آخرین چالشهای اصولگرایان
اعتماد/ «مشارکت» و «کاندیدای واحد» چالشهای مشترک هر دو جریان سیاسی در آستانه انتخابات است؛ اگرچه هر کدام از ظن خود در پی حل این چالشها هستند؛ اصولگرایان از تعدد کاندیداها نگران و اصلاحطلبان از تعدد ردصلاحیت کاندیداهای احتمالیشان، اصولگرایان تلویحی و در پستو نگران مشارکت حداکثری و اصلاحطلبان به فکر چارهای برای مشارکت حداکثری. اصولگرایان اما به جز اصلاحطلبان رقیب دیگری نیز پیشروی خود میبینند. شاید به همین دلیل است که گاه و بیگاه در رسانهها از او میگویند.
محمود احمدینژاد و جریان متبوعش اگرچه برخاسته از دل اصولگرایی است و کارنامه دولتش در زمره حکومتداری راستِ سیاسی تعریف میشود اما مدتهاست که راه کج پیش گرفته و حتی مقابل اصولگرایانی با پشتوانه حاکمیتی قد علم کرده است. چند روز پیش بود که غلامعلی حدادعادل خیال مستمعانش را از حذف احمدینژاد در معادلات انتخاباتی آسوده کرد. به فاصله یکی، دو روز اما احمدینژاد رو به دوربین تلویحا به حدادعادل تاخت و با طرح گفت که برخی «سوپرحزباللهیهای امروز»، دیروز «دستبوس فرح» بودهاند و از افتادن انقلاب به دست اینان ابراز نگرانی کرد.
واکنش ها به دعوای رفقای دیروز
در این دعوای سیاسی که مدافعان هر دو سو مشخص است، چهرههایی چون علی مطهری یا عباس عبدی نیز ورود کرده و واکنش نشان دادند. مطهری اظهارات غلامعلی حدادعادل را در راستای مهندسی انتخابات توصیف کرد و در توییترش نوشت: «آقای حدادعادل وقتی که قاطعانه از طرف شورای نگهبان اظهارنظر میکند و تکلیف کاندیداها را از قبل تعیینشده اعلام میکند به طوری که شائبه مهندسی انتخابات را تقویت میکند، باید منتظر چنان پاسخی از طرف آقای احمدینژاد میبود.» او البته به دو طرف توصیه کرد که بهتر است نقشی هم برای انتخاب مردم قائل باشند! عباس عبدی نیز تاکید کرده که اتهامات سنگینی علیه حدادعادل مطرح شده و پرسیده است: «نمیدانم چرا شکایت و رسیدگی نمیشود؟ اگر رسیدگی شود یا مفتری دروغگو مجازات میشود یا فردِ متهم، رسوا؛ اینطوری استخوان لای زخم است.» عبدی که ظاهرا یکی از طرفین این بحث را بیشتر اهل گفتوگو و تعامل یافته، در خاتمه نوشت: «آقای حدادعادل پیشقدم شوند» و همین اتفاق هم البته نه لزوما به دلیل پیشنهاد عبدی اما در هر حال رقم خورد. زمانی که شاعر و ادیبِ اصولگرا دست به قلم برد تا نامهای سیاسی بنویسد.
حدادعادل دست به قلم شد
حدادعادل ابتدا در توضیح علت اظهارنظر نامتعارف خود، از این گفت که صرفا «برحسب برداشت و تحلیل خود و با توجه به ردصلاحیت احمدینژاد در سال ۹۶ و همچنین توصیه سخنگوی آن شورا که «کسانی که نوبت قبل ردشدهاند، ثبتنام نکنند» نظر خود را اعلام کردم.» اشارهای به اظهارات چند ماه پیش عباسعلی کدخدایی که ازقضا همان زمان نیز با واکنش انتقادی بسیاری از ناظران مواجه شد که چرا او از ماهها پیش از انتخابات اینچنین فراقانونی در مقام توصیه به کاندیداها برآمده است. حدادعادل اما در ادامه برخلاف آنچه مطهری در توییت خود مورد تاکید قرار داد، صحبت از «مهندسی انتخابات» را نه ناشی از کلام خود، که به دلیل خوانش احمدینژاد از این کلام تحلیل کرد و گفت که احمدینژاد، «با بیاناتی که خاص خود ایشان است، به این بهانه ورود خود را به صحنه انتخابات آینده کلید زده است.» او سپس تصریح کرد که آنچه گفته «یک پیشبینی مسبوق به دلایل متعدد بوده» و «تصمیمگیری درباره احمدینژاد برعهده شورای نگهبان است.»
حدادعادل در ادامه به بخشی از روابط مجلس و اصولگرای هفتم و نهم پرداخت و با تاکید بر اینکه آن مجلس، بیش از هر مجلس دیگری از دولت نهم حمایت کرده اما بیشترین کژتابی را نیز از احمدینژاد دیده»، انتقاد آن روزهای اصلاحطلبان را تکرار کرد و گفت که «احمدینژاد رسما و صریحا مصوبات مجلس را که پس از تایید شورای نگهبان صورت قانون مییافت، در کشوی میز خود نگاه میداشت و آنها را برای اجرا ابلاغ نمیکرد.» اما شاید مهمترین بخش نامه اخیر حدادعادل به همان ماجرای جنجالی «دستبوسی فرح» میپرداخت که نویسنده آن را «دروغ محض»، «چندشآور» و «سناریوی رسوایی» توصیف کرد که بهزعم او، «فقط دشمنان از آن سود میبرند.» رییس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب نوشت: «اینجانب در سالهای قبل از انقلاب هیچ رابطهای با دفتر فرح نداشته و هیچگاه او را ندیدم؛ لذا دروغگویی آقای احمدینژاد محرز و اصل دستبوسی و عکسی که به ادعای ایشان نزد همسر شهید دکتر فاطمی موجود بوده نیز از ساختههای ایشان است.» او همچنین تاکید کرد که دستگیری همسر دکتر فاطمی نیز به او مربوط نبوده و بار دیگر به سوابق انقلابی خود ارجاع داد: «پرونده دستگیری و بازجویی و زندان اینجانب و اخراجم از دانشگاه در سالهای قبل از انقلاب، در مرکز اسناد انقلاب اسلامی موجود است که میتواند پاسخی روشن به کسانی باشد که درباره انقلاب کمترین رنجی تحمل نکردهاند.» او همچنین خود را محق به شکایت از احمدینژاد به سبب نشر اکاذیب و افترا دانسته و آنطور که عبدی پیشنهاد کرده بود، خواهان رسیدگی به ادعای احمدینژاد شد تا مگر حقیقت بر همگان روشن شود.
همچنان تعدد کاندیدا، کماکان تعدد تشکیلات
علاوه بر رویارویی طیفی از اصولگرایان و احمدینژاد، مساله تعدد کاندیداهای درونجریانی نیز دغدغه اصولگرایان شده و هر روز نام کاندیدایی جدید مطرح میشود. علیرضا خجستهپور، قائممقام جامعه اسلامی مهندسین (جام) اخیرا گفته که دبیران جامعه اسلامی به نامزدی باهنر در صورت داوطلب نشدن سیدابراهیم رییسی در انتخابات ۱۴۰۰ تاکید داشتهاند اما باهنر در پاسخ اعلام کرده تمایل دارد «کارگردان صحنه سیاسی باقی بماند نه بازیگر!» اگرچه با این اظهارنظر باهنر از لیست انتخاباتی فعلا خط میخورد اما هنوز از رییس مجلس تا برخی نمایندگان آن و رییس قوه قضاییه در صف کاندیداها قرار دارند.