افزایش گمانهزنیهای رسانهای از نامزدهای انتخاباتی

ايرنا/ رسانهها از دو طيف اصلاحطلب و اصولگرا امروز ۱۴ اسفند ۱۳۹۹، گمانهزنيهاي تازهاي را درباره کانديداهاي احتمالي انتخابات رياستجمهوري ۱۴۰۰، مطرح کردند.
امروز ۱۴ اسفند ۱۳۹۹، رسانههاي داخلي گمانهزنيهاي جديدي را درباره چهرههاي مطرح براي انتخابات ۱۴۰۰ منتشر کردند. روند همکاري ميان جريانات اصلاحطلب و اصولگرا براي انتخابات پيشرو نيز از ديگر محورهاي مهم در گزارشها و تحليلهاي اين رسانهها بود.
رسانههاي اصلاحطلب
افزايش شانس محسن رضايي براي انتخابات
روزنامه «شرق» در مطلبي با عنوان «نامزدهاي اصلي غايباند»، از اجماع اصولگرايان روي محسن رضايي دبير مجمع تشخيص مصلحت خبر داد و نوشت: کاملا مشخص است که محسن رضايي، عزمش را براي آمدن جزم کرده اما از آنجايي که در سياست ايران باب شده بيشتر نامزدها تا روزهاي آخر ماجرا را به تعارف برگزار کنند، قصدش را رسمي و علني مطرح نميکند بلکه در لفافه شايد و اگر و وعدههاي انتخاباتي ميپيچد تا شايد هم امتيازات بيشتري براي آمدن دريافت کند و هم مردم را نسبت به خودش مشتاقتر کند! آن هم درحاليکه برخي شنيدهها حاکي از اين است که جريان اصولگرايي هم نسبت به آمدن او بيميل نيست و احتمال اجماع روي آقا محسن بالاخره بعد از نزديک به دو دهه در آستانه شکلگيري است. حتي برخي اخبار حاکي از اين است که ائتلافي ميان او و سعيد محمد درحال شکلگيري است به اين صورت که فرمانده فعلي قرارگاه خاتم ذيل محسن رضايي قرار گيرد. درحاليکه اخبار از غيبت دو نامزد اصلي و مطرح انتخابات ۱۴۰۰ يعني رؤساي دو قوه حکايت دارد، شانس فرمانده سابق سپاه از همه دورههاي پيشين بالاتر رفته است.
جريان اصولگرا در پي مشارکت حداقلي
روزنامه «آرمان» در يادداشتي با عنوان «جريان حداقلي دنبال مشارکت حداقلي» به قلم
داريوش قنبري فعال سياسي اصلاحطلب، نوشت:
توصيف ويژگيها و مشخصههاي يک «جريان حداقلي» که در تلاش براي کاهش مشارکت مردم است، اين طيف در کشور ما از نظر سياسي وزن چنداني ندارد اما با توجه به امکاناتي که در اختيار داشته، از آن صداي بلندتر و بيشتري در مقايسه با وزن واقعياش شنيده ميشود؛ اين طيف پرسروصدا، مشارکت حداکثري را که مورد تاکيد دلسوزان نظام است برنميتابد و دنبال مشارکت حداقلي است تا با توجه به وزن کمي که دارد پيروز باشد. با وجود اينکه انقلاب و نظام ما با مشارکت وسيع مردم تعريف شده اما اين عده دل خوشي از مشارکت گسترده ندارند؛ جريان حداقلي، متاسفانه خود را با پسوندهاي انقلابي يا اصولگرا معرفي ميکند و بهويژه اين روزها تلاش دارد با طرح برخي مباحث، اهداف جناحي خود را محقق کند.
شوراي وحدت به دنبال اجماع اصولگرايان
روزنامه «ابتکار» در خبري با اشاره به اينکه روحانيت اصولگرا براي انتخابات ۱۴۰۰ با سازوکار شوراي وحدت وارد گود شده است و در تلاش براي ايجاد وحدت حداکثري در جريان راست است، به نقل از حجت الاسلام والمسلمين غلامرضا مصباحي مقدم سخنگوي جامعه روحانيت مبارز در پاسخ به اين سوال که فعاليت هاي انتخاباتي اصولگرايان به کجا رسيده است؟ نوشت: جامعه روحانيت به دنبال اين است وحدت حداکثري را به وجود آورد و اميدواريم اين اتفاق بيفتد مذاکراتي هم در حال حاضر در جريان است اما هنوز نهايي نشده است. رايزني ها فقط با شوراي ائتلاف و آقاي حداد عادل و آقاي ذوالقدر در حال انجام است.
مصباحي مقدم درباره کانديداي مورد نظر جامعه روحانيت ميافزايد: بنده قبلا اعلام موضع کردم مبني بر اينکه اگر آقاي رئيسي کانديدا شود ما از ايشان حمايت خواهيم کرد.
ما قاليباف را نفي نکرديم منتهي اگر آقاي رئيسي بيايد روي او اجماع مي کنيم.
اصلاحطلبان با کانديداي نيابتي وارد انتخابات نميشوند
خبرگزاري «ايلنا» گفتوگويي را با جميله کريمي دبير جمعيت زنان مسلمان نوانديش منطقه فارس، منتشر کرد که در آن به نقل از کريمي ميخوانيم: اصلاحطلبان با کانديداي نيابتي وارد انتخابات نميشوند. قرار نيست به هر قيمتي در انتخابات شرکت کنيم. طبق روال سالهاي گذشته رقيب سياسي در زمان انتخابات درصدد است تا افرادي که در بدنه اجتماعي پايگاهي ندارند را به سوي کانديداتوري سوق دهد تا به عنوان کانديداي اصلاح طلبان در انتخابات مطرح شود که در اين شرايط نياز است تا اصلاح طلبان هوشيارانه مراقب اين ترفندها باشند.
محسن هاشمي شانس تاييد صلاحيت ندارد
تارنماي خبري و تحليلي «نامه نيوز» گفتوگويي را با ناصر قوامي فعال سياسي اصلاحطلب منتشر کرد که در آن قوامي در خصوص اسامي مطرح براي نامزدي اصلاحطلبان در انتخابات ميگويد: محسن هاشمي شانس تاييد صلاحيت ندارد. حمايت اصلاحطلبان از ظريف عقلاني نيست. فکر ميکنم کساني که ميگويند ظريف محبوب است اصلا بين جامعه نيستند.
جهانگيري گفته اگر اصلاحطلبان اجماع کنند ميآيم.
به نظر من احتمال اينکه اصلاحطلبان براي حمايت از آقايان جهانگيري و محسن هاشمي اقدام کنند، بسيار است، اما عقلاني نيست که از افرادي مثل ظريف يا زنگنه و ... حمايت کنند.
رسانههاي اصولگرا
از ادعاي انشقاق در اصلاحطلبان تا وحدت ميان اصولگرايان
روزنامه «صبحنو» در گزارشي با عنوان «وحدت راست سنتي و مدرن؟»، مدعي انشقاق در اصلاحطلبان و وحدت ميان راست سنتي و مدرن شد و نوشت: حضور يا عدم حضور لاريجاني در انتخابات بهعنوان نامزد، مهمترين چالش انتخاباتي اصلاحطلبان است؛ اصلاحطلباني که اگر به گزينهاي ائتلافي نظير او «نه» بگويند، شانس پيروزيشان اندک و ستاره اقبالشان براي تداوم در قوه اجرايي کشور کم فروغ خواهد شد. با اين حال عدهاي ديگر از اصلاحطلبان، لاريجاني را هيچ جوره هضم نميکنند و معتقدند براي حفظ هويت اصلاحطلبي، نبايد تن به ائتلافگرايي بدهند.
علي لاريجاني يکي از چهرههايي است که از او بهعنوان نامزد اصلي و مطلوب بعضي احزاب اصلاحطلب همچون کارگزاران سازندگي نام برده ميشود. چندي پيش محمد عطريانفر، عضو شوراي مرکزي حزب کارگزاران سازندگي در گفتوگو با ايرنا، درباره احتمال حمايت اصلاحطلبان از علي لاريجاني تاکيد کرد: من جناب علي لاريجاني را شخصا و به صفت فردي انسان صالح و شايسته براي پذيرش مسووليت رياست جمهوري ميدانم. در شرايطي که اصلاحطلبان را از معرفي نامزد ذاتي خود محروم کنند، طبيعي است به سمت تصميمات ديگر و انتخاب از ميان نيروهاي ديگر برويم و کسي که مواضع رفتارياش به ما نزديکتر باشد مورد انتخاب قرار دهيم.
