قشقاوی: بایدن با یک فرمان اجرایی ساده میتواند به برجام بازگردد

فارس/ سفير ايران در اسپانيا در مقالهاي نوشت: بايدن با توجه به سياست اعلامي خود مبني بر بازگشت به برجام، با يک فرمان اجرايي ساده همانند آنچه که در ارتباط با پيمان آب و هوايي و سازمان جهاني بهداشت انجام داد، ميتواند به برجام بازگردد.
«حسن قشقاوي» سفير جمهوري اسلامي ايران در اسپانيا در مقالهاي در روزنامه ديجيتالي «ديپلمات» اسپانيا مينويسد: نقطه آغازين شکلگيري مذاکرات منتهي به توافق برجام به سفر اينجانب به مسقط در سال ۲۰۱۱ به عنوان معاون وقت وزير امور خارجه برميگردد. طي آن سفر در ملاقاتي که با نماينده پادشاه عمان داشتم، خلاصهاي از محتواي پيامهاي مبادله شده بين سلطان قابوس و اوباما که حاوي پيشنهاداتي از سوي دولت آمريکا در ارتباط با موضوع برنامه هستهاي ايران بود در اختيار اينجانب قرار گرفت که در ادامه مبناي مذاکرات مسقط و متعاقب آن مذاکرات هستهاي بين ايران و کشورهاي ۱+۵ و دستيابي به توافق برجام قرار گرفت. توافقي که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت، مورد تأييد و پشتيباني سازمان ملل متحد نيز قرار گرفت.
وي ميافزايد: متأسفانه با روي کار آمدن ترامپ و به رغم حمايت جهاني از برجام، دولت آمريکا غيرمسئولانه و با بي اعتنايي به اين توافق مهم بينالمللي و همچنين نقض قطعنامه ۲۲۳۱، به صورت يکجانبه از آن خارج شد و سختترين و ظالمانهترين فشارها و تحريمها را بر مردم ايران تحميل کرد. در اين ميان، دولت آمريکا نه تنها تحريمهاي سابق را برگرداند و موارد جديدي را به آنها اضافه کرد، بلکه تحريمهاي تازهاي را نيز با برچسبهاي ديگر وضع کرد.
در مقاله قشقاوي آمده است: اين اقدامات غيرقانوني در حالي صورت گرفت که جمهوري اسلامي ايران به موجب گزارشات ۱۵ گانه آژانس بينالمللي انرژي اتمي کليه تعهدات خود در چارچوب برجام را انجام داده بود.
وي در اين مقاله مينويسد: جمهوري اسلامي ايران مطابق حق غيرقابل انکار خود ذيل بندهاي ۲۶ و ۳۶ برجام و در پاسخ به خروج يکجانبه آمريکا و عمل غيرقانوني وضع مجدد تحريمها توسط آن کشور، پس از چندين ماه صبر راهبردي و با در پيش گرفتن سياست «مقاومت حداکثري» در مقابل «فشار حداکثري» دولت ترامپ، طي چندين مرحله اقدام به کاهش پايبندي به تعهدات هستهاي خود ذيل برجام کرد که البته در صورت انجام تعهدات طرفهاي مقابل، قابل بازگشت هستند.
* بايدن با يک فرمان اجرايي ساده ميتواند به برجام بازگردد
وي ميافزايد: اکنون با تغيير دولت در آمريکا و روي کار آمدن بايدن، فضاي جديدي شکل گرفته است. در اين ميان، بايدن با توجه به سياست اعلامي خود مبني بر بازگشت به برجام، با يک فرمان اجرايي ساده همانند آنچه که در ارتباط با پيمان آب و هوايي پاريس و سازمان جهاني بهداشت انجام داد ميتواند به برجام بازگردد.
سفير ايران در اسپانيا خاطرنشان کرده است: البته، مسئله اصلي بازگشت آمريکا به برجام نيست، بلکه آنچه مهم ميباشد اين است که تمام تحريمهاي هستهاي و ساير تحريمهاي اعمال شده عليه ايران از سوي دولت ترامپ نه بر روي کاغذ، بلکه به صورت عملياتي لغو شود. چنين اقدامي از سوي آمريکا و طرفهاي مقابل ميتواند باعث بازگشت ايران به تعهدات خود ذيل برجام شود.
* چه بگوييم کشورهاي اتحاديه «نخواستند» يا بگوييم «نتوانستند» در عمل تفاوت چنداني براي ايران نداشت
قشقاوي در اين مقاله بيان کرده است: در اينجا در ارتباط با سياستها و رويکرد اروپاييها اين نکته را بايد يادآور شوم که انتظارات ايران از کشورهاي اتحاديه اروپا براي حفظ برجام برآورده نشد و اقدامات اين اتحاديه صرفاً در حد اعلام موضع سياسي باقي ماند.
سفير ايران در مادريد ميافزايد: حالا چه بگوييم کشورهاي اتحاديه «نخواستند» يا بگوييم «نتوانستند» در عمل تفاوت چنداني براي ايران نداشت، زيرا ملت ايران عملاً زير فشار شديدترين و ظالمانه ترين تحريمها قرار گرفتند و سختيهاي زيادي را متحمل شدند به گونهاي که در شرايط سخت بيماري همه گير کرونا قادر به تأمين دارو براي معالجه بيماران نيز نبودند.
وي در اين مقاله عنوان کرده است: در پايان انتظار ميرود با اتخاذ رويکرد صحيح از سوي دولتمردان جديد آمريکا و بازگشت آنان به برجام و رفع عملي تحريمها عليه ملت ايران، زمينه انجام تعهدات متقابل طرفين ذيل اين توافق فراهم شود.
به گزارش فارس، سعيد خطيبزاده سخنگوي وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه)در نشست هفتگي با خبرنگاران درباره بازگشت آمريکا به برجام با بيان اينکه منتظر اقدام اين کشور هستيم، تصريح کرد: بازگشت آمريکا به برجام به صورت اتومات نيست. با يک امضا خارج شدند، ولي با يک امضا نميتوانند وارد شوند.