ظریفیان: گفتمان و کنشهای رئیسی متمرکز بر طبقه فرودست است

نامه نيوز/ ظريفيان گفت: طبقه متوسط از غير بحث جان و نان که دغدغه همه جامعه است انتظاراتي در حوزه سبک زندگي، آزاديهاي مدني و سياسي و ... دارد که توجه به آن براي دولت رئيسي سخت است و او را با پارادوکسهايي مواجه ميکند.
دولت رئيسي هنوز اول راه و با مشکلات و چالشهاي بسياري مواجه است. يکي از مهمترين چالشها نيز بازيابي سرمايه اجتماعي است که طي سالهاي گذشه و به دلايل مختلف ريزش داشته است. برخي معتقدند که رئيسي براي حل اين مساله بايد بتواند طي اقداماتي نظر طبقه متوسط را جلب کند اما برخي هم فکر ميکنند که اين کار براي رئيسي و دولت او دشوار است. ضمن اينکه به نظر ميرسد رئيس دولت سيزدهم و همکارانش انتخاب خود را کرده و با تمرکز بر طبقه فرودست کار بازيابي سرمايه اجتماعي را شروع کردهاند.
غلامرضا ظريفيان، فعال سياسي اصلاحطلب از جمله تحليلگراني است که اينطور فکر ميکند. او در گفتوگويي با «نامهنيوز» جامعه هدف رئيسي در راستاي بازيابي سرمايه اجتماعي را طبقه فرودست دانست و گفت: «جهتگيري گفتمان آقاي رئيسي به سوي طبقات فرودست است و نوع کنشهاي او در ايام پس از رياست جمهوري نيز حکايت از همين امر دارد».
وي در عين حال بازگرداندن اعتماد عمومي را «خيلي سخت» توصيف کرد و گفت: «کاهش اعتماد عمومي در يک بازه زماني کوتاه رخ نداده و طبيعي است که برگشت اين سرمايه اجتماعي به سرعت صورت نميگيرد. با توجه به اينکه دولت براي تحقق وعدههاي خود به زمان و منابع لازم نياز دارد نيز ميتوان گفت که تا آن زمان سپري نشود و منابع لازم تامين نشود، دولت آقاي رئيسي نميتواند در زمينه افزايش اعتماد عمومي کاري از پيش ببرد».
ظريفيان درباره اينکه دولت چطور ميتواند سرمايه اجتماعي ريزش کرده را ترميم کند، گفت: « دولت بايد از مسائل محسوس جامعه شروع کرده و به سوي نيازهاي جدي تر و اساسي تر برود. الان مهمترين مساله جامعه بحث کرونا است و آسيبهايي که اعتماد اجتماعي در رابطه با پيشگيري از کرونا خورده به نحوي است که اگر دولت رئيسي بتواند از يک طرف مساله واکسن را حل کند و از طرف ديگر مساله درمان را به شکلي اطمينان بخشي رفع و رجوع کند؛ گام اوليه براي ترميم سرمايه اجتماعي را برداشته است. اين در واقعي علامتي است مبني بر اينکه دولت ظرفيت مواجهه با بحرانها و عمل به وعدهها را دارد».
اين فعال سياسي اصلاحطلب در پاسخ به اينکه آيا دولت با اين ترکيب کابينه قادر به چنين کاري است؟ و آيا طبقه فردوست که هدف اول اوست خواهد پذيرفت که با اين افراد ميتوان کاري کرد؟ گفت: «به هرحال وعده وعيدهايي داده شده است. مثلا در زمينه واکسن سازي وعدههاي بسياري مطرح شد که حاصلي هم نداشت. کساني که اين وعدهها را دادند هم در اصليترين بخش دولت مشغول به کار هستند لذا اگر بتوانند حداقل با واردات واکسن و دارو، يا تجهيز بيمارستانها و ... اقداماتي انجام دهد، حداقل يک گام برداشته و تا حدي رضايت ايجاد خواهند کرد».
وي افزود: «از آنجايي که طبقه فرودست خيلي عميق وارد بحث کابينه نميشود و بيشتر عمل ميخواهد. اين مساله خيلي چالش ساز نيست. اگر اين کابينه بتواند گامهاي موثري را بردارد، طبقه فرودست جلب ميشود. اين طبقه همچنان در انتظار است و تصور ميکند که با وجود سخت بودن، ممکن است که اتفاق مثبتي رخ دهد. ضمن اينکه نبايد پيشداوري کرد. به هرحال کابينه تازه شروع به کار کرده و ادعاهايي دارد. ميانگين کابينه حاکي از آن است که تجربه کافي وجود ندارد و ترکيب ادعاها و ضعف تجربه نگرانيهايي ايجاد ميکند اما چون جامعه با مشکلات بسياري مواجه است، بهتر است که پيش داوري نکرده و اميدوار باشيم که بتواند به وعده هاي خود عمل کند تا حداقل بخشي از بار بر دوش جامعه برداشته شود».
ظريفيان در ادامه گفت: «البته جامعه بعد از جان با مساله نان رو به رو است. الان ميبينيم که هم قيمت ارز افزايش يافته و هم تورم به شکل روزانه افزوده ميشود، حل اين مشکلات بحث پيچيده و سنگيني است و بايد ديد که رئيسي ميتواند اقدام مثبتي کرده و مقدمات رفع اين مشکلات را فراهم کند يا خير. ضمن اينکه اقدامات او نبايد به صورت تبليغي و با سياستهاي موسمي باشد. همچنين با بگير و ببند نميتوان در اين زمينه اقدام موثري کرد و اقدامات دولت بايد بر اصول و چارچوب مشخصي متکي باشد».
وي درباره اينکه انتظار طبقه متوسط از دولت چيست و رئيسي چطور ميتواند نظر اين بخش را جلب کند، نيز گفت: «آنچه گفته شد مشکلاتي است که همه جامعه و به خصوص طبقه فرودست با آن درگير است. طبقهاي که بر شکل دهي افکار عمومي خيلي اثرگذار است اما طبقه متوسط است. اين طبقه غير از آنچه گفته شد، نيازها و انتظاراتي در رابطه با سبک زندگي، آزاديهايي مدني و اجتماعي و ... دارد. رسيدگي به اين انتظارات اما براي دولت آقاي رئيسي خيلي سخت است و آن را با پارادوکسهايي مواجه ميکند. مثلا همين ديروز ديديم که طبقه متوسط در فضاي مجازي به اخراج يک استاد فلسفه و معتبر واکنش نشان داد. درست است که اين موضوعات مستقيما ربطي به دولت رئيسي ندارد اما اين انگاره را در ذهن طبقه متوسط ايجاد ميکند که اينگونه مسائل در دوره رئيسي رخ ميدهد».