تمجید «جام جم» از حرکت سید حسن
جام جم/ چند هفته گذشته به استناد اخبار موجود سيدحسن خميني تمايل به حضور در انتخابات رياستجمهوري داشت و در اين زمينه با برخي چهرهها و مقامات سياسي هم مشورت کرد و در آخرين ديداري که با رهبري داشت هم با توصيه پدرانه رهبري نظر قطعي خود را مبني بر ورود نکردن به عرصه انتخابات اعلام کرد. واقعيت آن است که قبول اين توصيه مشفقانه را بايد به عنوان يک حرکت اخلاقي ستود و از آن تقدير کرد و اين اميد را داشت که بيت امام راحل همچنان از گزند حوادث سياسي مصون بماند.
روزنامه جام جم در شماره امروز خود نوشت: در هفتههاي اخير همزمان با اظهارنظرهاي قطعي و مبهم برخي از چهرهها و مقامات سياسي براي حضور در انتخابات رياستجمهوري ۱۴۰۰، از گوشه و کنار شنيده ميشد که حجتالاسلام سيد حسن خميني هم در حال بررسي شرايط براي اعلام حضور در اين عرصه سياسي است.
اين خبر که البته هنوز بهطور قطعي از سوي سيدحسن خميني تاييد يا رد نشده بود واکنشهايي را در پي داشت تا اينکه برادر سيد حسن خميني از تصميم قطعي او براي پرهيز از کانديداتوري در انتخابات خبر داد.
براساس مطلبي که در سايت جماران منتشر شد سيد ياسر خميني در پاسخ به سوالي درخصوص احتمال کانديداتوري سيدحسن خميني در انتخابات اعلام کرد، در يکي از ديدارهاي نوبهاي که وي با رهبر انقلاب داشته، حضرت آيتا... خامنهاي کانديداتوري ايشان در انتخابات را به صلاح ندانستند و با بيان اينکه حاج حسنآقا را مانند فرزند خود ميدانند، به ايشان توصيه کردند که در شرايط فعلي به اين عرصه ورود نکنند. ياسر خميني افزود: بعد از اين ديدار سيدحسن تصميم قطعي خود مبني بر نامزد نشدن در انتخابات رياستجمهوري ۱۴۰۰ را گرفت.
تحليلي بر توصيه رهبري به سيدحسن خميني
ترديدي نيست که رهبر انقلاب با توجه به مسؤوليت کلاني که در قبال راهبري نظامجمهورياسلامي دارند نسبت به موضوعات مهم کشور اشراف کافي و وافي دارند و از اين رو تحليل ايشان نسبت به مسائل جاري کشور از منظر يک ناظر کل است. با توجه به اظهارنظرهاي ايشان در خصوص مسائل مختلف بهويژه توصيه به برخي افراد مبني بر نيامدن به عرصه انتخابات ميتوان دريافت ايشان هرگاه احساس کنند ورود چنين چهرههايي در مقولهاي مثل انتخابات ممکن است باعث بروز خسارتهايي شود، با در نظر گرفتن مصالحي مثل جلوگيري از دوقطبي شدن فضاي جامعه اقدام به توصيه ميکنند.
بديهي است اين نوع توصيهها هم در حد بيان نظر است و منعي براي فرد توصيه شونده وجود ندارد و او ميتواند براساس تصميمي که گرفته نسبت به حضور يا عدمحضور در انتخابات اقدام کند. نمونه آن توصيه به احمدينژاد براي حضور نيافتن در انتخابات ۹۶ بود که با وجود نهي علني از سوي رهبرانقلاب، وي آزادانه در اين باره تصميم گرفت و ثبتنام کرد.
نکته ديگري که بايد در نظر گرفت اين است که به هر صورت بيت امام راحل با توجه به انتسابشان به معمار انقلاب همواره مورد توجه و احترام رهبري بوده و هست و در چنين شرايطي رهبر انقلاب هميشه تلاش دارند که شان اين خانواده را حفظ کنند. مجموع پيامهاي رهبري درباره افراد منتسب به اين بيت در مناسبتهاي مختلف هم حاکي از همين مواظبت و مراقبت ايشان از شان بيت امام است؛ بنابراين ايشان با در نظرگرفتن اين احتمال که ورود زودهنگام سيدحسن خميني به عرصه انتخابات و قرار گرفتن در فضاي انتخاباتي و همچنين واکنشهاي احتمالي درباره ردصلاحيت يا نوع برخورد مخالفان يا موافقان سياسي او در فضاي تبليغاتي با فرض در نظر گرفتن تاييد صلاحيت وي از سوي شوراي نگهبان و... توصيه مشفقانه خود را مبني بر به مصلحت ندانستن ورود سيدحسن خميني به عرصه انتخابات با وي در ميان گذاشتند.
حفظ اعتبار سيدحسن خميني را ميتوان يکي ديگر از دستاوردهاي عمل به توصيه رهبري دانست. به هر صورت وي در طول سالهاي اخير با توجه به تلاشهايي که در حوزه فقه و اصول و مباحث حوزوي از خود نشان داد و آثاري در اين زمينه منتشر کرد، توانست در بخشي از سطوح حوزه مقبوليت نسبي براي خود پيدا کند و بنابراين ورود زودهنگام او به عرصه سياسي در قالب يک نامزد و تبعات و پيامدهاي پس از آن ميتوانست به اعتبار او خدشه وارد کند.
در تحولات اخير و مرتبط با فضاي انتخاباتي تقريبا به صورت روزمره در بسياري از رسانههاي اصلاحطلب، موضوع نامزدي سيدحسن خميني انعکاس داده ميشد و برخي از چهرههاي منتسب به اين جريان به اظهارنظر در اين باره ميپرداختند. «فراخوان براي سيدحسن خميني»، «اميدواري مردم/ دلواپسي تندروها»، «همه با هم» و دهها تيتر و عنوان ديگر در اين روزنامهها، از تلاش آنها به منظور فضاسازي براي ورود سيدحسن خميني به عرصه انتخابات حاکي بود. آنها حتي سعي در القاي اين موضوع داشتند که وي چهرهاي فراجناحي و ملي - مذهبي است و ميتواند به همافزايي نيروها در سايه يک دولت ملي دست يابد.
در اين ميان البته از برخي رقباي سياسي هم بايد گفت به نوعي خواهان آمدن سيدحسن خميني به عرصه انتخابات و حذف شدن او از گردونه رقابتها با رد صلاحيت از سوي شوراي نگهبان بودند تا به اين وسيله او ديگر نتواند در رخدادهاي سياسي آينده نقشي ايفا کند.
امکان و امتناع تاييد صلاحيت نوه امام
چند هفته گذشته به استناد اخبار موجود سيدحسن خميني تمايل به حضور در انتخابات رياستجمهوري داشت و در اين زمينه با برخي چهرهها و مقامات سياسي هم مشورت کرد و در آخرين ديداري که با رهبري داشت هم با توصيه پدرانه رهبري نظر قطعي خود را مبني بر ورود نکردن به عرصه انتخابات اعلام کرد.
واقعيت آن است که قبول اين توصيه مشفقانه را بايد به عنوان يک حرکت اخلاقي ستود و از آن تقدير کرد و اين اميد را داشت که بيت امام راحل همچنان از گزند حوادث سياسي مصون بماند.