رییس اداره سلامت اجتماعی، روان و اعتیاد وزارت بهداشت:5/26 درصد زنان و8/20 درصد مردان دچار اتلالات روانی هستند
بروزرسانی
به گزارش جهان به نقل از ايسنا، دکتر عباسعلي ناصحي در آستانه هفته بهداشت روان (هفته آخر مهرماه) در نشستي خبري به پيمايش ملي سلامت روان در جمعيت 15 تا 64 ساله کشور در زمستان 89 و بهار 90 اشاره کرد و گفت: اين پيمايش با سه هدف عمده شامل تعيين شيوع و شدت اختلالات روان، تعيين ميزان بهرهمندي از انواع خدمات روان و همچنين برآورد هزينههاي ناشي از اختلالات روان انجام شد.
ناصحي افزود: اين پيمايش بر روي هفت هزار و 886 نفر از جمعيت 15 تا 64 ساله کشور انجام شد و غربالگريها و نمونهگيريها به منظور تعيين شيوع اختلالات رواني با روشهاي بسيار دقيق و در تمام مناطق شهري و روستايي صورت گرفت.
وي ادامه داد: بر اساس پيمايش انجام شده، شيوع کلي اختلالات روانپزشکي در جمعيت 15 تا 64 ساله کشور، 23.6 درصد اعلام شد که در مقايسه با کشورهاي ديگر آمار بالايي نيست و نسبت به بسياري از کشورهاي توسعه يافته کمتر است. همچنين اين آمار جديد با آمار پيمايش قبلي که در سال 78 انجام شده بود، تفاوت عمدهاي ندارد.
رييس اداره سلامت اجتماعي، روان و اعتياد وزارت بهداشت ادامه داد: بر اين اساس 26.5 درصد زنان و همچنين 20.8 درصد مردان به اختلالات روانپزشکي مبتلا هستند. بر اساس اين پيمايش، اختلالات خلقي از شيوع 14.6 درصدي برخوردار است که 17.3 درصد آن مربوط به زنان و 11.9 درصد به مردان مربوط است.
وي ادامه داد: بر اساس اين پيمايش ميزان متوسط اختلال افسردگي در کشور 13.6 درصد است که 16.5 درصد آن مربوط به زنان و 10.7 درصد مربوط به مردان بوده است. در مجموع هر چند رشد شيوع اختلالات رواني در کشور چندان بالا نيست، اما همين آمار هم بالاست و لازم است مداخلات لازم صورت گيرد. تمام آمارها حاکي از آن است که اختلالات روان در زنان بيشتر از مردان است که خود بحث مفصلي را ميطلبد.
وي بر لزوم افزايش آگاهي و اطلاعات مردم از اختلالات روان تاکيد کرد و گفت: يکي از مشکلات در تمام دنيا عدم آگاهي مردم از مسائل مربوط به روان است. همين عدم آگاهي سبب ميشود که به موقع براي درمان اختلالات رواني مراجعه نکنند.
وي به بررسيهاي انجام شده در سال 1384 در مورد بار بيماريها در کشور اشاره کرد و گفت: بر اساس تحقيقات انجام شده در سال 1384، بيشترين بار بيماريها در مردان پس از حوادث ترافيکي و سوانح به اختلالات رواني مربوط ميشد و بار اختلالات رواني در مردان با اختلالات قلبي و عروقي در يک رتبه قرار ميگرفت. همچنين اختلالات روان در زنان بار اول بيماريها را به خود اختصاص ميداد. بر اين اساس يکي از هدفهاي عمده در برگزاري هفته سلامت روان، افزايش آگاهي مردم درباره مسائل روان و همچنين حساسسازي سياستگذاران و برنامهريزان کشور نسبت به اين موضوع است.
ناصحي نقش وزارت بهداشت در ارتباط با بيماريها و سلامت مردم را 25 درصد عنوان کرد و گفت: نقش وزارت بهداشت در کنترل و پيشگيري از اختلالات روان از 25 درصد کمتر است و عوامل اجتماعي نقش بارزي در اين زمينه دارند.
وي با اشاره به زلزله اخير آذربايجان و سيل چند روز قبل در استان مازندران، افزود: سلامت روان با حوادث و سوانح در ارتباط است. همه تحقيقات حاکي از آن است که احتمال ابتلا به اختلالات روان به دنبال حوادث طبيعي و غيرطبيعي بالاست و در اين زمينه آمارهاي تا بيش از 90 درصد را عنوان کردهاند.
