اندیشکده «شورای روابط خارجی»: عفبنشینی غرب در قبال پافشاری مردم ایران بر حقوق هستهای
بروزرسانی
فارس/ يک انديشکده آمريکايي مينويسد: اگر آمريکا اميدوار است که تحريمها باعث شود مردم از دولت بخواهند که برنامه هستهاي متوقف شود، چنين اتفاقي نميافتد چرا که مردم ايران مخالفتي با برنامه هستهاي ندارند.
انديشکده «شوراي روابط خارجي» در مصاحبه «برنارد گرتزمان» با «کارلا آن رابينز»، معاون ارشد اين انديشکده، به بررسي شرايط پيش روي ايران در مذاکرات آتي با قدرتهاي جهاني ميپردازد: قدرتهاي بينالمللي در پايان ماه فوريه با ايران در مورد برنامه مسئلهساز هستهايش جلسه خواهند داشت.
اين امر در شرايطي رخ ميدهد که رهبر ايران آيتالله خامنهاي پيشنهاد مذاکراه دوجانبه آمريکا با ايران را که توسط «جو بايدن» مطرح شده مردود دانسته است. آمريکا و اروپا مدعي هستند که برنامه هستهاي ايران به دنبال ساخت سلاح هستهاي است.
سوال: پنج عضو دائم شوراي امنيت و آلمان در 26 فوريه در قزاقستان دور ديگري از مذاکره با ايران بر سر برنامه هستهايش برگزار خواهند کرد. موضع آمريکا در اين مذاکرات چست؟
اين اولين بار نيست که چنين مذاکراتي برگزار ميشود. به خاطر داشته باشيد که تقريبا همزمان در مونيخ، يکي از مقامات ارشد ايراني از انجام مذاکرات دوجانبه با آمريکا استقبال کرد اما بعد رهبر ايران آنرا رد کرد. با توجه به اين امر، نبايد چندان نسبت به مذاکرات ماه فوريه خوشبين بود به ويژه که اين مذاکرات اولين دور مذاکرات پس از شش ماه است. اميدي به انجام مصالحه در اين دور از مذاکرات نيز وجود ندارد.
* ايهود باراک هم ادبيات تند خود عليه ايران را تلطيف کرده است سوال: در اواخر ماه مارس اوباما به اسراييل خواهد رفت و روشن است که نتانياهو با اوباما در مورد ايران و برنامه ايران براي توليد بمب هستهاي (به گفته نتانياهو) صحبت خواهد کرد.
در حال حاضر و پس از برگزاري اتخابات در اسراييل که نتانياهو در آن چندان موفق نبود و رايدهندگان اسراييلي اعلام کردند که دلمشغولي اصلي آنها نه ايران که مشکلات اقتصادي و نابرابري در جامعه اسراييل است، ديگر نتانياهو موقعيت استوار سابق را ندارد.
درست است که او دوباره اعلام کرده که اولويت اول دولت مسئله ايران است اما نتانياهو به خوبي ميداند که کارهاي زيادي بايد در داخل اسراييل انجام دهد. موضوع ديگري که به گمان من بسيار عجيب است، «ايهود باراک»، وزير دفاع اسراييل، است که پيشتر يکي از سرسختترين طرفداران حمله به ايران بود اما اخيرا در مصاحبهاي گفته است: «آمريکا داراي يک برنامه اساسي و بنيادين است که ميتواند مدتي جلوي ايران را بگيرد. البته اگر به نقطهاي برسيم که ديپلماسي و تحريمها جواب ندهد باز هم جاي نگراني نيست و ميتوان همچنان با استفاده از روش فعلي به نتيجه رسيد.» ميتوان ديد که ايهود باراک که همواره موضعي يکجانبه و جنگطلبانه نسبت به ايران داشته است حداقل در حال حاضر موضع خود را قدري تلطيف کرده است.
سوال: کمي کمتر از شش ماه ديگر در ايران انتخابات رياست جمهوري برگزار خواهد شد. البته هنوز معلوم نيست چه کساني نامزد خواهند شد اما به نظر ميرسد که مسئله هستهاي يکي از اصليترين موضوعات مورد بحث خواهد بود.
من گمان نميکنم روشنفکران ايراني در مورد حق ايران در داشتن برنامه هستهاي با هم اختلاف نظر داشته باشند و فکر هم نميکنم مردم ايران از دولت بخواهند که برنامه هستهاي را کاملا کنار بگذارد. پس اگر آمريکا اميدوار است که تحريمها باعث شود مردم از دولت بخواهند که برنامه هستهاي متوقف شود، گمان نميکنم چنين اتفاقي بيفتد چرا که چندان مخالفتي مردم ايران با برنامه هستهاي ندارند.
از سوي ديگر شاهد درگيري ميان احمدي نژاد و رييس مجلس علي لاريجاني هستيم (اول همين ماه احمدينژاد خانواده لاريجاني را متهم به فساد کرد) که نه تنها مسئله بسيار جالبي است بلکه نشان ميدهد که در فضاي سياسي ايران چطور ممکن است هر اتفاقي بيفتد.
موضوعات مطرح در انتخابات رياست جمهوري پيشروي ايران احتمالا همان مسائلي است که در انتخابات سال 2009 و پيش از آنکه دولت انتخابات را به سرقت ببرد مطرح شد يعني مسائلي چون فساد، آزادي و نياز به اصلاحات بنيادين سياسي و اقتصادي.
سوال: بسياري سياست آمريکا در قبال ايران را بسيار جنگطلبانه ميخوانند و آنرا مورد انتقاد قرار ميدهند. آيا شما با اين استدلال موافقيد؟
در مذاکرات طولاني ميان قدرتهاي بينالمللي و ايران، اگر ايران به راستي برنامه هستهايش صلح آميز بود ميبايست تا کنون پيشنهادهاي آمريکا و متحدانش را ميپذيرفت چرا که آنها همه نوع پيشنهادي به ايران کردهاند از جمله حق توليد سوخت هستهاي.
مدتها پيش از ايران خواسته شد که سوخت توليد نکند با اينکه از ايرانيها خواسته شد که همه سانتريفوژهاي خود را متوقف کنند و برنامه هستهاي را معلق، اما در حال حاضر موضع غربيها تبديل شده است به اينکه ايران ميتواند تا ميزان مشخصي اورانيوم غني کند اما بايد آنرا براي توليد سوخت به خارج از ايران بفرستد. اما جواب ايران همچنان منفي است.
درخواست ديگري که غرب دارد عبارت است از اينکه ايران بايد در مورد جنبههاي نظامي برنامه خود شفاف عمل کند و پاسخ پرسشهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي را بدهد. چرا ايران پيشنهادهايي که دريافت کرده را رد ميکند؟ براي پاسخ به اين سوال بايد پرسيد ايا ايران به راستي در پي توليد سلاح هستهاي است يا نه؟ آمريکا و متحدانش مدتها است که در پي پاسخ اين سوال هستند.
سوال: کره شمالي همچنان برنامه هستهاي خود را پيش ميبرد. آنها تهديد کردهاند که آزمايش هستهاي ديگري را انجام خواهند داد و آمريکا نيز کاري نميتواند بکند مگر اعمال تحريمهاي بيشتر. کسي نميتواند عليه کره شمالي از زور استفاده کند. همين موضوع در مورد پاکستان هم صادق است. تا زماني که آنها بمب اتم دارند کسي نميتواند به آنها آسيب بزند. آيا شما فکر ميکنيد ايرانيها هم دارند به همين نتيجه ميرسند؟
کاملا. تفاوت ميان ايران و کره شمالي در چيست؟ اين سوالي است که همه آنرا مطرح ميکنند. اما مسئله اصلي اين است که تحريمها از آن رو براي کره شمالي مهم نيست چون آنها به گشنگي دادن به مردم خود عادت دارند. اما بخش اعظم مردم ايران طبقهاي متوسط هستد که براي تحت تاثير قرار دادن آنها نياز به فشارهاي سياسي متفاوتي است.