شاهکار تازه در تخت جمشید؛ گل ستونِ کاخ صدستون متلاشی شد!
تسنیم/متأسفانه گل ستونی که اخیراً در کاخ صد ستون مجموعه تخت جمشید مرمت شده، به دلیل استفاده نامناسب از ماده مرمتی، پوک و متلاشی شد!
طی یک سال اخیر میراث جهانی پارسه آماج تعرضهای فراوانی بود، از ساخت استخر در حریم ممنوعه و درجه یک تخت جمشید و آب گرفتگی «تُلِ آجری» و آسیب به بقایای معماری هخامنشی تا احداث سرویس بهداشتی در فاصله ای کمتر از 500 متر از ورودی این محوطه و حتی کاوشها و حفاریهایی که به صورت غیرمجاز صورت گرفت.
و حالا شاهکار تازه در این میراث جهانی، فروپاشیدن مرمتی نیمهکاره در کاخ صدستون در شرق حیاط کاخ آپادانا است، مرمتی که 5 سال پیش آغاز شد اما نه تنها به اتمام نرسید بلکه حالا همان مرمت نیمهکاره از هم پاشیده است.
مرمت غیراصولی گل ستون در کاخ صدستون تخت جمشید موضوع مهمی است؛ این کاخ یکی از آثار باستانی و ارزشمند ایران به شمار میرود و هرگونه اقدامات حفاظتی و مرمتی در آن باید با دقت و اصول علمی همراه باشد. مرمت غیراصولی میتواند به آسیبهای جدی به ساختار و زیبایی این اثر تاریخی منجر شود.
متأسفانه گل ستونی که اخیراً در کاخ صدستون تخت جمشید مرمت شده، به دلیل استفاده نامناسب از ماده مرمتی باعث پوک شدن این گل ستون شده است.
در انجام مرمت این گلستون به دلیل استفاده بیش از حد از چسب اپوکسی و همگن نبودن این ماده با سنگ در اثر انقباض و انبساط کاملاً متلاشی شده است.
این موضوع نه تنها بر ارزش تاریخی سایت لطمه میزند بلکه میتواند بر روی گردشگری و شناخت فرهنگی هم تأثیر منفی بگذارد. مجموعه تخت جمشید یکی از مهمترین نمادهای فرهنگی و تاریخی ایران است که نیاز به مراقبت و مرمت دقیق علمی بر پایه مبانی حفاظت و مرمتی دارد.
با توجه به رویدادهای تلخی که طی یک سال گذشته بر سر این تک نگین میراث فرهنگی ایران یعنی مجموعه جهانی پارسه آمده، سؤال این است که مدیر پایگاه میراث جهانی پارسه در طول مدیریت خود چه اقدام مؤثری داشته که شایستۀ کسب مدیریت ویترین میراث فرهنگی ایران در سطح بینالمللی شده است؟
آسیبهای ناشی از ضعف مدیریت مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید که بارها در خبرگزاریها و فضای مجازی منتشر شده، همچون نم کشیدن و تخریب سقف آرامگاه داریوش سوم در تختگاه تخت جمشید و کند و کاوهای بیحاصل در نقش رستم بدون توجه به گزارشهای کارشناسان زمینشناسی در خصوص فرونشست زمین طی 10 سال گذشته، این ضرورت را ایجاد میکند که مسئولان ارشد در وزارت میراث فرهنگی نگاه دقیق و موشکافانهای به این محوطۀ مهم تاریخی و فرهنگی داشته باشند.