جزئیات سند همکاری جامع ایران و چین از زبان نبویان
مهر/ نايب رئيس کميسيون اصل ۹۰ مجلس شوراي اسلامي گفت: توافق با چين برد - برد است و واگذاري جزاير ايران به اين کشور دروغ محض است.
حجتالاسلام سيد محمود نبويان در گفتگوي مشروح با مهر، درباره قرارداد ۲۵ ساله بين ايران و چين، گفت: نميتوان درباره اين قرارداد به سادگي داوري کرد و بايد حتماً متن اين قرارداد را مطالعه کرد. اگر اين قرارداد به نفع ملت ايران است، بايد شواهدي در متن اين قرارداد وجود داشته باشد و اگر هم به ضرر مردم است، بايد شواهدش را در متن اين قرارداد پيدا کرد.
وي با اشاره به مفاد قرارداد بين ايران و چين، افزود: اين قرارداد ۹ بند و ۳ ضميمه دارد. در ضميمه اول اهداف اساسي، در ضميمه دوم تفصيل در زمينههاي همکاري و در ضميمه سوم هم جزئيات زمينههاي همکاري مطرح شده است.
چين تا ۲۵ سال از ما نفت ميخرد
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه يکي از مهمترين محورهاي اين قرارداد در حوزه نفت و انرژي است، تصريح کرد: يکي از مشکلات اساسي ما تحريم در زمينه فروش نفت است که چين در اين قرارداد تضمين داده است که تا ۲۵ سال از ما نفت خريداري کند.
نبويان افزود: از سوي ديگر ما در اوج تحريمها هستيم و در حال حاضر روزانه حدود يک ميليون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت را به فروش ميرسانيم که نزديک به ۹۰۰ هزار بشکه نفت از اين رقم به چين فروخته ميشود.
وي تصريح کرد: همچنين در اين قرارداد قيد شده که ايران و چين همکاريهايي در زمينه توسعه ميادين نفتي، توسعه پالايشگاهها و پتروشيميها و همچنين تجهيز ذخاير نفت، گاز و پتروشيمي داشته باشند. پس از برجام همه به ياد داريم که شرکتهايي مانند «شل» به ايران آمدند اما همه رفتند. در مقابل، چين در اوج تحريمها اين قرارداد مهم را با ايران منعقد کرد.
غربيها ميخواهند مانع فروش نفت ايران شوند
نايب رئيس کميسيون اصل ۹۰ مجلس شوراي اسلامي تأکيد کرد: يکي از موارد مهم ديگري که در توافق با چين قيد شده، بازگشت پول به ايران و تسهيل روابط بانکي است. آمريکا، انگليس، فرانسه و آلمان به دنبال آن هستند که ايران نتواند نفت خود را به فروش برساند و همچنين پول فروش آن به کشورمان بازنگردد تا ايران تحت فشار قرار گيرد اما انعقاد اين قرارداد با چين باعث ميشود که دشمنان به هدف خود نرسند و نقشه آنان با شکست مواجه شود و مشخص است که غربيها و غرب گرايان داخلي با قرارداد ايران و چين مخالفت کنند.
نبويان افزود: همچنين در توافق ايران و چين آمده است که چين با ايران همکاري کند تا ما نيروگاههاي برق ايجاد کنيم و بتوانيم برق را به کشورهاي همسايه صادر کنيم. همچنين در اين توافق آمده است که چين با ايران سرمايه گذاري مشترک داشته باشد تا ما در افغانستان، پاکستان، عراق و سوريه، نيروگاه برق ايجاد کنيم و علاوه بر اين با همکاري با چين بتوانيم برق کشورهاي جاده ابريشم را تعيين کنيم. ضمن اينکه ايران در اين قرارداد متعهد ميشود که گاز چين و پاکستان را تا حدي که ميتواند تأمين کند.
امنيت حملونقل در قرارداد بين ايران و چين لحاظ شده است
وي بيان کرد: در قرارداد ايران و چين در زمينه حمل و نقل اعم از هوايي، زميني، ريلي و دريايي هم توافقاتي منعقد شده است چرا که براي صادرات نفت نيز بحث بيمه حمل و نقل و تأمين امنيت حمل و نقل حائز اهميت است که در اين توافق آمده است.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: همچنين جهت توسعه سواحل در توافق ايران و چين آمده است که طرفين بتوانند با تکنولوژيهاي بالا، بنادري را ايجاد کنند و همچنين کريدوري از جنوب به شمال جهت صادر کردن کالاها به کشورهاي آسياي مرکزي و همچنين کريدوري از جنوب به غرب جهت صادرات کالاها به ترکيه و آذربايجان ايجاد شود که اين مسئله براي ما بسيار حائز اهميت است و باعث اشتغالزايي ميشود.
به کشورهاي منطقه خودرو صادر خواهيم کرد
نبويان با اشاره به اينکه همچنين بر اساس اين قرارداد قرار است خط آهن زيارتي بين ايران، عراق و سوريه ايجاد شود، گفت: مطابق با اين توافق قرار است ما با چين در زمينه صنعتي هم اشتراکاتي را داشته باشيم که براي ايجاد اشتغال بسيار حائز اهميت است. ما مناطق آزاد و ويژه تجاري را ايجاد کرديم که اين مناطق براي صادرات معاف از ماليات هستند اما در حال حاضر اين مناطق فقط محور واردات شدند و يکي از مواردي که در توافق با چين آمده اين است که ايران با همکاري با چين بتواند در مناطق آزاد و ويژه خودروهايي را توليد و به کشورهاي منطقه صادر کند.
وي گفت: در حال حاضر متأسفانه ما حاکميتي بر فضاي مجازي، موتورهاي جستجوگر، پيامرسانهاي اجتماعي و پست الکترونيک نداريم و حاکميت آن از دست ما خارج شده است و براي ما بسيار حائز اهميت است که با همکاري با چينيها بتوانيم بر فضاي مجازي خود حاکميت داشته باشيم و همچنين تبلت، لپ تاپ و موبايل توليد کنيم و با چين همکاريهايي در زمينه هوش مصنوعي داشته باشيم.
دانش نظامي ايران ارتقا پيدا ميکند
نايب رئيس کميسيون اصل ۹۰ مجلس شوراي اسلامي افزود: همچنين قرار است ايران و چين همکاريهايي در زمينه نظامي و دفاعي داشته باشند، به اين معنا که قرار است دانش صنايع نظامي اين دو کشور با همکاري با يکديگر پيش برود که به نفع ملت ايران خواهد بود تا دانش خود را در اين زمينه ارتقا دهد.
نبويان با اشاره به همکاري ايران و چين در عرصه سياسي، منطقهاي و بينالمللي اظهار داشت: يکي از مشکلات ما در شوراي امنيت اين است که آمريکا قطعنامههايي را عليه کشورمان صادر ميکند و اگر چين با ما همکاري داشته باشد و اين قطعنامهها را وتو کند، براي ما بسيار خوب و قابل اهميت است. موارد مذکور همگي مسائل حائز اهميتي است که در قرارداد ايران و چين قيد شده است و بايد مورد توجه قرار گيرد.
در توافق با چين ضرر نميکنيم
وي متذکر شد: قرارداد ايران و چين يک توافق برد – برد است و اين طور نيست که ما ضرر کنيم و توافق بسيار خوبي است. ممکن است برخي بگويند که چين با انعقاد اين قرارداد به دنبال منافعي است که بايد گفت اين مسئله درست است و طبيعي است که هر کشوري براي خود منافعي داشته باشد و ما هم قطعاً منافع خود را مدنظر قرار ميدهيم.
نايب رئيس کميسيون اصل ۹۰ مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: در برجام آمريکا و غربيها به منافع خود رسيدند و از برجام نهايت استفاده را بردند اما صنعت هستهاي ما را عقب انداختند، حتي يک تحريم را هم کم نکردند و تحريمها عليه ايران را اضافه هم کردند و برجام کاملاً به ضرر ما بود.
منافع ايران در قرارداد با چين مورد توجه قرار گرفته است
نبويان اظهار داشت: در قرارداد با چين به هيچ وجه اين گونه نيست و منافع ايران هم مورد توجه قرار گرفته شده است. در برجام ما نميتوانيم از طرف مقابل شکايت کنيم چرا که بر اساس مکانيزم ماشه چه آنان از ايران شکايت کنند و چه ايران از کشورهاي عضو برجام شکايت کند، تحريمهاي ايران باز ميگردد و در هر صورت به ضرر ما است.
دولتمردان براي تحميل برجام خسارت بار به ملت عجله داشتند
وي تاکيد کرد: اين در حالي است که در توافق با چين آمده است که رضايت طرفين شرط است. متأسفانه دولتمردان آنقدر عجله داشتند که خسارت بزرگ برجام را به ملت ايران تحميل کنند که بسياري از مسائل اساسي در مذاکره را هم مورد توجه قرار ندادند، از جمله اينکه در هر توافقي بايد آن توافق نامه به زبان طرفين نوشته و امضا شود و برجام هم بايد به زبان فارسي هم نوشته ميشد تا کشورهاي ۱+۵ آن را امضا کنند اما در برجام فقط متن انگليسي وجود داشت و همان يک متن انگليسي امضا شد اما قرارداد با چين حاوي نسخه فارسي، چيني و نسخه مشترک انگليسي است.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان کرد: برخي از افراد بحث واگذاري جزاير به چين را مطرح ميکنند که دروغ محض است و مخالفان قرارداد با چين، غربيها، آمريکاييها و غرب گرايان داخلي هستند و طبيعي است که افرادي چون «بايدن» از اين قرارداد ناراحت باشند چرا که ما بر اساس اين قرارداد ميخواهيم تحريمها را بشکنيم و روابط بانکي برقرار کنيم و براي خودمان توسعه صنعتي بدون نياز به غرب ايجاد کنيم.
دولتمردان فقط به ارتباط با غربيها اهميت ميدهند
نبويان گفت: بنده تعجب کردم دولتمردان به ويژه وزير امور خارجه اين قرارداد را امضا کرد چرا که حدود دو سال بود که آنان اعتقادي نداشتند که ما بايد با چين ارتباط داشته باشيم و آنان فقط به ارتباط با غرب اهميت ميدادند و غربيها و به ويژه آمريکاييها هم اين موضوع را فهميده بودند و بنابراين تحريمها را افزايش داده و به ايران فشار وارد کردند.
وي افزود: در سال ۹۴ زماني که رئيس جمهور چين پس از امضاي برجام به ايران آمد، روحاني او را تحويل نگرفت و در بدرقه وي حضور نداشت و اين مسئله باعث شد که چينيها هم در چند جلسه اول براي امضاي اين توافقنامه به ما اعتماد نداشته باشند و در ابتدا تصور ميکردند که تيم مذاکره کننده از طرف دولت آمده اما زماني که گفته شد که آنان از طرف دولت نيامده بلکه از طرف نظام و رهبري آمدهاند، شرايط تغيير کرد و ذکر اين نکته هم حائز اهميت است که علي لاريجاني هم از طرف مقام عالي رتبه کشور براي پيگيري اين موضوع تعيين شد.
نايب رئيس کميسيون اصل ۹۰ مجلس شوراي اسلامي تأکيد کرد: متأسفانه هنوز دولتمردان به بايدن و غربيها اميد دارند تا بلکه آنان براي ما کاري انجام دهند و بهتر است دولتيها يک روز از خواب غفلت بيدار شوند و منافع ملت را تأمين کنند.
امضاي توافق با چين بهترين کار دولت بوده است
نبويان گفت: اگر يک کار خوب به اجبار يا بدون اجبار در اين دولت انجام شده باشد، امضاي توافق با چين است. البته مسئولان کشور هميشه بايد هوشيار باشند و با احتياط عمل کنند تا به منافع ملت ايران مانند توافق خسارت بار برجام آسيبي وارد نشود.