مهاجری: رئیسی میگوید مستقلم؛ پای این شعار بماند

نامه نيوز/ محمد مهاجري گفت: طرفي آقاي رئيسي ميگويد من مستقلم. بايد پاي اين شعار باشد هرچند من خوشبين نيستم که دوت آقاي رئيسي بتواند مستقل از يک جبهه سياسي عمل کند.
شايد مهمتر از اينکه چه کسي در انتخابات رياستجمهوري برگزيده شد، کاهش مشارکت محدود مردم در انتخابات اين دوره است؛ موضوعي معنادار که به نظر ميرسد نشان از بياعتمادي بخشي از مردم دارد.
محمد مهاجري، تحليلگر مسائل سياسي درباره آنچه در انتخابات رياستجمهوري گذشت به «نامهنيوز» گفت: «با تحليل انتخابات رياستجمهوري 1400 و مشاهده ميزان افرادي که رأي ندادند ميتوان گفت که نسبت به دورههاي پيشين حدود 13 ميليون نفر در انتخابات شرکت نکردند زيرا معمولا بين 70 تا 75 درصد مردم پاي صندوق رأي حاضر ميشدند اما در اين دوره تنها 48درصد مشارکت را شاهد بوديم. حالا در کنار اين موضوع آراء باطله هم پيام روشني دارد اينکه مردم ناراضياند».
او درباره علل عدم مشارکت بالاي مردم در انتخابات بيان کرد: «بررسي مبنايي و عميق عدم مشارکت مردم در انتخابات نياز به بحثهاي مفصل از سوي جامعهشناسان و اساتيد علوم سياسي دارد اما به اجمال ميتوان گفت که يکي از مهمترين دلايل بيميلي مردم به شرکت در انتخابات وضعيت نابسمان اقتصادي است که سفره مردم بسيار کوچک شده است. واقعيت اين است که دولت آقاي روحاني در موضوعاتي مانند بورس، قيمت بنزين و ارز 4200توماني خوب عمل نکرد و زمينههاي ديگر هم حتي اگر ضعفها واقعي نبود اما رقباي دولت آنها را ضعف نشان دادند و در حمله عظيم به دولت سعي کردند نگاه افکار عمومي را منفي کنند که البته تا حد زيادي هم توانستند».
او ادامه داد: «اما مهمترين دليل اين است که مردم ميگويند در انتخابات شرکت کنيم که چه بشود؟ نامزدها در انتخابات شعارهايي ميدهند که بعد از انتخابات به آنها جامه عمل نميپوشانند. مثلا آقاي روحاني در سال 92 و 96 گفت که با توفق هستهاي، هم چرخ اقتصاد ميچرخد و هم چرخ سانتريفيوژها ميچرخد. البته در دور اول دولت آقاي روحاني رشد اقتصادي مثبت بود، تورم به زير 10درصد رسيده بود که با حسادت رقباي دولت مواجه شد و آنها موفقيت دولت را انکار ميکردند اما بعد از انتخابات سال96 و انتخاب مجدد آقاي روحاني و خروج ترامپ از برجام مردم احساس کردند همه مشکلات گردن ترامپ نيست و در داخل هم کارشکني ميشود؛ مثلا برخي در مجلس برجام را به آتش ميکشند يا مجمع درباره FATF بازي در ميآورد و خود دولت هم در کنترل اقتصادي کشور نقايصي دارد. در اين وضعيت مردم ميگويند، خب بار ديگر در انتخابات شرکت کنيم که چه چيز را تغير دهيم؟»
اين تحليلگر سياسي درباره اينکه ردصلاحيتها چه تأثيري در کاهش مشارکت داشت، اظهار کرد: «اگر نامزدهاي اصلاحطلبان تأييدصلاحيت ميشوند، قدري بر افزايش مشارکت تأثير ميگذاشت اما نه به آن صورت که اتفاق خاصي را رقم بزند زيرا اصلاحطلبان پايگاه اجتماعيشان را از دست دادهاند. مثلا ميبينيم که ليست شوراي شهر آنها هم رأي نياورد زيرا مردم ميگويند وقتي قرار است شوراي شهر منتخب ما فقط اسم خيابان عوض کند و آن تغيير نام با هجمههاي گسترده طيفهايي خاص روبهرو شود، چرا بايد رأي دهيم؟»
مهاجري در پايان در پاسخ به اين پرسش که آيا دولت رئيسي ميتواند اعتماد از دسترفته عمومي را بازگرداند، گفت: «اگر آقاي رئيسي و دولتش بتواند اوضاع اقتصادي را درست کند و سفره مردم گشوده شود، اعتماد برميگردد. از سوي ديگر اگر بتواند آزاديهاي اجتماعي و سياسي را برقرار کند بازهم اين اعتماد بازميگردد اما اگر نه، تکليف روشن است. از طرفي آقاي رئيسي ميگويد من مستقلم. بايد پاي اين شعار باشد هرچند من خوشبين نيستم که دوت آقاي رئيسي بتواند مستقل از يک جبهه سياسي عمل کند».