پیشبینی علی مطهری در مورد کابینه دولت رئیسی
جماران/ علي مطهري در مورد کابينه دولت رييسي مي گويد: با توجه به اين که آقاي رئيسي فرد عاقلي است و خود ايشان هم گفته اند که من به صورت مستقل وارد ميدان شده ام و فراجناحي عمل خواهم کرد، فکر مي کنم که ايشان در مجموع به نحو قابل قبولي رفتار خواهند کرد. البته تندروهايي در اطراف ايشان وجود دارند ولي بعيد است که ايشان در تصميمات کلان کشوري تحت تأثير اين افراد عمل کنند.
به گزارش جماران به نقل از ساعد نيوز، بعد از برگزاري انتخابات و اعلام رسمي پيروزي سيد ابراهيم رئيسي در اين انتخابات، موضوع داغ روز، ترکيب کابينه ي دولت سيزدهم به رياست ايشان به عنوان رئيس جمهور منتخب مردم در 45 روز آينده است. تحليلگران مسائل ايران ديدگاه هاي متفاوتي در اين خصوص دارند. براي بررسي اين موضوع به سراغ آقاي دکتر علي مطهري نايب رئيس مجلس دهم رفته ايم.
حضرتعالي جزو کساني بوديد که به عنوان نامزد رياست جمهوري در انتخابات دوره سيزدهم ثبت نام کرديد و توسط شوراي نگهبان رد صلاحيت شديد. نسبت به رد صلاحيت آقاي لاريجاني هم به شدت اعتراض داشتيد. عليرغم تحريم انتخابات از سوي برخي کنشگران سياسي، حضرتعالي مردم را دعوت به شرکت در انتخابات کرديد و خودتان نيز رأي داديد. دليل حضرتعالي براي شرکت در انتخابات چه بود؟
با هر نگاه و نظري و عليرغم داشتن انتقاداتي نسبت به عملکرد برخي نهادها ما موظفيم که براي حفظ اصل نظام تلاش کنيم. ضمناً بعد از همين مشارکت هم بايد به دنبال اصلاح کاستيهاي موجود باشيم. به هر حال، ما نمي توانيم همصدا با ضد انقلاب و براندازان، انتخابات را تحريم کنيم و به نظام آسيب بزنيم. بنابراين، ضمن اين که به نحوه برگزاري انتخابات انتقاد داشتيم براي دفاع از اصل نظام رأي داديم. منتها بايد تلاش کنيم که در آينده اين کاستي ها برطرف شود. يکي از راه هاي برطرف شدن اين کاستي ها به نظر من تلاش براي تغيير ترکيب شوراي نگهبان است.
اشاره رهبري به جبران، به هيچ وجه حکم حکومتي محسوب نمي شد
رهبر انقلاب در خصوص رد صلاحيت آقاي لاريجاني در سخنراني شان به لفظ "جبران" اشاره کردند و گفتند که بر اساس اطلاعات غلط حيثيت ايشان در جامعه زير سؤال رفته است ولي ما در عمل شاهد هيچ نوع بررسي مجدد يا تشکيل يک جلسه ويژه براي رسيدگي به اين موضوع نبوديم. آيا اشاره رهبري به لفظ # جبران، نوعي حکم حکومتي نبود؟
خير، اين اشاره رهبري به جبران، به هيچ وجه حکم حکومتي محسوب نمي شد بلکه مقصود ايشان اين بود که از خانواده آقاي لاريجاني اعاده حيثيت شود و به نوعي از ايشان و خانواده شان دلجويي شود. از نگاه من نظر رهبر انقلاب با شوراي نگهبان درباره عدم احراز صلاحيت آقاي لاريجاني يکي بود، در غير اين صورت با اشاره ايشان شوراي نگهبان آقاي لاريجاني را تأييد صلاحيت مي کرد. در سخنراني براي نمايندگان مجلس هم گفتند شوراي نگهبان همان کاري را که بايد مي کرد انجام داد.
رئيسي به نحو قابل قبولي رفتار خواهند کرد
دولت آقاي رئيسي به نظرتان چه سر و شکلي خواهد داشت و پيشبيني حضرتعالي از عملکرد اين دولت چيست؟
با توجه به اين که آقاي رئيسي فرد عاقلي است و خود ايشان هم گفته اند که من به صورت مستقل وارد ميدان شده ام و فراجناحي عمل خواهم کرد، فکر مي کنم که ايشان در مجموع به نحو قابل قبولي رفتار خواهند کرد. البته تندروهايي در اطراف ايشان وجود دارند ولي بعيد است که ايشان در تصميمات کلان کشوري تحت تأثير اين افراد عمل کنند.
احمدي نژاد انتخابات را تحريم نکرد، فقط گفت شرکت نمي کنم
آقاي احمدي نژاد به صورت علني و در اعتراض به عدم احراز صلاحيت شان از سوي شوراي نگهبان اعلام کردند که در انتخابات شرکت نخواهند کرد و بنابراين ايشان نيز به جمع تحريم کنندگان انتخابات پيوستند. وليکن با توجه به عضويت ايشان در مجمع تشخيص مصلحت نظام بسياري انتظار برخورد با ايشان را دارند ولي نظام همچنان با ايشان با سعه صدر برخورد ميکند. نظرتان در اين رابطه چيست؟
البته آقاي احمدي نژاد انتخابات را تحريم نکرد؛ فقط گفت که من شرکت نمي کنم؛ کسي را هم دعوت به تحريم نکرد. اين تصميمي است که ايشان به خاطر روند نادرست برگزاري انتخابات به عنوان اعتراض گرفتند. فکر مي کنم هرکسي حداقل تا اين حد حق اعتراض دارد.
نظر حضرتعالي درباره استراتژي دولت سيزدهم براي سر و سامان دادن به وضعيت کنوني کشور چيست؟ چه پيشنهادي داريد؟
در نامه اي که به آقاي رئيسي نوشتم نکات مورد نظرم را بيان کردم. بهبود روابط با دنيا يکي از راهکارهاي سر و سامان دادن به وضعيت موجود است. ما بايد روابط خودمان را با اروپا و کشورهاي اسلامي و همسايگان تقويت کنيم. ايران در حال حاضر در انزواي سياسي و اقتصادي به سر مي برد. ابتدا بايد از اين انزوا خارج شويم. دوم اين که رئيس جمهور منتخب بايد مسأله رفع تحريم ها و احياي برجام و پيوستن به اف اي تي اف را به صورت جدي دنبال کند. همه اين موارد در بهبود اقتصاد و معيشت مردم تأثيرگذار خواهد بود. از سوي ديگر، بايد در جهت تکيه به توان داخلي و افزايش توليد تلاش کنند. نکته مهم ديگر، توجه به اجراي فصل سوم قانون اساسي درباره حقوق ملت است. لازم است آقاي رئيسي به عنوان مسئول اجراي قانون اساسي رفتارهاي نادرستي را که با منتقدان صورت مي گيرد اصلاح کنند.
به دولت رئيسي خوشبين هستم
به نظرتان در دولت آقاي رئيسي امکان دارد ما حضور چهره هاي معتدل و حتي اصلاح طلب کارآمد را شاهد باشيم؟
اين احتمال وجود دارد. بر اساس شناختي که از تفکر و روحيه آقاي رئيسي دارم، اين احتمال دور از انتظار نيست. من به دولت ايشان خوشبين هستم و اميدوارم که اين دولت در بهبود وضع موجود چه از نظر زندگي و معيشت مردم، چه سياست خارجي، چه عدالت اجتماعي و چه احترام به آزاديها موفق باشد و بتواند اعتماد کمرنگ شده مردم به نظام را بازگرداند. هرچند اطراف ايشان افراد تندرو حضور دارند ولي در مقام يک رئيس جمهور طبيعتاً ايشان معتدل رفتار خواهند کرد.