سعیدی کیا : بهنفع هیچکس کنار نمیروم/به "فتنه" اعتقاد دارم
تسنيم
بروزرسانی
تسنيم / وقتي با مسئول برنامههاي مهندس سعيديکيا درباره وقت مصاحبه صحبت ميکردم، به سال آينده حواله ميداد و ميگفت که تا آخر سال زمان مصاحبههاي مهندس مشخص شده و ديگر امکان مصاحبه تا پايان سال وجود ندارد. بعد از گذشت چند روز و واسطه کردن يکي از دوستان، مسئول برنامههاي مهندس سعيديکيا ظهر روز پنجشنبه تماس گرفت و گفت: «مهندس روزهاي جمعه معمولاً به کوه ميرود و فردا هم به کوه توچال خواهد رفت. اگر مايل هستي، هماهنگ کنيم تا فردا و روي کوه از مهندس مصاحبه بگيريد». که ما هم استقبال کرديم و ساعت 6 و بيست دقيقه روز جمعه و مقابل در ورودي مجموعه توچال قرار گذاشتيم.
صبح جمعه وقتي با مهندس تماس گرفتم متوجه شدم که از قرار مصاحبه خبري ندارد. بعد که از مسئول برنامههايش پرسيدم، گفت که بهاينعلت که مهندس آخر شب پنجشنبه از سفر خارج از کشور بازگشته، قرار مصاحبه را از طريق پيامک براي مهندس ارسال کرده بود که گويا مهندس آن پيامک را نديده بود.
بههرحال، همراه با مهندس سعيديکيا، کوهنوردي را آغاز کرديم و در طول راه صحبتهاي مختلفي داشتيم. در خلال کوهنوردي هم توصيههايي در مورد زندگي هم به من کرد. در همين صحبتها بود که فهميدم فعاليتهاي روزانه آقاي سعيديکيا بسيار زياد است و برايم از جهت سن وي، تعجببرانگيز بود. از نوع برخورد و خوشوبش کردن بعضي از افراد و مهندس هم اين نکته دستگيرم شد که سعيديکيا زياد به کوه ميآيد. در طول راه درباره تلفيق وزارت کشاورزي و جهاد هم صحبت کرديم که وي اجازه انتشار آنها را نداد.
بالاخره بعد از طي مسافتي طولاني براي من که خيلي وقت بود به کوه نرفته بودم، به محلي بين ايستگاه اول و سوم تلهکابين رسيديم که به آن مکان ايستگاه چشمه ميگويند. در همان مکان به رستوراني رفتيم و در هنگام صرف صبحانه به گفتوگو نشستيم.
ماحصل اين گفتوگو بهاينشرح است:
* تسنيم: کانديدا شدن شما در انتخابات قطعي شده است؟
- سعيديکيا: بسم اللّه الرّحمن الرّحيم. بله، بهاميد خدا قطعي شده است.
* تسنيم: براي کانديدا شدن در انتخابات با چهکساني مشورت کرديد؟
- سعيديکيا: من با خيلي از علما و بزرگان ديدار کردم و از آنها رهنمود خواستم و با بعضي از سياسيون هم مشورتهاي زيادي انجام دادم.
* تسنيم: چند فرزند داريد؟
- سعيديکيا: يک پسر و دو دختر.
* تسنيم: پسرتان با شما کار ميکند؟
- سعيديکيا: اصلاً، الحمدللّه مستقل کار ميکند و بهلحاظ کاري، با من هيچ ارتباطي ندارد. نه در دولت آمد و نه در مکانهاي ديگر. کامپيوتر خوانده است و شرکتي دارد که در آن مشغول است.
* تسنيم: ستاد انتخاباتي شما تشکيل شده است؟
- سعيديکيا: نه، بهصورت کامل.
* تسنيم: مسئول ستاد انتخاباتيتان را تعيين کرديد؟
- سعيديکيا: خير، اين سؤالات شما ممکن است تبليغات و تخلف قانوني محسوب شود.
* تسنيم: نه، آقاي مهندس!
- سعيديکيا: (با خنده) انشاءالله که نيست.
* تسنيم: تيم خود اعم از وزيران، معاونين و مديران خود را مشخص کردهايد که اگر مردم خواستند به شما رأي بدهند، تيم شما مشخص باشد؟
- سعيديکيا: چون من در چندين دولت کار کردهام، با خيلي از افراد آشنا هستم. نيروهاي مختلفي را ميشناسم. خيلي از افراد الآن در ذهن من هستند که اسم آنها را نوشتم و روي آنها فکر کردم اما اينکه شما فکر کنيد الان 4، 5 ماه مانده به انتخابات ميشود همهچيز را قطعي کرد، خير، اينطور نيست. چون از الآن تا آنموقع خيلي از اتفاقات رخ ميدهد لذا در هفتههاي آخر قطعي ميشود. اما اينطور نيست که روي اين موارد فکر نکرده باشم.
* تسنيم: اين افرادي که روي آنها فکر کرديد بيشتر از چه طيفي هستند؟
- سعيديکيا: جامعه ما طيفي شده است. (با خنده)
از نظر من همه کساني که وفادار به انقلاب هستند يعني امام خميني، انقلاب، وصيتنامه امام، ولايت فقيه، مقام معظم رهبري و قانون اساسي را قبول دارند و متخصص و کارآمد هستند، ميتوانند کار کنند. اينطور نيست که بگويم از اين طيف و يا از آن طيف. در همه طيفها انسانهايي با چنين مشخصاتي پيدا ميشود.
* تسنيم: خيلي از افراد ادعا دارند که خط امامي هستند...
- سعيديکيا: ادعا را رها کن! من گفتم همه کساني که عميقاً به انقلاب وفادار باشند. يعني اين مواردي را که ذکر کردم قبول داشته باشند. با ادعاي کسي نبايد کار داشت، بايد به عمل آنها رجوع کرد. هرکس را خواستي بشناسي، به عمل آن فرد رجوع کن، از سابقه آن فرد در قديم تا زمان حال!
* تسنيم: افرادي با اين مشخصات بيشتر در کدام دولت بودند؟
- سعيديکيا: الزاماً که نبايد در دولتها باشند. يعني منظور شما اين است که در دولتهاي قبلي باشند؟
* تسنيم: نه.
- سعيديکيا: نه، اينطور نيست. ممکن است در دولت بوده باشند، ممکن است نبوده باشند و در بخشهاي مختلف و دانشگاهها کار کرده باشند.
* تسنيم: عرض من اين نيست که وزراي خودتان را از وزراي کدام دولت انتخاب ميکنيد. ميگويم افرادي با اين شاخصها که گفتيد، بيشتر در کدام دولت بودند؟
- سعيديکيا: در همه دولتها افرادي وجود داشتند که به اين آرمانها وفادار بودند، بعضي هم روي اين آرمانها خيلي محکم نبودند. همانطور که در طيفهاي مختلف هستند.
* تسنيم: آقاي مهندس، بهچهعلتي احساس وظيفه کرديد تا در انتخابات کانديدا شويد؟
- سعيديکيا: شما ميدانيد که من در 4 دولت کار کردم. در بنياد مستضعفان کار کردم. در بنياد مسکن هم کار کردم. در حال حاضر هم در ستاد اجرايي فرمان حضرت امام هستم. يعني خداوند به من توفيق داده است که تجربيات زيادي کسب کنم. اين مدت در هر وزارتخانهاي که بودم، چندين بار به نقاط مختلف کشور سفر کردم. در اين نقاط کار کردم و درباره ويژگي هر نقطه مطالعه داشتم. کشور ما تواناييهاي زيادي دارد.
بهترين توانايي ما، نيروي انساني متعهد و دين ما است. تواناييهاي زياد ديگري هم داريم، بهغير از نفت که سمبل درآمد شده که درباره آن هم حرف دارم. امکانات زيادي هم داريم. آب و هواي مناسب با تمام فصول داريم. همين الآن که در اينجا نشستيم، بهطور مثال ممکن است اردبيل 15- درجه باشد و در بندرعباس و بوشهر دماي 25+ درجه داشته باشيم. اين اختلاف درجه به اين معناست که با اين تنوع آب و هوايي ما ميتوانيم محصولات مختلفي را همواره داشته باشيم.
فکر ميکنم مشکلاتي که در کشور وجود دارد، الآن در معيشت مردم و اشتغال و ناهنجاريهاي اجتماعي مشکل وجود دارد و مردم کمتر امکان بروز و ظهور تواناييهاي خودشان را دارند، تورم شديد است. امنيت سرمايهگذاريهاي مختلف کمرنگ است. مردم در حال حاضر خيلي در صحنههاي مختلف اقتصادي و اجتماعي کشور فعال نيستند.
مردم ميتوانند خيلي بيشتر فعاليت کنند. دين، انقلاب، قانون اساسي و اصل 44 که مقام معظم رهبري ابلاغ کردند، همين را ميگويد. من فکر ميکنم با تکيه بر ارزشهاي اسلامي و با کمک همه مردم کشور را خيلي بهتر از اين ميتوان اداره کرد فلذا فکر ميکنم با نيروهاي بسيار خوبي که در کشور وجود دارد، ميتوان کشور را بهتر اداره کرد. حق مردم هم از نظر زندگي و شهروندي بيش از اين است. اختلاف بين مسئولان ردهبالاي کشور زياد است و باعث اتلاف وقت و انرژي و البته نگراني و ابهام در مردم ميشود.
* تسنيم: برايچه در اين دوره افرادي که براي کانديداتوري احساس وظيفه ميکنند، زياد شدهاند؟
- سعيديکيا: از خودشان بايد پرسيد.
* تسنيم: درمورد شخص خودتان نميپرسم، کلي ميگويم.
- سعيديکيا: شايد بقيه هم مثل من احساس وظيفه ميکنند.
* تسنيم: برنامههايتان را مشخص کردهايد، درمورد تخصص خود يعني مسکن؛ با توجه به اينکه برخي سر مسکن مهر حرف دارند و يا مثلاً فرهنگ و اقتصاد و سياست خارجي...؟
- سعيديکيا: همه اينها را کار کرديم، بههمراه دوستان مشترک و خودم کار کرديم؛ مراحل نهايياش را طي ميکند که انشاءالله بهموقع منتشر ميشود.
* تسنيم: چهزماني اعلام ميکنيد؟
- سعيديکيا: همان زماني که ميشود تبليغات کرد.
* تسنيم: شعار انتخاباتيتان؟
- سعيديکيا: اگر الآن بگويم، لو ميرود.
* تسنيم: پس مشخص شده است؟
- سعيديکيا: کموبيش مشخص شده است.
* تسنيم: با چه گفتماني وارد انتخابات ميشويد؟
- سعيديکيا: من فکر ميکنم مهمترين نکتهاي که دولتمردان بايد داشته باشند، صداقت در برخورد با مردم است. مردم دو چيز مهم از ما ميخواهند يکي اينکه صادقانه برخورد کنيم و ديگري اينکه در حد توانمان کار کنيم. به قولي که ميدهيم عمل کنيم.
يا نبايد قول داد يا اگر قولي داده شد، بايد به آن عمل شود؛ شما بهعنوان جوان چنين انتظاري از يک دولتمرد نداريد؟ بايد در کشور ايجاد آرامش کنيم. يعني فضاي امن ايجاد کنيم تا مردم سرمايهگذاري کنند و بتوانند در همه امور مشارکت کنند. به NGOها توجه کنيم تا تحت ضوابط مشخص و دقيق با نظارت دولت کار خود را کنند و بخش خصوصي صحنهگردان کارهاي اقتصادي کشور باشد و دولت سياستگذاري، برنامهريزي، هدايت، حمايت و نظارت کند؛ نظارت بسيار مهم است.
* تسنيم: طرح هدفمندي يا بهصورت کلان، طرح تحول اقتصادي را که احمدي نژاد شروع کرده ادامه ميدهيد؟
- سعيديکيا: اسم آن را گذاشتيم تحول اما واقعاً تحولي آنچنان که بايد، صورت نگرفت. ما قطعاً به يک تحول در اقتصادمان نياز داريم. شفافسازي همه امور اقتصادي کشور و اطلاعات کشور يکي از ضروريات اين کار است. شفافسازي قيمتها البته با برنامه؛ هرکار که ميخواهيم بکنيم، اول بايد هدفش روشن و دقيق باشد. برنامه زمانبندي و گروه اجرايي نيز مشخص باشد. در تحول اقتصادي هم بايد اين کار عيناً انجام گيرد و زمانبندي آن بسيار مهم است.
تحول اقتصادي از نظر من اين است که مردم در بخش خصوصي بتوانند صحنهگردان اقتصاد کشور باشند که لازمه آن اعتمادسازي توسط دولت است و بايد قيمتها را شفاف و واقعي کنيم. بايد يک برنامه زمانبندي شده صورت گيرد تا به مردم فشار نيايد و معيشت مردم دچار مشکل نشود. مردم همهجور با انقلاب راه آمدهاند لذا حق نيست در معيشتشان دچار مشکل باشند و تحول اقتصادي ميتواند با يک زمانبندي و برنامه مشخص و واقعيشدن قيمتها شکل بگيرد.
يکي از نکات مهم کشور که درمورد اقتصاد بايد راه بيفتد، اين است که ما نفت را بايد وسيله کار و تلاش قرار دهيم. نفت بايد وسيله کار و تلاش فکري و يدي مردم باشد نهاينکه ما نفت را مستقيماً به خزانه ببريم و خرج کنيم. نفتي که به خزانه ميرود و مستقيم خرج ميشود، ماحصل تلاش يدي و فکري مردم نيست.
کشور وقتي آباد ميشود که همه عناصرش فعال باشند و نقش خود را در جامعه بازي کنند. همه اينها بايد فعال باشند و اين شدني نيست مگر اينکه پول نفت را همانطور که الآن در صندوق توسعه ملي مقرراتش نوشته شده است، بياوريم و براي کار و توليد در اختيار مردم قرار دهيم تا مردم با کار و تلاش خود توليد کنند و ماليات اين توليد بهجاي پول نفت به خزانه برود، اين فعاليت و خلاقيت مردم، کشور را آباد ميکند نه پول نفت.
نکته مهم ديگر برخورد با فساد است، متأسفانه اين امر به اعتماد مردم صدمه زياد زده است و بايد جبران شود.
* تسنيم: در مورد پول نفت منظورتان اين است که اگر تحريم شديم، اتکاي به نفت نداشته باشيم؟
- سعيديکيا: الآن مشکل ما در تحريم تکيه شديد در بودجه به نفت است. در حالي که اگر اين پول نفت به کار و توليد تبديل شود و توليد شکل بگيرد، حالا اگر نفت هم تحريم باشد، مشکلي نخواهد بود.
* تسنيم: رهبري ميگويند بايد جوري باشد که ما بتوانيم جهان را با صادر نکردن نفت تحريم کنيم.
- سعيديکيا: يکي از انگيزههايي که شما گفتيد: "بهچهانگيزهاي ميآيي؟"، اين است. همه دولتها شعار دادهاند که تکيه به بودجه نفت را کم کنند ولي هميشه بيشتر شده است اما بايد جوري واقعي عملي کرد، نميشود که ما شعار دهيم اما عمل نکنيم. عملياتي کردن آن هم مکانيزمي دارد که اگر درست عمل شود شدني است و هرسال آن را قويتر کنيم يعني تکيه به بودجه نفت را کم کنيم و بايد عملاً نهفقط گفتاري بلکه عملاً تکيه بودجه به نفت را کم کنيم.
* تسنيم: يکي از اشکالاتي که به شما ميگيرند اين است که با همه دولتها کار کرديد.
- سعيديکيا: اين ميتواند توانايي باشد. خدا مرا ببخشد که مجبورم اينطور بگويم الآن چون در معرض انتخاب قرار گرفتم، اين را ميگويم. خيلي هم برايم سخت است که درباره خود حرف بزنم اما الآن چارهاي نيست.
من در دولت اول که کار کردم، دولت بعدي وقتي مرا انتخاب کرده است، حتماً ديده است توانايي داشتهام که مرا انتخاب کرده؛ دولت بعدي هم همينطور. من در هيچ گروه خاص سياسي و حزبي نيستم. من الآن جزو هيچ حزب و گروه نيستم.
من در عرف جامعه اصولگرا تلقي ميشوم اما عضو هيچ جايي نيستم و چون وابستگي خاصي وجود نداشته، وقتي دولتهاي مختلف مرا انتخاب کردهاند، قاعدتاً بهعلت توانايي بوده است.
* تسنيم: پس مشي خود را اصولگرايي ميدانيد؟
- سعيديکيا: بله، جامعه مرا اينطور ميداند.
* تسنيم: خودتان هم اينطور ميدانيد؟
- سعيديکيا: بله، اما من مشي خاص خود را نيز دارم، در تمام اين مدت تحت مسائل سياسي کشور، مشي خود را تغيير ندادم شايد براي همين بوده است که غير از دولت اول، در همه دولتها؛ در دولت اول بودم اما دولت دوم نبودم، من استقلال و مشي خود را حفظ کردم.
اينکه ميگويم مشي خودم را دارم و در دولتهاي مختلف آن را حفظ کردم، اين است که روحيه من، روحيه درگيري و تقابل نيست و سعي ميکنم با تعامل مسائل را حل کنم. هميشه هم همينطور عمل کردم.
بعضي وقتها زير بار خيلي چيزها نرفتم که مورد پسند واقع نشده. به همين دليل است که معمولاً من را در دولتهاي دوم نخواستند. سعي کردم مشي خودم را حفظ کنم، يعني استقلال خود را حفظ کردهام.
* تسنيم: کار با کدام رئيس جمهور براي شما راحتتر بود؟
- سعيديکيا: فرقي نميکند، من با همه رؤساي جمهور کار کردم.
* تسنيم: با کدام راحتتر بوده؟
- سعيديکيا: (خنده) روش من اين است که داخل وزارتخانه روش و منش خود را دنبال ميکنم و افرادي که با هم کار ميکنيم، هميشه همينطور بودند. کارها را با تعامل و پيگيري جلو ميبرديم.
* تسنيم: يعني شما تيم مديريتي خود را در همه وزارتخانههايي که بوديد، حفظ ميکرديد؟
- سعيديکيا: نه، اصلاً اينطور نبوده. من وزارت راه و ترابري که بودم، با نيروهايي کار ميکردم که هيچکدامشان در وزارت جهاد نبودند، يعني بهصورت اتوبوسي هيچوقت کار نکردم. معمولاً با همان تيمي که در وزارتخانهها بودند، کار کردم. من در وزارت جهاد فقط يکي، دو نفر را بردم. آنها نيز در حد معاون نبودند.
در بنياد مسکن که رفتم، باز با همان شاکله اصلي (نه تماماً که عمدتاً) که در بنياد وجود داشت، انتخاب کردم و کار کردم. در وزارت مسکن هم که آمدم، باز شاکله اصلي حفظ شد.
مهم همان روش و منشي است که من به شما گفتم. همه کساني که آن پارامترها را قبول داشتهاند، با آنها کار کردهام، الحمدللّه هيچوقت در اين وزارتخانهها اتفاق بدي پيش نيامد. علت آن هم اين بود که بهصورت تيمي، گروهي و منسجم کار ميکرديم و همه آنها به آن مواردي که گفتم اعتقاد داشتند و هرکس که اينطور نبود، دفع ميشد و بهتدريج خودش ميرفت.
* تسنيم: آقاي مهندس، بهنظر شما پيشرفت، مقاومت و عدالت چه ارتباطي با هم ميتواند داشته باشند؟
- سعيديکيا: اين سه کاملاً ميتوانند با هم تلفيق شوند. چون ما بايد در مقابل حفظ ارزشهايمان مقاوم باشيم. در پيشرفتمان بايد بهگونهاي عمل کنيم که به کسي ظلم نشود. عدالت يعني هرچيزي در جاي خودش قرار بگيرد و هروقت هرچيزي در جاي خودش رشد کند، کشور پيشرفت ميکند و اينها همه با هم ميتوانند تلفيق شوند.
ما در جنگ چهکار کرديم؟ کشور در شرايط سختي قرار داشت اما مقاومت کرديم و مقاومت جواب داد، البته برقراري عدالت، کار بسيار زيادي لازم دارد. بايد تلاش فوقالعادهاي براي تحقق عدالت کرد. برنامه منسجمي ميخواهد. اينطور نيست که ما اسم آن را ببريم، اما در عمل چيز ديگري اتفاق بيفتد. من گمان ميکنم الآن جامعه از اين نظر رنج ميبرد.
* تسنيم: از نظر عدالت؟
- سعيديکيا: بله، بهنظر شما اينطور نيست؟
* تسنيم: برخي ميگويند اختلاف طبقاتي نسبت به قبل کاهش داشته است.
- سعيديکيا: در دورهاي کمتر شد اما الآن دوباره در حال زياد شدن است و بايد دقت کرد.
