فردا انجام میشود؛ آزمایشی مهم میان برج میلاد و سازمان انرژی اتمی با حضور صالحی

ايسنا/ سومين آزمايش انتقال امن کوانتومي فوتونها از سازمان انرژي اتمي ايران تا برج ميلاد با حضور صالحي، معاون رييسجمهور و رييس سازمان انرژي اتمي ايران، امير سرتيپ حاتمي وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، آذريجهرمي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، سورنا ستاري معاون علمي و فناوري رييسجمهور، در آستانه دهه مبارک فجر روز دوشنبه ۶ بهمنماه در محل برج ميلاد رونمايي ميشود.
اين آزمايش با تجهيزات پيشرفته و به همت متخصصان و پژوهشگران مرکز فناوريهاي کوانتومي سازمان انرژي اتمي ايران انجام ميشود. در اين روش انتقال با برقراري ارتباط کوانتومي مبتني بر درهمتنيدگي، پيامها به شيوهاي امن رمزگذاري و انتقال اطلاعات در مسير مشخصشده بين دونقطه موردنظر انجام ميشود. سپس پيام موردنظر توسط کليد کوانتومي رمزگذاري، به مقصد ارسال و در آنجا مجدداً به کمک کليد کوانتومي که به دليل بهرهگيري از درهمتنيدگي کوانتومي قابل کپيبرداري و هک نميباشد، رمزگشايي ميشود.
شايانذکر است آزمايش انتقال امن کوانتومي فوتونها تاکنون در ۳ فاز: آزمايشگاهي در فاصله ۲ متري، مابين دو ساختمان به مسافت ۳۰۰ متر و اخيراً ميان ساختمان مرکز فناوريهاي کوانتومي ايران تا تراز ۳۰۰ متري برج ميلاد به مسافت ۱۶۵۰ متر انجامشده است. اين دستاوردها بهعنوان بخشي از زيرساخت مورد نياز و گامي بهسوي ماهواره کوانتومي، رادار/ليدارکوانتومي و شبکههاي کوانتومي تلقي ميشود.
فعاليتهاي عملياتي مرکز فناوريهاي کوانتومي ايران، بهعنوان متولي و پيشرو و تنها مرکز آزمايشگاهي موجود در کشور، از سال ۱۳۹۷ در ۴ حوزه اصلي فناوريهاي کوانتومي (مترولوژي و حسگري کوانتومي؛ مخابرات کوانتومي؛ شبيهسازي آنالوگ و ديجيتال کوانتومي؛ رايانش و محاسبات کوانتومي) تعريفشده و در حال اجرا ميباشد؛ که ميتوان به رادار کوانتومي و تصويربرداري کوانتومي، رمزنگاري کوانتومي در فضاي آزاد و در بستر فيبر نوري، اندازهگيري کوانتومي کميتهاي مختلف فيزيکي، ساعت اتمي، مغناطيس سنجي کوانتومي، نقشه کوانتومي مغز، ژيروسکوپ و مسيرياب کوانتومي و توليد چشمههاي درهمتنيده مجتمع در بستر موجبر نيز اشاره کرد.
فناوريهاي کوانتومي بهعنوان يکي از مهمترين فناوريهاي قرن ۲۱ به شمار ميآيد که در حال ايجاد انقلابي شگرف در علم و تکنولوژي است.