آذریجهرمی: همیشه بستن فضای مجازی جواب نمیدهد
جماران/ وزير ارتباطات با بيان اينکه بستن فضاي مجازي جواب نميدهد، گاهي چاره کار آزاد کردن فضا است، گفت: پهناي باند يک مسئله دستوري نيست و نميتوان نوع مصرف را به کسي اجبار کرد.
«محمدجواد آذري جهرمي» وزير ارتباطات در برنامه زنده تلويزيوني «تيتر امشب» گفت: مردم چند شب قبل در فضاي مجازي درباره صداي آژير قرمز صحبت کردند و گفتند در مناطقي صداي آژير قرمز شنيده و هواپيمايي نيز در آسمان ديده شده است. من همان زمان تلويزيون را روشن کردم و تمام شبکههاي تلويزيون را گشتم هيچ کدام از شبکهها درباره چنين چيزي صحبت نميکردند. پس ازحدود ۳ ساعت ديدم که صدا و سيما درباره اين آژير صحبت ميکند.
وي افزود: زماني که پاي فضاي مجازي به ميان ميآيد ساختار عمکلردي تفاوت ميکند. اگر به شيوه قديم به اين فضا نگاه کنيم، توسعه و پيشرفت نخواهيم کرد. فضاي مجازي به اخبار سرعت ميبخشد و اين راهش نيست که با بستن اين شبکهها جلوي راه توسعه را بگيريم. راهش اين است که محتواي مناسب ايجاد کنيم و اقدامات و عملکردمان را متناسب با اين فضا پيش ببريم.
جهرمي خاطرنشان کرد: مدتي قبل يک گزارش ورزشي پخش شد، مردم دوست داشتند اين گزارش را در شبکه داخلي خودمان و با گزارش مجري محبوبشان بشنوند، اما اين اتفاق رخ نداد. با همين تصميم در حالي که ميشد اين برنامه ترافيک داخلي باشد، اما در شبکه خارجي پخش شد و ترافيک خارجي را به خود اختصاص داد.
او تصريح کرد: هميشه با بستن فضاي مجازي نميتوان به نتيجه دلخواه رسيد، گاهي چاره کار آزاد کردن فضا است. پهناي باند يک مسئله دستوري نيست که به مردم بگوييم چه چيزي مصرف کنند، مصرف به ذائقه افراد برميگردد و نميتوان به کسي زور کرد که چه چيزي مصرف کند.
وزير ارتباطات گفت: درباره پهناي باند، دو شکل نگاه وجود دارد. برخي ميگويند دولت پهناي باند را افزايش ندهد چون بخش فرهنگي به تناسب آن ارتقا پيدا نکرده است. عدهاي ميگويند کاري به فرهنگ نداشته باشيم و پهناي باند را بدون درنظر گرفتن اين شاخصه توسعه بدهيم. تشکيل مرکز ملي به اين دليل بوده است که در اينباره تصميم بگيرد.
صدا و سيما بايد خودش را به روز کند
جهرمي افزود: اما بايد بگويم در اين بين سازمانهايي هستند بايد فرهنگسازي کنند، اما به جاي اين که بودجه را صرف فرهنگسازي کنند، صرف انتقاد ميکنند، اگر پهناي باند انجام نشده بود در ايام کرونا چطور ميتوانستيم آموزش، سلامت و کسب و کار را پيش ببريم؟ نگاه افزايش پهناي باند، بدون در نظر گرفتن ضوابط فرهنگي ذهنيت اشتباهي است، بايد جنس فرهنگسازي را تغيير دهيم. ديگر نميتوان جامعه را با مکانيزم صداوسيما پيش برد، صداوسيما بايد خودش را آپديت کند.
وي درباره امنيت در فضاي مجازي گفت: وضع ما از نظر امنيت وضع مناسبي است اما بايد دراين زمينه کار کرد، چون تفکر دستاندازي به قدرت ما زياد است و افرادي وجود دارند که در اين حوزه خرابکاري ميکنند. بايد به اين نکته توجه کنيم که فضاي مجازي دسترسپذير است و مورد هجوم قرار مي گيرد. ما سپر دفاعي دژفا را اجرايي کردهايم تا جلوي اتفاقات را بگيرد.
هدف مان اتصال ۱۰۰ درصدي روستاها است
آذري جهرمي درباره آخرين وضعيت اتصال روستاها به اينترنت گفت: بيش از ۹۵ درصد روستاهاي کشور به شبکه پهن باند متصل هستند. ارزيابيهاي مختلف نشان ميدهد ايران از نظر تعداد مشترک تلفن همراه و توسعه زيرساختهاي ICT بالاترين دسترسي را دارد. البته پوشش روستايي پهنباند هنوز ضريب ۱۰۰ درصدي ندارد و تمام تلاش ما بر اين است که تا قبل از پايان دولت، پوشش ۱۰۰ درصدي داشته باشيم.
وي افزود: به لطف سرمايهگذاري خوبي که از سال ۹۲ تا کنون در حوزه فناوري انجام شده است، توانستهايم از نظر شاخصهاي کيفي و قيمت در بين کشورهايي باشيم که ارزانترين خدمات پهن باند را از نظر پرداختي ارائه ميدهند. دررابطه با مقرون به صرفه بودن خدمات نيز رتبه دوم را داريم. آمار ديگري وجود دارد که بر اساس آن توانسته ايم رشد ۳۰ درصدي استارتاپها نيز تجربه کنيم.
وي تصريح کرد: اکنون ۹۵ درصد روستاهاي بالاي ۲۰ خانوار به اينترنت متصل هستند. در برخي مناطق کشور مانند زنجان، شرق هرمزگان و سيستان و بلوچستان چالشهايي داشتيم که اتصال روستاها را با کندي مواجه ميکرد. با برنامهريزيهاي انجام شده تا پايان دولت اتصال ۱۰۰ درصدي روستاها به اينترنت را شاهد خواهيم بود.
او درباره شبکه دانشآموزي شاد و مشکلاتي که برخي از دانش آموزان در دسترسي به آن دارند گفت: براي توضيح بهتر اين مسئله مثالي ميزنم. گاهي اوقات تصويري از فردي در حال گدايي در فضاي مجازي منتشر ميشود، اين صحنه نامناسب و دردآور است و برخي اين تصوير را به کل کشور تعميم ميدهند در حالي که اينطور نيست.
خريد تبلت براي دانش آموزان به وزارت ارتباطات مربوط نيست
در شرايط کرونا ۱۳ ميليون دانش آموز، ۱۴ ميليون دانشجو، ۱ ميليون معلم، ۱۴۰ هزار استاد دانشگاه داشتيم که به واسطه زيرساختهاي ارتباطي در ايام کرونا به تحصيل و آموزش ادامه دادند. اگر عده اي از دانش آموزان به دلايل مختلف مشکلات ارتباطي داشتند نبايد آن را به کل کشور تعميم داد.
جهرمي افزود: البته ما به تمام تصاويري که در شبکه هاي اجتماعي منتشر شد، توجه و به محل آن ها سرکشي کرديم. تصوير از يکي از دانش آموزان روستاهاي سيستان و بلوچستان منتشر شد که خانهاي با سنگ درست کرده بود تا بتواند در آن نقطه که به اينترنت متصل است مستقر شود و درس بخواهند، شخصا به محل زندگي او مراجعه کردم و روستاي آنها به اينترنت متصل شد. در اين خصوص مردم هم به ما خيلي کمک کردند. در روستاي بشاگرد سه تا چهار گروه جهادي و در سيستان و بلوچستان بزرگان محل و نيروي انساني براي کمک به ما پيشقدم شدند.
او درباره عدم دسترسي دانش آموزان به سختافزاري مانند تبلت افزود: اکنون سه ميليون دانش آموز به تبلت دسترسي ندارند، هزينه تامين تبلت براي آنها، ۹ هزار ميليارد تومان است. برخي اعتقاد دارند، تامين اين تبلتها بايد برعهده وزارت ارتباطات باشد اين در حالي است که بودجه تخصيصي وزارت ارتباطات ۱ هزار و ۶۰۰ ميليارد تومان است، تقريبا يک ششم مبلغي که براي خريد تبلت نياز است. البته که ما تمام تلاش خودمان را کردهايم تا بتوانيم از اعتبارات، ظرفيت اجتماعي، کمکهاي مردمي و اپراتورها براي تامين تبلت استفاده کنيم اما نياز گستردهتر از اينهاست و اصلا به حوزه کاري وزارت ارتباطات برنمي گردد.
اگر سال ۹۲ کرونا آمده بود
محمدجواد آذري جهرمي درباره وضعيت شبکه ملي اطلاعات گفت: اکنون بيش از ۸۰ درصد زيرساخت ارتباطي شبکه ملي اطلاعات مستقر است. اگر در بحران شيوع کرونا آموزش، سلامت، خريد و فروش بدون مشکل انجام شد، همگي به علت وجود زيرساخت ارتباطي شبکه ملي اطلاعات بود. اگر سال ۹۲ اين بيماري شيوع پيدا ميکرد چگونه دوام ميآورديم.
وي تاکيد کرد: ما در بخش زيرساخت اطلاعاتي مشکلاتي داريم که بايد بخش خصوصي با حمايت بخش دولتي آن را پيش ببرد. اين بخش را با جديت پيگيري ميکنيم و از بخش باقي مانده زيرساخت اطلاعاتي شبکه ملي اطلاعات به زودي گزارش مکتوب ارائه خواهيم کرد. مرجعي که براي سنجش ميزان پيشرفت شبکه ملي اطلاعات وجود دارد، مرکز ملي فضاي مجازي است. ما مستندات را منتشر ميکنيم تا آنها نظر بدهند. بايد تاکيد کنم اين مرکز در گزارشهاي مربوط به زيرساخت ارتباطي خدشهاي به وارد نکرده است اما درباره اطلاعاتي اختلاف نظرهايي وجود دارد.
وزير ارتباطات تصريح کرد: دو مرکز امنيت يکپارچه شبکه ملي اطلاعات در دهه فجر و منطقه ويژه ارتباطات و فناوري اطلاعات نيز تا قبل از پايان امسال افتتاح خواهد شد.
قيمت اينترنت را چند سال ثابت نگه داشتيم
او درباره قيمت اينترنت گفت: ما با دو مکانيزم به اپراتورها نظارت ميکنيم. يکي از طريق سامانههايي مانند نت سنج پلاس که کيفيت اپراتورها را از طريق نصب ۶ هزار سنجه نشان ميدهد و ديگري سامانه ۱۹۵ که براي ثبت شکايت مردم در نظر گرفته شده است. ابزار نظارتي ما بيش از هر چيزي تذکر و امکاني براي قياس اپراتورها با يکديگر است. در گامهاي بعدي از تنبيه مالي نيز استفاده ميکنيم همانطور که مدتي قبل دو اپراتور قيمت اينترنت را افزايش دادند و ما پس از در نظر گرفته جريمه براي آنها، قيمت را به قبل برگردانديم.
وي در پايان تاکيد کرد: در دولت تدبير و اميد تعداد مشترکين اينترنت از ۴ ميليون به ۷۰ ميليون نفر رسيد، اينترنت تثبيت شد، تورم بخش ICT از ۱۱ درصد گذر نکرد و اقتصاد بخش فناوري اطلاعات ۳ برابر شد. اينها بزرگترين اقداماتي است که در حوزه فناوري اطلاعات در دولت تدبير و اميد اتفاق افتاد.