شعارهای داغ انتخاباتی نامزدها
خراسان/ هنوز 3 روز از زمان تبليغات نگذشته اما وعده يارانه450 هزارتوماني، وام ازدواج 500 ميليون توماني، نصف کردن هزينه هاي درماني، تورم تک رقمي و... جلب توجه مي کند.
با نزديک شدن به انتخابات بازار شعار هاي انتخاباتي نيز گرم تر مي شود و در اين بين اگر چه زياد شاهد جنجال ها و بگو مگوهاي هميشگي بين نامزد هاي انتخاباتي نيستيم اما بيشتر نامزد هاي انتخابات تمرکز خود را روي حوزه اقتصاد گذاشته اند و از برنامه ها و شعار هاي انتخاباتي خود سخن مي گويند.
زاکاني فهرست اموالش را اعلام کرد
در اين بين اظهارات صريح زاکاني بيش از ديگر نامزد ها مورد توجه قرار گرفت. زاکاني در برنامه تبادل شبکه آرا حضور يافت و در گفت و گو با محمد دلاوري مجري مشهور به خبر اقامت دخترش در سوئيس واکنش نشان داد و اظهار کرد:« موضوع تابعيت خارجي يکي از دختران من کذب است و دختر و دامادم در ايران هستند. دخترم نه بورسيه شد و نه سهميهاي دريافت کرد بلکه فقط با کارها و پژوهشهاي خود در آن دانشگاه قبول شد. دخترم درس دو ساله را طي يک سال و نيم به پايان رساند و يک سال است که به کشورمان بازگشته است.» او در بخش ديگري از اين مصاحبه فهرستي از اموال خود را ارائه کرد و گفت: « دو واحد ۹۵ متري در خيابان ايران تهران داريم و همسرم يک خانه ۷۵ متري در پرديسان قم دارد، کل دارايي ما همين است و چيزي غير از اين ندارم، خودرو هم ندارم.» زاکاني اما در پاسخ به اين سوال که آيا يار کمکي سيد ابراهيم رئيسي است يا نه ؟ با بيان اين که کم کم در مناظرات مشخص مي شود که چه کسي کانديداي اصلي است و چه کسي کانديداي پوششي، گفت :« جريان انقلاب به يک عقلانيتي رسيده است که با يک نامزد واحد درانتخابات حضور پيدا کند که البته اميدوارم آن يک نامزد من باشم.» اظهارات اخير اين کانديداي انتخاباتي به همين جا ختم نشد و اين نماينده مجلس در سخنراني اخير خود از به التماس افتادن آمريکا در صورت رياست جمهوري اش سخن گفت:«آمريکا ميخواهد به برجام برگردد تا از مکانيسم ماشه استفاده کند. دولت روحاني ميخواهد يک تعهد زباني و درنهايت حقوقي از آمريکا بگيرد. بنده رئيس جمهور شوم آمريکاييها التماس ميکنند و مجبور ميشوند تحريمها را بردارند.» البته سخنان اخير اين کانديداي انتخاباتي صرفا رنگ و بوي سياسي نداشت و اين نماينده مجلس گريزي هم به حوزه اقتصاد زد و تصريح کرد که دولت به وظيفه نظارتي خود عمل نمي کند:« هم اکنون يک افسار گسيختگي در اقلام موجود در کشور داريم و دولت وظيفه نظارتي خود را به هيچ وجه انجام نمي دهد. امسال حدود ۹ ميليارد دلار براي ورود نهادها و اقلام ضروري کنار گذاشتيم و نهادهها را هم وارد کشور کرديم اما نبود نظارت در توزيع و عدم بهرهمندي از فرصت خلق شده، رانت را به جيب برخي وارد کرد. نتيجه اين نبود نظارت باعث شد قيمت تمام شده مرغ که بايد ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان يا ۱۴ هزار تومان باشد، به بالاي ۳۰ هزارتومان صعود کند. بنابراين (در قضيه مرغ) ما پول را داديم، چوب را خورديم و پياز هم نوش جان کرديم».
رضايي : يارانه450 هزارتوماني مباني دارد
محسن رضايي که حالا با 67 سال ، مسن ترين کانديداي انتخابات 1400 است در آخرين اقدام انتخاباتي خود در صفحه توئيترش نوشت که با برنامه وارد اين عرصه شده است و تا آخر نيز در اين تورنمنت خواهد بود :« با صراحت و محکم ميگويم که آمدهام تا به وضع بي سامان موجود، خاتمه بدهم، کسي که با برنامه وارد رقابت ميشود، عرصه را ترک نميکند.» او همچنين در سخنان اخير خود با بيان اين که اقتصاددان است و بدون مبنا حرف نميزند ، تاکيد کرد که برنامه اصلي او کنترل تورم و گرانيهاست:« اگر وضعيت کنوني کشور ادامه پيدا کند در شش ماه دوم امسال با تورم ۵۰ درصد مواجه خواهيم بود و در سال هاي بعدي با فوق تورم مواجه هستيم. برنامه دولت من کنترل تورم و گراني هاست، من اقتصاددان هستم و حرف هاي بدون مبنا درخصوص اقتصاد نزدم و نخواهم زد. برنامه جامعي براي کنترل نقدينگي و هدايت نقدينگي به سوي توليد ملي خواهيم داشت.» اين نامزد انتخاباتي که چندي قبل نيز وعده داده بود که در دولت او يارانه هر ايراني 450 هزار تومان خواهد بود، در اظهارات اخير خود گريزي به اين موضوع زد و گفت:« وقتي ميگويم يارانه ۴۵۰ هزارتوماني، اين يارانه مباني دارد و منابع آن مشخص است. امروز دولت کنوني هشت ميليارد دلار اختصاص داده تا دلالان و واسطهها دلارهاي ارزان بگيرند، اما به قيمت ارز ۲۰ هزارتوماني به دست مشتري ميرسد.» دبير تشخيص مصلحت نظام با بيان اين که معيشت يکي از دغدغه هاي جدي جامعه است، از برنامه خود براي حل اين معضل سخن گفت:« معيشت مردم امروز جزو دغدغههاي جدي جامعه است حقيقتا چيزي که در بين مردم ميبينيم موجب شرمندگي ماست با اين که بنده تاکنون در دولت نبودم دو کار بايد انجام دهيم، اول کنترل قيمتها و تثبيت نرخ ارز و دوم کاهش قيمت کالاهايي که توسط واسطه گران با رقم کمي ميخرند.» اين نامزد انتخاباتي همچنين با اشاره به اين که خانه داري را يک شغل تعريف خواهد کرد، تاکيد کرد که ظرف شش ماه دو وظيفه « تربيت فرزند» و « سلامت و بهداشت خانواده» را به مردم آموزش خواهيم داد.
مهر عليزاده: ريشه هاي تورم را ازبين مي برم
مهر عليزاده نيز که همچنان حمايت جريان اصلاحات از او در هاله اي از ابهام است در تازه ترين نطق خود با تاکيد براين که با بگير و ببند مشکلات اقتصادي حل نمي شود، گفت :« آنهايي که اين گونه فکر ميکنند هم فساد را نميدانند چيست و هم هيچ درکي از اقتصاد ندارند.» مهر عليزاده همچنين افزود: « تا زماني که اقتصاد ما داخل گاوصندوق باشد، در اقتصاد هم فساد و هم نابساماني خواهيم داشت و نتيجه آن بيکاري فزاينده و همين طور از هم گسيختگي توليد و فشار به مردم خواهد بود.» اين نامزد اصلاح طلب اين دوره از انتخابات، در ديگر سخنان خود تاکيد کرد که طي سه تا چهار ماه، ريشههاي اصلي تورم را از بين ميبرد:« از روز اول دولت و در عرض حداکثر سه تا چهار ماه ريشههاي اصلي ايجاد تورم را از بين ميبريم. بايد سهم بيش از ۶۰ درصدي اقتصاد در دست دولت را به رقمهاي پايينتر با طي يک روند طبيعي به حداکثر ۲۰ تا ۲۵ درصد در چهار سال برسانيم. اين اقدامات با رفع موانع توليد و بخشنامههاي سريع که بتواند قوانين و بخشنامه هاي ناکارآمد و بعضاً متناقض و متعارض را از بين ببرد و راه توليد و صادرات را باز کند، محقق خواهد شد و آثار خود را در ماه اول و دوم در بازار و عرصه توليد نشان خواهد داد.» استاندار سابق اصفهان همچنين در سخنان اخير خود از جوان گرايي خود سخن گفت و اظهار کرد:« اعتماد به جوانان را با پوست، گوشت و استخوان لمس کردهام و به آن اعتقاد راسخ دارم؛ ميانگين سني دولت من از ۴۵ سال عبور نخواهد کرد.»
