آیا امروز 1+5 پیشنهاد معتبری در "ریکسوس" روی میز میگذارد؟
ايرنا
بروزرسانی
ايرنا/ هشتمين دور مذاکرات جمهوري اسلامي ايران و گروه 1+5 تا ساعاتي ديگر در هتل "ريکسوس" آلماتي آغاز مي شود.
هيات هاي مذاکره کننده گروه 1+5 براي شرکت در دور جديد مذاکرات هسته اي با جمهوري اسلامي ايران بامداد روز دوشنبه وارد آلماتي پايتخت سابق و بزرگترين شهر قزاقستان شدند.
هيات ايراني نيز به سرپرستي سعيد جليلي دبيرشوراي عالي امنيت ملي عصر روز يکشنبه وارد آلماتي شد و سيدعباس عراقچي معاون آسيا و اقيانوسيه وزارت امور خارجه و علي باقري معاون سياست خارجي و امنيت بين الملل شوراي عالي امنيت ملي از جمله همراهان جليلي در اين سفر هستند.
قرار است دور هشتم مذاکرات ايران و گروه 1+5 از ساعت 13 امروز سه شنبه به وقت آلماتي يعني حدود 11 صبح به وقت تهران در هتل ريکسوس آلماتي آغاز شود.
هفتمين دور مذاکرات ايران و گروه 1+5 در تاريخ 29 خرداد 1391 (18ژوئن 2012) در مسکو برگزار شد.
در آن مذاکرات، طرف ايراني يک چارچوب جامع درباره نحوه تداوم مذاکرات که از جمله شامل گام هاي متقابل پيشنهادي براي حل و فصل ديپلماتيک مسئله بود به طرف مقابل ارائه کرد.
در پيشنهاد ايران 5 گام پيش بيني شده بود.
گام اول- اعلام به رسميت شناختن حق غني سازي ايران از جانب 1+5 و متقابلا اعلام عدم پيگيري قطعي هر نوع پروژه تسليحات هسته اي از سوي ايران در چارچوب فتواي رهبر معظم انقلاب اسلامي.
گام دوم- اعلام آمادگي ايران براي همکاري با آژانس براي حل و فصل موضوع ابعاد احتمالي نظامي در مقابل لغو کليه تحريم هاي يک جانبه از جانب گروه 1+5.
گام سوم- اعلام آمادگي ايران براي همکاري در زمينه تامين سوخت راکتور تهران (توقف موقت غني سازي 20 درصد) در ازاي لغو کليه قطعنامه هاي شوراي امنيت.
گام چهارم- همکاري هسته اي ميان ايران و 1+5.
گام پنجم- همکاري غير هسته اي ميان ايران و 1+5
* توصيه ايران به 1+5
سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي اکنون در آستانه دور هشتم مذاکرات ايران و 1+5 پيشنهاد مهمي به گروه 1+5 کرده و گفته است: اگر گروه 1+5 مي خواهد وارد گفت و گوهاي سازنده با تهران شود بايد پيشنهادي معتبر ارائه کند.
نماينده رهبر معظم انقلاب در شوراي عالي امنيت ملي با بيان اين که آنچه در طول چند ماه گذشته گروه 1+5 طي کرده است، داراي هزينه هاي متعددي براي آنها بوده، تصريح کرد: لازم است گروه 1+5 اشتباهات محاسباتي گذشته را کنار گذاشته و اشتباه محاسباتي ديگري را مرتکب نشوند و وارد مسيري شوند که بتوانند اعتماد ملت ايران را جلب کنند.
دبير شوراي عالي امنيت ملي خاطرنشان کرد که مردم ما قبول نمي کنند ايران يک استثنا باشد، ملت ما حقوق کمتر و تکاليف بيشتر را نمي پذيرد.
علي اکبر صالحي وزير امور خارجه ايران نيز در آستانه مذاکرات تاکيد کرده است: ما نمي توانيم يکجانبه گامي را بر داريم بدون آنکه از سوي طرف ديگر، پاسخي به آن داده شود.
صالحي در عين حال گفت: ما براي دست يافتن به راه حلي که هر دو طرف از آن راضي باشند، تلاش مي کنيم . نکته مهم در اين جا آن است که به تاملات و خواسته هاي هر دو طرف احترام گذاشته شود.
وي خاطرنشان کرد: از طرف ما اين موضوع به آن معناست که قبول کنيم که نگراني هايي در اين زمينه که ما از برنامه هسته اي خود استفاده اي غير از استفاده صلح آميز بکنيم وجود دارد. مکانيسم هاي زياد و ابزارهاي مورد قبول بين المللي مختلفي که بتوان ضمانت هاي قابل قبول را ارائه نمود که چنين موضوعي وجود ندارد موجود هستند. بنابراين با اين امر مي توان تاملات و نگراني ها را از بين برد.
صالحي افزود: براي طرف مقابل هم به آن معناست که آنها نيز بايد خواسته هاي ما را بپذيرند که جزء آنها، حقوق ما در چارچوب معاهده منع گسترش سلاح هسته اي به رسميت شناخته شود که عبارت است از استفاده از فناوري هسته اي براي مصارف صلح آميز و کل فراينده توليد سوخت مورد نياز در اين زمينه که غني سازي اورانيوم هم در آن نهفته است.
رييس دستگاه ديپلماسي ايران اضافه کرد: اگر تمايل طرفين بر آن باشد که راه حلي پيدا شود، امکانات زياد، ابزارهاي مختلف و قراردادهاي زيادي وجود دارند که مي توان از آنها استفاده نمود. من البته نمي توانم مذاکرات را تعيين کنم و گفتگوها است که بايد نشان دهند که نيازهاي ما براي غني سازي اورانيوم چگونه مي توانند برآورده شوند. فقط تا اين حد بگويم؛ اگر يکي از طرفين گامي را برداشت آن طرف هم بايد از خود تحرکي نشان دهد.
صالحي در پاسخ با اين سوال که آيا منظور شما اين است که تحريم ها بايد لغو شوند؟، گفت: تحريم ها بخشي از آن هستند. ما نمي توانيم يکجانبه گامي را بر داريم بدون آنکه از سوي طرف ديگر، پاسخي به آن داده شود.
وي افزود: مشکل در کمبود اعتماد متقابل است. اين درست نيست که از يک طرف با ما مذاکره نمايند و از سوي ديگر، فشار را بر ما افزايش دهند يعني ، روش هويچ و چماق. اگر طرف ديگر استدلال ها و توضيحات ما را نخواهد قبول کند، آنوقت ما هم نخواهيم توانست برخي از مسائل غير اثبات را ثابت کنيم. ولي اگر تمايل وجود داشته باشد که اين بار به يک راه حل کلي دست پيدا شود، آنوقت وضعيت بگونه ديگري خواهد بود.
حال بايد منتظر ماند و ديد که آيا گروه 1+5 در مذاکرات آلماتي آماده است که گام هاي جديدي بردارد يا نه. به تعبير ديگر بايد ديد آيا اين گروه امروز پيشنهاد معتبري در هتل ريکسوس ارايه مي کند يا خير.