توئیت ظریف درباره اختلاف پیش آمده میان قدرت های جهانی

ايسنا/ وزير امور خارجه پيشين ايران در پيامي توييتري با اشاره به اختلاف پيش آمده ميان قدرت هاي جهاني بر سر توافقي موسوم به پيمان فناوري زير دريايي هسته اي، آن را در تناقض با ادعاهايشان در زمينه عدم اشاعه تسليحاتي تلقي کرد.
به گزارش ايسنا، محمد جواد ظريف وزير امور خارجه پيشين ايران در صفحه توييترش نوشت: «تناقضي در بخش تاريخي: آمريکا، انگليس، استراليا و فرانسه که همگي قهرمانان خودخوانده ي عدم اشاعه تسليحات هسته اي هستند در رقابتند تا وسيله اشاعه اورانيوم با غناي بالا را فراهم کنند.
ظريف افزود: خشم و نفاق امروز بر سر رقابت براي يک قرار داد زيردريايي است که در بر دارنده تهديد جدي اشاعه تسليحاتي مي باشد. جهان نظاره گر است.
اظهارات ظريف در پي اين مطرح مي شود که دولت فرانسه به تازگي از اقدام جو بايدن در اعلام پيمان فناوري زيردريايي هستهاي با انگليس و استراليا که موجب لغو توافق تسليحاتي پاريس با کانبرا ميشود، ابراز نارضايتي کرده است.
ژان ايو لودريان، وزير خارجه و فلورنس پارلي، وزير نيروهاي مسلح فرانسه عصر چهارشنبه در بيانيه مشترکي گفتند: انتخاب آمريکا براي کنار گذاشتن يک متحد و شريک اروپايي مانند فرانسه از مشارکت ساختاري با استراليا، آن هم در زماني که ما در منطقه هند و اقيانوسيه با چالشهاي بيسابقهاي روبرو هستيم، نشاندهنده عدم انسجام است که فرانسه فقط ميتواند به آن اشاره کرده و متاسف شود.
اعتراض آنها نشانه نارضايتي پاريسيها از موافقتنامهاي است که ناظران آمريکايي آن را به عنوان يک پيشرفت استراتژيک بزرگ براي استراليا و شاهدي بر قدرت شبکه اتحاد ايالات متحده توصيف ميکنند و آن را نقطه مقابل استدلال چين ميدانند، مبني بر اينکه خروج آشفته آمريکا از افغانستان، شکست آينده حمايت آمريکا از متحدان را پيشبيني ميکند.
با اين حال، دولت امانوئل ماکرون، رئيسجمهوري فرانسه اين اعلاميه را نقض اعتماد از سوي استراليا و نشانه بياحترامي از سوي بايدن ميداند که نياز به "خودمختاري استراتژيک" از ايالات متحده را افزايش ميدهد.
در همين حال وزير خارجه فرانسه در مصاحبه با راديو فرانس اينفو گفت که تصميم استراليا براي لغو توافق زيردريايي با شرکت فرانسوي "خنجر از پشت" بود که "اعتماد او را تضعيف کرد."
لودريان تاکيد کرد: اين حقيقتا خنجر از پشت است. ما روابطي بر پايه اعتماد با استراليا برقرار کرديم و اين اعتماد اکنون تضعيف شده است. لغو اين توافق مرا عصباني کرده است. استراليا و آمريکا بايد در اين رابطه شفافسازي کنند.
روز چهارشنبه، انگليس، آمريکا و استراليا در تلاش براي مقابله با قدرت فزاينده چين از امضاي يک عهدنامه ويژه براي به اشتراک گذاشتن فناوريهاي پيشرفته دفاعي خبر دادند که با محکوميت چين روبرو شد. اين شراکت تحت عنوان آکوس (AUKUS) به استراليا امکان ميدهد براي اولين بار زير درياييهايي با نيروي محرکه هستهاي بسازد.
در نتيجه اين توافق، استراليا معاملهاي براي ساختن زير درياييهايي را که فرانسه طراحي کرده است، کنار ميگذارد. فرانسه در سال ۲۰۱۶ برنده يک قرارداد ۵۰ ميليارد دلاري (دلار استراليا) براي ساخت ۱۲ زيردريايي براي نيروي دريايي استراليا شده بود که بزرگترين قرارداد دفاعي استراليا بود.