نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

روابط تهران و ریاض در دوران ریاست جمهوری رئیسی به کدام سو می‌رود؟

منبع
انتخاب
بروزرسانی
روابط تهران و ریاض در دوران ریاست جمهوری رئیسی به کدام سو می‌رود؟

انتخاب/ الخليج آنلاين در مطلبي به قلم أشرف کمال نوشت: اين روزها نگاهها متوجه روابط عربستان و ايران است و اينکه در سايه انتخاب رئيسي بعنوان رئيس جمهور ايران، اين روابط به کجا خواهد رسيد؟ بويژه آنکه دو کشور اخيرا مذاکراتي را در پايتخت بغداد آغاز کرده بودند.

در ادامه اين مطلب آمده است: پس از پيروزي ابراهيم رئيسي، سوالاتي در مورد تاثير رسيدن يک اصولگرا به رياست جمهوري ايران، روي مذاکرات بين رياض و تهران مطرح مي شود.
با اينکه چهار دولت عربي حاشيه خليج فارس منطقه به رئيس جمهور منتخب ايران تبريک گفته اند، عربستان و بحرين تا کنون از ارسال پيام تبريک به رئيسي خودداري کرده اند.
اما رئيسي در اولين سخنراني رسمي خود پس از پيروزي در انتخابات تصريح کرد ممانعتي با بازگشت روابط ديپلماتيک با عربستان و بازگشايي سفارت در دو کشور ندارد، ضمن اينکه بر ضرورت توقف جنگ در يمن تاکيد کرد.

رئيسي گفت: «از تقويت روابط با تمام دولتهاي جهان استقبال مي کنيم و دولتهاي همسايه، در رأس اولويتهاي ما هستند. ايران اهتمام زيادي به روابط خوب با دولتهاي همسايه دارد».

وزير خارجه ايران، محمد جواد ظريف هم در جريان حضور در يک نشست ديپلماتيک در ترکيه تصريح کرد کشورش آماده بازگرداندن سفير خود به رياض است.

در خصوص بحران يمن، رئيس جمهور منتخب ايران که يک ماه و نيم ديگر دولت به او واگذار مي شود، گفت: «عمليات نظامي و جنگ در يمن به سرعت بايد پايان يابد و اين ملت يمن است که شکل حکومت و سرنوشت خود را مشخص مي کند». رئيسي همچنين خواستار توقف دخالتهاي نظامي و سياسي عربستان در يمن شد.

حسين ايبش، پژوهشگر انديشکده دولتهاي خليج فارس در واشنگتن، درباره تاثير روي کار آمدن رئيس جمهور جديد ايران بر رابطه با دولتهاي همسايه، بر نقش سياستگذاري رهبر جمهوري اسلامي تاکيد مي کند و مي گويد: رئيس جمهور و وزير خارجه در ايران شيوه تعامل با دولتهاي همسايه را طبق چارچوب کلي مشخص مي کنند که رهبري وضع مي کند.

عادل المسني، کارشناس سياسي معتقد است که در سايه حضور رئيس جمهور جديد در ايران، هيچ تغييري در روابط بين تهران و رياض ايجاد نمي شود و تاخير رياض در تبريک گفتن به رئيسي، در چارچوب سياست کلي عربستان، مبتني بر درنگ و تامل است، همانطور که در مورد برخورد رياض با جو بايدن نيز شاهد اين سياست بوديم.
وي در گفتگو با الخليج آنلاين گفت: کليدهاي سياست خارجي ايران در دستان رهبري است و تلاشها براي مهار درگيري از سوي رياض و تهران ادامه مي يابد. همچنانکه واشنگتن تمايل واضحي به پايان درگيري در يمن و رسيدن به توافقي با ايران دارد و اين دو مساله مهم تنها با سرد شدن آتش درگيريهاي منطقه اي ممکن مي شود، به همين دليل است که عربستان و ايران به دنبال تعامل دوستانه با يکديگر هستند.
محمود علوش، پژوهشگر مسائل منطقه اي در اين باره مي گويد: رئيس جمهور ايران، اصلاح طلب باشد يا اصولگرا، از اختيارات مشخصي برخوردار است و اين اختيارات در حدي نيست که با تغيير رئيس جمهور، سياست ايران تغيير کند.

مذاکرات غير علني
ماههاي اخر رياست جمهوري روحاني، شاهد آرامشي از سوي تهران و رياض بود، همانطور که ولي عهد سعودي در اواخر آوريل گذشته در مورد برقراري روابط مستحکم با ايران بر اساس حسن هم جواري، اظهار تمايل کرد.

در اين باره وزارت خارجه ايران بارها در مورد برقراري ارتباط با عربستان سعودي ابراز تمايل و تاکيد کرده است که دو کشور مي توانند منافع خود و منطقه را با همکاري يکديگر محقق کنند.

برهم صالح رئيس جمهور عراق در 5 مي گذشته اعلام کرد که کشورش ميزبان نشستي بين مسئولان سعودي و ايراني بوده است. در همين رابطه، وزير خارجه ايران در سفري که اواخر آوريل به مسقط داشت اعلام کرد چاره اي جز توقف جنگ يمن و رفع محاصره صنعاء توسط ائتلافي که توسط رياض رهبري مي شود، نيست.

مسقط از روابط خوبي با اين دو دشمن بزرگ بهره مند است و تمام تلاش خود را براي نزديک کردن ديدگاههاي آنها خواهد کرد، اما مساله اينجاست که به ندرت از جزييات تحرکات ديپلماتيک خود صحبت مي کند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره