نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

مشاور بایدن: در گفت‌و‌گوهای غیرمستقیم با ایران، پیشرفت‌هایی به دست آوردیم

منبع
فارس
بروزرسانی
مشاور بایدن: در گفت‌و‌گوهای غیرمستقیم با ایران، پیشرفت‌هایی به دست آوردیم

فارس/ «جيک ساليوان» مشاور امنيت ملي کاخ سفيد اعلام کرد، آمريکا در گفت‌و‌گوهاي غيرمستقيم با ايران، پيشرفت‌هايي به دست آمده و واشنگتن متعهد به بازگشت به برجام بر مبناي «تعهد در برابر تعهد» است.

مشاور امنيت ملي کاخ سفيد در مصاحبه با شبکه «سي‌ان‌ان» درباره وضعيت پيرامون رايزني‌هاي اخير در وين ميان ايران و گروه ۱+۴ و گفت‌و‌گوهاي غير مستقيم با هيات آمريکايي اظهاراتي مطرح کرد.
«کريستيان امانپور» مجري شبکه سي‌ان‌ان در مصاحبه اختصاصي با جيک ساليوان مشاور امنيت ملي کاخ سفيد از او درباره رايزني‌هاي اخير در وين براي بازگشت آمريکا به برجام و همچنين برنامه جو بايدن براي خارج کردن نظاميان آمريکايي از افغانستان سوال کرد.
امانپور سوال کرد: «در موضوع ايران، در محافل عمومي و علني اين حرف مطرح شده است که چه طرفي ابتدا (به پايبندي دوباره و کامل به برجام) برمي‌گردد؟».
اين مجري سرشناس آمريکايي در سوال خود تاکيد کرد که در سراسر جهان اين اعتقاد دارد اين ايالات متحده است که از برجام خارج شده و اول بايد به اين توافق برگردد.

امانپور گفت: «ما شنيده‌ايم که پيشرفت‌هايي براي برگرداندن اين توافق به مسير قبلي ايجاد شده است. شما (ساليوان) جزو اولين افرادي بوديد که در اتاقي بوديد که براي تحقق اولين توافق (برجام) حضور داشتيد. خوب به ما بگوييد که در حال حاضر چه اتفاقي دارد مي‌افتد؟»
اين مجري شبکه سي‌ان‌ان در پرسش خود از ساليوان به تجربه حضور او در مذاکرات در دولت اوباما در مسقط پايتخت عمان اشاره کرد.
جيک ساليوان در پاسخ به اين سوال گفت: «مذاکره‌کنندگان (همين اخيرا) تازه‌ترين دور از گفت‌و‌گوها را به پايان رساندند اين گفت‌و‌گوها به صورت غير مستقيم انجام مي‌شوند اين يعني که ايالات متحده و ايران در حال حاضر در مقابل هم روي ميز نمي‌نشينند و شرکاي ما، قدرت‌هاي جهاني (گروه 1+4) با ايراني‌ها روي ميز مي‌نشينند و با آنها درباره هر دو موضوع اعمال محدوديت‌هاي هسته‌اي که باي بپذيرند و همچنين رفع تحريم‌هايي که متعاقب آن انجام خواهد شد، صحبت مي‌کنند و سپس به اتاق ديگر مي‌روند و با مذاکره‌کنندگان آمريکايي حرف مي‌زنند و اين رفت و برگشت‌ها ادامه دارد».
مشاور امنيت ملي کاخ سفيد ادامه داد: «ما به پيشرفت‌هايي دست يافته‌ايم اما اختلافات وجود دارند که بايد برطرف شوند اما در نهايت ايالات متحده متعهد است که به برجام، توافق هسته‌اي ايران بر مبناي تعهد در برابر برگردد، چيزي که ما از ابتداي اين دولت (جو بايدن) آن را اعلام کرده‌ايم».
امانپور از اين مقام ارشد دولت بايدن سوال کرد: «خوب منظور شما از تعهد در برابر تعهد چيست؟ براي ما تصوير روشن تري از اين موضوع ارائه دهيد؟ آيا اين دو موضوع در يک لحظه و به صورت همزمان انجام خواهد شد يا اينکه شما اول از آنها (ايران) خواهيد خواست که کاري در ابتدا انجام دهند؟ آيا آنها از شما مي‌خواهند که اول کاري انجام دهيد؟ منظور شما (از تعهد در برابر تعهد) چيست؟»
جيک ساليوان در جواب به اين سوال گفت: «کريستيان! اينجا واقعا دو موضوع وجود دارد: و موضوع اول، اين موضوع کلي و اساسي است که يعني اينکه چه تحريم‌هايي برداشته خواهند شد و در ازاي آن چه محدوديت‌هاي هسته‌اي را ايران خواهد پذيرفت با توجه به اين موضوع که آنها بسيار از پايبندي (به برجام) بسيار جدا شده‌‌اند. و موضوع دوم، ترتيب و توالي اين اقدامات است. ما در حال حاضر روي دو موضوع کلي و اساسي تمرکز کرده‌ايم و ما (بعدا) به سمت توالي و ترتيب اين اقدامات خواهيم رفت اما من در تلويزيون درباره آن مذاکره نخواهم کرد اما فقط اين را مي‌گويم که ايالات متحده قرار نيست هيچ اقداماتي در اين موضوع نخواهيم کرد مگر آنکه ما از سوي ايران مطمئن شويم که براي بازگرداندن برنامه هسته‌اي خود به محدوديت‌هاي زمان توافق هسته‌اي ايران آمادگي داشته باشد».
اين مقام ارشد دولت جو بايدن در حالي از ايران خواسته که به محدوديت‌هاي برجامي برگردد که دولت سابق دونالد ترامپ در اقدامي غيرقانوني از آن خارج شد و به اقداماتي از قبيل اعمال تحريم‌هاي شديد و «کارزار فشار حداکثري» دست زد و اين کارزار در دولت بايدن هم همچنان ادامه دارد.
جيک ساليوان در بخش ديگري از اين مصاحبه به سوالي درباره تصميم بايدن براي خارج کردن نظاميان آمريکايي از افغانستان و تعويق کنفرانس صلح افغانستان پاسخ داد. در خبرها آمده بود که اين کنفرانس که قرار بود ۲۴ آوريل (پنج ارديبهشت) در استانبول برگزار شود تا بعد از ماه رمضان به تعويق افتاد.
جو بايدن رئيس‌جمهور آمريکا پيش از اين اعلام کرده بود که در نظر دارد بعد از حدود ۲۰ سال حضور نظامي در افغانستان، در تاريخ ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهريور) نظاميان آمريکا را افغانستان خارج کند.
مشاور امنيت ملي کاخ سفيد در مصاحبه با سي‌ان‌ان درباره افغانستان اينطور گفت: «خوب الان ۲۰ سال شده است که ايالات متحده وارد افغانستان شده است، در تمام اين ۲۰ سال که  رفتن به سمت ديپلماسي سخت بوده است، به همين خاطر اينکه ممکن است چند هفته زمان نياز باشد تا طرف‌ها را در يک مذاکرات جدي داشته باشيم، نبايد براي هيچ کسي تعجب برانگيز باشدو از سوي ديگر اين قطعا درست است که ما در ميان قدرت‌هاي منطقه، همسايگان افغانستان و ديگر کشورهاي کليدي شامل ترکيه و قطر اين انگيزه را مي‌بينيم که طرف‌هاي (جنگ در افغانستان) را به طريقي جدي دور هم جمع کنند و تلاش کنند که به پيشرفت برسند».
جيک ساليوان ادامه داد: «البته کريستيان يک موضوع مهم اينجا وجود دارد و آن اين است که آنچه که رئيس‌جمهور (آمريکا) در سخنراني خودش بيان کرد اين بود که ما در نهايت نمي‌توانستيم ارتش ايالات متحده و نظاميان  آمريکايي را به عنوان ابزار چانه‌زني ميان طرف‌هاي درگير (در افغانستان) و ديگر کشورها قرار دهيم. اساسا آنچه که ما مي‌گوييم اين است که ما نمي‌توانيم خروج نظاميانمان را به حصول يک نوع توافق ديپلماتيک بين طالبان و افغانستان مشروط کنيم چرا که اين يعني نسخه‌چيني براي باقي ماندن در افغانستان به لطف و مرحمت ديگر بازيگران خواهد بود و نه اينکه به سمت حصول به منافع امنيت ملي آمريکا حرکت کنيم. به همين دليل رئيس‌جمهور (بايدن) در سخنراني خود اين موضوع (خروج از افغانستان) و جدول زمانبندي آن را اعلام کرد».
کريستيان امانپور بعد از اين سخنان ساليوان نظر او را درباره مخالفت‌هاي مقام‌هاي ارشد جمهوري‌خواه کنگره درباره تصميم بايدن براي خارج کردن نظاميان اين کشور از افغانستان جويا شد.
مجري سي‌ان‌ان سوال کرد: «آيا شما (دولت جو بايدن) آمادگي اين را داريد که شايد ظرف يک سال و يا دو سال شاهد اين باشيد که کابل (پايتخت افغانستان) سقوط کند، آيا شما آمادگي اين را داريد که دولت منتخب افغانستان از طريق پيشرفت‌هاي نظامي که طالبان هم اکنون در صحنه ميداني در اختيار دارد، فروبپاشد؟»
مشاور امنيت ملي کاخ سفيد در پاسخ به اين سوال گفت: «ببين کريستيان! ما با چشماني باز به همه سناريوهاي محتمل درباره افغانستان در صورت خروجمان نگاه کرده‌ايم و ما درباره اين فرايند ماستمالي نکرده‌ايم و  هيچ يک از احتمالات و آسيب‌هاي احتمالي به اين کشور (افغانستان) را ناديده نگرفته‌ايم اما در نهايت، ايالات متحده بايد اين موضوع را طبق اين سوال اساسي روشن کند: چه کاري قرار است منافع امنيت ملي ايالات متحده و مردم آمريکا را تقويت کند؟ رئيس‌جمهور بايدن اينطور قضاوت کرد که ادامه حضور نظامي ايالات متحده در افغانستان باعث ايجاد هزينه‌ها و خطرات بيشتر ايجاد خواهد کرد تا اينکه بخواهد نتايج مثبت ايجاد کند در نتيجه او تصميم گرفت که خروج ما از افغانستان منطقي است. البته که اين يک تصميم ساده نبوده است چرا که هر نوع تصميمي، هزينه‌ها و ريسک‌هاي خاص خودش را دارد».

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

پس از این بخوانید

پس از این بخوانید

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر