واکنش کاخ سفید به سخنان رئیسی

فارس/ «جن ساکي»، سخنگوي کاخ سفيد به سئوالي درباره اظهارات امروز آيتالله «سيد ابراهيم رئيسي»، رئيسجمهور منتخب مردم ايران درباره قصد ديدار با همتاي آمريکايي با فرار رو به جلو پاسخ داد.
آيتالله رئيسي در پاسخ به سئوال خبرنگار خبرنگار شبکه «راپتلي» روسيه مبني بر اينکه آيا در صورت لغو تحريمهاي آمريکا حاضر به ديدار دوجانبه با رئيسجمهور آمريکا هست گفت: «خير.»
اين کوتاهترين پاسخ رئيسي به سوالات خبرنگاران در اين نشست خبري بود. کارشناسان ميگويند با توجه به اينکه رئيسجمهور منتخب ايران همه سوالات را به تفصيل پاسخ ميداد پاسخ کوتاه او به خبرنگار راپتلي نشاندهنده جهت سياست خارجي دولت سيزدهم جمهوري اسلامي در چهار سال آينده خواهد بود.
در حالي که مقامهاي دولتهاي مختلف آمريکا بارها براي ديدار با مسئولان جمهوري اسلامي ايران تلاش کرده و آمادگي خود را در اين خصوص اعلام کردهاند سخنگوي کاخ سفيد درباره اظهارات آيتالله رئيسي به فرار رو به جلو متوسل شد و گفت: «ما در حال حاضر با ايران روابط ديپلماتيک نداريم و قصدي هم براي ديدار با آنها در سطح سران نداريم.»
وي در بخش ديگري از اين کنفرانس خبري گفت تقويم زماني خاصي براي مذاکرات وين جهت توافق بر سر پرونده هستهاي ايران وجود ندارد.
«سعيد خطيبزاده»، سخنگوي وزارت خارجه ايران، امروز در همين راستا گفته بود بعيد نيست دور بعدي مذاکرات وين آخرين دور اين گفتوگوها باشد.
دولت «جو بايدن» مدعي است قصد دارد از طريق مذاکرات جاري در شهر وين، پايتخت اتريش زمينههاي لازم براي بازگشت کشورش به توافق هستهاي برجام را فراهم کند.
مقامهاي دولت جو بايدن بارها به صراحت به شکست سياست فشار حداکثري اعتراف کردهاند اما تا کنون از انجام اقداماتي که براي بازگشت به اين توافق لازم هستند سرباز زدهاند.
واشنگتن ميگويد تنها در صورتي که دو طرف به برجام بازگرداند حاضر است تحريمها عليه ايران را رفع کند. اين ادعاي واشنگتن در حالي مطرح ميشود که تعهدات ايران به صورت کمي قابل راستيآزمايي هستند، اما راستيآزمايي رفع تحريمها به دستکم ۳ تا ۶ ماه زمان نياز دارد.
جمهوري اسلامي ايران تأکيد کرده با توجه به اينکه آمريکا طرفي بوده که توافق را نقض کرده اين واشنگتن است که بايد با رفع تحريمها به توافق بازگردد و لازم است اجراي تعهدات آمريکا مورد راستيآزمايي قرار گيرد. تهران البته تأکيد کرده اصرار يا عجلهاي براي بازگشت آمريکا به توافق ندارد.
دولت آمريکا از زمان اجرايي شدن برجام در دوران رياستجمهوري «باراک اوباما» کارشکنيها را براي به حداقل رساندن منافع ايران از اين توافق آغاز کرد.
دولت اوباما عليرغم ادعاي رفع تحريمها سياستهاي مختلفي از جمله هراسافکني در بانکها و موسسات مالي بينالمللي را براي از بين بردن آثار عملي رفع تحريمها در دستور کار قرار داد.جمهوري اسلامي ايران با توجه به اين تجربه خواستار راستيآزمايي براي رفع تحريمها است.
جان ساکي در بخش ديگري از اين کنفرانس خبري به اختلافات واشنگتن با ايران در زمينه مسائل غيرهستهاي هم اشاره کرد و گفت: «ايران در زمينه مسائل گوناگوني در دنيا، بازيگر خوبي۳ نيست.»