وزیر بهداشت: ایجاد بیمارستانهای زنجیرهای با همکاری نیروهای مسلح/سود ۵۰ ساله سرمایه نیروهای مسلح را تضمین میکنیم
فارس
بروزرسانی
فارس/ وزير بهداشت گفت: وزارت بهداشت از نيروهاي مسلح براي ارائه خدمات بهداشتي و درماني در مناطق محروم خريد خدمت ميکند و سود سرمايه گذاري آنها را در اين مناطق تا ۵۰ سال تضمين ميکنيم. البته از بنياد مستضعفان هم انتظار بيشتري داريم که همين امروز به کمک بيماران مستضعف بيايند.
حسن قاضي زاده هاشمي، وزير بهداشت دولت يازدهم که روزي از موسسان سازمان جهاد سازندگي بود و بعد از آن به عنوان يک چشم پزشک کاروان چشم پزشکي نور را به مناطق محروم روانه کرد. امروز در مقام وزير بهداشت برنامه هايي براي استفاده از ظرفيت هاي خارج از وزارت بهداشت در حوزه سلامت دارد.
او معتقد است، امکانات زيادي در حوزه هاي خارج از وزارت بهداشت اعم از وزارتخانه هاي دولتي، سازمانهاي غير دولتي، نيروهاي مسلح و خيرين وجود دارد که مي تواند وارد حوزه سلامت شود تا بتواند بخشي از کمبودها و محروميت را جبران کند.
با او درباره ديدگاهها و برنامه هايش براي همکاري با نيروهاي مسلح و بخشهاي ديگر خارج از وزارت بهداشت به گفت و گو نشستيم:
فارس: شما در جايي اعلام کرديد که آماده ورود نظاميان به حوزه سلامت هستيد، آيا اين بيان شما فقط يک تعارف و اعلام آمادگي بود يا واقعاً برنامههاي عملي براي ورود اين نيروها به حوزه سلامت وجود دارد و قرار است محقق شود؟
هاشمي: اين ماجرا از جلسهاي شروع شد که ما به يزد رفته بوديم و من از نزديک ديدم که بسيج جامعه پزشکي کارهاي خيلي خوبي براي ارائه خدمات پزشکي به مردم انجام داده است که البته با همکاري همه گروههاي پزشکي انجام شده و و دانشگاه علوم پزشکي يزد هم همکاري کرده بود. اين خدمات بدون نگاههاي اجتماعي، سياسي،اقتصادي و غيره انجام شده بود.در آنجا من از خدمات بسيج به خصوص آن بخشي که کمتر اطلاع رساني شده بود، قدرشناسي کردم.
ما اميدواريم که بتوانيم از ظرفيت نيروهاي مسلح در حوزه سلامت هم استفاده کنيم. فکر ميکنم منابع خيلي خوبي هم هست، البته صحبتهايي هم شده، خود من با وزير دفاع و برخي عزيزان در نيروهاي مسلح صحبت کردهام تا بخشي از منابع را به حوزه سلامت بياورند.
فارس: براي چه کاري؟
هاشمي: اين منابع را بياورند به خصوص در استانهاي شرقي و غربي به خصوص در جاهايي که ممکن است بخش خصوصي خيلي علاقه مند به سرمايه گذاري نباشد يا برايش راحت نباشد که سرمايه اش را به اين مناطق بياورد. به ويژه در خوزستان که واقعاً محروميت خيلي زياد است.
کمي هم در حوزه تجهيزات پزشکي براي استفاده از امکانات نيروهاي مسلح و وزارت دفاع که امکانات خيلي خيلي خوبي دارد، صحبت کردهايم که اگر تجميع شود و امکانات وزارت بهداشت به آنها در کنار هم قرار گيرد،اتفاقات مهمي خواهد بود. حتي در بخش فناوري تجهيزات هم مي توانيم هم افزايي مضاعفي داشته باشيم و مي توانيم با همکاري نيروهاي مسلح بخشي از تجهيزاتي که الان وارد ميکنيم و حداقل بخشي از تجهيزات مصرفي را در داخل کشور توليد کنيم.
فارس: در مورد ارائه خدمات درماني چه برنامه هاي مشترکي داريد؟
هاشمي: اگر باب اين همکاري باز شود، در همه زمينه ها ميتوانيم همکاري کنيم، نيروهاي مسلح 50 بيمارستان در سطح کشور دارند که ما ميتوانيم از ظرفيت آنها بهره مند شويم. اين بيمارستانها در سپاه و ارتش است اما هماهنگي و مديرتشان در اختيار ستاد کل نيروهاي مسلح است و ما ميتوانيم از خدمات آنها استفاده کنيم. بالاخره تعاون سپاه، ارتش و قرارگاههاي مختلف هستند و تجارب طولاني هم در اين حوزه دارند و ما ميتوانيم از تجارت آنها در ارائه خدمات، بازسازي بيمارستانها و حتي ايجاد بيمارستانهاي زنجيرهاي استفاده کنيم.
