نماد آخرین خبر

نظام مصون‌سازی و عملیات پدافند شیمیایی کشور تصویب شد

منبع
فارس
بروزرسانی
نظام مصون‌سازی و عملیات پدافند شیمیایی کشور تصویب شد

فارس/ رئيس سازمان پدافند غيرعامل کشور از تصويب نظام مصون‌سازي و عمليات پدافند شيميايي کشور از سوي شوراي عالي پدافند غيرعامل کشور در ۱۹ ماده و ۹ تبصره خبر داد.

به گزارش پايداري ملي، سردار دکتر غلامرضا جلالي، رئيس سازمان پدافند غيرعامل کشور در گفت و گويي با بيان اينکه در چهل و نهمين جلسه کميته دائمي (شوراي عالي) پدافند غيرعامل کشور که با حضور رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح برگزار شد، نظام مصون‌سازي و عمليات پدافند شيميايي کشور در ۱۹ ماده و ۹ تبصره به تصويب رسيد، اظهار داشت: اين نظامنامه با هدف مصونيت‌بخشي، اَمن‌سازي، کاهش آسيب‌پذيري و مخاطرات زيرساخت‌ها، مراکز و صنايع شيميايي کشور، مقابله و پاسخ به پيامد تهديدات، حوادث و مخاطرات شيميايي، حفاظت از مردم، سرمايه‌هاي انساني و محيط زيست در برابر تهديدات شيميايي، ارتقاء آمادگي و تاب‌‍‌آوري زيرساخت‌ها و تاسيسات شيميايي کشور و استمرار کارکرد و تداوم خدمات ضروري وابسته به حوزه شيميايي تدوين شده است.
وي ادامه داد: همچنين اين سند، تدوين نظام تصميم‌گيري، فرماندهي، مديريت عملياتي و‌ اجرايي پدافند شيميايي در سطوح عملياتي، تعيين نقش‌ها و وظايف دستگاه‌هاي اجرايي ذي‌ربط و تبيين نحوه ارتباطات و تعامل آنها در عمليات پدافند شيميايي، هماهنگي و هم‌افزايي در استفاده از منابع ملي، استاني و شهرستاني در شرايط اضطراري ناشي از تهديدات و مخاطرات شيميايي، حصول اطمينان از مصونيت، امنيت، ايمني مراکز و تاسيسات شيميايي کشور را مد نظر قرار داده است.
به گفته سردار جلالي، نظام مصون‌سازي و عمليات پدافند شيميايي کشور، نمايانگر نحوه تحقق پدافند شيميايي در مصون سازي و سطح عملياتي، در نتيجه‌‌ انجام ماموريت‌هاي عملياتي توسط نيروهاي پدافند شيميايي در وضعيت‌هاي مختلف مواجهه با سناريوهاي محتمل تهاجم شيميايي دشمن عليه زيرساخت‌ها و مراکز شيميايي کشور است. اين نظام، تفکر (اصول، رويکرد، خط مشي، اهداف و راهبردهاي) عملياتي پدافند شيميايي، تدبير عمليات پدافند شيميايي، نحوه انجام اين ماموريت‌ها (طرح اقدام ) و تقسيم کار (نگاشت نهادي) را براي هريک از وضعيت‌هاي عملياتي ترسيم مي‌کند.

اصول نظام عملياتي پدافند شيميايي
رئيس سازمان پدافند غيرعامل کشور با بيان اينکه ايمني ذاتي، برتري ايمني بر خطر، بسيج منابع مقابله‌اي، شناسايي و رهگيري مواد خطرناک، رعايت حريمها، تخليه و اسکان اضطراري، تحديد منطقه آلوده، آگاهي وضعيتي، آمادگي پاسخ پدافندي، واکنش سريع، کنترل خطر و هم افزايي آن، محدودسازي پيامدها، روزآمدي فناورانه، درمان تخصصي و حفظ محيط زيست اصول نظام عملياتي پدافند شيميايي را تشکيل مي‌دهد، متذکر شد: اصول و ارزش‌هاي عمومي و فراگير پدافند غيرعامل از قبيل؛ تاب‌آوري ، مصون سازي، پراکندگي، مکانيابي و مردم ياري در تدوين اين نظام‌ نامه نيز مورد تاکيد است.

