آمریکا «معافیتهای تحریمی» را به بازگشت ایران به تعهدات برجامی منوط کرد

فارس/ وزير خارجه آمريکا در پاسخ به پرسشي درباره درباره تصميم آمريکا براي برداشتن تحريمهاي ايران گفت اگر ايران به تعهداتش ذيل برجام بازگردد، برخي معافيتها در نظر گرفته خواهد شد اما فاصله زيادي تا آن وجود دارد.
«آنتوني بلينکن» وزير خارجه آمريکا بعد از طرح برخي رويکردهاي دولت «جو بايدن» در بحث سياست خارجي، به تشريح برخي از آنها در مصاحبه با شبکه آمريکايي «پيبياس» پرداخت.
او در اين مصاحبه با اشاره به گامهاي ايران در جهت کاهش تعهدات برجامي به دليل بدعهدي طرفهاي ديگر توافق، مدعي شد ايران اکنون در موقعيتي قرار دارد که به توانايي توليد مواد شکافتپذير براي يک سلاح هستهاي نزديکتر است.
وي افزود: بنابراين منافع واقعي ما تلاش براي بازگرداندن ايران به آن جعبه (محدوديتهاي ناشي از برجام) است و ديپلماسي راه انجام آن است. ما روشن کردهايم که راه ديپلماسي باز است. اتحاديه اروپا که يکي از طرفهاي توافق اصلي است، از همه طرفها، شرکاي اروپايي ما، روسيه، چين و ايران و ما دعوت کرده تا درباره بازگشت احتمالي به توافق هستهاي آغاز به صحبت کنيم. ما گفتيم بله، ايران گفت نه. خواهيم ديد که در ادامه چه خواهند کرد. توپ در زمين ايران است تا تصميم بگيرد موافقت ميکند يا خير.
او در پاسخ به سوالي درباره تصميم آمريکا براي برداشتن تحريمهاي ايران گفت: ما به وضوح گفتهايم که ايران بايد به تعهدات خود طبق توافق بازگردد و اگر اين کار را بکند، ما هم همين کار را خواهيم کرد. و اين چرخش خواهد داشت—اين شامل، اگر انجام دهند، برخي معافيتهاي تحريمي خواهد شد. اما باز هم، با اين فاصله زيادي داريم.
بلينکن مدعي شد: متاسفانه ايران در مسير غلطي حرکت ميکند. به گامهايي ادامه ميدهد که محدوديتهاي مختلف توافق را برميدارد و برنامه خود را خطرناکتر ميکند. بنابراين، براي ما اولين و مهمترين مسئله اين است که ميخواهيم ايران به تعهداتش بازگردد.
وزير خارجه آمريکا در بخش ديگري از سخنانش، درباره حمله راکتي روز چهارشنبه به پايگاه «عينالاسد» محل استقرار نظاميان آمريکايي در عراق نيز گفت: اولين چيز اين است که بررسي کنيم و در حد توان بفهميم چه کسي در واقع مسئول (اين حملات) است. و بعد فکر ميکنم رئيس جمهور به وضح گفته که پاسخ مناسب در مکان و زمان مورد نظر ما انجام خواهد شد.
وزير امور خارجه آمريکا روز چهارشنبه در اظهاراتي برخي رويکردهاي دولت بايدن در بحث سياست خارجي را مطرح کرد و ايران را در کنار روسيه و کره شمالي از چالشهاي جدي آمريکا خواند.
بلينکن پيش از آنکه به عنوان وزير امور خارجه دولت بايدن تأييد صلاحيت شود، در اظهاراتي در خصوص راهبرد دولت دونالد ترامپ، رئيسجمهور سابق آمريکا در قبال ايران گفته بود که اين راهبرد به شدت نتيجه معکوس داشته است. با اين وجود وي در برخي از صحبتهاي اخير خود همان مواضع دولتهاي پيشين آمريکا را اتخاذ کرد.
وزير امور خارجه آمريکا اواخر بهمن ماه در مصاحبهاي گفته بود که سياست آمريکا همچنان اين است که نبايد به ايران اجازه دستيابي به سلاح هستهاي را داد. بلينکن گفت که هرگونه توافق آتي بايد به ديگر موضوعات مانند اقدامات ايران در ديگر کشورهاي خاورميانه بپردازد.
دولت قبلي آمريکا به رياست «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام و احياي تحريمها، به سياستهايي تحريکآميز عليه ايران روي آورد. ترامپ وعده داده بود با خروج از برجام و پيگيري سياست «کارزار فشار حداکثري» ايران را به حضور پاي ميز مذاکره براي رسيدن به «توافقي بهتر» -به زعم او- مجاب خواهد کرد. در حالي دوران چهار ساله رياستجمهوري ترامپ به پايان رسيد که او در تحقق اين هدف ناکام ماند.