* تسنيم: روي آرامش و امنيت در کشور و ثبات در اقتصاد تأکيد داشتيد، بهنظر شما از چهطريق بهدست ميآيد؟ از طريق سازش؟
- سعيديکيا: نه، بههيچوجه، مگر تا الآن سازش کرديم؟ مگر در جنگ سازش کرديم؟
* تسنيم: اما عده زيادي ميگويند در دورههايي سازش ميکرديم.
- سعيديکيا: نه.
* تسنيم: منظور جنگ نيست؛ دولتهاي بعد از جنگ است.
- سعيديکيا: کشور هيچوقت سازش نکرده. ممکن است بعضي ميخواستند کارهايي کنند که با سليقه انقلاب سازگار نبوده است اما سازش نشده است. منظورم کلان کشور است. استراتژي کشور، استراتژي سازش نبوده است.
براي اينکه بتوانيم مقاومت کنيم، بايد در داخل کشور انسجام بهوجود بياوريم و اين خيلي مهم است، يعني کشور را شاخهشاخه نکنيم. يک انسجام ملي نياز داريم. بهاينمعنا که کساني که آن مواردي را که اسم بردم قبول دارند و به انقلاب وفادار هستند، بايد بتوانند کار کنند و آنها را با خطکشي به عقب هل ندهيم.
به آن تعريفي که گفتم، دقت کنيد! همه کساني که آنطور بودند بايد با کار و فعاليت در کشور به مردم خدمت کنند. اين انسجام ملي ميشود. اما اگر هربار عدهاي را حذف و عدهاي را دور کرديم، امکانپذير نيست و پراکندگي و اختلاف بهوجود ميآيد. شما فکر ميکنيد اين اختلافي که بين سران قوا وجود دارد، ماحصل آن چه ميشود؟ به دامنه کشور رسوخ ميکند و کشور شعبهشعبه ميشود.
ميدانيد انسجام چگونه بهوجود ميآيد؟ يکي از کارهايي که رئيسجمهور بايد انجام دهد، اين است که براي رضاي خدا کار کند. اگر رئيسجمهور براي رضاي خدا و راه افتادن کار مردم و کشور خود را بشکند، هم کار مردم و کشور راه ميافتد، هم خدا عزت ميدهد.
ممکن است بعضيها حرف من را بشنوند، بگويند رئيسجمهور نبايد کوتاه بيايد. آن دو شرط را بايد توجه کرد يعني خالصانه و براي رضاي خدا کار کند و اگر اينطور باشد، ديگران هم همه همراه ميشوند. مگر ميشود که همراه نشوند و اگر نشد مردم خودشان جواب آناني را که همراهي نميکنند، ميدهند.
* تسنيم: بهنفع کسي کنار ميکشيد؟
- سعيديکيا: نه.
* تسنيم: هرکس بيايد؟
- سعيديکيا: سؤال شما اين معنا را ميدهد که هرکسي بيايد؟ من پاسخ را گفتم که بهنفع هيچکس کنار نميکشم، بنابراين من با توکل به خدا ميخواهم تا آخر بايستم.
* تسنيم: پس اصلاً کنار نميکشيد و منصرف نميشويد؟
- سعيديکيا: نه.
* تسنيم: به چند استان سفر کردهايد؟
- سعيديکيا: استانهايي که سفر ميکنم، بهطور خصوصي ميروم و در جمعهاي دوستانه و خصوصي حضور پيدا ميکنم . 12 الي 13 تا استان را تا به حال رفتهام.
* تسنيم: سفرهاي علني را چهزماني آغاز ميکنيد؟
- سعيديکيا: سفرهاي علني اصلاً نرفتم. هر موقع که مجاز باشد، ميروم. نميدانم زمانش کي آغاز ميشود.
* تسنيم: فکر ميکنيد چقدر رأي داشته باشيد؟
- سعيديکيا: من کاملاً اميدوار هستم.
* تسنيم: مثلاً چه تعداد رأي؟
- سعيديکيا: عدد از من نپرسيد! من ميگويم کاملاً اميدوارم.
* تسنيم: در مرحله اول رأي ميآوريد يا دوم؟
- سعيديکيا: کلاً اميدوارم. اينها را نميشود از حالا دقيق گفت؛ بستگي به تعداد کانديداها دارد.
* تسنيم: چهکسي را رقيب اصلي خود در انتخابات ميدانيد؟
- سعيديکيا: مگر الآن معلوم است که چهکساني ميآيند؟
* تسنيم: تا حدودي مشخص شدهاند.
- سعيديکيا: نه، خيليها گفتند که معلوم نيست يا گفتند الآن صحبت نميکنيم و حالا بايد ببينيم که چه ميشود. من اول بايد ببينم چهکساني ميآيند تا به اين سؤال جواب بدهم. هفتهاي که شوراي نگهبان اسامي تأييدشده را اعلام ميکند، آنموقع بپرس!
* تسنيم: آنزمان جواب ميدهيد؟
- سعيديکيا: بله.
* تسنيم: وسيله شخصيتان چيست؟
- سعيديکيا: سانتافه دارم که 4 سال پيش خريدم. قيمت آنزمان مناسب بود و الآن گران شده است.
* تسنيم: منزلتان کجاست؟
- سعيديکيا: منزل من در شهرک قدس (شهرک غرب سابق) خيابان هرمزان، برج نگين است. يک آپارتمان 218 متري دارم.
* تسنيم: پس وضع مالي شما خوب است؟
- سعيديکيا: من با خانه و ماشين وارد انقلاب شدم. داراييم بهتناسب، الآن کمتر از آنموقع است. من از هيچچيز خاصي استفاده نکردهام و فقط حقوق و مزايا گرفتم و زندگي کردم.
من چون سال 48 فارغالتحصيل شدم، تا سال 50 سربازي بودم و از 50 تا 57 در شرکتهاي خصوصي و در مکانهاي دوردست کار ميکردم، خانه و ماشين داشتم و وارد انقلاب شدم و اين يکي از نکات آرامش و راحتيام بوده است که توانستم مستقل بمانم و کار کنم.
* تسنيم: يکي از مسائلي که در مورد شما مطرح است، بحث سنتان است، ولي در مسير و صحبتهايي که با هم داشتيم، متوجه شدم فعاليتتان خيلي بالاست و گفتيد اگر بتوانيد، هرهفته کوه ميآييد.
- سعيديکيا: من تا به حال اصلاً احساس ضعف نکردم. من در دبيرستان البرز تهران ديپلم گرفتم؛ هميشه در دبيرستان و دانشگاه هم ورزش ميکردم و الآن هم کوه ميروم.
از ديگران که بپرسيد، به شما ميگويند من احساس قوت ميکنم و ضعفي ندارم و در سفرها هم هميشه پرتوان و تماموقت کار ميکنم و از مسئولاني بودهام که سفرهاي بسيار داشتهام؛ سفرهايي که بسياري از آنها با وسيله نقليه و در عمق کشور و شهرها و روستاها بوده است و خدا را شکر ميکنم که چنين تواني داده و همه چيز از اوست.
* تسنيم: شما خيلي اصرار داريد که مستقل هستيد، بالأخره شرکت در انتخابات و تبليغات، به يک پشتوانه نسبتاً قوي مالي نياز دارد، چهکاري ميخواهيد کنيد؟
- سعيديکيا: من با حقوق خودم زندگي ميکنم. شماره حسابي اعلام ميکنم. بالاخره در کشور زياد کار کردم و دوستان زيادي دارم. اگر دوستان فکر و مشي من را بپسندند و کمک کنند، من همانقدر خرج ميکنم چون بيشتر نميخواهم خرج کنم. پولش را ندارم و بنايي هم ندارم که به کسي بدهکار شوم. من مديون انقلاب و مردم هستم اما به کسي مديون مادي نيستم و بنا هم ندارم بشوم. استقلالي که گفتم زمينهاش اين است که گفتم.
من با توان مالي وارد انقلاب شدم و مديون کسي نيستم و بنا ندارم اين را از دست بدهم. اصلاً نميخواهم حتي بهقيمت رئيس جمهور شدن، شخصيت مالي خود را از دست بدهم و مديون مالي کساني بشوم بنابراين هرچقدر پول جمع شد، بههمان ميزان خرج خواهم کرد.
البته جمهوري اسلامي کار خوبي در اين مورد کرده است که امکان تلويزيون را در اختيار قرار داده است. من دو پتانسيل دارم؛ يکي اينکه سي سال است در اين کشور کار کردهام و خيلي از جاهاي کشور نظير روستاها و بخشها و شهرها و استانها را رفتهام و بهطور نسبي من و مردم همديگر را ميشناسيم.
اينکه ميگويم کشور از نظر انساني توانش را دارد، شعار نميدهم و در بخشهاي مختلف کار کردهام و توانايي کشور را ميشناسم و مردم هم من را ميشناسند.
در تلويزيون هم اينطور نيست که کسي به گفتار بسنده کند. تجربه مردم اين شده است که مردم بروند سابقه کانديداها را بررسي کنند و ببينند توانايي و صداقتشان چقدر است و تلويزيون هم اين امکان را فراهم کرده و پتانسيل خوبي است که کشور و نظام فراهم کرده و فرصتي در اختيار کانديداها قرار داده است که من هم از آن استفاده ميکنم.
* تسنيم: اينکه ميگوييد دوستاني دارم که از آنها براي مسئله تبليغات کمک ميگيرم...
- سعيديکيا: من کمک نميگيرم. شماره حسابي را اعلام خواهم کرد که هرکس بدون نام خواست، پولي را واريز کند.
* تسنيم: گفتيد دوستاني دارم...
- سعيديکيا: همان دوستان بايد پول را در حسابي که اعلام ميکنم، واريز کنند. من نميخواهم معلوم شود افراد چقدر پول دادهاند که من به او مديون شوم. هرکس اين طرز تفکر را پسنديد، پول به حساب بريزد.
* تسنيم: فکر ميکنيد بيشتر از چه طيف از مردمي رأي داشته باشيد؟
- سعيديکيا: همه مردم. از همه اقشار و گروهها متدينين و کساني که به انقلاب اعتقاد دارند و کساني که روش و منش و کار من را ديده و شناختهاند. فکر ميکنم خيليها من را ميشناسند.
* تسنيم: اگر بخواهيد رأي قشر خاکستري مردم را جذب کنيد چهکاري انجام ميدهيد؟
- سعيديکيا: مردم اگر در کسي صداقت ببينند، جذبش ميشوند. سعي ميکنم صداقتي که طي اين سالها در من بوده است، دوستان و همکاران و ستادها به مردم منتقل کنند. من اگر ميگويم خدمت به مردم، اگر ميگويم عدالت و امنيت باشد... .