اين همکاري البته فرع بر موضوع خيرين، خيريه، نذر و هبه است که مي تواند در حوزه سلامت استفاده شود. بسيج هم ميتواند به ما کمک کند، به خصوص براي ارائه خدمات بهداشتي-درماني در مناطق محروم، مي توانند اردوها و گروههاي جهادي تشکيل دهند و براي ارائه خدمات سلامت به مناطق محروم بروند.
فارس: البته بسيج در گذشته مستقل از وزارت بهداشت چنين گروههاي را داشته است.
هاشمي: بله ولي ميتوانند با همکاري قائم مقام بنده در امور مشارکتهاي مردمي، آقاي ايازي، از اين به بعد کارها را به صورت مشترک با وزارت بهداشت انجام دهند. چنين همکاريهاي مشترکي شروع شده است و مي تواند به هم افزايي امکانات کمک کند و در کنار ساير سازمانهاي مردمي خدماتشان را گسترش دهند. اين اساس همکاري ما با نيروهاي مسلح است و بحث ورود نظاميان به حوزه سلامت آن طور که عنوان شده مطرح نيست.
فارس: وزارت بهداشت از نيروهاي مسلح خريد خدمت ميکند يا مدل ديگري براي همکاري وجود دارد؟
هاشمي: بله ما از آنها خريد خدمت ميکنيم، مثلاً قرارگاه خاتم که کارهاي بسيار ارزشمندي انجام داده است و در جاهاي مختلف از جمله با وزارت نيرو همکاري داشته است، همين کار را ميتوانند در حوزه سلامت هم انجام دهند. ما هم مي توانيم به آنها تضمين دهيم که سود سرمايه شان بر مي گردد.
البته ارزش اين کار فقط بعد اقتصادي آن نيست، بلکه اين کار باعث مي شود به خصوص در مناطق محروم يک سرمايه اجتماعي براي گروههاي که اين خدمات را ارائه مي کنند، ايجاد شود، چنين رويکردي در خيلي از کشورها وجود دارد،خيليها علاقهمندند وارد اين حوزه شوند و چنين خدماتي را به مردم محروم ارائه کنند. گر چه در مثل مناقشه نيست.
قرينه هايي وجود دارد که در برخي کشورهاي همسايه در حوزه سلامت در اين زمينه برنامه ريزي و هدفگذاري مي کنند و حتي هزينه ميکنند نه اينکه به دنبال سود اقتصادي باشند.
فارس: و حالا شما از نيروهاي مسلح ميخواهيد که وارد اين عرصه شوند؟
هاشمي: بله حالا که چنين ظرفيتي وجود دارد، چه بهتر که نيروهاي مسلح نيز از مجموع اعتباراتي که در اختيارشان هست وارد ميدان شوند، مقام معظم رهبري هم در فرمايش هايي که داشته اند يکي از مهمترين اولويتها را توجه به مناطق جنوبي کشور قرار دادهاند، بنابراين همه بايد بيايند تا به مردم اين مناطق اداي دين کنيم، مناطق جنوبي کشور خيلي مشکل دارند، واقعاً کمبود بيمارستان، تخت بيمارستاني در اين مناطق مشهود است.
نيروهاي مسلح بيايند ما هم سودشان را تضمين ميکنيم و خريد خدمت 50 ساله را از آنها ضمانت مي کنيم تا همان طور که در جاده سازي، سد سازي، ساختمان سازي، ساخت پالايشگاه، نيروگاه و غيره وارد شده اند، بتوانيم از آنها درحوزه سلامت نيز خريد خدمت کنيم.
فارس: از کي قرار است اين همکاري ها شروع شود، به زودي يا در آينده؟
هاشمي: حرف زياد زده شده است. ولي تصميمي هنوز گرفته نشده است. البته در مورد بنياد مستضعفان چرا، تصميماتي گرفته شده است. گر چه انتظار ما از بنياد مستضعفان خيلي خيلي بيشتر اين اينهاست و معتقديم منابع بنياد مستضعفان همين امروز بايد براي مستضعفان هزينه شود. براي افرادي که واقعاً مستضعف هستند. ما جاهايي را به آنها نشان مي دهيم که اصلاً زيبنده جمهوري اسلامي نيست. جاهايي که از نظر خدمات بهداشتي و درماني شرايطي دارند که بنياد مستضعفان بايد همين امروز به آنها رسيدگي کند و بايد با سرعت بيشتري و حجم گسترده تري در اين حوزه حضور پيدا کنند.
فارس: تاکنون با بنياد مستضعفان در اين حوزه همکاري مشترکي بوده است؟
هاشمي: بله، هم در آبادان و هم اهواز اکنون 3 تا پروژه مشترک داريم که آنها قبول کردهاند، انجام دهند.
فارس: 3 تا بيمارستان؟
هاشمي: بله، 3 تا بيمارستان است که اميدواريم تعدادشان به 30 بيمارستان برسد و افزايش پيدا کند و همکاريها در حد حرف و صحبت باقي نماند.