تضمین حفظ تعهدات پادمانی ایران؛ درخواست آمریکا از آژانس

فارس/ نمايندگي آمريکا در نهادهاي بينالمللي مستقر در وين در بيانيهاي نوشت، آژانس بينالمللي انرژي اتمي بايد به نظارت بر برنامه هستهاي ايران ادامه دهد.
نمايندگي آمريکا در نهادهاي بينالمللي مستقر در وين در نشست شوراي حکام در بيانيهاي خطاب به آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام کرد، اين نهاد بايد فعاليتهاي پادماني در قبال برنامه هستهاي ايران را تضمين کند.
در اين بيانيه که روز پنجشنبه منتشر شد، از آژانس بينالمللي انرژي اتمي بهخاطر گزارش اخيرش درخصوص برنامه هستهاي ايران قدرداني کرده و بر ضرورت اين گزارشها در حفظ توان ارزيابي وضعيت پايبندي ايران به تعهدات پادماني تأکيد شده است.
اين بيانيه از آژانس ميخواهد در موضعي قرار گيرد پايبندي ايران به تعهدات پادماني و اينکه هيچ مواد هستهاي دور از چشم اين نهاد در ايران ساخته نميشود را تضمين کند و طبق گزارش جديد آژانس نهتنها چنين چيزي رخ نداده است بلکه سوالات جدي در اين زمينه رو به افزايش هستند و آمريکا از اين بابت به شدت نگران است.
اين بيانيه ميافزايد: «پايبندي به تعهدات پادماني نهتنها امري انتخابي نيست بلکه امري جدا از اجراي تعهدات برجام از سوي ايران محسوب ميشود».
نماينده آمريکا با مطرح کردن ادعاهايي درباره گزارش پيدا شدن اورانيوم فلزي در ايران مينويسد: «بهطور اخص، رديابي قطعات اورانيوم غنيشده در دو موقعيت مکاني اعلام نشده که ايران بهمدت هفت ماه در سال گذشته دسترسي آژانس به آنها را رد کرده بود بسيار نگرانکننده است. ايران بايد شفافيت لازم را در مورد اين مکانها يا مکانهاي ديگر که آژانس باور دارد ايران احتملاً در بازه زماني سالهاي ۲۰۰۲-۲۰۰۳ بر روي اورانيوم فلزي کار ميکرده فراهم کند».
اين بيانيه با اشاره به چهارمين موقعيت اعلام نشده در ايران مدعي شده است: «عليرغم ۱۸ ماه تلاش آژانس، توضيحات ايران براي وجود اين مواد قانع کننده نيستند زيرا به لحاظ فني فاقد اعتبار هستند».
نماينده آمريکا در وين مينويسد: «در تمام اين چهار مورد، آژانس به دنبال ايجاد اين اطمينان است که هيچ مواد اعلام نشده هستهاي در ايران وجود ندارد و گزارشهاي ايران درباره مواد هستهاي خود کامل هستند. ايران بايد براي جلب اطمينان بينالمللي از ماهيت صلحآميز برنامه هستهاي خود بايد به طور کامل و بدون تأخير با آژانس همکاري کند تا مسائل موجود برطرف شوند».
اين بيانيه با انتقاد از کاهش نظارتهاي آژانس بر برنامه هسته اي ايران ذيل برجام و پروتکل الحاقي مينويسد، چگونه خاتمه دادن به اين نظارتها ميتواند اعتمادسازي ايران از برنامه هستهاي خود را محقق کند؟ اين گامها غيرسازنده هستند و ايران بايد آنها را لغو کند.
در اين بيانيه آمده است، شوراي حکام آژانس بايد از اعمال نظارتي آن حمايت کند و اعضاي آن نيز بايد از درستي رژيم پادماني حمايت کنند زيرا اين مسائل بر امور پادماني در سطح بينالمللي تأثيرگذار است. اکنون ايران يک فرصت ديگر در اختيار دارد تا همکاريهاي لازم را داشته باشد و «ما بهطور دقيق منتظر پاسخ سازنده ايرانيها خواهيم ماند».
اين بيانيه ميافزايد: «ايالات متحده مانند ديگر اعضا، ديدگاههاي خود در قبال گامهاي بعدي درخصوص از دست دادن فرصت از سوي ايران در رفع نگرانيهاي آژانس را تنظيم خواهد کرد».
در انتهاي اين بيانيه آمده است: «راستيآزمايي قدرتمند، محور اصلي رژيم عدم گسترش [سلاحهاي اتمي] در سطح جهاني و سنگ بنايي براي توافقات در اين زمنيه است. رئيس جمهور [جو بايدن] تصريح کرده است که ما آماده ريپلماسي معنادار براي بازگشت به برجام هستيم و با وجود اينکه مسائل پادماني موضوع مجزايي است، حل آنها براي اعتمادسازي درخصوص تضمين ايران در قبال برنامه هستهاي ضروري است. بنابراين رياست آژانس بايد بر اين مسائل تا زماني که حل نشده باشند متمرکز بماند».