محدودیت های روحانی به روایت معصومه ابتکار

شرق/ معصومه ابتکار در مصاحبه با روزنامه شرق ديدگاهاي خود در باره روحاني را بيان کرده است.
بخشي از مصاحبه را مي خوانيد:
اصلاحطلبان اين بحث را مطرح ميکنند که روحاني از سال 96 از آنها فاصله گرفته است، نظر شما چيست؟
من فکر ميکنم پيش از اينکه آقاي روحاني بخواهد دچار تغيير شود، در مقابل تغيير گستردهاي که اين مدت در عرصه داخلي و بينالمللي افتاد، عاقلانه مواضع خود را ترسيم کرد و در برابر جريان برانداز بيروني و جريان ضد دولت داخلي مواضع منطقي و اصولي را در دفاع از حقوق ملت اتخاذ کرد. با توجه به شناختي که از ايشان دارم، فکر ميکنم در جهتگيريهايي که داشتند، از نظر نوع روابط شاهد نوعي اخلال بوديم اما از نظر نوع رويکرد و مباني فاصلهاي ايجاد نشده است. البته ايشان محدوديتهاي زيادي داشت و اين باعث شد در برخي موارد تلاش کنند و به نتيجه نرسند. همين که الان لوايح مهمي که دولت ارائه کرده، بيش از يک سال است که باقي مانده ولي به نظرم يکي از مباني مهم کار ايشان بحث زنان بوده است. اگرچه به دلايلي وزير زن ميسر نشد اما درباره انتصاب مديران زن در سطح گسترده در دولت کوتاه نيامد و اين سياست را اعلام کرد. امروز از حدود 12 درصد مدير زن در سال 96 به 26 درصد رسيدهايم و حدود هشت هزار مدير زن به چرخه مديريت کشور اضافه شدهاند. 96 زن معاون وزير يا همتراز معاون وزير، 16 زن معاون استاندار و پنج سفير زن داريم که اين سطح از پيشرفت در يک دوره چهارساله بيسابقه بوده و حاصل سياستها و رويکرد جدي شخص رئيسجمهور است و پاسخي به مطالبه و وعدهاي است که رئيسجمهور در ارتباط با حوزه زنان داشتند. ولي متأسفانه در انعکاس گسترده اين مطلب کوتاهي شده است. ما اين مسئله را تقليل ندهيم به اينکه چون آقاي روحاني وزير زن نداشت، به وعده خود پايبند نبود. حالا رئيسجمهور بعدي نميتواند بگويد وزير و استاندار زن نميتوانيم بگذاريم، چون زنان در اين تراز رشد نکردهاند. البته وعدههايي هست که کامل محقق نشده اما در مجموع فکر ميکنم در شرايط سخت اقتصادي، کرونا و جنگ رواني که هرروز با اخبار دروغ و به پشتوانههاي قوي مالي و تشکيلاتي در تخريب دولت انجام ميشود، پيشرفتهاي خوبي صورت گرفته است.
بحث محدوديتهاي رئيسجمهور را فرموديد، آقاي روحاني چرا رودررو و شفاف با مردم صحبت نميکند؟
به نظرم ايشان اعتقاد دارد وظايفي بر عهده دارد و اينکه هر روز بخواهد گله کند و آن را به عرصه جامعه منتقل کند، حاصلي جز نااميدي ندارد. رئيسجمهور تلاشش را انجام ميدهد تا بين قوا هماهنگي به وجود بيايد. البته اگر مواردي هم بوده، شفافسازي شده و سعي کردهاند اختلافافکني نشود و شرايط کشور امنيتي نشود. ولي همه دستگاهها مکلف شدهاند دستاوردهاي خود را ارائه دهند. از نظر دسترسي رسانهها به اطلاعات مربوط به دولت سعي شده شفاف عمل شود. ممکن است جاهايي سردرگمي وجود داشته باشد ولي اعتقاد دولت و رئيسجمهور به گسترش بستر اينترنت بهعنوان يک ابزار مهم براي توسعه اقتصادي، اجتماعي و آموزشي جامعه ايران که بسيار مهم بوده، نشانه همين است. تصور کنيد محدوديتهايي که خيليها دنبالش بودند، مثل فيلترينگ و پايينآوردن سرعت اگر اعمال ميشد، در شرايط کرونا چه اتفاقي ميافتاد؟ اما رئيسجمهور و آقاي آذريجهرمي به تهديدهاي آنها توجه نکردند يا بحث اينستاگرام. اين فرصت را به مردم بدهيم که واقعيتها را لمس کنند که چقدر ايستادگي شخص رئيسجمهور و دولت بر سر يکسري اصول و مواضع، امروز راه را براي پيشرفتهاي کشور باز کرده است.
گويا با نيروهايي مواجهيم که سعي در محدودکردن رأي مردم و اصلاحطلبان دارند. اين اتفاق برخاسته از يک دوره بخصوص و در تقابل با دولت روحاني ايجاد شده يا سيستم در حال تغيير و حرکت به سوي يکدستشدن است؟
تجربه يکدستشدن موفق نبوده و فکر نميکنم نخبگان و حاکميت به آن مفهوم کلان بخواهند تجربه تلخ يکدستي قدرت را تجربه کنند. بايد فوايد تکثر و تنوع ديدگاهها و تضارب آرا از سوي حاکميت درک شده باشد؛ اينکه هر طيفي در جاي خودش و مخصوصا با پشتوانه رأيي که دارد، ميتواند بخشي از حاکميت را پيش ببرد، درحاليکه طيف مقابل را بالانس کند و موانع اصلاح و بهبود شرايط را بتوانند بردارند که مسئله مهمي است. من فکر نميکنم حاکميت بخواهد تجربه تلخ يکدستشدن قدرت را در سالهايي که اتفاق افتاد و تجربه قدرت بلامنازع را تکرار کند.