پرتوقعی سناتور آمریکایی برای برجام
فارس/ سناتور ارشد جمهوريخواه با بيان اينکه کنگره اجازه بازگشت دولت جديد آمريکا به برجام را نميدهد، چهار شرط را به نيابت از همحزبيهاي خود براي هرگونه توافق واشنگتن-تهران مطرح کرد.
«جيم آينهوف» سناتور جمهوريخواه و عضو ارشد کميته خدمات مسلح مجلس سناي آمريکا ميگويد کنگره اين کشور، کار «جو بايدن» رئيسجمهور جديد ايالات متحده براي بازگشت به توافق هستهاي ايران را دشوار خواهد کرد.
آينهوف طي يادداشتي در نشريه «فارين پاليسي»، ضمن معيوب توصيب کردن برجام، نوشت: «[بازگشت به برجام] يک اشتباه وحشتناک است زيرا آمريکا هرگز وارد آن توافق معيوب نخواهد شد... يک توافق جديد، که بهبود قابل توجهي يافته باشد، بايد مورد مذاکره قرار بگيرد تا ما حمايت از آن را بررسي کنيم».
وي با حمايت از تصميم «دونالد ترامپ» رئيسجمهور پيشين آمريکا براي خروج از توافق هستهاي ايران، مدعي شد: «بازگشت به همان توافق مشکلزا، بيمعني است... برداشتن تحريمهاي ايران نيز امري اشتباه است».
اين سناتور کارکشته جمهوريخواه در ادامه چهار شرط براي هرگونه توافق جديد آمريکا با ايران مطرح کرد که به تبع خواسته ديگر قانونگذاران همحزبي وي نيز هست:
توافق جديد با تهران بايد جامع باشد. بايد به حمايت مالي ايران از گروههاي منطقهاي بپردازد، برنامه موشکي بالستيک آن را محدود کند و تمام مسيرها به توانمندي تسليحاتي اتمي را مسدود کند.
توافق بايد فراگير باشد. هرگونه مذاکرهاي [با ايران] بايد ملاحظات و نگرانيهاي اسرائيل و شرکاي عربي ما را شامل شود و امضاي آمريکا پاي آن، مشروط به حمايت آنها باشد... توافق با ايران نبايد آنها را به خطر بياندازد.
راهکار دائمي بايد وجود داشته باشد. نبايد بندهاي غروب وجود داشته باشد که نهايتا به ايران اجازه دهد توانمندي تسليحاتي اتمي به دست بياورد.
اجراي هر توافقي بايد شفاف باشد و اجازه بازرسيهاي معمول و بيقيد و شرط از برنامه هستهاي ايران را بدهد و ايران را مجبور کند تمام فعاليتهاي هستهاي پيشين خود را افشا کند.
آينهوف سپس به دولت بايدن توصيه کرد که ضمن حفظ اهرم تحريمها بر جمهوري اسلامي ايران، از هماکنون مقدمات توافق جديد را فراهم کند که اگر زماني تهران آمادگي پيدا کرد، آن توافق اجرايي شود.
وي در پايان اين يادداشت، ضمن ابراز اميدواري براي اجتناب از هرگونه تقابل بيشتر آمريکا با ايران، نوشت: «دولت بايدن فرصتي براي ايجاد حمايت دو حزبي در کنگره براي يک راهکار ديپلماتيک دائمي، جامع و فراگير [با ايران] دارد. بايدن ميتواند از تکرار اشتباهاتي که در زمان معاونت رياستجمهوري انجام داد، اجتناب کند».
پيش از اين، نشريه «پالتيکو» به نقل از يکي از دستياران يک سناتور آمريکايي گزارش داد، قانونگذاران مخالف با برجام با بسياري از تلاشهاي بايدن در کاستن از تحريمهاي ايران مخالفت خواهند کرد.
از سوي ديگر، «پيتر استانو» سخنگوي «جوزپ بورل» مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز بازگشت آمريکا به برجام را اولويت اين قاره توصيف کرده اما گفت: «بازگشت آمريکا به توافق هستهاي و پايبندي ايران به آن، [فرصتها براي گفتوگو درباره] ديگر موارد را ايجاد ميکند».
اين در حالي است که «محمد جواد ظريف» وزير خارجه جمهوري اسلامي ايران نيز روز جمعه در نشست خبري با همتاي ترکيهاي خود، تاکيد کرد: «اميدهايي که اعضاي دولت جديد آمريکا دارند و ادعا ميکنند که ايران بايد به توافق هستهاي بازگردد، نه منطقي است و نه هيچ وقت اجرا خواهد شد».