من وقتي در وزارت راه و ترابري بودم، با مشکلي در مورد رانندهها مواجه شدم. وقتي رانندهاي تصادف ميکرد و کشته ميشد، همه بايد چيزي براي خانوادهاش جمع ميکردند، يعني بيمه نبودند. ما تلاش فوقالعادهاي کرديم و با کمک سازمان تأمين اجتماعي نشستيم کار کرديم و تمام رانندهها را بيمه کرديم.
بارنامهها را تغيير داديم و يک نسخه از آن براي بيمه شد و لازم نبود مردم خود به بيمه پول ميدادند بلکه از روي بارنامههايشان براي بيمهشان پول کسر ميشد و بيمه شدند. اين اقدام در راستاي عدالت و تأمين اجتماعي مردم بود. اين کار در آن زمان شد و همه بيمه شدند. اينها را خيلياز مردم نميدانند و خيليها هم ميدانند يعني آن قشر الآن خودش ميداند.
ما اگر به مردم قول داده و عمل کرده باشيم مردم اين صداقت را ميبينند؛ اگر حرف زده باشيم و کاري برايشان انجام داده باشيم، مردم اين صداقت را ميفهمند و همهشان به اين صداقت نياز دارند. انشاءاللّه که من توانسته باشم بهگونهاي به مردم خدمت کرده باشم.
* تسنيم: اگر رئيسجمهور شديد؛ درمورد سياستهاي کلي؛ اگر نظري داشتيد اما مقام معظم رهبري نظر ديگري داشتند؛ شما چهکار ميکنيد؟
- سعيديکيا: من با آقا بر سر مطالب بحث ميکنم اما حرف آخر را ايشان ميزنند. من استدلالها و دلايل منطقيام را ميگويم اما هرچه ايشان تصميم گرفتند، همانطور عمل ميکنم. ايشان حتماً همه موارد را توجه ميکنند. ايشان منطق قويتري داشته باشند، آن عمل ميشود، حرف آخر را بايد ايشان بزنند، نميشود تقابل ايجاد کرد. يکي از مشکلات کشور براي همين بوده است که گاهي اين تقابل ايجاد شده است، منتها همراهي و همفکري و تعامل با آقا خيلي از مسائل را حل ميکند.
اساس انقلاب ما اخلاقي فرهنگي است. دين ما دين اخلاق است. اگر مردم در جامعه از مسئولين اخلاق ببينند، حتماً جذب ميشوند و حتماً پاي کار ميآيند. موقعي گفته شد توسعه اقتصادي و زماني گفته شد توسعه سياسي؛ توسعه اقتصادي وقتي خوب شکل ميگيرد که توسعه اجتماعي اتفاق بيفتد يعني در بستر توسعه اجتماعي و رشديابندگي مردم است که همه اين کارها خوب انجام ميشود و اقتصاد آنموقع خيلي پويا ميشود و ميتواند قوي کار کند.
دولت بايد به اين کار فرهنگي و توسعه اجتماعي بپردازد و مردم بايد در اقتصاد حضور داشته باشند. سهام عدالت حضور مردم در اقتصاد نيست؛ حضور مردم در اقتصاد يعني مديريت مردم و بخش خصوصي؛ مديريت آنکسي که توانايي و خلاقيت اداره کردن دارد. سهام عدالت براي کمک به معيشت مردم لازم است بهويژه آنها که توانمنديشان کم است و بايد انجام شود ولي حضور در اقتصاد نيست. حضور در اقتصاد يعني فکر و توانايي و خلاقيت و مديريت مردم و کارآفرينان.
* تسنيم: تابهحال طيفهايي براي رايزنيهاي انتخاباتي سراغتان آمدهاند؟
- سعيديکيا: خير.
* تسنيم: نظرتان درمورد فتنه 88 چيست؟
- سعيديکيا: فتنه اتفاق افتاد، در اين هيچ ترديدي نيست. منتها يک بستري از قبل از انتخابات در خارج از کشور شکل گرفته و مديريت شد. بعضي از کانديداها اشتباهات بزرگي کردند و جزئي از فتنه شدند و متأسفانه عدهاي آشوبگر هم به ميدان آمدند و آن اتفاقات افتاد.
* تسنيم: نظرتان درمورد عملکرد خواص در آن برهه چه بود؟
- سعيديکيا: الآن جواب همين سؤال را دادم، بسترسازي فتنه انجام شد. منظور من از بعضيها، کانديداهاي انتخابات، بعضي از خواص دچار اين فتنه و جزئي از آن شدند و در درون فتنه قرار گرفتند و با اشتباهاتي که انجام دادند، آنوضع را بهوجود آوردند. عدهاي آشوبگر هم بودند. فکر نکنيد که همه افرادي که در اين ماجرا بودند، فتنهگر هستند. اينطور نيست و الآن جزو آنها نيستند. عدهاي هم آشوبگر بودند و به مسائل دامن زدند.
* تسنيم: کساني که مناصب مهم حکومتي داشتند و سکوت کردند، چه؟
- سعيديکيا: توضيحاتم کافي بود، ديگر چهچيزي بگويم. اشتباهات بزرگ که من گفتم يعني چه، جزو فتنه شدند يعني چه؟ همه اينها را گفتم، همه اينها روشن است.
* تسنيم: ساکتين فتنه را هم جزو فتنه محسوب ميکنيد؟
- سعيديکيا: نميدانم. سکوت هرکس ميتواند دليلي داشته باشد، نميشود کلي گفت. هرچه آقا گفتند، همان فصل الخطاب است.
* تسنيم: نظرتان درمورد کليدواژه انتخابات آزاد چيست؟
- سعيديکيا: اين جفا به تمام انتخاباتي است که برگزار شده است. من از اولين انتخاباتي که انجام شده است، بودهام و بعضي را خودم پاي صندوق بودم و بعضاً در هيئات اجرايي هم بودم. ممکن است تخلفاتي صورت بگيرد اما در حد 2 الي 3 درصد است. مردم هميشه به پاي صندوق ميروند و رأي ميدهند. تخلفات جزئي هم که صورت گرفته؛ اصلاً تعيينکننده نيست. هميشه انتخابات بهخوبي و صحت انجام شده و مردم آزادانه رأي دادهاند.
* تسنيم: کساني که در فتنه 88 نقش مهمي بازي کردند و در متن فتنه بودند و با نظام تقابل داشتند ميتوانند اجازه داشته باشند که فعاليت انتخاباتي انجام دهند؟
- سعيديکيا: اين امر مربوط به قوه قضائيه و مقام معظم رهبري است. بعضي از اشتباهات ديگري هم در آن دوره اتفاق افتاد. افراد ديگري هم در آن بسترسازي سهم دارند، نميخواهم اسم ببرم. ما براي آنکه اشتباهات تکرار نشود، بايد تکليفها و وظيفهمنديها را دقيقتر کنيم تا اتفاقات تکرار نشود.
* تسنيم: اخيراً اصلاحطلباني که در فتنه نقش داشتند؛ جاي اينکه از مردم عذرخواهي کنند، مدعي شدند و ميگويند که اصولگرايان بايد از مردم عذرخواهي کنند، نظر شما در اين خصوص چيست؟
- سعيديکيا: هرکس اشتباه کرده بايد عذرخواهي کند، هرطرف اگر اشتباه کرده است بايد عذرخواهي کند. نميشود بهطور مطلق گفت فلان طرف اشتباه دارد و آن يکي ندارد. اگر الآن اتفاقي افتاده است که ماحصل اشتباهي بوده بايد عذرخواهي صورت بگيرد.
* تسنيم: بحث رابطه با آمريکا دوباره رو به داغ شدن است. نظرتان درباره ارتباط با آمريکا چيست؟
- سعيديکيا: آقا که در ديدار با مسئولان نيروي هوايي ارتش جواب دادند، تا زماني که بخواهند فشار بياورند و حرف از مذاکره بزنند، قابل قبول نيست. حرف آقا هم همين بود که فشار نياورند و روابط را عاديسازي کنند، بعد حرف از مذاکره بزنند.
* تسنيم: يعني در آنزمان ميتوان مذاکره کرد؟
- سعيديکيا: مذاکره نکردن با آمريکا که تا ابد نيست. آقا هم هميشه همين را ميگويند که تا زماني که بخواهيد زور بگوييد، نميشود مذاکره کرد. يعني اگر زور نگويند، ميشود مذاکره کرد.
* تسنيم: اما در چندين مورد اختلافات مبنايي با آمريکا داريم که از هيچکدام از آنها نميتوانيم عدول کنيم.
- سعيديکيا: مگر مذاکره بهمعناي عدول است؟ اشتباه نکنيد! مگر وقتي ما مذاکره ميکنيم بهمعناي آن است که از ارزشهاي خود عدول کردهايم؟ اينطور نيست، ميخواهيم به آنطرف بفهمانيم که تو اشتباه ميکني... .
* تسنيم: فقط در ميز مذاکره ميتوان به طرف فهماند که اشتباه ميکند و حرفمان را به طرف بفهمانيم؟
- سعيديکيا: مذاکره يک اصل در همه دنيا است. اگر در شرايط تعادلي، آرامش، بدون زورگويي و فشار باشد، ميتوان مذاکره کرد. همه دنيا با هم مذاکره ميکنند. مگر ما با ديگران مذاکره نميکنيم؟ معناي مذاکره سازش نيست. با حفظ اصول ميشود مذاکره کرد. شرط آن رفتاري است که نشان دهد زورگويي در کار نيست. مگر ما با 1+5 مذاکره نميکنيم؟
* تسنيم: قبول داريد که جمهوري اسلامي بهعنوان نماد مقاومت در جهان و آمريکا بهعنوان نماد استکبار معرفي شده است؟
- سعيديکيا: بله.
* تسنيم: صرف همين که ما با آمريکا سر يک ميز بنشينيم...
- سعيديکيا: مگر بناست وقتي سر ميز مذاکره مينشينيم، از مقاومت خودمان عدول کنيم؟ بنا نيست عدول کنيم، اشتباه نکنيد! مذاکره بهمعناي عدول از ارزشها و سازش نيست. هروقت آمريکا دست از زورگويياش برداشت، ميتوانيم مذاکره کنيم. البته درهرحال، زمان و موقعيت آن را رهبري تعيين ميکند.
* تسنيم: ممنون از وقتي که در اختيار ما گذاشتيد.
- سعيديکيا: من هم از شما تشکر ميکنم.