بهرهبرداری رییس جمهوری از پنج طرح ملی دانشبنیان

ايسنا/ بهرهبرداري از پنج طرح ملي دانش بنيان و نوآوري با اعتبار ۳۴۶۲ ميليارد تومان در سه استان کشور با دستور رييسجمهوري و به صورت ويدئوکنفرانس آغاز شد.
در شصت و يکمين برنامه پويش جهش توليد و در سومين پنجشنبه سال ۱۴۰۰، پنج طرح ملي دانشبنيان و نوآوري معاونت علمي و فناوري رييس جمهور در استانهاي البرز، تهران و قزوين به بهره برداري رسيد.
خط توليد موتور سه سيلندر کم مصرف يورو ۶ و آزمايشگاه ملي قواي محرکه، طرح توليد يک رام قطار هفت واگنه مترويي، رونمايي از ناحيه نوآوري دانشگاه شريف، از جمله طرحهاي دانش بنيان و نوآوري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري هستند که با دستور ويدئوکنفرانسي رييس جمهوري به بهره برداري رسيدند.
طرح توليد واکسن آنفلوآنزاي فصلي (انساني) و خط توليد پنج محصول زيست فناوري شامل واکسن آنتي يرسين، پروبيوتيک تخصصي پيشگيري از سالمونلا، کرم اگزما پرو بيوتيک، توکسين بايندر چهار جزيي پروبيوتيک، استارتر لبني توسط شرکت هاي دانش بنيان از ديگر طرح هاي ملي هستند که امروز افتتاح ميشوند.
براي اين طرحها ۳۶۱ ميليارد تومان اعتبار ريالي در قالب وام و ۳۵ ميليون يورو اعتبار ارزي سرمايه گذاري شده است. ضمن اينکه براي اين پنج طرح يک هزار و ۷۲۶ ميليارد تومان ريالي و ۲۰ ميليون يورو سرمايه گذاري توسط بخش خصوصي انجام شده است.
اجراي اين طرحها سالانه ۵۸۷ ميليون دلار کاهش ارزبري براي کشور به دنبال خواهد داشت. از طرف ديگر با بهره برداري اين طرحها براي ۷ هزار و ۵۹۵ نفر اشتغالزايي دارد.
با توليد واکسن نوترکيب آنفلوآنزاي فصلي (انساني) توسط يک شرکت دانش بنيان نه تنها نياز کشور به اين واکسن استراتژيک برطرف ميشود بلکه باعث اشتغالزايي به صورت مستقيم حداقل ۶۰ نفر و غير مستقيم ۱۵۰ نفر خواهد شد.
براي توليد اين واکسن ۵۰ ميليارد تومان در قالب وام توسط دولت و ۵۰ ميليارد تومان از سوي بخش خصوصي سرمايه گذاري شده است.
طرح بعدي که با دستور رييس جمهور مورد بهرهبرداري قرار مي گيرد طرح توليد يک رام قطار هفت واگنه مترويي براي خطوط مترو تهران است. اين طرح با بهره گيري از حداکثر ظرفيتهاي داخلي و توان شرکتهاي دانش بنيان و غير دانش بنيان اجرا شده است.
معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و صندوق نوآوري و شکوفايي درمجموع به ميزان ۲۰۰ ميليارد تومان و بخش خصوصي ۱۰۰ ميليارد تومان در اين طرح سرمايه گذاري کردهاند. با اجراي اين طرح حدود ۱۵۰۰ نفر اشتغال مستقيم وغير مستقيم ايجاد ميشود. ضمن اينکه ۱۳۰ ميليون دلار براي کشور کاهش ارزبري سالانه خواهد داشت.
آزمايشگاه ملي قواي محرکه پيشرفته در دانشگاه تهران و خط توليد موتور سه سيلندر کم مصرف يورو ۶ طرحهاي ديگري است که امروز بهره برداري از آن آغاز شد. اين آزمايشگاه پيشرفتهترين و مجهزترين آزمايشگاه طراحي و توسعه قواي محرکه (الکتريکي، هيبريدي، احتراقي) کشور است که قابليت توسعه و آزمون انواع قواي محرکه براي خودروهاي سبک و سنگين تا سطح استاندارد آلايندگي يورو ۶ و توان ۵۷۵ اسب بخار را دارد.