سطوح عملياتي و مصون‌سازي پدافند شيميايي
سردار جلالي، واحد صنعتي، منطقه صنعتي، شهري، استاني و ملي را سطوح عملياتي و مصون‌سازي پدافند شيميايي عنوان و خاطرنشان کرد: اگر حوادث و رخدادهاي شيميايي به لحاظ گستره و پيامد بين چند کشور همسايه توسعه يابد يا احتمال آن داده شود اين نظامنامه در چارچوب راهبردهاي ديپلماسي دفاعي کشور وارد عمل خواهد شد.

مهمترين راهبردهاي نظام مصون‌سازي و عمليات پدافند شيميايي کشور
وي کاهش‌آسيب‌پذيري و مصون‌سازي واحدها و مناطق صنعتي و مراکز حياتي و حساس و مهم شيميايي کشور، پياده‌سازي و استقرار نظام ايمني، امنيتي، دفاعي شيميايي کشور و طراحي و فعال‌سازي مرکز عمليات پدافند شيميايي کشور، استقرار نظام سلسله مراتبي بهداشت و درمان در حوادث شيميايي در سطوح ملي، استاني و مناطق و واحدهاي صنعتي شيميايي کشور و ارتقاء ايمني و امنيت و پدافند مراکز جمعيتي در برابر تهديدات و مخاطرات شيميايي از طريق خروج مراکز پرخطر از شهرها، ايمن‌سازي مراکز شيميايي موجود در مراکز جمعيتي و ارتقاء آمادگي‌هاي عملياتي پاسخ پدافند شيميايي در سطوح شهري و استاني را از مهمترين راهبردهاي نظام مصون سازي و عمليات پدافند شيميايي کشور دانست.

کنترل، راهبري و مديريت حوادث شيميايي در سطح ملي برعهده رئيس جمهور است
رئيس سازمان پدافند غيرعامل کشور با بيان اينکه براساس اين نظامنامه کنترل، راهبري و مديريت حوادث شيميايي و پيامدهاي ناشي از آن در سطح ملي برعهده رئيس جمهور،  معاون اول يا وزير کشور است، تصريح کرد: سازمان پدافند غيرعامل کشور،  مسئوليت هماهنگ کننده و دبير ستاد ملي مديريت حوادث شيميايي در سطح ملي را برعهده دارد.
به گفته سردار جلالي، وزارتخانه‌هاي نفت، صمت، نيرو، بهداشت و درمان و آموزش پزشکي، راه و شهرسازي، کشور، اطلاعات، امورخارجه و دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، همچنين سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، ارتش، ناجا، بسيج و سازمان‌هاي انرژي اتمي، جمعيت هلال احمر، محيط زيست و صدا و سيما از جمله دستگاه‌هاي اجرايي هستند که وظايف و تکاليف آنها در اين نظامنامه مشخص شده است. همچنين براساس اين نظامنامه رزمايش‌هاي پدافند شيميايي تاسيسات شيميايي حياتي و حساس بصورت سالانه حداقل يکبار برگزار مي‌شود.

نظام مصون‌سازي و عمليات پدافند شيميايي کشور براي بخش خصوصي لازم الاجراست
سردار جلالي اين نظام‌نامه را براي کليه زيرساخت‌ها و تاسيسات شيميايي بخش خصوصي لازم الاجرا دانست و گفت: سازمان‌هاي يادشده موظفند با نظارت و راهبري قرارگاه پدافند شيميايي کشور ملاحظات پدافند غيرعامل را در کليه تاسيسات و فرايندهاي شيميايي خود اِعمال ‌نمايند و دستگاه‌هاي اجرايي ذي‌ربط موظف به کنترل و نظارت بر اجراي تکاليف در حوزه شيميايي براي بخش خصوصي هستند. سازمان پدافند غيرعامل کشور نيز موظف است اقدامات پدافند غيرعامل دستگاه‌هاي اجرايي داراي تاسيسات شيميايي را هدايت و کنترل نموده، بر حسن اجراي اين نظام‌نامه نظارت و اجراي آن را سالانه به کميته دائمي پدافند غيرعامل کشور گزارش کند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر