وزیر ارشاد: افتخارم تدریس اندیشه های رهبری در دانشگاه است

نواندیش/ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگویی اختصاصی با خبرگزاری تسنیم مهمترین اقدامات تحولآفرین دولت سیزدهم را در ۱۰۰روزه اول فعالیت خود تشریح و تأکید کرد: بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی را ذیل اندیشههای رهبر انقلاب آغاز کردهایم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگویی اختصاصی با خبرگزاری تسنیم مهمترین اقدامات تحولآفرین دولت سیزدهم را در ۱۰۰روزه اول فعالیت خود تشریح و تأکید کرد: بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی را ذیل اندیشههای رهبر انقلاب آغاز کردهایم.
به گزارش تسنیم، در آستانه انتشار گزارش عملکرد 100روزه دولت آیتالله سید ابراهیم رئیسی قرار داریم. در بازدید روز گذشته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از خبرگزاری تسنیم فرصتی دست داد تا در خلال گفتوگویی صمیمی و کوتاه، درباره بخش فرهنگی این گزارش و مهمترین اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این 100 روز بپرسیم.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این گفتوگو، تحول در ساختار فرهنگی، پیگیری معیشت اهالی فرهنگ و هنر، تلاش برای احیای فرهنگ دینی، پیگیری موضوع مد و لباس، عفاف و حجاب و محوریت دادن به مسجد در امور فرهنگی و جوانگرایی در انتصابات را از اهم اقدامات این دوران عنوان کرد.
تشریح برنامههای فرهنگی 100 روز اخیر دولت سیزدهم/ فرهنگ پیشانی و پیشران برنامهها
چند روزی از 100 روز آغازین دولت آقای رئیسی میگذرد، پیش از این اعلام شده بود، در 100 روز نخست، گزارشی اعلام خواهد شد، رئوس مهمترین فعالیتهای فرهنگی در این 100 روز چیست؟
برنامه دولت سیزدهم که یک دولت مردمی است، برنامه کاملی در همه بخشهاست، شخص رئیس جمهور نگاه ویژهای به حوزه فرهنگ دارند، بهخلاف توقعی که وجود داشت مبنی بر اینکه همه همت دولت مردمی بهسمت حل مسائل اقتصادی برود، شخص آقای رئیس جمهور نگاهش این بود که حوزه فرهنگ پیشانی و پیشران حکمرانی در دولت اسلامی است. این نگاه پیشران شعار اصلی دولت قرار گرفت و مأموریت بنده بهعنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز این است که با هماهنگی اهالی فرهنگ، مردم و رسانه این پیشرانی را برای بقیه اعضای دولت ایجاد کنم.
مهمترین تکلیف و مأموریتی که از طرف رئیس جمهور به من واگذار شده این است که همه اقتضائات این پیشرانی را فراهم کنم، بر این اساس در برنامه تحول دولت هم که بهزودی رونمایی میشود، بخش عمده این سند که 37 سرفصل دارد، به حوزه فرهنگ اختصاص پیدا کرده است. ما در برنامه تحولی خود وزارتخانه متناسب با این مأموریتها هم در آن رئوس برنامههایی که به مجلس ارائه کردیم و هم در فعالیتهایی که تا امروز انجام شده است و هم در برنامه تحولی که متعاقب ابلاغ آقای رئیس جمهور رسانهای خواهیم کرد، برنامه زمانبندیشده را ارائه خواهیم کرد.
این کار مهم انجام شده است که دولت مردمی برنامه کاری زمانبندیشده خود را در اختیار اهالی فرهنگ و هنر و رسانه قرار میدهد، پس بهجای اینکه حرفهای کلی و غیرقابل اندازهگیری بزنیم، اولین و مهمترین کارمان ارائه برنامه تحولی حوزه فرهنگ، هنر و رسانه متناسب با شعارهای رئیس جمهور و رئوس برنامههای ارائهشده خواهد بود.
ارائه برنامه تحولی حوزه فرهنگ و رسانه گام اول دولت خواهد بود
یک برنامه مدون و مشورتی متناسب با اقتضائات، امکانات، شعارها و برنامه کلی دولت که مردم به آن اعتماد کردند، پیاده کردهایم، هیچنکتهای نیست که رئیس جمهور وعده کرده باشد و ما برایش برنامهریزی نکرده باشیم، هیچ نکتهای نیست که ما در مجلس اشاره کرده باشیم و اینجا برایش پیشبینی نشده باشد. گام اول ما که گام اول دولت هم هست، ارائه برنامه تحولی حوزه فرهنگ و رسانه است.
برنامههای دیگری که رخ داده است و ذیل این برنامهای که ارائه دادهایم، قرار میگیرد، شعار مهم ما یعنی عدالت فرهنگی است، در حوزه فرهنگ و هنر ظرفیتهای بزرگی وجود دارد، طی 14 سفر استانی اخیرم بخشهای معتنابهی از این ظرفیت کشور را که قبلاً برایمان کشف شده بود از نزدیک دیدم.
تشکیل ستاد رسیدگی به مناطق محروم در راستای گسترش عدالت فرهنگی
ما در وزارتخانه ستادی را راهاندازی کردیم بهنام ستاد رسیدگی به مناطق محروم در حوزه فرهنگی، در این راستا 24 هزار نفر در 11 منطقه محروم کشور برای دورههای فرهنگی، هنری و رسانهای ثبتنام کردهاند، مجموعه بسیار کاملی که معاونت هنری ما روزهای آتی جزئیات آن را اعلام خواهند کرد.
اختصاص 500میلیارد تومان یارانه برای اهالی فرهنگ از سوی رئیسجمهور
ارتقای وضعیت معیشتی حوزه فرهنگ و هنر که در همان روزهای ابتدایی حضورم در وزارتخانه نیز اعلام کردم که بسته ویژهای برای اهالی فرهنگ و هنر اختصاص پیدا میکند، به مرحله اجرا رسیده است، رئیس جمهور مبلغ 500 میلیارد تومان را برای تسهیلات اهالی فرهنگ و هنر تصویب کردند، که در اختیار ما قرار گرفته است و از این هفته توزیع میشود.
البته روند اختصاص آن مقداری طولانی شد که بهدلیل طی شدن فرایند اداری صدور مجوز در سازمان برنامه و بودجه و خزانه دولت بود. رئیس صندوق اعتباری هنر این هفته در یک جلسهای جزئیات را اعلام خواهد کرد.
با معضل مدیریت پروژههای ناتمام روبهرو هستیم/ اختصاص 2هزار میلیارد تومان برای تکمیل پروژههای فرهنگی
توجه به مناطق و ظرفیتهایی که در کشور وجود دارد، دیگر برنامه ما در این 100 روز بود، من به بازدید از تئاتر اهر، مرند، سنندج و... رفتم، ذیل عدالت فرهنگی باید زیرساختهای لازم را فراهم کنیم، متأسفانه مدیریت اجرایی ما با معضلی بهنام پروژههای نیمهتمام روبهروست. ما در حوزه فرهنگی برنامهای که داریم این است که ذیل عدالت فرهنگی تکمیل پروژههای ناتمام در استانهای مختلف را انجام دهیم. میزان اعتبار قابلتوجهی تاکنون نزدیک به 2هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری شده است، در استانهای شیراز، سمنان، زنجان، اردبیل و سایر شهرها، کف 100 میلیارد و سقف 300 میلیارد تومان برای تکمیل پروژههای ناتمام اختصاص داده شده است.
احیای فرهنگ دینی در جامعه وظیفه جدی وزارت ارشاد
نکته سوم این است که ما در یک جامعه دینی قرار دادیم، حتماً وزارت ارشاد باید مأموریتهای جدی خود را در احیای فرهنگ دینی در جامعه بهعهده بگیرد، من بهعنوان کارشناس حوزه فرهنگی بهجد معتقدم در حاکمیت دینی و دولت دینی وزارت فرهنگ پیشانی انجام تکالیف دینی است و باید در این حوزه کار کنیم. ما برای این منظور مرجعیت شورای فرهنگ عمومی را احیا کردیم و امروز در تهران و در همه استانها بدون استثنا در یک تقویم روشن در حال اجرای برنامههایش است. ما هر سهشنبه دو هفته یکبار صبح در تهران جلسه شورا را با حضور وبیناری همه دبیران استانی برگزار میکنیم. یک برنامه بسیار کامل برای حوزه فرهنگ عمومی در نظر گرفتیم. عفاف و حجاب و مد و لباس را برای اولین بار ذیل دبیرخانه این شورای فرهنگ عمومی قرار دادیم تا مانع پراکندگی موجود شویم، بهعبارت دیگر شورای فرهنگ عمومی را محل قانونمحوری تصمیمات فرهنگی قرار دادیم.
همچنین برای احیای فرهنگ دینی مساجد را تقویت کردیم، 26 هزار کانون فرهنگی و هنری مساجد وجود دارد. هر فعالیتی در دولت دینی باید با محور مساجد باشد. در ستاد محرومیتزدایی نیز معاونت هنری ما تفاهمنامهای با ستاد کانونهای فرهنگی و هنری مساجد دارد تا مساجد محور فعالیتهای فرهنگی در کشور شوند.
جوانگرایی در وزارت ارشاد، موضوع دیگری بود که ما خود را ملزم به آن ساختیم، بنده متولد 1355 و جزو پیرترین نفرات شورای معاونین وزارتخانه هستم، ما جوانهای مؤمن انقلابی را به فعالیت گرفتیم. توجه به بحث جوانگرایی و تشکلهای مردمی بهعنوان محور چهارم از برنامههای تحولی ما بوده است.
نخستین لازمه این تحول بودجه است، در دولتهای مختلف اظهار میکردند که با بودجه ناچیز کل فرهنگ کشور را از وزارت ارشاد مطالبه میکنند، این نگاه اکنون چقدر تغییر کرده است؟ وزارت ارشاد دولت سیزدهم چقدر خود را در حوزه فرهنگ کشور پاسخگو میداند؟
ما در لایحه سال گذشته برای بودجه امسال حدود 1200 میلیارد تومان بودجه در اختیار وزارتخانه داشتیم، 700 هزار هم متعلق به هدفمندی یارانهها بود.