همتي: چه زماني بهتر از امروز براي حل همزمان تحريم و FATF ؟
توئيت هاي اخير عبد الناصر همتي نيز حسابي جنجال به پا کرد. همتي در اولين توئيت انتخاباتي خود به اظهارات زاکاني واکنش نشان داد. زاکاني در يکي از توئيت هايش با هشتگ « بانيان وضع موجود » خطاب به همتي گفته بود:« جناب آقاي عبدالناصر همتي! فرموديد مي خواهيد صداي بخش اعظم خاموش و معترض به وضع اقتصادي موجود باشيد و براي حل سريع مشکلات معيشتي مردم برنامه داريد. جناب عالي را از هم اکنون به رياست بانک مرکزي دولت منصوب مي کنم. ماموريت نخست: افزايش ارزش پول ملي!» . رئيس کنوني بانک مرکزي نيز در پاسخ به زاکاني نوشت:« آقاي زاکاني! در ترم دوم دوره کارشناسي اقتصاد، به دانشجويان ميآموزيم که ارزش پول ملي چگونه تعيين مي شود و چه عواملي درآن تأثير دارد. انشاءا... اگر تا پايان انتخابات در صحنه بوديد، درخصوص اين بخش از ادبيات علم اقتصاد براي شما خواهم گفت.» همتي در ديگر توئيت خود در پاسخ به اين که گفته شده او يکي از بانيان وضع موجود است، نوشت:« برخي افرادي که خود از بانيان اين وضعيت هستند ميگويند عملکرد همتي بخشي از وضعيت فعلي است. من از دو سال و نيم پيش تا به حال بخشي از تغيير وضعيت موجودم نه باني وضعيت موجود. اگر روند قبلي سياست هاي ارزي و پولي ادامه مي يافت با شوک اقتصادي ناشي از کرونا چيزي براي رقابت باقي نميماند.» اما توئيت هاي همتي صرفا تدافعي نبود و او در ديگر توئيت خود با اشاره به موضوع تحريم ها و اف اي تي اف نوشت:« کارنامه دو سال ونيم من، تغيير سياست هاي بانک مرکزي و پيشتازي در خنثيسازي تحريم است. برخلاف کاسبان سياسي- اقتصادي تحريم، من آبرويم را گذاشتم تا در بدترين شرايط، روند حرکتي بانک مرکزي را اصلاح و از فروپاشي اقتصاد جلوگيري کنم. آمدهام با صداي بلند از مخالفان بپرسم: چه زماني بهتر از امروز براي حل همزمان دو پرونده تحريم و FATF است؟».
قاضي زاده هاشمي : 500 ميليون وام به هر زوج جوان خواهم داد
در کنار توئيت هاي اخير همتي، توئيت سيد امير حسين قاضي زاده هاشمي بسيار جنجال برانگيز شد. او در توئيتي نوشت که به هر زوج ايراني 500 ميليون تومان وام خواهد داد:« وقتي رئيس جمهور شدم با اولويت دستور تشکيل فوري صندوق رفاه جوانان را تا قبل از اسفند ۱۴۰۰ صادر خواهم کرد. هر زوج جوان ۵۰۰ ميليون تومان براي اشتغال، ازدواج و مسکن خود از اين صندوق دريافت خواهند کرد.» توئيتي که البته واکنش هاي زيادي را به همراه داشت. نايب رئيس سابق مجلس همچنين از کتاب برنامههايش با عنوان «دولت اعتماد» رونمايي کرد و گفت:« به عنوان جوان ترين نامزد، آمدهام مدل جديدي از حکمراني در کشور را که دو سال جمعي از نخبگان آن را تنظيم کردهاند، ارائه کنم.» قاضي زاده همچنين در گفت و گويي اظهار کرد که دولت او در مدت چهار سال مي تواند تورم را تک رقمي کند و حتي به زير 5 درصد برساند و آن را ثابت نگه دارد:« تورم را تک رقمي خواهيم کرد، متوسط انتظار مسکن دار شدن 35 سال شده است؛ براي کمبود 4.5 ميليون مسکن، برنامه ريزي داريم.»
رئيسي: هزينه خدمات درماني را نصف ميکنم
سيد ابراهيم رئيسي که از او به عنوان کانديداي پرچمدار جريان اصولگرايي نيز ياد مي شود، در سخنان اخير خود اظهار کرد که دولتش دولت تحول است:« دولت ما دولت تحول و دولت مردمي خواهد بود و به مردم نقش خواهد داد و اين تحول، تحولي نيست که دولتمردان بنشينند و در اتاقي دربسته براي بخشهاي ديگربرنامه ريزي کنند بلکه مردم بايد در اين دولت نقش آفريني کنند و محوريت اين تحول عدالت اقتصادي است. محوري ترين نکتهاي که من در تحول اقتصادي ميخواهم به مردم عزيزمان و دلسوزان و دغدغهمندان عرض کنم اين است که محور ما در حوزه اقتصادي ،عدالت اقتصادي هم در حوزه تخصيص عدالت و هم در حوزه نقدينگي خواهد بود.» رئيس کنوني دستگاه قضا در جمع خبرنگاران با اشاره به ظرفيتهاي بالاي اقتصاد کشور در ايران از فعال کردن اين ظرفيت ها خبرداد:« بنا داريم ظرفيت خالي کشور را فعال کنيم که از اين طريق به راحتي يک ميليون شغل در کشور قابل ايجاد است. فعال شدن اقتصاد در حوزههايي که ميتواند اشتغال ايجاد کند معضل بيکاري را هم کاهش ميدهد. مسئله افزايش توليد حتما ميتواند موضوعي بسيار قابل توجه در خصوص نگرانيهاي مردم از تورم و گراني باشد که قابل حل است. » اين نامزد رياست جمهوري در خصوص شفافيت سازي گفت: «در دولت هم ميخواهم صادقانه با مردم، کارشناسان، کارشناسان ارشد، مديران عالي و مياني به ويژه نخبگان، اقتصاددانان و مسئولان در بخشهاي مختلف صحبت کنم تا بدانند، وضعيت چيست.»او با تاکيد بر اين که نصف کردن هزينه درمان در سبد خانوار امکان پذير است، اظهار کرد: دولت مردمي در اسرع وقت واکسيناسيون براي همه آحاد مردم را عملياتي خواهد کرد.رئيسي همچنين با حضور در کهف الشهداي تهران، ضمن زيارت قبور مطهر شهدا با جمعي از مردم ديدار و گفت وگو کرد.
جليلي: تفاوت اصلي ما با ديگر نامزدها در تشکيل دولت سايه است
سعيد جليلي عضو کنوني تشخيص مصلحت نظام نيز در اظهارات اخير خود تاکيد کرد که تفاوت اصلي ما با ديگر نامزدها در تشکيل دولت سايه بوده و کار دولت را به موازات دولت تمرين کرديم:« در هشت سال گذشته تحت عنوان «دولت سايه» با جوانان، دانشجويان، کارشناسان و مديرانِ با تجربه سعي کرديم که مسائل کشور را سايه به سايه دنبال و مانند يک دولت روي موضوعات مختلف مطالعه و بررسي کنيم و مسائل را بيابيم.» اودر بخش ديگري از گفت و گوي خود به سراغ نقدينگي رفت و گفت:« روزانه 2000 ميليارد تومان خلق پول در کشور صورت ميگيرد و با اين ميزان خلق پول نميتوان به طور شايسته جلوي تورم را گرفت؛ چون اين سرمايه به بازار ميرود و صاحبان آن امکان خريد دارند و فاصله با کساني که اين پول را ندارند، بيشتر ميشود.» جليلي همچنين گريزي به سبد کالا و اقلام ضروري زد و با توضيح مثالي از نظام توزيع فوق هوشمند در سبد مطلوب غذايي، گفت: «براي مثال وقتي دولت ميخواهد در شرايط خاص، گوشت مرغ توزيع کند، ميتوان مثل کاري که دولت فعلي کرد مردم در مکانهاي مشخصي صف بکشند و در انتظار بمانند؛ اما راه ديگر اين است که دولت با استفاده از شبکه مويرگي فروشندگان خرد و همچنين سامانههاي اطلاعاتي به توزيع کالاهاي اساسي در شرايط خاص بپردازد. »