ایران باید از آمریکا غرامت بگیرد

آنا/ روزنامهنگار و تحليلگر آمريکايي تصريح کرده است که مردم ايران به دليل خروج بيدليل واشنگتن از توافق هستهاي و بيتفاوتي تروئيکاي اروپايي لطمههاي فراوان ديدهاند و محق به درخواست غرامت از ناقضان برجام هستند.به گزارش گروه بينالملل خبرگزاري آنا، روبرت فانتينا، فعال آمريکايي ضد جنگ که هماکنون ساکن کانادا است و از سال ۲۰۰۴ به بعد از تابعيت اين کشور نيز برخوردار است در يک مصاحبه اختصاصي با خبرنگار آنا به بررسي تحولات پيرامون توافق هستهاي سال ۲۰۱۵ بين ايران و پنج عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل متحد (آمريکا، فرانسه، انگليس، روسيه و چين) بعلاوه آلمان پرداخته است و به وضوح از موضع ايران در قبال خروج يکجانبه آمريکا از برجام و نيز انفعال فرانسه، انگليس و آلمان حمايت کرده است.
اصل برجام براي لغو تحريمها عليه ايران بود که انجام هم نشد
فانتينا ادامه ميدهد: برجام توافقي بود که در سراسر جهان مورد ستايش و حمايت قرار گرفت و تنها مخالفان اين توافق حکام عربستان سعودي و اسرائيل بودند. اين توافقنامه در اصل براي لغو تحريمهاي متفاوت (شوراي امنيت سازمان ملل، اتحاديه اروپا و آمريکا) عليه ايران بود و در مقابل ايران را متعهد ميکرد که محدوديتهايي را در برنامه هستهاي خود ذيل همين برجام اعمال کند.
وي ميافزايد: لازم به ذکر است که سخنگويان رسمي دولت ايران هميشه اذعان داشتهاند که برنامه هستهاي تهران با مقاصد صلحآميز در جريان بوده است. بنيامين نتانياهو نخستوزير اسرائيل سالهاست که ادعا ميکند که ايران در طي چند ماه ميتواند موفق به ساخت بمب اتمي شود. مطمئناً اگر اين ادعا درست بود و هدف ايران ساخت بمب بود اين کشور مدتها پيش بمب را ساخته بود. با همه اين ادعاها بالاخره در سال ۲۰۱۵ توافق هستهاي رسماً به تأييد ايالاتمتحده و سازمان ملل رسيد.
فانتينا در ادامه تصريح ميکند: اين دونالد ترامپ رئيسجمهور سابق آمريکا بود که در سال ۲۰۱۸ توافق هستهاي را نقض کرد. بايد متذکر شوم که بازرسان سازمان ملل پس از انعقاد توافق هستهاي مرتباً بهصورت برنامهريزيشده از فعاليتهاي هستهاي و تأسيسات ايران بازديد کردهاند و اين فعاليتها را در چهارچوب برجام مطابق با مفاد برجام دانستهاند. بخشي از توافق هستهاي کنگره آمريکا را هم ملزم ميکرد تا بهصورت دورهاي تبعيت تهران از برجام را تصديق کند و به اطلاع رئيسجمهور برساند. اين امر هر سه ماه يکبار انجام ميشد ولي آمريکا تصميم گرفت که اين توافقنامه را نقض کند، تحريمهاي جديد اعمال کند و حتي متحدان قديمي خود را تهديد به تحريم کند اگر آنها به پايبندي به اين توافقنامه ادامه دهند.
فانتينا سپس به اقدام صحيح ايران اشاره ميکند و ميگويد که بعد از نقض برجام توسط آمريکا دولت ايران تا يک سال کامل به تعهدات خود ذيل برجام پايبند بود. اما پس از يک سال وقتي امضاکنندگان اروپايي برجام نه توانستند نه اراده آن را داشتند که چگونه با تهديدات آمريکا مقابله کنند ايران شروع به افزايش فعاليتهاي صلحآميز هستهاي خود کرد و اين امر درست بر اساس مفاد برجام بود و به ايران در صورت اينکه طرفهاي برجام اين توافق را نقض ميکردند اجازه کاهش تعهدات برجامي را ميداد.
وي ادامه ميدهد که از همان ابتداي کاهش تعهدات برجامي ايران اعلام کرده بود که اگر تحريمهاي آمريکا لغو شوند به تعهدات خود بازخواهد گشت و در همين راستا مجلس ايران در لايحهاي اين موضوع را به قانون تبديل کرد.
فرانسه، انگليس و آلمان در مقابل تهديدات آمريکا زانو زدند
فانتينا در ادامه اظهار ميدارد که حال که روند تحولات از ۲۰۱۵ به بعد را بررسي کرديم بهجايي ميرسيم که بايد چند نکته کليدي را يادآور شوم. اول اينکه اين آمريکا نه که ايران بود که توافق را نقض کرد. حتي با افزايش درصد و ميزان غنيسازي اورانيوم، ايران هنوز هم در مطابقت با برجام عمل کرده است زيرا بندهاي برجام ايران را مجاز به انجام چنين اقداماتي دانستهاند البته اگر طرفهاي ديگر برجام اين توافق را نقض کنند که اين کار را کردهاند. ثانياً مردم ايران از تحريمهاي غيرقانوني آمريکا بسيار متضرر شدهاند و ايران اين حق را دارد که بهعنوان يک شرط براي بازگشت آمريکا به برجام درخواست غرامت کند تا بخشي از خسارات اقتصادي که متحمل شده است را جبران کند. ثالثاً انگليس، فرانسه و آلمان در مقابل تهديدات آمريکا سر خم کردند و به همين دليل است که اين سه کشور اروپايي هم در رنجهاي مردم ايران براثر تحريمها شريک هستند.
اين فعال مخالف جنگ ادامه ميدهد که جو بايدن که از بيستم ژانويه رئيسجمهور آمريکا شده است در دورهاي که در کمپين انتخاباتي بود گفت که کشورش را به توافق هستهاي ايران باز خواهد گرداند. و الان زمان آن فرا رسيده است. ترامپ برجام را بدترين توافق دانست و تحريمهاي ظالمانه وي نيز بهمنظور اين بود که ايران را مجبور کند که در برجام بازنگري صورت گيرد که البته در اين برنامه آمريکا شکستي ملامتآميز برايش بود.
وي تصريح کرد که اگر بايدن بخواهد از مفادي از برجام براي بازگشت به اين توافق استفاده کند بهترين اقدام اثبات خوشنيتي و پايبندي به شروط توافقي است که اين کشور در سال ۲۰۱۵ امضا کرد.
فانتينا با ابراز بياعتمادي به ساختار سياسي آمريکا در قبال انجام تعهداتش ادامه داد که جامعه بينالملل بايد از اقدامات ترامپ درس بگيرد که اين کشور قابلاعتماد نيست. دولت ايران ميداند که هر توافق جديدي که بخواهد در زمان رياست جمهوري بايدن به امضا برسد توسط يک رئيسجمهور جديد قابل نقص خواهد بود و هيچ ثبات و استحکامي در کار نخواهد بود بنابراين هيچ دليلي نيست که ايران بار ديگر به آمريکا اعتماد کند.