مقام سپاه: ترامپ رفت و نظریه «نه مذاکره، نه جنگ» اثبات شد

فارس/ معاون سياسي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي تاکيد کرد: مقاومت حداکثري ملت ايران با هدايتهاي راهبردي رهبر معظم انقلاب و قدرت پاسخگويي قاطع ايران به هر نوع اقدام نظامي خارجي، سه عامل اصلي شکست آمريکا در اعمال فشار حداکثري هستند.
يدالله جواني، معاون سياسي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي اظهار داشت: فشارهاي حداکثري، عمليات رواني و جريان تحريف، عوامل سهگانهاي بود که ترامپ را براي رسيدن به اهداف اميدوار کرده بود. از ابتداي سال 1397 و به ويژه بعد از خروج آمريکا از برجام، ترامپ و تيم او با يک ادبيات تهاجمي و با تأييد بر فشارهاي حداکثري، اعلام کردند ايران هرگز موفق به برگزاري جشن چهل سالگي انقلاب نخواهد شد!
وي افزود: مقاومت حداکثري ملت ايران با هدايتهاي راهبردي رهبر معظم انقلاب و قدرت پاسخگويي قاطع ايران به هر نوع اقدام نظامي خارجي، سه عامل اصلي شکست آمريکا در اعمال فشار حداکثري هستند. وقتي ملتي با پشتيباني و تبعيت از رهبري ديني و الهي به مقاومت دست ميزند؛ حتماً خداوند پيروزي را نصيب آن ملت ميکند.
معاون سياسي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي تصريح کرد: با حضور «جو بايدن» در کاخ سفيد فشارها بر ملت ايران نه تنها قطع نخواهد شد، بلکه به نوعي تداوم مييابد؛ اگرچه ممکن است براي تأثيرگذاري بر انتخابات ايران، گشايشهاي کوتاهمدت حاصل شود، نکته مهم اين است که در مقابل «فشارهاي هوشمند» بايدن، ملت ما هم بايد به يک «مقاومت هوشمندانه» دست بزند.
وي اظهار داشت: دونالد ترامپ با وجود اين که هرگز زير بار شکست در انتخابات نرفت و تا لحظه آخر بر وجود تقلب گسترده در انتخابات سوم نوامبر۲۰۲۰ تاکيد داشت اما سر انجام ناچار شد در جو شديد امنيتي از کاخ سفيد خارج شود و از قاب تلويزيون شاهد برگزاري مراسم تحليف جو بايدن در حلقه صدها ايست بازرسي و 30 هزار نيروي نظامي باشد، فرايندي که افتضاحي تمامعيار براي دموکراسي آمريکايي بود، اما فراتر از اين نشانه آشکار افول آمريکا اکنون بررسي سالهاي حضور ترامپ در کاخ سفيد و نتيجه دشمنيهايش با ملت ايران و همچنين تحليلي درست درباره آنچه جايگزين دموکرات او در کاخ سفيد در تقابل با ايران انجام خواهد داد به منظور جلوگيري از هرگونه تحريف شيطان بزرگ لازم و ضروري است. از اين رو با سردار دکتر يدالله جواني، معاون سياسي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي به گفتوگو نشستيم که ماحصل آن را در ادامه ميخوانيد:
جواني درباره تحليلش از شکست انتخاباتي ترامپ گفت: حوادث آمريکا از جنبههاي گوناگون نيازمند تحليل است. شکست ترامپ را، بايد شکست آمريکا در مقابل مقاومت ملت قهرمان ايران ارزيابي کرد. شکست ترامپ و حوادث چند ماه اخير در آمريکا، همگي از نشانگان بزرگ افول آمريکا و شکست ليبرال دموکراسي غربي است. اين حوادث نشان داد، دشمن اصلي نظام سرمايهداري و ليبرال دموکراسي، در درون جوامع غربي و به ويژه در درون آمريکا و آن هم ملت آمريکاست.
معاون سياسي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي همچنين در پاسخ به اين سوال که جمهوري اسلامي ايران چگونه ترامپ را شکست داد خاطرنشان کرد: ترامپ بر اساس يک تحليل آمريکا را از برجام خارج کرد و اميدوار بود که به نتيجه دلخواهش برسد. البته برخي از جريانهاي داخلي ايران و بعضاً دولتيها در شکلگيري اين تحليل در ذهن ترامپ و تيم او، نقش برجستهاي داشتند. تحليل ترامپ اين بود که وضعيت داخلي ايران به گونهاي است که پس از خروج آمريکا از برجام و تشديد تحريمها عليه جمهوري اسلامي، ايران از بين دو گزينه جنگ يا مذاکره، يکي را در پيش خواهد گرفت. به عبارتي وقتي آمريکا از برجام خارج ميشود و ترامپ ايران را بر سر دو راهي «جنگ يا مذاکره» قرار ميدهد، به دنبال اين بود که جمهوري اسلامي ناچار به پذيرش مذاکره شود.
وي گفت: ميبينيم وقتي ترامپ، آمريکا را در 18 ارديبهشت 1397 از برجام خارج کرد و آن پيام را داد، در داخل کشور هفتهنامه «صدا» که از نزديکترين نشريات به دولت است؛ تيتر اصلياش را «دو راهي جنگ و صلح» انتخاب کرد. در داخل رسانههاي جريان غربگرا و نزديک به دولت و اصلاحطلبان، با صراحت بر اين نکته تأکيد داشتند که جمهوري اسلامي چارهاي جز مذاکره با ترامپ ندارد.
جواني افزود: حتي برخي از افراد اين جريان، تأکيد داشتند در صورت مذاکره نکردن با ترامپ، جنگ ميشود و آنگاه در حين جنگ مجبور خواهيم بود امتيازات بيشتري به آمريکا بدهيم. آنان با اين استدلال، مذاکره با ترامپ را بهترين گزينه ميديدند!
وي تصريح کرد: اما در چنين شرايط و فضايي، رهبر حکيم انقلاب اسلامي با صراحت، آن جمله تاريخي را فرمودند که: «نه مذاکره ميکنيم و نه جنگ خواهد شد.» اکنون ترامپ ذليلانه کاخ سفيد را ترک کرد و به تاريخ پيوست، و در اين ميان، درستي آن نظريه «نه جنگ نه مذاکره» اثبات شد. اين يک شکست راهبردي براي آمريکا و دولت ترامپ بود.
معاون سياسي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي درباره واکنشها نسبت به موضع رهبر معظم انقلاب در اين مدت گفت: پس از اعلان صريح اين موضع قاطع از سوي رهبر معظم انقلاب که البته به همراه استدلال هم بود، اينکه به چه دليل ما با آمريکا مذاکره نميکنيم و به چه دليل جنگ نخواهد شد، خيليها در داخل و خارج، منتظر اين بودند که ببينند چه اتفاقي رخ خواهد داد. در اين ميان چند نکته قابل توجه و تأمل است و به تحليل و تبيين نياز دارد که به اختصار اشاره ميکنم.
وي افزود: با اعلان موضع قاطع حضرت آقا شوک بزرگي به ترامپ وارد شد؛ چرا که برخلاف تحليل و تصورش بود. ترامپ بر اين تصور بود که حتماً ايران پاي ميز مذاکره مينشيند. به نظرم تحليلهاي داخل کشور و صحبتهاي برخي از مسئولان دولتي در وصف برجام و اينکه حل بسياري از مشکلات کشور را به مذاکره با آمريکا گره زده بودند؛ چنين باوري را در ترامپ به وجود آورده بود. لذا ترامپ مدتي دچار اين توهم بود که ايرانيها چارهاي ندارند و با وجود اين موضع رهبر معظم انقلاب، باز هم تصور ميکرد ايران از موضعش عقبنشيني ميکند. وقتي اين اتفاق نيفتاد، از يک طرف واسطههايي چون نخستوزير ژاپن را روانه ايران کرد و از طرفي پيامهاي تهديدآميز داد، ولي هيچ کدام کارساز نشد و جمهوري اسلامي بر موضع صحيح خود ثابت قدم ماند.
جواني تصريح کرد: عملي شدن تهديد ترامپ در به شهادت رساندن سردار سليماني بود. ترامپ با اين اقدام که رسماً هم مسئوليت ترور را برعهده گرفت؛ ميخواست اين پيام را به ايران بدهد که آمريکا در موضع برتر قرار دارد و جمهوري اسلامي راهي جز تن دادن به مذاکره ندارد؛ اما واکنش قاطع ايران در موشکباران عينالاسد، محاسبات ترامپ را به هم ريخت. ناتواني آمريکاييها در اقدام متقابل، نشان داد که آمريکا به هيچ وجه در شرايط مناسب براي آغاز يک جنگ عليه ايران قرار ندارد.
وي اظهار داشت: از زمان خروج آمريکا از برجام و پيام ترامپ مبني بر جنگ يا صلح از طريق مذاکره از يکسو و تصريح و تأکيد رهبر معظم انقلاب بر راهبرد و سياست «نه مذاکره و نه جنگ» از سوي ديگر، مرتب عدهاي با ارائه تحليلهاي گوناگون در رسانههاي داخلي، اينگونه القا ميکردند که راهبرد و سياست «نه جنگ و نه مذاکره»، کشور را به پرتگاه برده و نابود ميکند. صاحبان اين تحليل، بر مذاکره با دولت ترامپ اصرار داشتند. اين نگاه حتي در لايههايي از دولت هم وجود داشت. به طور قطع پذيرش مذاکره با ترامپ، خسارتهاي فراواني را براي ايران به دنبال داشت و اين مذاکره براي ترامپ يک پيروزي و موفقيت بزرگ به حساب ميآمد.
جواني همچنين درباره اهداف دونالد ترامپ با خروج آمريکا از برجام گفت: ترامپ قبل از رياستجمهورياش، به عنوان فردي شناخته ميشد که در امور اقتصادي و معاملهگري، يک هنر ويژهاي در امتيازگيري از طرفهاي مقابل دارد. البته شگرد عمده او، برهم زدن معامله و قرارداد انجام شده از سوي شرکتها و مؤسساتش با ديگران بود؛ با اين استدلال که او از اين معامله متضرر ميشود و سپس با يک عمليات رواني و آن هنر معاملهاش، قرارداد جديدي را با امتيازات فراوان به نفع خود منعقد ميکند! ترامپ به محض ورود به کاخ سفيد، همين رويه را در پيش گرفت و آمريکا را از چندين معاهده و توافقنامه بينالمللي و از جمله برجام خارج کرد.
وي افزود: ترامپ براي ايران، اروپا، روسيه، چين، کره شمالي و چندين کشور ديگر خط و نشان کشيد. اروپاييها، چينيها و کره شمالي در برابر او به نوعي نرمش نشان دادند؛ اما جمهوري اسلامي آن هم با تدبير حکيمانه رهبر معظم انقلاب، محکم در مقابل ترامپ ايستاد. ترامپ مدعي بود برجام توافقي ناقص و به ضرر آمريکاست و بايد اصلاح شود!
معاون سياسي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي خاطرنشان کرد: دونالد ترامپ تصور ميکرد وقتي ايران از سر ناچاري و ترس از جنگ، به مذاکره تن دهد؛ آنگاه در اين مذاکره جديد، ايران را در تمامي حوزهها محدود خواهد کرد و آن راهبرد معروف «مهار ايران» به دست ترامپ اتفاق ميافتد. ترامپ ميخواست در مذاکرات جديد، محدوديتهاي هستهاي ايران را هميشگي کرده و برنامه موشکي و نفوذ منطقهاي ايران را هم محدود کند. حوزههاي مذاکره مورد نظر ترامپ، همان 12 موردي بود که مايک پمپئو، وزير خارجه آمريکا مطرح کرد.
