ایران کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر را بررسی میکند
![ایران کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر را بررسی میکند](https://app.akharinkhabar.ir/images/2021/08/10/67eca678-1aa2-4df3-a180-82ea93442c68.jpeg)
فارس/ سفير جمهوري اسلامي ايران در مسکو روز سه شنبه در «مرکز ديپلماسي عمومي گورباچف» گفت که دولت ايران موضوع تصويب کنوانسيون وضعيت حقوقي درياي خزر را بررسي ميکند.
«کاظم جلالي» سفير جمهوري اسلامي ايران در مسکو گفت: «به طور طبيعي ، روند تصويب در حال انجام است ، در حال حاضر دولت ما در حال بررسي اين سند است. پس از بررسي، براي تصويب به مجلس ارائه ميشود.»
روساي جمهور روسيه، قزاقستان، ايران، جمهوري آذربايجان و ترکمنستان کنوانسيون وضعيت حقوقي درياي خزر را در پايان پنجمين اجلاس خزر در «آکتائو» در ۱۲ آگوست ۲۰۱۸ امضا کردند. اين توافقنامه تنها پس از تصويب همه اجرايي ميشود. اين توافقفنامه توسط همه کشورها به جز ايران تصويب شده است.
پيشتر خبرگزاري «ريانووستي» در گزارشي با اشاره به آغاز اجلاس نوشته بود که در اجلاس سران خزر سران پنج کشور ساحلي، کنوانسيون رژيم حقوقي درياي خزر را که براي منطقه اهميت تاريخي دارد و ۲۲ سال براي تدوين آن کار شده، احتمالا امضا خواهند کرد.
موافقتنامه حمل و نقل بين کشورهاي ساحلي خزر، موافقتنامه بين دولتهاي ساحلي خزر درباره همکاريهاي تجاري و اقتصادي، موافقتنامه پيشگيري از حوادث در درياي خزر، پروتکل مبارزه با جرائم سازمان يافته در درياي خزر، پروتکل مبارزه با تروريسم و همچنين پروتکل همکاري و تعامل نهادهاي مرزباني کشورهاي ساحل درياي خزر شش موافقتنامهاي بودند که در اجلاس سران در آکتائو با حضور وزراي مربوطه امضا شد.
درياي خزر بزرگترين پهنه آبي محصور در خشکي است. طول آن حدود ۱۰۳۰ تا ۱۲۰۰ کيلومتر و عرض آن بين ۱۹۶ تا ۴۳۵ کيلومتر است. سطح درياي خزر در حدود ۲۸ متر پائينتر از سطح درياهاي آزاد است. ۶۵۷ کيلومتر ساحل اين دريا متعلق به ايران است و ۱۹۰۰ کيلومتر به قزاقستان، ۸۲۰ کيلومتر به آذربايجان و ۳۲۲۰ کيلومتر باقيمانده به روسيه و ترکمنستان تعلق دارد.
گروه کاري براي تدوين اين سند در سطح معاونان وزيران خارجه پنج کشور در سال ۱۹۹۶ تشکيل شد و از آن زمان تاکنون ۵۲ اجلاس برگزار و کشورهاي ساحلي درياي خزر پس از فروپاشي شوروي سابق، تعيين رژيم حقوقي خزر را مورد بحث و تبادلنظر قرار دادند.