اتحادیه اروپا تغییر موضع دولت جدید ایران در قبال برجام را بعید دانست

ايرنا/ مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا تغيير موضع دولت جديد ايران در قبال مذاکرات احياي برجام را که به مراحل پاياني نزديک شده است، امري بعيد دانست.
جوسپ بورل عصر دوشنبه پس از پايان اجلاس وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا اين مطلب را در نشست خبري بيان کرد و افزود: دليلي ندارد که باور کنم رئيس جمهوري جديد ايران بخواهد موضع متفاوتي را در قبال مذاکراتي که به نفع کشور و مردم ايران است اتخاذ کند. اما بايد ببينيم چه پيش ميآيد.
ديپلماتهاي ارشد ۲۷ کشور اروپايي امروز (دوشنبه) آخرين وضعيت مذاکرات درباره احياي برجام را با نگاه به انتخابات رياست جمهوري ايران بررسي کردند. مذاکرات برجام پس از شش دور گفتوگوهاي فشرده و مستمر در وين، به مراحل پاياني نزديک شده و ديپلماتها اميدوارند تا اين توافق که آمريکا در دوران رياست جمهوري دونالد ترامپ از آن خارج شد، ظرف هفتههاي آينده فعال شود.
جوسپ بورل مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا پيش از آغاز نشست وزرا که در لوگزامبورگ برگزار شد، گفته بود که ديپلماتها در پايتخت اتريش سرگرم گفتوگو درباره احياي برجام هستند. او با تاکيد بر اهميت اجراي کامل اين توافق ابراز اميدواري کرد که انتخابات ايران و تغيير رياست جمهوري تاثيري بر مذاکرات وين نگذارد.
اروپاييها به رغم تاکيد مقامهاي جمهوري اسلامي نگرانند که تغيير رئيس جمهوري ايران بر سرنوشت برجام و همچنين آينده روابط ميان ايران و غرب تاثير بگذارد. هفته پيش مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در ديدار با محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ايران در حاشيه اجلاس مجمع ديپلماسي آنتاليا اين نگراني را پنهان نکرد و خواستار تعهد دولت بعدي ايران به اجراي برجام شد. ديپلماتهاي اروپايي هم ديروز در پايان دور ششم مذاکرات وين براي احياي برجام در يادداشتي به خبرنگاران نسبت به عنصر گذشت زمان ابراز نگراني کرده و بر لزوم سرعت بخشيدن به روند گفتوگوها تاکيد کردند.
حجت الاسلام والمسلمين سيد ابراهيم رئيسي، رئيس جمهوري منتخب ايران امروز در جمع خبرنگاران گفت: من به آمريکا مي گويم شما بر اساس برجام موظف به رفع تحريم ها بوديد، ولي اين کار را نکرديد و اکنون به تعهدات خود بازگرديد و آنها را اجرايي کنيد. به اروپا هم مي گويم تحت فشار آمريکا قرار نگيريد و به آنچه متعهد شديد عمل کنيد. مطالبه مردم ايران اين است که شما به تعهدات خود عمل کنيد
دو سال پيش دولت پيشين آمريکا به طور يکجانبه به مشارکت در اين توافق پايان داد و تروريسم اقتصادي را با هدف فشار حداکثري عليه مردم ايران اعمال کرد.
ايران تا يک سال پس از خروج آمريکا از برجام به تمامي تعهداتش ذيل اين توافق عمل کرد تا به کشورهاي اروپايي که وعده ميدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران ميکنند، فرصت دهد تا براي تحقق اين وعده تلاش کنند. اما پس از گذشت يک سال از خروج آمريکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اينکه کشورهاي اروپايي به وعدههايشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذيل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ايران بر اساس مفاد توافق هستهاي برجام صورت ميگرفت.
«جو بايدن» رييس جمهوري آمريکا، بدون توجه به اينکه کدام دولت در قبال برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده است، وعده داده که در صورت بازگشت ايران به اجراي کامل برجام، واشنگتن نيز به اين توافق بازخواهد گشت.
جمهوري اسلامي ايران هم به عنوان کشوري مسئوليت پذير اعلام کرده است که در صورت لغو تمام تحريمهاي آمريکا به نحوي که قابل راستي آزمايي باشد، به اجراي تعهداتش در برجام باز ميگردد.