واکنش مقام پیشین آمریکایی به عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای

فارس/ يک مقام ارشد پيشين دولت آمريکا خواستاريافتن راهکاري تازه از سوي دولت آمريکا براي مقابله با عضويت دائمي ايران در سازمان همکاريهاي شانگهاي شد.
«دنيس راس» مسئول امور ايران در دستگاه ديپلماسي آمريکا در دوران «باراک اوباما» رئيس جمهور اسبق آمريکا در توييتي نوشت، ايران در حال حاضر عضو سازمان همکاري شانگهاي است، چيزي که مدتي به دنبال آن بوده است. سرانجام روسيه و چين اين امکان را فراهم کردند. دولت آمريکا به «طرح دوم» نياز دارد.
در بيست و يکمين نشست سران سازمان همکاري شانگهاي در شهر «دوشنبه» پايتخت تاجيکستان، عضويت دائم ايران در اين سازمان مورد پذيرش کشورهاي عضو قرار گرفت، عضويتي که به گفته دستيار وزير خارجه اعلام شکست پروژه منزويسازي ايران توسط آمريکا و کشورهاي غربي بود.
پيش از آن هم هيأت روسيه در جلسه تيرماه شوراي وزيران خارجه سازمان همکاري شانگهاي اعلام کرده بود که اين کشور خواستار تاييد پيشنهاد ايران براي عضويت در اين سازمان است. از سوي ديگر، «نظام الدين زاهدي» سفير تاجيکستان در تهران نهم خرداد ماه سال جاري در نشست خبري در محل سفارتخانه اين کشور در تهران گفته بود که عضويت دائم جمهوري اسلامي ايران در سازمان همکاري شانگهاي، جزو برنامههاي اصلي اين سازمان است.
در همين خصوص نيز «بختيور خاکيموف» نماينده ويژه رئيسجمهور روسيه در امور سازمان همکاري شانگهاي ۱۸ شهريور گفت مسکو انتظار دارد که سران سازمان همکاري شانگهاي (SCO) درباره آغاز روند پذيرش تهران در اين سازمان در اجلاس شهر دوشنبه، تصميم بگيرند.
سازمان همکاري شانگهاي در راستاي همکاريهاي امنيتي، اقتصادي و فرهنگي در سال ۲۰۰۱ توسط سران چين، روسيه، قزاقستان، قرقيزستان، تاجيکستان و ازبکستان و با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمريکا و ناتو در منطقه پايهگذاري شد.
مغولستان در سال ۲۰۰۴ و يک سال بعد ايران، پاکستان، هند و افغانستان در سال ۲۰۰۵ و بعد از آن نيز بلاروس به عنوان عضو ناظر به سازمان مذکور ملحق شدند. هند و پاکستان از تابستان ۲۰۱۶ به عضويت دائم اين سازمان درآمدند. ايران در سال ۲۰۰۸ درخواست خود را براي تبديل عضويت ناظر به دائم سازمان همکاري شانگهاي مطرح کرد.