خرمشاهی: در هر کشوری نماینده به سرباز سیلی میزد خودش استعفا میداد
ايسنا/ يک حقوقدان با اشاره به ماجراي درگيري يک نماينده مجلس با سرباز راهور گفت: اين رفتار توهين به جايگاه نمايندگي و حتي توهين به کساني است که او را انتخاب کردهاند زيرا در وهله اول ميپرسند اين شخص نماينده کدام شهر بوده است.
عبدالصمد خرمشاهي در ارتباط با ويديوي منتشر شده که در آن يک سرباز پليس راهور ادعا ميکند که نمايندهي مجلس به او سيلي زده است، گفت: قبلا دو سه مورد قضيه مشابه با اين قضيه درباره نمايندگان مجلس اتفاق افتاده است، يکي از آنها نماينده سراوان بود که با کارمند گمرک درگير شد و يکي هم نماينده اروميه بود که به خبرنگاري حمله کرد. پس اين قبيل مسائل سابقه دارد و متاسفانه برخورد آنچناني هم با نمايندگان خاطي اتفاق نيافتاد.
اين حقوقدان با اشاره به اهميت قوه مقننه به عنوان نهادي که قانون وضع ميکند گفت: اگر نمايندهي مجلسي تازه کار است و به عنوان مثال فرق طرح و لايحه و خيلي از مسائل قانونگذاري را نميداند ايرادي ندارد و ميتوان با آموزش دادن اين مشکلات را حل کرد اما چيزي که بسيار مهم است اين است که نمايندگان مجلس بايد الگو باشند و خودشان قوانين را رعايت کنند و از لحاظ رفتار و گفتار چه در داخل و چه در خارج مجلس شئونات اخلاقي و قانوني را رعايت کنند.
وي خاطرنشان کرد: متاسفانه چندسال اخير مسائلي از اين قبيل اتفاق افتاده است و حتي در داخل مجلس نمايندگاني بودند که نسبت به مقامي فحاشي کردند يا کلمات زشتي را به کار بردند و در واقع قبح اين قضيه از بين رفته است. وقتي که صحبت از نماينده مجلس است اولين چيزي که به ذهن متبادر ميشود اين است که نماينده مجلس بايد در همه زمينهها مراقب باشد تا برخلاف شان و جايگاه خود کلامي بر زبان جاري نکند.
خرمشاهي ادامه داد: متاسفانه قضيهاي که يکي دو روز پيش اتفاق افتاد و انعکاس بدي حتي در خارج از کشور پيدا کرد باعث تضعيف جايگاه مجلس و شان نمايندگي شد و اين قبيل مسائل بايد جدي گرفته شود. در اين رابطه رئيس مجلس قول دادند که پيگيري ميکنند و فرمانده نيروي انتظامي هم گفتند به اين قضيه رسيدگي ميکنند.
اين حقوقدان با بيان اينکه در مجلس کميتهاي به عنوان هيئت نظارت بر رفتار نمايندگان داريم گفت: تا الان نديدهام خروجي اين هيئت نظارت آنچنان مهم بوده باشد و اخيرا نيز شنيدم اصلاحيهاي قرار است بر قانون هيئت نظارت بر رفتار نمايندگان وارد شود که در آن تصريح شده است در طول مدت نمايندگي، نمايندگان چه در داخل و چه در خارج از مجلس ملزم به رعايت شئون نمايندگي هستند و رفتار، گفتار و نوشتار آنها نبايد مغاير با اخلاق حسنه، موازين شرع و انقلاب اسلامي و خلاف افتضا جايگاه نمايندگي باشد.
وي تاکيد کرد: رعايت شئون نمايندگي و موازين اخلاقي يک چيز بديهي است و نياز به قانون ندارد و درست است که نمايندگان در مقام اظهارنظر مصونيت دارند اما نبايد خارج از وظايف نمايندگي مرتکب اعمالي شوند که انگشتنما شوند و در جامعه تنش ايجاد کنند. حتي نيازي به قانون هم وجود ندارد و اين يک اصل است که نماينده مجلس حتما بايد اين موازين را رعايت کند و اگر رعايت نکرد قانون تکليف را مشخص کرده است.
خرمشاهي با بيان اينکه نماينده مجلس در مقام اظهار نظر مصون است گفت: اگر نماينده مرتکب جرمي شود بدوا سلب مصونيت اتفاق ميوفتد و مقامات قضايي به اطلاع مجلس ميرسانند که فلان نماينده مرتکب جرمي شده است و بايستي مورد تعقيب قرار بگيرد، در اين قضيه هم رفتار نماينده مجلس عوارض منفي زيادي ايجاد کرد و سرباز ميتواند شکايت کند و به شکايتش در دادگاه کيفري رسيدگي خواهد شد و نماينده اگر مرتکب جرمي شده باشد محاکمه خواهد شد.
اين حقوقدان افزود: اگر در کشورهاي توسعه يافته نماينده مجلسي مرتکب اين عمل ميشد فکر ميکنم خود به خود استعفا ميداد. بحث الان اين است که اگر نماينده مجلسي حيثيت نمايندگي را خدشهدار کرد ميتوان او را عزل کرد يا نه که بحث مفصلي دارد که در اينجا نميتوان به آن پرداخت. من فکر ميکنم اگر اين رفتار صحت داشته باشد بايد فرد خاطي مورد مواخذه قرار بگيرد و عذرخواهي کند چون اين رفتار توهين به جايگاه نمايندگي و حتي توهين به کساني است که او را انتخاب کردند زيرا در وهله اول ميپرسند اين شخص نماينده کدام شهر بوده است.
وي در پايان در پاسخ به اين سوال که آيا هيئت نظارت اختيار قانوني عزل نماينده را دارد؟ گفت: هيئت نظارت بر رفتار نمايندگان اختيار قانوني عزل نماينده را ندارد و تاکنون نيز چنين اقدامي نشده است و شايد توبيخ و تذکر صورت گرفته باشد اما از نظر قانوني بحث عزل نماينده در چنين شرايطي بحث مفصلي دارد.