لزوم راهاندازي بيمارستانهاي ويژه براي بيماران رواني مجرم
رييس اداره سلامت اجتماعي، روان و اعتياد وزارت بهداشت تاکيد کرد: در بخش روانپزشکي، راهاندازي بخشها و يا بيمارستانهاي ويژه بيماران مبتلا به اختلالات روان مجرم لازم است. در حال حاضر بيماران روانپزشکي مجرم در بخشهاي روانپزشکي بستري ميشوند و مشکلات زيادي را براي ديگر بيماران و همچنين بيمارستان ايجاد ميکنند.
برنامه جامع ارتقاي سلامت روان کشور تدوين شد
ناصحي از تدوين برنامه جامع ارتقاي سلامت روان کشور در سطح وزارت بهداشت خبر داد و گفت: از آنجا که شيوع اختلالات رواني در کشور همانند کشورهاي ديگر نسبتا بالاست، ضرورت تدوين چنين برنامهاي احساس ميشد. هر چند که آمارهاي اختلالات رواني در ايران چندان زياد نيست، اما همين آمار هم نسبتا بالاست و مشکلات زيادي را ايجاد ميکند. با توجه به نقش عوامل اجتماعي در سلامت مردم، نياز بود که برنامه جامعي در اين زمينه داشته باشيم تا نقش تمام نهادها و ارگانها مشخص شود. اين برنامه در شوراي سياستگذاري وزارت بهداشت به تصويب رسيده و به زودي به دانشگاهها ابلاغ خواهد شد.
وي، ارتقاي سواد سلامت مردم، عملياتي شدن سهم و نقش دستگاهها اعم از دولتي و غير دولتي در ارتقاي سلامت جامعه و غربالگري برخي بيماريهاي روان را از جمله اهداف برنامه جامع ارتقاي سلامت روان در کشور عنوان کرد و گفت: اميدواريم اين برنامه در آينده نه چندان دور به تصويب شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي برسد.
دستورالعمل رفتار با کودک و نوجوان در بخشهاي بهداشتي درماني تدوين شد
رييس اداره سلامت اجتماعي، روان و اعتياد وزارت بهداشت با اشاره به اهميت مسائل روانپزشکي در کودکان و نوجوانان، ادامه داد: ايران در تربيت روانپزشکان کودک و نوجوان از کشورهاي پيشرو در منطقه است و در دانشگاههاي بزرگ کشور، از بخشهاي روانپزشکي کودک برخوردار است.
ناصحي از تدوين دستورالعمل رفتار با کودک و نوجوان در بخشهاي بهداشتي درماني خبر داد و گفت: تدوين اين دستورالعمل از حدود سه سال گذشته آغاز شد و در سال جاري در برنامه حاکميت باليني بيمارستانها، در مراکز درماني کشور ادغام شد. 20 امتياز از مجموع امتيازات باليني حاکميت باليني به اجراي اين برنامه اختصاص يافت. به اين ترتيب تمام بيمارستانها ملزم به اجراي اين برنامه هستند.
وي ابراز اميدواري کرد که دستورالعمل رفتار با کودک و نوجوان در بخشهاي بهداشتي هم اجرايي شود و افزود: اميدواريم اين برنامه در بخشهاي غير بهداشتي مانند مراکز، مهدهاي کودک و ... نيز اجرايي شود چرا که اين برنامه قابليت اجرا در چنين مراکزي را نيز دارد.
رييس اداره سلامت اجتماعي، روان و اعتياد وزارت بهداشت همچنين از انجام مذاکراتي با وزارت آموزش و پرورش در زمينه سلامت روان کودکان و نوجوانان در مدارس خبر داد.
ناصحي در ادامه بر لزوم انگزدايي از بيماران مبتلا به اختلالات روان، تاکيد کرد و گفت: در بيماريهاي جسمي، برچسب رواني(استيگما) مطرح نيست، اما طرح چنين مباحثي در مورد اختلالات رواني سبب ميشود تا برخي براي درمان خود يا مراجعه نکنند و يا ديرهنگام مراجعه کنند. يکي از برنامههاي اساسي ما در وزارت بهداشت مقابله با استيگما است. راهاندازي تختهاي روانپزشکي در بيمارستانهاي عمومي يکي از اقداماتي است که در اين زمينه انجام شده است. از آنجا که مصوب شده بود 10 درصد تختهاي بيمارستانهاي جنرال را تختهاي روانپزشکي تشکيل دهند، اين موضوع در سال جاري با موفقيتهايي همراه بوده است.
وي، افسردگي و اضطراب را شايعترين اختلال رواني در ايران و دنيا عنوان کرد و گفت: پيشبينيها بر آن است که طي دهههاي آينده ميزان افسردگي در دنيا چندين برابر شود.