1. برگزیده
جامعه و حوادث

شکایت رسمی ایران به یونسکو؛ خسارت حملات هوایی به 108 اثر تاریخی

منبع
تسنيم
بروزرسانی
شکایت رسمی ایران به یونسکو؛ خسارت حملات هوایی به 108 اثر تاریخی

تسنیم/ وزارت میراث‌فرهنگی در واکنش به حملات آمریکایی، صهیونی به آثار تاریخی کشور شکوائیه‌ای را به یونسکو ارسال کرد.

مستندات میدانی، تصاویر ثبت‌ شده و ارزیابی‌های اولیه تیم‌های کارشناسان مرمت وزارت میراث‌ فرهنگی، اکنون ابعاد تکان‌دهنده‌ای از یک فاجعه تاریخی را عیان کرده‌است.

بررسی‌های رسمی حاکی از آن است که دامنه ویرانی‌های حملات آمریکایی، صهیونی به حریم بلافصل نمادین‌ترین بناهای تاریخی ایران کشیده شده‌است.
در حاشیه نشست اخیر ستاد خدمات سفر، عطا حسن‌پور، مدیرکل میراث ‎فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری لرستان، پرده از ابعاد گسترده یک فاجعه فرهنگی برداشت.


به‌گفته وی در جریان حملات اخیر به عرصه بلافصل مجموعه تاریخی قلعه فلک‌الافلاک، موج انفجار و ترکش‌ها خسارات قابل‌توجهی را به‌بار آورده‌اند.

بیشترین حجم آسیب‌ها در اضلاع شرقی و شمالی این دژ ساسانی متمرکز بوده‌، اگر چه به تأیید شخص مدیرکل سازه اصلی و هسته مرکزی قلعه از خطر ریزش در امان مانده، اما تأسیسات و ساختمان‌های الحاقی و حیاتی آن به‌شدت صدمه دیده‌اند.

ارزیابی‌های اولیه تیم‌های کارشناسی اعزامی به محل، تصویری روشن‌تر از عمق فاجعه ارائه می‌دهد. تخمین‌های اولیه نشان می‌دهد که جبران خسارات فیزیکی واردشده به مجموعه فلک‌الافلاک نیازمند 100 میلیارد تومان است.

این رقم تنها شامل هزینه‌های مرمت کالبدی بناهای ضلع شرقی و شمالی و بازسازی فضای موزه‌ها است و به اعلام حسن‌پور جبران خسارات معنوی وارد بر پیکره این اثر تاریخی، با معیارهای مالی قابل‌سنجش نیست.

در واکنش به این اقدام مخرب، وزارت میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در سطحی کلان وارد عمل شده و فرآیند پیگیری‌های حقوقی در مجامع بین‌المللی را آغاز کرده‌است.

به اعلام مدیرکل میراث ‎فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری لرستان شکوائیه‌ای رسمی و مستند علیه این حملات تنظیم و به سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد ارائه شده‌است.
محوریت این شکایت، استناد به معاهدات و اسناد معتبر بین‌المللی است که هرگونه تعرض به آثار تاریخی و اموال فرهنگی را محکوم می‌کنند.

گزارش‌های تکمیلی حاکی از آن است که دامنه ویرانی‌ها بسیار گسترده‌تر از محوطه فلک‌الافلاک است. حسن‌پور در تکمیل گزارش تکان‌دهنده خود، آماری ملی را ارائه داد که نشان می‌دهد در جریان سلسله حملات اخیر، 108 اثر تاریخی در نقاط مختلف کشور دچار آسیب‌های جدی شده‌اند.

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله