روایت رسانههای خارجی از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای

ايرنا/ عضويت دائمي ايران در سازمان همکاري شانگهاي بازتاب گسترده اي در رسانه هاي خارجي داشت و برخي آن را چرخش تهران به سوي شرق براي مقابله با تحريم هاي غرب دانستند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه در اين خصوص نوشت: ايران روز شنبه خبر از پذيرش خود به بلوک تحت رهبري چين و روسيه داد، چرخشي به سوي شرق که گشايشي به بازارهاي اصلي جهاني و مقابله با تحريم هاي غربي تلقي مي شود.
خبرگزاري فرانسه در ادامه آورد: روزنامه هاي اصلاح طلب و محافظه کار ايران در استقبال از نتيجه کنفرانس دوشنبه مبني بر اينکه اعضاي سازمان همکاري شانگهاي عضويت ايران در اين نهاد را تائيد کردند، وحدت بي سابقه اي نشان دادند.
اين گروه هشت عضوي که دو دهه پيش تاسيس شد و هند را نيز در بر مي گيرد، خود را به عنوان پادزهر سلطه غرب معرفي مي کند.
ايران يکي از چهار عضو ناظر سازمان همکاري شانگهاي در سال ۲۰۰۸ براي عضويت کامل در اين نهاد درخواست داده بود، اما تلاش اين کشور به واسطه تحريم هاي سازمان ملل و آمريکا کند شده بود.
ايران سال گذشته نيز به دليل مخالفت تاجيسکتان، از عضويت در سازمان همکاري شانگهاي بازماند، اما روز جمعه دريچه عضويت در اين سازمان را کاملا باز يافت.
از نظر «فياض زاهد» کارشناس روابط بين الملل ايران، مسکو و پکن عضويت تهران را مورد تائيد قرار دادند، زيرا انتظار دارند که مساله هسته اي ايران حل و فصل شود.
وي افزود: کشورهاي عضو سازمان همکاري شانگهاي تصور مي کنند که ايران به توافق هاي بين المللي پايبند خواهد بود، زيرا تحريم ها مانع اصلي عضويت اين کشور در اين بلوک به شمار رفته است.
وي تاکيد کرد که روسيه، چين و هند منتظر لغو مجازات هاي اقتصادي هستند تا بتوانند در ايران سرمايه گذاري کنند.
شي جين پينگ رئيس جمهوري چين گفت که عضويت ايران به اتفاق آرا پذيرفته شده است.
خبرگزاري فرانسه در ادامه اين گزارش آورد: ابراهيم رئيسي رئيس جمهوري ايران در سخنان خود در اجلاس سازمان همکاري شانگهاي، تحريم ها را تروريسم اقتصادي و مهمترين ابزار قدرت هاي سلطه طلب براي اعمال اراده خود بر سايرين ناميد.
رئيسي گفت که چنين مجازات هاي اقتصادي، مانعي اصلي بر سر راه ارتقا سطح يکپارچگي منطقه اي است و سازمان همکاري شانگهاي بايد ساختارها و سازوکارهايي را براي ارائه پاسخي جمعي به تحريم ها طراحي کند.
براساس اعلام تهران، تجارت دو طرفه بين ايران و کشورهاي عضو سازمان همکاري شانگهاي در سال منتهي به مارس ۲۰۲۱، به ميزان ۲۸ ميليارد دلار (۲۴ ميليارد يورو) ارزشگذاري شده است.
در اين ميان، ايران منافع سياسي و اقتصادي را در سازمان همکاري شانگهاي مي بيند.
رئيسي گفت: جهان وارد دوره جديدي شده است. تسلط و يکجانبه گرايي شکست خورده است.
وي تاکيد کرد که توازن بين المللي از اين پس به سوي چند جانبه گرايي و توزيع مجدد قدرت به سوي کشورهاي مستقل متمايل است. رئيس جمهوري ايران گفت که تحريم هاي يکجانبه، به طور منحصر به فرد يک کشور را هدف قرار نمي دهد و واضح است در سال هاي اخير اين تحريم ها بر کشورهاي مستقل به ويژه کشورهاي عضو سازمان همکاري شانگهاي تاثير بيشتري گذاشته است.
خبرگزاري رويترز نيز در گزارشي در اين خصوص نوشت: ايران روز جمعه به يک نهاد امنيتي آسياي ميانه به رهبري روسيه و چين پيوست و از کشورهاي عضو سازمان همکاري شانگهاي خواست به اين کشور در ايجاد سازو کاري براي از ميان برداشتن تحريم هاي غرب کمک کنند.
اين نهاد که در سال ۲۰۰۱ به عنوان نهادي مذاکراتي براي روسيه، چين و کشورهاي عضو شوروي در آسياي ميانه تاسيس شد، چهار سال بعد گسترش يافت و هند و پاکستان را نيز در برگرفت با اين ديدگاه که نقش بزرگتري به عنوان وزنه اي در مقابل نفوذ غرب در منطقه ايفا کند.
به نشانه نفوذ روبه رشد اين نهاد، اولين حضور خارجي ابراهيم رئيسي رئيس جمهوري جديد ايران در اجلاس اين سازمان در تاجيکستان رقم خورد.
رئيسي از فرصت عضويت ايران در اين سازمان براي پيوستن به حلقه مناسبات تجاري مهم در سراسر اوراسيا تجليل کرد.
تلويزيون ايران نيز عضويت اين کشور در سازمان همکاري شانگهاي را زمينه ساز دسترسي تهران به بازارهاي بزرگ در سراسر اين قاره برشمرد.
رئيسي در سخنانش براي کشورهاي عضو، تحريم ها عليه ايران را به تروريسم تشبيه کرد و گفت که اين سازمان بايد سازوکاري براي کمک به تهران به منظور از ميان برداشتن تحريم ها طراحي کند.
رئيسي همچنين گفت: هيچ چيز نمي تواند فعاليت هاي هسته اي صلح آميز ايران را که در چارچوب مقررات بين المللي است، متوقف کند.
وي يادآور شد ديپلماسي تنها زماني موثر است که همه طرف ها به آن پايبند باشند. تهديد و فشار دست ديپلماسي را مي بندد و آن را بي اثر مي کند.
روزنامه ژاپني «نيکي آسيا» نيز در گزارشي خبر عضويت ايران در سازمان همکاري شانگهاي را پوشش داد و نوشت: کارشناسان اين اقدام را زمينه ساز نفوذ بيشتر تهران در آسياي ميانه از جمله در افغانستان مي دانند.
به نوشته اين روزنامه، رئيس جمهوري چين در ارتباطي ويدئويي با اجلاس سازمان همکاري شانگهاي گفت: امروز ما روش هايي را براي پذيرش ايران به عنوان کشور عضو سازمان همکاري شانگهاي و عربستان، مصر و قطر را به عنوان طرف هاي جديد مذاکره کننده آغاز مي کنيم.
وي ابراز اطمينان کرد که بزرگ شدن خانواده سازمان همکاري شانگهاي، باعث صلح جهاني شود، به توسعه جهاني کمک کند و مدافع نظم بين المللي باشد.
«هارش وي. پانت» رئيس برنامه مطالعات راهبردي بنياد تحقيقات ناظر در دهلي نو گفت: عضويت ايران، اين کشور را به بخشي اساسي تر در سيستم بزرگتر آسياي ميانه – خاورميانه تبديل مي کند.
وي افزود که ايران با چالش هاي ناشي از افغانستان روبه روست و مي خواهد بر اين کشور آشفته و منطقه پيرامون نظارت داشته باشد.
ايران از تاريخچه ديرينه ارتباطات فرهنگي و سياسي با افغانستان برخوردار است و ۷۸۰ هزار شهروند افغان ثبت شده همراه با ۲ ميليون تبعه ثبت نشده اين کشور را اسکان داده است.
پانت اينگونه استدلال کرد که حضور ايران در سازمان همکاري شانگهاي، امکان سياستگذاري بهتر و رويکرد همه جانبه تري براي برخورد با چالش هاي منطقه اي فراهم مي کند.
در حالي که ممکن است افغانستان، نگراني اصلي براي ايران باشد، عضويت تهران در سازمان همکاري شانگهاي مي تواند به برقراري مناسبات قوي تر اين کشور با چين و روسيه کمک کند.
پايگاه تحليلي المانيتور نيز در گزارشي در همين رابطه نوشت: ايران رسما به عضويت ائتلاف کشورهاي اوراسيا درآمد.
المانيتور به نقل از ايرنا آورد: سازمان همکاري شانگهاي، جمهوري اسلامي ايران را به عنوان عضوي دائم در اجلاس اين سازمان در تاجيکستان پذيرا شد.
سازمان همکاري شانگهاي در جهت تضمين امنيت، تجارت و ديگر اشکال همکاري در سراسر اوراسيا فعاليت مي کند.
المانيتور در ادامه آورد: اجلاس امسال سازمان همکاري شانگهاي بر مقابله با کوويد – ۱۹ و ديگر حوزه هايي براي همکاري بين کشورها تمرکز داشت.
خبرگزاري شينهوا نيز در گزارشي نوشت: ابراهيم رئيسي رئيس جمهوري ايران روز شنبه عضويت کامل ايران در سازمان همکاري شانگهاي را موفقيتي ديپلماتيک برشمرد.
وي پس از ورود به تهران از سفر به دوشنبه پايتخت تاجيکستان افزود: حضور جمهوري اسلامي ايران به عنوان عضو کليدي سازمان همکاري شانگهاي، ارتباط اقتصادي محکمي براي مردم کشور ما ايجاد مي کند که به منزله ارتباط ايران با زيرساخت اقتصادي آسياست.
وي تاکيد کرد که وزارت امور خارجه ايران و ديگر وزارتخانه هاي مسئول بايد شرايط لازم را براي کسب مزيت از اين فرصت جديد در اسرع وقت ايجاد کنند.
وي در مورد سفرش به تاجيکستان گفت که در زمينه فصل جديدي در مناسبات اقتصادي، سياسي و فرهنگي بين دو کشور توافق حاصل شد.
رئيسي گفت که در جريان نشستي امنيتي در مورد افغانستان که در حاشيه اجلاس سازمان همکاري شانگهاي تشکيل شد، مواضع ايران در مورد افغانستان شرح داده و تلاش شد اجماعي منطقه اي در مورد اين مواضع به دست آيد.