وي درباره مولفههاي يا عوامل اثربخش ترامپ براي رسيدن به اهدافش گفت: فشارهاي حداکثري، عمليات رواني و جريان تحريف، عوامل سهگانهاي بود که ترامپ را براي رسيدن به اهداف اميدوار کرده بود. از سال 1397 ترامپ از هر اقدام و ابزاري براي فشار بر جمهوري اسلامي و ملت ايران بهره برد. از ابتداي سال 1397 و به ويژه بعد از خروج آمريکا از برجام، ترامپ و تيم او با يک ادبيات تهاجمي و با تأييد بر فشارهاي حداکثري، اعلام کردند جمهوري اسلامي هرگز موفق به برگزاري جشن چهل سالگي انقلاب نخواهد شد!
جواني تصريح کرد: دونالد ترامپ در شهريور 1397 به مقامهاي اروپايي که براي يک همکاري حداقلي با ايران به منظور حفظ برجام نوعي تمايل داشتند؛ با صراحت گفت، عجله نکنيد تا چند ماه ديگر کار جمهوري اسلامي تمام است! اين نگاهها و پيامها به ايران هم منتقل ميشد و عدهاي در داخل کشور، با تحليلهاي غلط توي دل مردم را خالي ميکردند و نظام را براي رفتن به سمت مذاکره تحت فشار قرار ميدادند؛ اما در چنين فضا و شرايطي، رهبر معظم انقلاب در جمع دهها هزار نفري بسيجيان در آذر ماه سال 1397، با اشاره به صحبتهاي ترامپ خطاب به مقامات اروپايي و يادآوري آرزوهاي مشابه ديگر رؤسايجمهور ايالات متحده در چهل سال گذشته، با اين ضربالمثل ايراني جواب او را دادند: «شتر در خواب بيند پنبه دانه، گهي لپلپ خورد گه دانهدانه!»
جواني همچنين درباره عوامل اصلي به شکست رساندن آمريکاي دوره ترامپ خاطرنشان کرد: مقاومت حداکثري ملت ايران با هدايتهاي راهبردي رهبر معظم انقلاب و قدرت پاسخگويي قاطع جمهوري اسلامي به هر نوع اقدام نظامي خارجي، سه عامل اصلي شکست آمريکا در اعمال فشار حداکثري هستند. در جمهوري اسلامي مقاومت در برابر دشمن، مبناي ديني و اعتقادي دارد. لذا وقتي ملتي با پشتيباني و تبعيت از رهبري ديني و الهي در برابر دشمنان خدا و دين خدا به مقاومت دست ميزند؛ حتماً مورد نصرت الهي واقعي شده و خداوند پيروزي را نصيب آن ملت ميکند. با اطمينان ميتوان گفت، ملت ما تا زماني که با وحدت و انسجام از ولايت فقيه پيروي کند، ملتي شکستناپذير خواهد بود. در سه دهه گذشته، درستي و صدق کلام امام بزرگوارمان اثبات شد که فرمودند: «پشتيبان ولايت فقيه باشيد تا به مملکت آسيبي نرسد.» آري ملت ايران با نصرت الهي، شاخ آمريکا و ترامپ را شکست.
وي در پاسخ به اين سوال که با رفتن ترامپ و آمدن بايدن، آيا تغييري در سياستهاي آمريکا در قبال ايران پديد ميآيد افزود: بين اهداف جمهوريخواهان و دموکراتها در قبال ايران، هيچ تفاوتي وجود ندارد و هر دو حزب دشمن جمهوري اسلامي و ملت ايران بوده و به دنبال براندازي در ايران هستند. تفاوت بين آنها در شيوهها و روشهاي اعمال دشمني است. جالب است که «جو بايدن» با اشاره به شکست سياست «فشار حداکثري» ترامپ عليه جمهوري اسلامي، از سياست «فشار هوشمندانه» دولت خود عليه ايران ياد ميکند. بنابراين، فشارها نه تنها قطع نخواهد شد، بلکه به نوعي تداوم مييابد؛ اگرچه ممکن است براي تأثيرگذاري بر انتخابات ايران، گشايشهاي کوتاهمدت حاصل شود، نکته مهم اين است که در مقابل «فشارهاي هوشمند» بايدن، ملت ما هم بايد به يک «مقاومت هوشمندانه» دست بزند.