با راه اندازي اين آزمايشگاه، دانشگاه تهران جزو ۵ دانشگاه برتر دنيا در حوزه طراحي و توسعه قواي محرکه قرار ميگيرد.
آزمايشگاه ملي قواي محرکه پيشرفته اولين آزمايشگاه داخل کشور خواهد بود که از تجهيزات سختافزاري و نرم افزاري منحصر به فرد براي توسعه و نگاشت ECU و TCU در سطح خودروسازان و تامين کنندگان طراز اول دنيا استفاده شده است.
راه اندازي خط توليد موتور سه سيلندر کم مصرف يورو ۶ و آزمايشگاه و راه اندازي آزمايشگاه ملي قواي محرکه پيشرفته در دانشگاه تهران با ۱۰۰ميليارد تومان سرمايه گذاري ريالي و ۳۵ ميليون يور و سرمايه گذاري ارزي دولت و ۴۱۰ ميليارد تومان سرمايه گذاري ريالي و ۲۰ ميليارد يورو سرمايه گذاري بخش خصوصي با کاهش ۳۳۰ ميليون دلار ارزبري سالانه صورت گرفته است.
طرح بعدي که امروز با دستور رييس جمهور به بهره برداري رسيد راه اندازي ناحيه نوآوري شريف بود. اين ناحيه به مساحت ۲۵۰ هکتار در ميان خيابان آزادي و سه بزرگراه شهيد جناح، شيخ فضل الله نوري و يادگار امام(ره) واقع شده است و هماکنون بيش از ۵۰۰ شرکت، ۱۳ شتابدهنده، ۶ صندوق و شرکت سرمايهگذاري، هشت مرکز نوآوري و دو فضاي کار اشتراکي در آن مستقر هستند.
اين ناحيه با ۳۰ ميليارد تومان سرمايه گذاري دولتي و هزار و ۱۰۰ ميليارد تومان سرمايه گذاري بخش خصوصي راه اندازي شده است.
آخرين طرحهايي که امروز با دستور رييس جمهوري به بهرهبرداري رسيد پنج محصول زيست فناوري در تهران است.
توليد اين واکسن بومي آنتي يرسين علاوه بر ارتقا سطح سلامت جامعه و گسترش صنعت آبزيان موجبات صرفه جويي ارزي بيش از ۲ ميليون دلاري در سال شده و در صورت توسعه زيرساخت بازار نزديک به يک ميليون دلار صادرات در سال را دارد. اين محصول حاصل فعاليت يک تيم از متخصصان حوزه دامپزشکي و ميکروبيولوژي و از خروجي هاي موفق شتابدهنده لاکتوويژن است.
در حال حاضر تامين استارترهاي لبني موجب خروج بيش از ۲۰ ميليون دلار ارز از کشور مي شود اين در حالي است که گنجينه غني و منتوعي از ميکروارگانيسم هاي مورد استفاده در صنعت غذا در کشور وجود دارد.
شتابدهنده لاکتوويژن با استقاده از ظرفيت توليدي شرکت دانش بنيان تک ژن زيست قادر به توليد ساليانه ۲ ميليون واحد استارتر لبني است. اين حجم از توليد قابليت تامين بيش از ۷۰ درصد نياز کشور را دارد و ميتواند علاوه بر کاهش نياز به واردات و خودکفايي، تاثير بسيار بالايي در کنترل قيمت لبنيات خواهد داشت.
ايران يکي از بزرگ ترين توليد کنندگان و پرورش دهندگان دام در منطقه و دنيا است، خوراک دام به واسطه روش توليد و مصرف ميتواند حاوي مقاديري بالايي از سموم و توکسينهاي مختلف باشد. توکسين بايندر تک ژن زيست نسبت به نمونههاي مشابه خارجي که نهايتا دو جزئي بوده و با استفاده از يک ماده معدني توليد شده اند برتريهايي از جمله چهار جزئي بودن، استفاده از ديواره مخمر به جاي ماده معدني و استفاده باکتري اسيد لاکتيک نام برد که علاوه بر جذب آلفاتوکسين باعث تقويت سيستم گوارش دام نيز ميشود.
ظرفيت توليد شرکت دانش بنيان تک ژن زيست بيش از هزار و ۷۰۰۰ تن در سال است. اين حجم بيش از ۵۰ درصد از نياز داخل را پوشش داده و موجب جلوگيري از خروج ساليانه بيش از ۱۰ ميليون دلار ارز از کشور خواهد شد.