معاون وزیر بهداشت خبر داد: برچسبگذاری برنج ایرانی در سال 94
ايسنا
بروزرسانی
ايسنا/ رييس سازمان غذا و دارو با تشريح برنامههاي اين سازمان در جهت ايمني و سلامت غذا از برچسبگذاري و رهگيري برنجهاي ايراني در سال جاري خبر داد.
دکتر رسول ديناروند معاون وزير بهداشت در نشست خبري هفته سلامت که با شعار " ايمني غذا از مزرعه تا سفره" برگزار شد، با بيان اينکه سلامت غذا موضوعي فرابخشي است، گفت: در سازمان غذا و دارو بخشي از کارها، مربوط به ايمني و سلامت غذا است و امسال نيز در اين خصوص روي دو محور متمرکز هستيم.
وي در تشريح محورهاي سازمان غذا و دارو درخصوص ايمني و سلامت غذا، افزود: اولين محور تاکيد بر سلامت محوري است در جاهايي که توليدکنندگان و واردکنندگان بايد براي ورود به بازار از سازمان مجوز بگيرند، در سازمان غذا و دارو براي صدور اين مجوز معيارهايي فراتر از استانداردهاي موجود در نظر گرفتهايم.
حذف اسيد چرب ترانس
رييس سازمان غذا و دارو همچنين اعلام کرد: کاهش ميزان نمک، شکر، چربي و حذف اسيد چرب ترانس در مواد غذايي را در سال 94 نيز به طور جدي دنبال ميکنيم، البته اين کار را در سال 93 هم انجام داديم.
ديناروند با بيان اينکه برچسبگذاري فرآوردههاي غذايي نيز به عهده اين سازمان است، اظهار کرد: اين ضابطه امسال اجرايي ميشود تا به مردم در انتخاب موادغذايي کمک کند. همچنين علامت راهنماي تغذيه را اجباري کرديم تا مردم موادي را که نمک، شکر يا چربي کمتري دارند انتخاب کنند، چرا که دريافتي جامعه ما در اين مواد زياد است.
وي افزود: به فرآوردههاي غذايي که اصول سلامت محوري را رعايت ميکنند، نشان استاندارد داده ميشود که ميتوانند اين نشان را روي بستهبنديهاي خود درج کنند تا مردم بدانند که اين کالا سلامتمحور است.
رييس سازمان غذا و دارو در تشريح دومين محور کارهاي اين سازمان گفت: دومين محور "بحث ايمني و سلامت " است. در اين جهت بقاياي سموم و آلايندههايي مثل نيتراتها و فلزاتي سنگين نبايد بيش از حد مجاز در فرآوردههاي غذايي موجود باشد.
ديناروند همچنين به تجهيز آزمايشگاه کنترل وزارت بهداشت در سال جاري اشاره کرد و گفت: اين کار با اعتباري 60 ميليون توماني انجام ميشود. در گذشته به جهت کمبود امکانات در کنترل فرآوردهها ضعيف بوديم.
شناسنامهدار کردن برنج ايراني در سال 94
رييس سازمان غذا و دارو در اين راستا از رهگيري و برچسبگذاري برنجهاي داخلي براي کنترل بهتر آنها در سال جاري خبر داد و همچنين افزود: در سال 94 براي برنج داخل فرايند شناسنامهدار کردن را اجرا ميکنيم تا عرضه برنج به صورت فله را کاهش دهيم.
وي در خصوص برنج وارداتي نيز گفت: در زمينه واردات برنج موفق شديم تمام برنج هاي وارداتي را شناسنامه دار کرده و منابع ورود را مشخص کنيم تا فقط از اين منابع نيز واردات برنج صورت گيرد در غير اين صورت برنج وارد شده امکان ترخيص از گمرک را ندارد.
به گفته ديناروند، در سال 93 بيش از يک ميليون تن برنج وارداتي داشتيم که از نظر آلايندهها 20 درصد نسبت به سال 92 بهتر بود.
وي همچنين تصريح کرد: اگر برنجي از مبادي غير قانوني وارد شده و حاوي مواد الاينده باشد، برند آن محصول حذف و سوخته ميشود.
رييس سازمان غذا و دارو در خصوص ميزان آلايندهها در فراوردههاي غذايي گفت:طبق آناليزي که بر روي هفت محصول پر مصرف انجام شد به صورت ميانگين هشت درصد اين فراورده ها آلاينده بيش از حد مجاز داشتند. البته در گذشته مطالعاتي انجام شده بود که وجود آلاينده هاي بيش از حد مجاز در برخي فراورده ها را ٣٠ درصد گزارش کرده بود.
وي با اشاره به فرايند توليد محصولات کشاورزي در ايران و در توضيح چگونگي استفاده از سموم و کودهاي شيميايي اظهار کرد:در سازمان جهاد کشاورزي بايد سازوکاري ايجاد شود که کشاورزان ما سموم مجاز را در زمان و ميزان مناسب استفاده کنند.
وي با بيان اينکه اگر سازمان جهاد کشاورزي به اين امر اهتمام کنند وضعيت بهتر ميشود، افزود:ميزان مصرف سموم در کشور ما بالاتر از نرم جهاني نيست، اما نگراني ما يکي از سمي است که به صورت قاچاق وارد ميشود که بايد در اين مورد نظارت جدي شود و ديگري از ميزان سم و موعد زمانيست که از سم استفاده ميشود.
وي همچنين اظهار کرد: براي رفع اين دو نگراني بايد مديريت کنيم. براي مثال اگر سموم را به ميزان مناسب و در زمان مناسب استفاده کنيم هيچ الاينده اي وارد محصول نميشود.
مديريت مصرف سموم کشاورزي به خانه هاي بهداشت ميرود
ديناروند با تاکيد بر لزوم ايجاد سازوکاري مناسب در خصوص جلوگيري از ورود الايندهها به محصولات غذايي، از دادن محوريت مديريت مصرف سموم به خانه هاي بهداشت خبر داد و گفت: در اين راستا طرح پايلوتي در يکي از شهرهاي استان قزوين انجام شده تا محوريت اين کار را به خانه هاي بهداشت محول کنيم تا بر ميزان و زمان استفاده سم نظارت کنند. البته بايد اين موضوع بررسي شود تا ببينيم ايا صلاح است که وزارت بهداشت به اين موضوع ورود کند يا خير.
مخالفت وزارت بهداشت با توزيع شير فلهاي
رييس سازمان غذا و دارو درخصوص چگونگي نظارت سازمان غذا و دارو بر شيرهاي فلهاي نيز گفت: وزارت بهداشت با عرضه شير فلهاي مخالف است اما در اين خصوص سازمان دامپزشکي مسووليت دارد. درخواست ما از اداره بهداشت محيط و کار مبارزه با شير فلهاي است، زيرا سلامت آن قابل اثبات نيست. شير فلهاي مجوز سازمان غذا و دارو را ندارد، بنابراين از طرف ما نظارتي روي آن صورت نميگيرد و سازمان غذا و دارو نميتواند در سطح عرضه اين محصول را جمعآوري کند. بنابراين بخشي از سلامت اين محصول برعهده خود مصرفکننده است. معتقد نيستم که با عرضه سنتي مواد غذايي مبارزه کنيم و بايد اين را به عهده خود مردم گذاشت تا انتخاب کنند اما توصيه وزارت بهداشت اين است که شير فلهاي را مصرف نکنيم.
تدوين ضابطهاي جهت دادن پروانه به محصولات ارگانيک
وي در پاسخ به سوالي در مورد توليد محصولات ارگانيک مانند مرغ و تخممرغ و چگونگي نظارت بر آنها اظهار کرد: در جايي که صحبت از فرآوردههاي کشاورزي است، سازمان جهاد کشاورزي مسوولتي را به عهده دارد، اما اگر اين فرآورده به محصول تبديل شود، سازمان غذا دارو مسوول است. در اين راستا در سازمان غذا و دارو ضابطهاي در جهت دادن پروانه به محصولات ارگانيک تدوين شده است.
ديناروند در همين مورد ادامه داد: حتما امکان توليد محصولات ارگانيک مثل مرغ و تخممرغ در کشور وجود دارد. در دنيا هم اين اتفاق ميافتد، اما سهم آن کم است. بنابراين بسياري از اين محصولات ميتوانند توليد شوند اما جهاد کشاورزي بايد براي توليد اين مواد شناسه صادر کند. البته يک ضابطه استانداردي نيز توسط سازمان استاندارد نيز در اين خصوص تدوين شده است و جهاد کشاورزي هم برنامهاي براي توليد مواد ارگانيک و نظارت بر آنها دارد.
ادامه ممنوعيت استفاده از خمير مرغ
رييس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالي درخصوص روند مصرف خمير مرغ در فرآوردههاي گوشتي اظهار کرد: در اين مورد جلساتي را با سازمان دامپزشکي داشتيم اما به جمعبندي نهايي نرسيده و در نتيجه تغيير موضعي ايجاد نشد. از نظر سازمان غذا و دارو خمير مرغ نبايد در فراوردههاي گوشتي ورود پيدا کند اما از نظر سازمان دامپزشکي مجاز است.
وي افزود: البته در بازار سوسيس و کالباسي که داراي خمير مرغ باشند يافت ميشود چراکه تعداد توليدکنندگان زياد است و تخلف صورت ميگيرد، اما ما موفق استفاده از خمير مرغ در فرآوردههاي گوشتي با روش توليد فعلي نيستيم. برخي از توليدکنندگان ميتوانند با اصلاحات سريع، سلامت خمير مرغ خود را ارتقا دهند. در حال حاضر خمير مرغ توليد نميشود اما مشکل ما فشاري است که توليدکنندگان خمير مرغ وارد ميکنند. اما بايد اصلاحات در فرآيند توليد اين محصول صورت بگيرد. البته بايد بگويم تخلف هميشه امکانپذير است و ما هر ماه تخلفات را که اغلب در شرکتهاي کوچک محلي صورت ميگيرد به دستگاههاي غذايي معرفي ميکنيم.