تازهترین گمانهزنی درباره اعضای کابینه رئیسی

ايلنا/ کمتر يک هفته ديگر وزاري دولت سيزدهم از سوي رئيس اين دولت در مجلس معرفي خواهند شد، از همين رو نگاهي به گزينههاي مطرح شده داشتيم.
پنجشنبه سيزدهم مرداد مراسم تحليف رياست جمهوري سيد ابراهيم رئيسي به عنوان رئيس دولت سيزدهم برگزار خواهد شد.
ابراهيم رئيسي که در رقابت نه چندان سخت با ۱۸ ميليون رأي به عنوان رئيسجمهور انتخاب شد، از همان روزهاي پس از برگزاري انتخابات بحث تشکيل کابينهاش به واسطه اعضاي ستادي که با او در ايام انتخابات همراهي کردند داغ بود.
باتوجه به اينکه اعضاي ستاد رئيسي را اغلب جرياني از طيف تندرو تشکيل ميدادند اين نگراني در جامعه به وجود آمد که شايد تندروها در دولت رئيسي روي کار بيايند، آن هم در شرايطي که بيش از هر زمان کشور نياز به آرامش دارد.
پاشنه آشيلي به نام وزارت خارجه
از همان روزهاي بعد از پيروزي رئيسي و داغ بودن مذاکرات وين، اين سوال بيش از هر سوال ديگري مطرح ميشد که سکاندار وزارت خارجه در دولت سيزدهم چه کسي خواهد شد؟
گمانهزنيهاي اوليه از حضور سعيد جليلي که خود کانديداي اين دوره از انتخابات بود اما به نفع رئيسي کنار کشيد خبر ميداد، خبري که باتوجه به پيشينه جليلي و مواضع تند وي درباره برخي از مسائل مخصوصاً برجام نگرانيهايي را مطرح کرد اما بعدها نام علي باقري کني به عنوان وزير امور خارجه دولت رئيسي بيشتر به چشم خورد؛ چراکه در ديدارهاي وي با تيم مذاکرهکننده وين حضور داشت و همين حدس و گمانها را براي حضور وي در دستگاه ديپلماسي بيشتر کرد.
وزارت کشور؛ صندلي خواستني
نامي که براي وزارت کشور و پس از انتخابات مطرح شد، نام عليرضا زاکاني رئيس مرکز پژوهشها و کانديداي پوششي رئيسي بود که با واکنش تند همراهان رئيسي رو به رو شد، حال شنيده ميشود صولت مرتضوي جديترين گزينه براي وزارت کشوري است که در دو سال آينده بايد دوازدهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي را برگزار کند.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي و وزير جوان
رئيسي بعدها در ديدارهاي خودش با اهالي دولت و ساير بخشها اعلام کرد به دنبال دولت فراجناحي است و قصد دارد کابينهاي متشکل از همه ديدگاهها داشته باشد و از حضور جوانان بهره بگيرد .
از همين رو شنيدهها حاکي از آن است که سوابق مهرداد بذرپاش که گزينه جدي وزارت کار است، براي استعلام فرستاده شده است. بذرپاش درحال حاضر رياست ديوان محاسبات را پس از يک انتخابات پر حرف و حديث برعهده دارد.
وزارت صنعت و تحقق شعارها
بر کسي پوشيده نيست امروز که کشور بيش از هر زماني نيازمند توليد و رونق صنعت است، مخصوصا اگر مذاکرات برجام به بنبست برسد، توليد داخل حرف اول را خواهد زد، مسالهاي که بارها در شعارهاي رئيسجمهور منتخب خودنمايي کرده است، در همين راستا دو نام رضا فاطمي امين و علي اکبر محرابيان براي وزارت صمت مطرح است.
فاطميامين قائم مقامي توليت آستان قدس رضوي را از دي ماه ۱۳۹۷ تا خرداد ۱۳۹۸ بر عهده داشته است، محرابيان هم از فروردين ۱۳۸۶ تا مرداد ۱۳۹۰ عهدهدار وزارت صمت در دولت احمدينژاد بوده است حال بايد ديد يک وزير دولت احمدينژاد به ساختمان صمت ميرود يا يک آستاني؟
وزارت جهاد کشاورزي و مشکلات هميشگي
اين روزها کم نيستند خبرهايي که حکايت از نارضايتي کشاورزان دارند. کشاورزاني که يک روز مشکل نهادهاي دامي رو روز ديگر ماندن هزار ليتر شير روي دستشان را دارند. براي وزارت جهاد کشاورزي که در سالهاي اخير کارکنان آن نيز نسبت به حقوقهاي نقدهاي جدي داشتند، نام هايي همچون سيد جواد ساداتينژاد و حجت الله عبدالملکي يکي نماينده مجلس و ديگري اقتصاددان مطرح هستند.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي
نام ديگري که براي نشستن بر روي صندلي هيأت دولت رئيسي مطرح است محمدمهدي اسماعيلي براي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است. اسماعيلي استاد دانشگاه تهران و «مدير گروه جامعهشناسي سياسي» است. حال بايد ديد اسماعيلي که دکتري علوم سياسي دارد در صورت معرفي تا چه حد ميتواند با مدرک غير مرتبط و سابقه متفاوت خود اعتماد نمايندگان را جلب کند و از سويي به گلايههاي هميشگي اهالي فرهنگ رسيدگي کند.
وزارت نيرو و هزار و يک مشکل بزرگ و کوچک
در دولت دوازدهم که بحث آب و برق پس از برگزاري انتخابات رياست جمهوري بسيار جديتر شد، مردم از خاموشيهاي بسيار و بيآبي رنج ميبرند تا جايي که سازمان بازرسي و رئيسجمهور منتخب هم به اين مساله ورود کردند براي همين انتظار اين است که رئيس دولت جديد فردي را در اين وزارتخانه بگذارد که بتواند از پس مشکلات ريز و درشت کشور در اين زمينه بربياد. در همين راستا شنيدهها از معرفي عباس عليآبادي که سابقه معاونت وزارت نيرو از شهريور ۱۳۸۷ تا ۲۹ دي ۱۳۸۸ را دارد، خبر ميدهند.
وزارت نفت؛ عروس هزار داماد
پس از خروج آمريکا از برجام و کاهش فروش نفت ايران و اداره کردن کشور منهاي بودجه نفتي کار سختي بود که دولت دوازدهم تا حدودي آن را انجام داد، حال با توجه به بلاتکليف ماندن مذاکرات وين و برجام اين نگراني وجود دارد که فروش نفت کشور از آنچه که امروز فروخته ميشود بيشتر هم کاهش پيدا کند. رئيسي که در معرفي برنامههاي انتخاباتي خود بارها به جدايي بودجه از نفت اشاره کرد به گفته نزديکانش ۳ه نفر را براي تصدي اين وزارت خانه در نظر گرفته و بررسي کرده است.
مهدي دوستي سخنگوي ستاد انتخاباتي ابراهيم رئيسي و يکي از مجريان پروژه پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس، سيد مسعود ميرکاظمي وزير نفت محمود احمدينژاد از سالهاي ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ و رستم قاسمي ديگر وزير نفت دولت احمدينژاد که از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ متصدي وزارت نفت بود، جديترين نفراتي هستند که رئيسي رزومه آنها را مورد بررسي قرار داده است.
وزارت اقتصاد و دارايي
اقتصاد کشور به قول اهلش دچار يک تومور بدخيم است و نياز به جراحي دارد. اقتصادي که تورم و گراني عوامل به متاستاز رفتنش هستند و قطعا وزير اقتصاد و دارايي دولت سيزدهم کار سختي خواهد داشت. از ميان نامهايي که به گوش ميرسد نام علي طيبنيا وزير اقتصاد و دارايي دولت روحاني گزينه جدي است که مطرح ميشود.
وزارت بهداشت و درمان و پزشکي
براي وزارت بهداشت و درمان که امروز در کشور به واسطه بيماري کرونا و عدم مديريت درست؛بيش از هر وزارتخانهاي نامش را ميشنويم اميرحسين قاضيزاده هاشمي رقيب انتخاباتي سيدابراهيم رئيسي مطرح است. او که حتي با توصيه بزرگان اصولگرا از عرصه انتخابات کنار نکشيد و ماند، حال نامش براي وزارت بهداشت مطرح ميشود.
وزارت دادگستري
شايد راحتترين کار براي سيدابراهيم رئيسي که خود روزي رئيس دستگاه قضا بوده است، انتخاب وزير دادگستري باشد، از طرفي به نظر ميآيد او اهميت و وسواس بيشتري براي معرفي گزينههاي معاونت حقوقي رياستجمهوري و وزارت دادگستري به خرج بدهد، شنيده شده وي براي وزارتخانه دادگستري علي بهادري جهرمي را معرفي کرده است البته بعضي از نزديکان رئيسي از وي به عنوان معاونت حقوقي رئيسي هم ياد ميکنند.
وزارت راه و شهرسازي، وزارت وعدهها
مسئله مسکن هميشه در کشور يکي از اولويتهاي نامزدهاي رياستجمهوري بوده است و هر شخصي هم رئيسجمهور شده با نام و عنواني تعدادي مسکن ساخت، يک روز مسکن مهر و روزي ديگر مسکن اجتماعي ملي. فردي که براي وزارت راه شهرسازي دولت رئيسي مطرح ميشود محمد اسلامي وزير فعلي دولت روحاني است که چندين بار هم از مجلس يازدهم کارت زرد گرفته است، با اين اوصاف بايد ديد که در صورت معرفي وي نمايندگان مجلس مجدداً به او رأي اعتماد خواهند داد؟
وزارت ورزش و جوانان
براي وزارت ورزش و جوانان نام کيومرث هاشمي مطرح است، وي از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۶ رياست کميته ملي المپيک را برعهده داشته و در معاونتهاي مختلف وزارت ورزش هم داراي سوابقي است.
وزارت ارتباطات و فناوري
وزارت ارتباطات و فناوري يکي از وزارت خانههاي مهم دولت محسوب ميشود که ميتواند سياست هاي دولت را در مورد فضاي مجازي و موارد مشابه اجرايي کند، اهميت انتخاب اين چهره از هفته گذشته و با بررسي طرح صيانت از کاربران فضاي مجازي در مجلس انقلابي دو چندان شده، طرحي که به اعتراف خود اصولگرايان ظلم به دولت رئيسي محسوب ميشود؛ گفته ميشود حسن انتظاري که پيشتر دبيري شوراي عالي فضاي مجازي را برعهده داشته است، مطرح است.
وزارت اطلاعات
شايد سياسيترين وزارتخانه هر دولت وزارت اطلاعات آن باشد که حافظ امنيت ملي کشور است، دونام براي اين وزارت خانه مطرح است علي عبداللهي رئيس حفاظت اطلاعات قوه قضائيه و مصطفي پورمحمدي که پيش از اين وزير دادگستري بوده است.
دبير شوراي عالي امنيت ملي و ماندن آقاي دبير
براي دبيري شوراي عالي امنيت ملي پس از کنارهگيري سعيد جليلي به نفع رئيسي نام وي مطرح شد اما امروز شنيده ميشود رئيس دولت سيزدهم ميخواهد همچنان با علي شمخاني که در زمان رياستجمهوري حسن روحاني دبيري اين شورا به برعهده داشته و هنوز در اين پست است، کار کند.
حال بايد ديد نام اين مردان که سوابقشان براي استعلام داده شده روز پنجشنبه از تريبون مجلس شنيده ميشود يا خير.