نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

ادعای گروسی علیه ایران؛ غریب آبادی پاسخ داد

منبع
فارس
بروزرسانی
ادعای گروسی علیه ایران؛ غریب آبادی پاسخ داد

فارس/ در حالي که مدير کل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي مدعي شد فعاليت‌هاي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در ايران به طور جدي تضعيف شده است، غريب آبادي، سفير و نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران نزد سازمان‌هاي بين‌المللي در وين در واکنش به انتشار گزارشات برجامي و پادماني مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، گفت: هيچکس نمي‌تواند خواستار توقف فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران شود.

«رافائل گروسي» در اين گزارش مدعي شده است: «من به طور فزاينده‌اي نگران هستم که مسائل مربوط به سايت‌هاي اعلام نشده ، حل نشده باقي بماند و ايران بايد آنها را هرچه سريعتر حل کند».

روزنامه آمريکايي وال‌استريت ژورنال نيز خبر داد که آژانس بين‌المللي انرژي اتمي روز سه‌شنبه در دو گزارش محرمانه اعلام کرده است که ايران دسترسي بازرسان آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به سايت‌هاي مرتبط هسته‌اي را مسدود کرده و به توسعه فعاليت‌هاي هسته‌اي خود ادامه مي‌دهد.

مدير کل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در گزارش فصلي خود به طور فزاينده‌اي ابراز نگراني کرده است که حتي پس از دو سال، موضوعات پادماني در ارتباط با چهار سايت در ايران که به آژانس بين‌المللي انرژي اتمي اعلام نشده بود، حل نشده باقي مانده است.

گروسي در دومين گزارش گفته است که ايران بايد موضوعات مهم در ارتباط با سايت‌ها که شامل سوالاتي درباره موقعيت چهارم بوده و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي از آن بازديد نکرده را بدون تاخير بيشتر، حل کند.

خبرگزاري رويترز نيز بخش‌هايي از اين گزارش محرمانه را منتشر کرده است و اين رسانه انگليس و روزنامه آمريکايي وال‌استريت ژورنال هيچ اشاره‌اي به اين موضوع نکردند که چگونه به اين گزارش‌هاي محرمانه دست يافته‌اند.

واکنش غريب آبادي به انتشار گزارشات برجامي و پادماني مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي

کاظم غريب آبادي سفير و نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران نزد سازمان‌هاي بين‌المللي در وين و همچنين نماينده دائم ايران در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نيز امشب (سه‌شنبه) ۱۶ شهريور ماه، در واکنش به انتشار گزارشات برجامي و پادماني مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، گفت: تمامي فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران، از جمله غني سازي در سطوح مختلف و توليد فلز اورانيوم، در چارچوب حقوق هسته‌اي ايران تحت معاهده عدم اشاعه صورت مي‌گيرد و کاملاً هم راستا با تعهدات پادماني ايران انجام مي‌شود.
وي افزود: از آنجا که ساير طرف‌ها به تعهدات خود تحت توافق هسته‌اي (برجام) در حوزه رفع تحريم عمل نکردند و سياست اعمال تحريم‌هاي غيرقانوني و يکجانبه آمريکا نيز ادامه دارد، هيچکس نمي‌تواند توقف اين فعاليت‌ها را در چارچوب اين توافق از ايران طلب کند.

انتقاد از اقدام گروسي در گزارش موضوع مربوط به ثبت داده‌هاي فراتر از پادمان

نماينده دائم کشورمان در همين زمينه، از اقدام مديرکل در گزارش موضوع مربوط به ثبت داده‌هاي فراتر از پادمان انتقاد کرد و گفت: اين اقدام فقط براي سه ماه با آژانس تفاهم شده بود و مبناي آن نيز کاملاً سياسي بوده است، موضوعي که نه حقي براي آژانس ايجاد مي‌کند و نه تکليفي براي ايران. 

ايران و آژانس اتمي اسفندماه سال گذشته به توافقي براي ارائه دسترسي‌هاي داوطلبانه از سوي ايران به دو مکان مشخص شده و تسهيل فعاليت‌هاي راستي آزمايي آژانس دست يافتند. اين توافق، يک بار قبل از منقضي شدن به مدت يک ماه و تا تاريخ سوم تيرماه تمديد شد اما ايران بعد از آن تاريخ، توافق مذکور را تمديد نکرد. 

آژانس بين‌المللي انرژي اتمي مي‌گويد پروتکل الحاقي به اين نهاد بين‌المللي اجازه دسترسي گسترده‌تر به اطلاعات و اماکن موجود در ايران را مي‌دهد. سال گذشته مجلس شوراي اسلامي ايران قانوني را به تصويب رساند که دولت را ملزم مي‌کند در صورت عدم رفع تحريم‌ها عليه ايران بازرسي‌هاي آژانس اتمي در ايران را معلق کند.

اين در حالي است که ديپلمات‌ها در وين به خبرگزاري آمريکايي بلومبرگ گفته‌اند آژانس بين‌المللي انرژي اتمي اکنون مي‌تواند توافق جداگانه خود با ايران را که در آن دفعات بازديد از سايت‌هاي محل فرآوري اورانيوم مشخص شده‌اند را به‌روزرساني کند. 

 توافق مورد اشاره بلومبرگ «توافق جامع‌پادماني» نام دارد. اين رسانه مدعي شده که توافق مذکور کشورها را ملزم مي‌کند در صورت عبور از برخي مرزهاي مشخص در فعاليت‌هاي هسته‌اي، دسترسي‌هاي بيشتري به بازرسان آژانس اعطا کنند.

دو مقام مطلع در گفت‌وگو با بلومبرگ مدعي شده‌اند تصميم ايران براي افزايش سطح غني‌سازي از محدوده‌هاي مشخص‌شده در توافق جامع پادماني فراتر رفته است.

نشست بعدي شوراي حکام 22 تا 26 شهريور برگزار مي‌شود

بر اساس گزارش‌ها، مدير کل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، وضعيت همکاري ايران با اين نهاد را در نشست بعدي شوراي حکام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي که بين روزهاي 13 تا 17 سپتامبر (22 تا 26 شهريور) برگزار خواهد شد، ارائه دهد.

پيش‌تر شبکه آمريکايي «بلومبرگ» به نقل از چند مقام گزارش داد که «رافائل گروسي» مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به دنبال ملاقات با «محمد اسلامي» رئيس جديد سازمان انرژي اتمي ايران پيش از کنفرانس وين است.

طبق اين گزارش، اين دو مقام گفتند «او مي‌خواهد تمايل تهران براي بازگرداندن دسترسي گسترده به ناظران آژانس-که در اعتراض به تحريم‌هاي آمريکا متوقف شده است -و همکاري ايران با بازرسان بين‌المللي را بسنجد.»

اروپا منتظر رايزني آژانس و ايران

به ادعاي مقاماتي که با بلومبرگ در وين صحبت کردند، ديپلمات‌هاي اتحاديه اروپا منتظر نتيجه رايزني‌هاي بين آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و ايران قبل از تصميم‌گيري در اين خصوص هستند که به تدوين پيش‌نويس قطعنامه‌اي که ايران را به دليل عدم همکاري محکوم مي‌کند، بپردازند يا خير.

به ادعاي بلومبرگ، در حالي که چنين سندي در نهايت مي‌تواند منجر به ارجاع مجدد ايران به سازمان ملل شود، اين مقام‌ها گفتند بعيد است تهران با اقدامات اضافي شوراي امنيت روبرو شود زيرا چين و روسيه به طور قطع تلاش براي اعمال تحريم‌هاي جديد را مسدود خواهند کرد.

جمهوري اسلامي ايران تا يک سال بعد از خروج آمريکا از برجام به تمامي تعهداتش ذيل اين توافق عمل کرد تا به کشورهاي اروپايي که وعده مي‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران مي‌کنند فرصت دهد براي تحقق اين وعده تلاش کنند.

گام‌هاي کاهش تعهدات برجامي ايران پس از يک سال صبر راهبردي

بعد از گذشت يک سال از خروج آمريکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اينکه کشورهاي اروپايي به وعده‌هايشان عمل نکرده‌اند در چند گام تعهداتش ذيل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ايران ذيل مفاد توافق هسته‌اي برجام صورت مي‌گرفت.
جمهوري اسلامي ايران، بعد از برداشتن ۵ گام براي کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دي‌ماه ۱۳۹۸ اعلام کرد ديگر با هيچ محدوديتي در حوزه عملياتي (شامل ظرفيت غني سازي، درصد غني سازي، ميزان مواد غني شده، و تحقيق و توسعه) مواجه نيست.
دولت «جو بايدن» مدعي است قصد دارد از طريق مذاکرات جاري در شهر وين، پايتخت اتريش زمينه‌هاي لازم براي بازگشت کشورش به توافق هسته‌اي برجام را فراهم کند.

برگزاري 6 دور مذاکره در وين

تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وين ميان آمريکا و ساير طرف‌هاي برجام غير از ايران براي تسهيل بازگشت آمريکا به برجام انجام شده است. طرف‌ها مي‌گويند پيشرفت‌هاي ملموسي در اين مذاکرات حاصل شده اما پاره‌اي اختلافات کماکان باقي است.
جمهوري اسلامي ايران تأکيد کرده با توجه به اينکه آمريکا طرفي بوده که توافق را نقض کرده اين واشنگتن است که بايد با رفع تحريم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجراي تعهدات آمريکا مورد راستي‌آزمايي قرار گيرد. تهران البته تأکيد کرده اصرار يا عجله‌اي براي بازگشت آمريکا به توافق ندارد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره