نماد آخرین خبر

سازمان بازرسی در ۷ نهاد آمبودزمانی بین‌المللی و منطقه‌ای عضویت دارد

منبع
ايرنا
بروزرسانی
سازمان بازرسی در ۷ نهاد آمبودزمانی بین‌المللی و منطقه‌ای عضویت دارد

ایرنا/ تهران- ایرنا- قائم مقام سازمان بازرسی کل کشوربا اشاره به عضویت این سازمان در هفت نهاد آمبودزمانی بین‌المللی و منطقه‌ای، گفت: آمبودزمان حلقه ارتباطی میان مردم و حکومت است که می‌تواند نقش داوری را داشته باشد و منافع مردم و دولت‌ها را سازش کند.

به گزارش ایرنا از قوه قضاییه، احمد رحمانیان روز شنبه درباره اهمیت آمبودزمان و اهداف این نشست بین المللی اظهار کرد: آمبودزمان یک مرجع غیر قضایی است که برای رسیدگی سریع و غیرتشریفاتی به شکایات و تظلمات اشخاص از دستگاه‌های حاکمیتی و اجرایی ایجاد شده است. وظیفه آن بررسی و تحقیق در رابطه با گزارشات و شکایات مردمی واصله است که شامل در وهله اول اقدامات فرا قانونی و خارج از قانون جزو وظایف محوله دستگاه‌ها است. در وهله دوم عملکرد ناصحیح دستگاه‌های حاکمیتی و اجرایی در انجام وظایف و قوانین مربوطه درخصوص شکایتی که آن شهروند مطرح کرده است را رسیدگی ‌می‌کند.

رحمانیان خاطرنشان کرد: به موجب اصل ۱۷۴ قانون اساسی دو وظیفه مهم یعنی نظارت بر اجرای صحیح مقررات و حسن جریان امور برعهده سازمان بازرسی سازمان کل کشور است که در دل این دو وظیفه یک وظیفه مهم دیگری وجود دارد که آن وظیفه آمبودزمانی سازمان است.

وی ادامه داد: بر مبنای ماده واحده قانون عضویت دولت جمهوری اسلامی، برخی سازمان‌ها و مجامع بین‌المللی، سازمان بازرسی کل کشور به عنوان نماینده جمهوری اسلامی در دو نهاد مهم آمبودزمانی یعنی انجمن آمبودزمانی آسیایی و موسسه آمبودزمانی بین المللی از ابتدای دهه ۷۰ عضو شد.

رحمانیان افزود: آمبودزمان در حقیقت نهادی است که در کشورهای مختلف به موجب قوانین اساسی و قانون عادی به وجود آمده و فعال است.

رئیس ستاد برگزاری چهارمین مجمع عمومی آمبودزمان‌های کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی گفت: ضمانت اجرای آمبودزمان در سایر کشورها افکار عمومی و فشاری است که رسانه‌ها وارد می‌کنند اما آمبودزمان جمهوری اسلامی علاوه بر ضمانت اجرای افکار عمومی یک تفاوت متمایز و برجسته‌ای با سایر آمبودزمان‌ها دارد و آن این است که علاوه بر پشتوانه افکار مردمی و فشاری که افکار و رسانه‌ها وارد می‌کنند، ضمانت اجرای کیفری برای آن پیش بینی شده است.

رحمانیان افزود: گزارش‌های سازمان بازرسی کل کشور که منتهی به پیشنهاد می‌شود این پیشنهادات بر اساس ماده ۱۰ قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور ظرف ۱۰ روز باید به مرحله اجرا در بیاید و اگر به مرحله اجرا درنیاید در ماده ۸ قانون سازمان بازرسی کل کشور ضمانت اجرای کیفری پیش‌بینی کرده است.

ضمانت اجرای آمبودزمان توصیه‌های سازمان بازرسی و بهره‌گیری از فشار افکار عمومی

وی ادامه داد: ضمانت اجرای آمبودزمان جمهوری اسلامی یا سازمان بازرسی کل کشور به عنوان نهاد مرجع رسمی آمبودزمانی جمهوری اسلامی هم توصیه‌ها و بهره‌گیری از فشار افکار عمومی است و هم ضمانت اجرای کیفری که قانونگذار برای آن پیش‌بینی کرده است.

قائم مقام سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: آمبودزمان نقش تعدیل کننده در میان دستگاه‌های حاکمیتی و اجرایی شهروندان را بر عهده دارد. آمبودزمان نهادی برای افزایش شفافیت، پاسخگویی و مسئولیت پذیری در مدیریت عمومی کشورها است دسترسی شهروندان را به عدالت تسهیل می‌کند و یکی از ابزارهای کلیدی نظارت بر عملکرد دولت‌ها و حاکمیت‌ها است و به سیاست‌های عادلانه و منطبق با قانون آن‌ها کمک می‌کند.

رحمانیان اظهار کرد: آمبودزمان‌ها با وجود تفاوت‌هایی که با یکدیگر دارند اما در یک هدف مشترک هستند و آن هدف در مرحله اول خدمت به مردم و حمایت از ضعفا و در مرحله دوم استماع شکایات مرتبط با عملکرد حوزه‌های عمومی یا به عبارت شکایتی که مردم از دستگاه‌های که خدمات رسانی عمومی می‌کنند و در مرحله سوم جبران خسارت آن‌ها را پیگیری می‌کند.

وی درباره جایگاه سازمان بازرسی کل کشور به عنوان مرجع اصلی نهاد آمبودزمانی در میان آمبودزمان ها چیست؟، گفت: سازمان بازرسی کل کشور در تأسیس سه نهاد منطقه‌ای آمبودزمانی نقش بسیار موثر و غیر قابل انکاری داشته است در مرحله اول اتحادیه آمبودزمان اوراسیا در مرحله دوم مرکز منطقه‌ای دستگاه‌های مبارزه با فساد نهادهای آمبودزمانی کشورهای عضو اکو و نهایتاً آمبودزمان کشورهای اسلامی که نشست آن در همین راستا برگزار می‌شود.

رئیس ستاد برگزاری چهارمین مجمع عمومی آمبودزمان های کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی اظهار کرد: سازمان بازرسی کل کشور دیپلماسی آمبودزمانی مختلف را در طول سال‌های اخیر دنبال کرده و توانسته جایگاه اساسی و قدرتمندی را در نهادهای آمبودزمانی ایجاد کند در طول این سال ها بیش از ۱۰ یادداشت تفاهم میان آمبودزمان جمهوری اسلامی و سایر کشورها منعقد شده که از جمله آن ها میتوان به کمیسیون مبارزه با فساد اندونزی، آمبودزمان پارلمانی دانمارک، آمبودزمان جمهوری ترکیه، وزارت نظارت چین، هیئت النظاره عراق، آمبودزمان جمهوری پاکستان، دیوان نظارت و ارزیابی ژاپن، کمیته ارمنستان، کمیسیون حقوق بشر فدراسیون روسیه و .... اشاره کرد.

وی ادامه داد: سازمان بازرسی کل کشور تا به امروز در هفت نهاد آمبودزمانی بین‌المللی و منطقه‌ای عضو است که شامل انجمن آمبودزمان آسیایی، انجمن بین‌المللی مسئول مبارزه با فساد، موسسه آمبودزمان بین المللی، انجمن آمبودزمان کشورهای اسلامی، مرکز همکاری های منطقه‌ای دستگاه های مبارزه با فساد و نهادهای آمبودزمانی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه آمبودزمان‌های اوراسیا و نهایتاً شبکه جهانی عملیاتی نهادهای مجری مقابله با فساد است.





به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar