تاکید ترکیه بر ایجاد چارچوب ۶ جانبه درخصوص قفقاز با حضور ایران

فارس/ معاون حزب حاکم ترکيه با تاکيد بر جديبودن اين کشور براي ايجاد چارچوب شش جانبه درخصوص منطقه قفقاز با حضور کشورهاي منطقهاي، گفت به کشورهاي غيرمنطقهاي اجازه دخالت نميدهيم.
«نعمان کورتلموش» معاون حزب عدالت و توسعه - حزب حاکم ترکيه - بر جديت آنکارا براي ايجاد چارچوب ششجانبه درخصوص منطقه قفقاز با حضور ايران تاکيد کرد.
کورتلموش روز چهارشنبه بعد از سفري که به شهر «گنجه» در جمهوري آذربايجان داشته و با مقامهاي اين کشور از جمله «الهام علياف» رئيسجمهور آن نيز ديدار کرد، خواستار تقويت بيش از پيش روابط آنکارا و باکو شد.
به نوشته روزنامه «ديلي صاباح»، وي با اشاره به پيشنهاد رؤساي جمهور ترکيه و جمهوري آذربايجان براي ايجاد چارچوب ۶ جانبه براي برقراري صلح در منطقه قفقاز و قرهباغ کوهستاني، گفت: «ما براي ايجاد محيطي که کشورهاي منطقه شامل ترکيه، آذربايجان، ارمنستان، روسيه، ايران و گرجستان در آن اختلافات خود را حل کنند، جدي هستيم».
اين مقام ترکيهاي همچنين توضيح داد: «ما ميخواهيم که بهعنوان کشورهاي منطقه، مشکلات را بين خودمان حل کنيم و هيچ فضائي به کشورهاي غيرمنطقهاي براي دخالت در اين منطقه نميدهيم».
تحولات اخير در روابط باکو و ايروان بعد از ۴۴ روز درگيري بر سر منطقه قره باغ کوهستاني و آتش بس دو طرف انجام شده است. دو کشور چهارم آبان ۱۳۹۹ با وساطت روسيه بر سر آتشبس به توافق رسيدند. بر اساس اين توافق، ارمنستان موظف شد اراضي اشغالي جمهوري آذربايجان در «آغدام»، «کلبجر» و «لاچين» را تخليه کند و مسير زميني از نخجوان به جمهوري آذربايجان ايجاد کند.
در مقابل جمهوري آذربايجان نيز متعهد شد ضمن توقف عملياتهاي نظامي، کريدور لاچين را (به عرض پنج کيلومتر) براي اتصال قرهباغ به خاک ارمنستان تضمين کند. شهر آزاد شده «شوشا» به همراه همه مناطق آزادشده به باکو واگذار شد.
پيش از کورتلموش نيز «رجب طيب اردوغان» رئيسجمهور ترکيه با اشاره به فرصتي که پايان درگيريها در قرهباغ براي همکاريهاي منطقهاي فراهم کرده، چارچوب ششجانبهاي را براي بازسازي اين منطقه پيشنهاد داده بود.