بلااستفاده مشخص مي شود.
قاليباف با بيان اينکه مجلس يازدهم در راستاي اصلاح ساختار بودجه گام نخست را محکم برمي دارد، تصريح کرد: اصلاح ساختار بودجه را نمي توان يکساله انجام داد اما مجلس يازدهم اين کار را از امسال آغاز مي کند.
بايد با شجاعت کسري بودجه را اعلام کنيم
رئيس مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه بايد با شجاعت کسري بودجه را اعلام کنيم، ادامه داد: هرچند ديوان محاسبات گزارش تفريغ بودجه سال ۱۳۹۸ را نسبت به سال هاي گذشته يک ماه زودتر تدوين کرد، اما اين سوال ايجاد مي شود که چرا نظارت بر خط نيست؟
وي تاکيد کرد: البته منظور از نظارت برخط، محدود کردن دستگاه هاي اجرايي و مديران نيست اما گزارش هاي تفريغ بودجه بايد به نحوي باشد که بتوان جلوي آسيب ها را در زمان اندک گرفت و اشکالات را اصلاح کرد.
رئيس نهاد قانونگذاري کشورمان با بيان اينکه بايد از مدير قوي و امين حمايت شود، ادامه داد: بايد از تصميمات اين مديران دفاع کرده و دستگاه هاي نظارتي از اين افراد پشتيباني کند.
هرگز از اصلاح بودجه عقبنشيني نخواهيم کرد
قاليباف با بيان اينکه هرگز يک گام از اصلاح ساختار بودجه عقب نشيني نميکنيم، اضافه کرد: همانگونه که مقام معظم رهبري فرموده اند در رفع تحريم و خنثي کردن تحريم اساس با خنثي کردن تحريم است و اين امر نيز با اصلاح سند بودجه آغاز خواهد شد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه بايد حرف هاي خوب را عملي کنيم، ادامه داد: ديوان محاسبات بايد ۴ رويکرد شفاف سازي، هوشمندسازي، مردمي سازي و کارآمدسازي را در دستورکار خود قرار دهد اين فلسفه ها خطي نبوده و در هم تنيده هستند.
قاليباف با بيان اينکه بايد با توجه به عملکرد دستگاهها از موازيکاري و همپوشاني جلوگيري شود، افزود: دولت بايد به دنبال کوچکسازي و جلوگيري از تمرکزگرايي باشد به گونهاي که به جاي توليد خدمت به سمت خريد خدمت رود چرا که توليد خدمت در دستگاههاي دولتي حدود سه برابر بيشتر نسبت به بخش خصوصي هزينهبر است. سفر مسافر در تهران در سال ۸۷ حدود ۲۵۰ تومان هزينه ميبرد اما اگر اين سفر با سيستم دولتي در اتوبوسراني انجام ميگرفت حدود ۱۲۰۰ تومان به هزينه نياز داشت.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه گزارشات برخط کوتاه، از خطا در زمان اجرا جلوگيري کرده و موجب کار بهتر ميشود، تصريح کرد: هرچند ممکن است ارائه گزارشات برخط براي تمامي دستگاهها ممکن نباشد اما ميتوان گزارشات شرکتهايي که بيشترين بودجه را دريافت ميکنند را اينگونه تدوين کرد. به طور مثال هرچند ۳۸۰ شرکت دولتي موجود است اما ۸۳ درصد بودجه اين شرکتها به ۳۰ شرکت تخصيص مييابد بنابراين ميتوان در مرحله اول ۳۰ شرکت مذکور را تعيين تکليف و بررسي کرد.
هرگونه نگاه سياسي، حزبي و مچگيري امر غيراخلاقي و غيرشرعي است
وي با بيان اينکه گزارشهاي برخط و سنواتي بايد حرفهاي و مستقل تنظيم شود، اضافه کرد: هرگونه نگاه سياسي، حزبي و مچگيري امر غيراخلاقي و غيرشرعي است.
رئيس نهاد قانونگذاري کشورمان با بيان اينکه گزارش تفريغ بودجه بايد در اختيار دانشگاهيان، نخبگان، نمايندگان مجلس و مردم قرار گيرد که اين امر يکي از مصاديق شفافسازي است، ادامه داد: بايد آسيبشناسي بودجه سال ۹۸ در اختيار رسانهها و نمايندگان قرار گيرد، با تحقق اين مهم از آنجا که اشکالات موجود در بودجه ۹۸ در اختيار نمايندگان کميسيون تلفيق قرار ميگيرد ميتواند به آنها در بررسي بودجه سال آينده کمک کند.
قاليباف با اشاره به مشکلات معيشتي مردم تصريح کرد: در حال حاضر بسياري از مردم جزو افراد حقوق بگير از صندوقهاي بازنشستگي کشوري و لشگري نيستند و تنها تراکنش مالي آنها پرداخت يارانه است بنابراين اين افراد با تورم کنوني با مشکلات بسياري سر و کار دارند که بايد براي آنها فکري اساسي شود.