بیانیه شبکه چهار در پی سخنان جنجالی یک روحانی در تلویزیون

آخرين خبر/ سخنان عضو هيات علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در مناظره زنده برنامه «زاويه» و واکنش ها به آن، انتشار بيانيه اي از سوي روابط عمومي شبکه چهار سيما را به دنبال داشت.
سخنان احمد جهان بزرگي عضو هيأت علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي که مدعي شده بود:"مسئولي مينشيند خانه و ممکن است پاي منقل باشد و سر نميزند به اين طرف و آن طرف ببيند در مملکت چه مي گذرد، حتي وزرايش نمي توانند با او تماس بگيرند، مسئول است؟" بازتاب گسترده اي داشت و با واکنش شديد مقامات دولتي مواجه شد و کار تا جايي پيش رفت که دولت تصميم گرفت از صداوسيما شکايت کند.
بيانيه شبکه چهار
به گزارش ايسنا؛ در پي اين ماجرا روابط عمومي شبکه چهار سيما بيانيه اي صادر و به حواشي واکنش نشان داد. در متن اين بيانيه رسمي که سخنان حجت الاسلام جهان بزرگي در برنامه چهارشنبه شب «زاويه» شبکه چهار، «غيرمنصفانه» و «غيرحرفه اي» خوانده شده، آمده است:
««گفتگو» ميراث بزرگان انديشه و تنها ابزار اصلاح و پيشبرد جامعه است و بر همگان، خصوصا اصحاب قلم و انديشه، واجب است تا از گفتگو و آداب آن مراقبت کنند. اتفاق ناخوشايندي که به وسيله مهمان برنامه زاويه و برخلاف رويه اين برنامه رخ داد، مخالف صريح فرمايشات رهبري مبني بر حفظ حرمت مسوولان نظام بود و با سياست هاي کلي شبکه چهار، مبني بر توسعهٔ ادب و آداب گفتگو، در تضاد کامل قرار داشت.
به همين منظور شبکه چهار وظيفه خود ميداند که از سخنان نادرست مهمان برنامه تبري جويد و صراحتاً آن را مخالف اهداف رسانه ملي و شبکه چهار در توسعه گفتگوي مومنانه، منصفانه و مودبانه ميداند.
اميدواريم ديگر شاهد چنين رفتارهايي از سوي مهمانان برنامههاي زنده نباشيم تا خداي ناکرده عرصه گفتگو تنگتر نشود و شکاف هاي فکري و اجتماعي بيش از اين نگرد.
در اين ميانه نکته مهم آنکه همان طور که بارها اعلام شده، مسووليت اظهارنظر مهمانان و کارشناسان برنامه زنده بر عهده خود آنهاست همان چيزي که مجري برنامه به درستي صراحتا در پايان برنامه بر آن تاکيد کرد و مديران و برنامه سازان پيش از برنامه همواره کارشناسان را به اتقان در سخنان، رعايت انصاف، اخلاق، نقد سازنده و دلسوزانه توصيه کرده و مي کنند. اين صحبت ها نه تنها مورد تاييد رسانه ملي نيست، بلکه آن را مغاير فضاي نقد منصفانه و اخلاقي مي داند.
قطعا سخنان حجت الاسلام جهان بزرگي خلاف مصالح کشور و منويات رهبر انقلاب (مدظله العالي) است و ميبايست آن را جبران کنند تا ابزاري در دست دشمنان قسم خورده اين نظام مقدس نشود.»
پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، ضمن تقبيح هتاکي ميهمان يک برنامه سيما به رييس جمهوري، انتساب اين فرد هتاک را به خود تکذيب کرد و با صدور اطلاعيه اي درباره حواشي ايجاد شده اعلام کرد: "متاسفانه در اقدامي غير حرفه اي و به اشتباه، نسبت به سِمَت علمي نامبرده، جعل عنوان صورت گرفته و ايشان عضو هيات علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي معرفي شده، در حالي که هيچگونه رابطه استخدامي با اين مجموعه ندارد".
در اين اطلاعيه آمده است: پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي که خود سال ها پايگاه رسمي برگزاري جلسات نقد و نظر علمي و محل تضارب آراء، به صورت اصولي و اخلاق مدارانه بوده است، ضمن ناشايست شمردن اين اقدام خارج از دايره نقد عالمانه، با ارسال نامه اي رسمي از شبکه چهار سيما و ساير رسانه ها، حذف و اصلاح مطلب فوق را در تبيين عدم ارتباط فرد مذکور با اين مجموعه علمي ارزشمند، مطالبه نموده است.
پيش تر نيز حجت الاسلام والمسلمين "علي اکبر رشاد" رييس و موسس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي نيز در واکنش به توهين اخير به رييس جمهوري در يک برنامه سيما، با تاکيد بر ضرورت حفظ حريم مقامات کشور گفته بود: انتقاد کردن حق هر کسي است اما کسي حق افترا زدن به ديگري را ندارد و انتقاد را نبايد با انتقام خلط کرد.
وي افزد: افترا غير از انتقاد است، انتقاد حق هر کسي است اما هيچکس حق افترا بستن به غير را ندارد حتي اگر طرف انتقاد منتقد کافر و منافق باشد، شرعا افترا بستن به اهل کفر و اصحاب نفاق هم حرام است.