اهميت شرکت در انتخابات از نگاه مردم
روزنامه «خراسان» نتايج نظرسنجي ايسپا درباره اهميت شرکت در انتخابات را منتشر کرد و نوشت: بر اساس نظرسنجي ايسپا، بيش از ۵۰ درصد مردم معتقدند که شرکت در انتخابات در حل مشکلات کشور موثر است. در يادداشتي که روز گذشته معاون پژوهشي ايسپا در سايت اين پژوهشکده منتشر کرده، آمده است: موعد برگزاري انتخابات ۱۴۰۰ ايران در شرايطي نزديک ميشود که بخشهايي از جامعه ايران در معرض فشارهاي اقتصادي و اجتماعي قرار دارند. اگرچه به نظر ميرسد برخي از ايرانيان، نااميد از اثرگذاري تحولات سياسي بر بهبود وضع زندگيشان، تنها ناظران منفعل فراز و فرودهاي انتخاباتياند اما نتايج نظرسنجيها نشان ميدهند که بخشهاي قابل توجهي از جامعه ايران همچنان به تغييرات سياسي که در بهار سال ۱۴۰۰ رخ خواهد داد با خوشبيني مينگرند و اميدوارند با تغيير دولت گشايشي در اوضاع و احوال فردي و جمعي حاصل شود.
نگاهي به کانديداتوري احتمالي ظريف
تارنماي خبري و تحليلي «جهان نيوز» گفتوگويي را با فياض زاهد فعال اصلاح طلب منتشر کرد و نوشت: فياض زاهد تحليلگر سياسي اصلاحطلب ميگويد، ظريف محبوب است و شانس بالايي در انتخابات ۱۴۰۰ دارد. با اين تفاوت اساسي که او مجموعهاي از پرسشهاي جدي را نيز درباره ظريف مطرح ميکند که به باور او ابتدا بايد به آن پاسخ گفت. زاهد ازجمله به مواردي که زمزمههايي از استعفاي ظريف به گوش رسيد اشاره کرده و ميپرسد باتوجه به اينکه دست به استعفاي ظريف خوب است، چگونه ميتواند مقابل تندروهاي داخلي مقاومت کند!
رييسي نامزد اصلي اصولگرايان
تارنماي خبري و تحليلي «تابناک» به نقل از صادق زيبا کلام استاد علوم سياسي دانشگاه تهران، نوشت: رئيسي نامزد اصلي اصولگرايان است. آنها به دنبال فردي ميگردند که بتواند اجماع ساز باشد، بين تمامي گروههاي اصولگرا ـ چه معتدل و چه تندرو ـ در اين رابطه همانطور که عرض کردم رئيسي تنها نامزدي است که از چنين توانايي در بين اصول گرايان برخوردار است.
انتقاد از حضور پرتعداد اصلاحطلبان براي انتخابات ۱۴۰۰
خبرگزاري «مشرق» در گزارشي با عنوان «پشتپرده پروژه ثبت نام فله اي اصلاح طلبان براي انتخابات ۱۴۰۰/ دهنکجي به قانون و جمهوريت؛ رفتار پرتکرار افراطيون اصلاحطلب»، نوشت: طيف افراطيون اصلاح طلب نه دغدغه «مشارکت حداکثري» دارد و نه دغدغه «شايسته سالاري» و «رفع مشکلات مردم»؛ حيات افراطيون اصلاح طلب در جنجال، هياهو و فضاي غبارآلود است.
در ماه ها و هفته هاي اخير تقريبا هر چند روز يکبار، گمانه زني و يا خبر اعلام کانديداتوري يک فعال اصلاح طلب در رسانه ها منتشر شده است. از عباس آخوندي و علي مطهري تا مصطفي کواکبيان و محمدرضا عارف و مصطفي معين و محمدعلي افشاني و اسحاق جهانگيري و ظريف و آذري جهرمي و محسن هاشمي و سيد حسن خميني و پزشکيان و محمد شريعتمداري و شهيندخت مولاوردي و حناچي و ابتکار و...
در ميان اسامي مذکور اشخاصي هستند که به دليل عملکرد بسيار ضعيف در دوره وزارت خود، چندين بار براي استيضاح به مجلس رفته و مشهور به سوءمديريت و متهم به «ترک فعل» هستند و برخي اسامي نيز اشخاصي هستند که پيش از اين در انتخابات مجلس يازدهم و انتخابات هاي گذشته رياست جمهوري ردصلاحيت شده اند.