وي افزود: نبايد انتقاد با انتقام خلط شود، و نقد، با نفي، ماهيتا و غايتا متفاوت است، غرض از نقد و انتقاد، اصلاح و نهي از منکر است.
رشاد تصريح داشت: رعايت حريم مقامات و مسؤولان نظام مورد تاکيد جدي رهبر معظم انقلاب دام ظله است و بايد بجد هم رعايت شود، البته اين بدان معنا نيست که مسؤولان هر کاري بکنند از مصونيت بي حد و حصر برخوردارند.
ما طلبه ها بيش از ساير اقشار بايد پايبند منطق و اخلاق نقد و امر به معروف و نهي از منکر باشيم، طرح مطالب ناصواب و به شيوه ناصواب تر قبيح مضاعف است.
وي افزود: صدا و سيما بايد با تدابير شايسته و تدوين شيوه نامه هاي مناسب و توجيه افرادي که اين تريبون ملي را در اختيار آنها قرار مي دهد، از وقوع موارد دور از منطق و اخلاق در برنامه هاي خود پيشگيري نمايد تا هر از چندي شاهد رخدادهاي دور از منطق و اخلاق و موازين شرعي در برنامه نباشيم.
مسعود معيني پور، مدير شبکه ۴ هم در واکنش به انتقادها نسبت به توهين کارشناس صداوسيما به روحاني نوشت: آن استاد، هفت کتاب علمي دارد.مي خواهند با صداوسيما تسويه حساب شخصي کنند.
گفتني است؛ پيش از اين سخنان حجت الاسلام جان بزرگي با واکنش مقامات دولتي مواجه شده بود.معاونت حقوقي رياست جمهوري اعلام کرده بود که به دنبال پخش صحبت هاي توهين آميز نسبت به رييس جمهور و وزراي دولت در يکي از برنامه هاي تلويزيوني صدا و سيما از اين سازمان و کليه عوامل پخش اين برنامه شکايت خواهد کرد. همچنين نمايندگان قوه مجريه در شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيما در نامهاي به رئيس شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيما خواهان پيگيري موضوع و بررسي نحوه جلوگيري از چنين اقداماتي در برنامهها شدند.
محمود واعظي رئيس دفتر رئيس جمهوري هم در توئيتي نوشته بود: هر چه به انتخابات ۱۴۰۰ نزديک ميشويم توهين به رئيسجمهوري و تخريب دولت افزايش مييابد، اين روش غيراخلاقي که با آموزههاي ديني ما مغاير است، براي توهينکنندگان محبوبيت نميآورد، از عزم و اراده رئيسجمهوري و دولت براي تلاش بيشتر در اين شرايط سخت و خدمت به مردم نميکاهد. او ادامه داد: ميثاق همه ما در حکمراني قانون اساسي است، مردم از تنش و توهين و جنجال خسته شدهاند. وي تصريح کرد: براي حل مشکلات کشور نياز به تعامل و همافزايي داريم، تبليغات و دخالت در امورات و وظايف ديگران، راهگشا نيست.
علي ربيعي سخنگوي دولت هم در واکنش به پخش برنامهاي حاوي توهين به رئيس جمهور، وزراي دولت و مسئولين کشور در صدا و سيما در توييتر نوشت: وقتي کليپي از يک برنامه تلويزيوني حاوي توهين به رئيس جمهور را ديدم، نميدانم چرا بياختيار فراتر از آن توهين، حرمت اين کلمات به ذهنم خطور کرد: دهه فجر ، روحانيت ، پژوهشگاه، انديشه اسلامي و صدا و سيما به منزله دانشگاه .
در باب علل زوال اخلاق و سياست ، شنبه خواهم نوشت.
سيد عباس صالحي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در توئيتي از سخنان يک روحاني عليه رييسجمهوري در رسانه ملي انتقاد کرد.
صالحي در اين توئيت افزود: ادبيات سخيف، توهين و افترا از همه بد است و در کسوت روحانيت، آن هم از رسانه ملي، بدتر!
وي تصريح کرد: با سخنان غرضآلوده زاويهها را بيشتر و دشمنان ايران را شادمان نکنيم.
معصومه ابتکار معاون رئيس جمهوري در امور زنان و خانواده هم در توئيتي به اهانت به رييس جمهوري در رسانه ملي واکنش نشان داد.
ابتکار در اين توئيت بخشي از آيه ۱۱ سوره حجرات را منتشر کرد که در آن آمده است: "و از يکديگر عيب نگيريد و به همديگر لقبهاي زشت مدهيد چه ناپسنديده است نام زشت پس از ايمان و هر که توبه نکرد آنان خود ستمکارند".
حسام الدين آشنا مشاور رئيس جمهوري نيز در توئيتي به اهانت به رييس جمهوري در رسانه ملي واکنش نشان داد.
آشنا در اين توئيت افزود: مردم اهل ملاقه و منقل را به خوبي ميشناسند.
او نوشت: اي کاش در کنار ريش و عمامه، جهانتان را هم بزرگتر ميکرديد تا بدانيد که در اين وانفسا اهانت به مردم شريف ايران و شخص دوم کشورتان نه خدمت به اسلاميت و جمهوريت بلکه همآوايي با ياوهگويان ترامپي است.