5 ماه گذشت؛بودجه ۱۰۰۰ میلیارد تومانی دولت برای بهسازی اطراف حرم نرسید
بروزرسانی
خراسان رضوي - جواد حاتمي - طرح نوسازي بافت فرسوده پيرامون حرم رضوي در سال ۱۳۷۱ به پيشنهاد مسئولان وقت و مکاتبه وزير وقت مسکن و شهرسازي با مقام معظم رهبري آغاز شد و بازنگري طرح در سال هاي ۷۸ و ۸۷ انجام و فرصتي ۱۰ ساله در نظر گرفته شد.۲۰ دي ماه سال ۸۴ با هدف تسريع در احياي اين بافت ها قانون حمايت از طرح به سازي و نوسازي بافت هاي فرسوده پيرامون حرم مطهر حضرت رضا(ع) و حرم حضرت معصومه(س) در مجلس شوراي اسلامي مصوب شد و ايجاد صندوق سرمايه گذاري حرمين مطهر کليد خورد. اما به گفته مسئولان از جمله شهردار مشهد هيچ کمکي از محل اين صندوق در اختيار طرح بازسازي و احياي بافت هاي فرسوده اطراف حرم مطهر رضوي قرار نگرفته است.
تعيين نماينده تام الاختيار هم دردي را دوا نکرد
بافت فرسوده اطراف حرم مطهر رضوي در سايه کمبود نقدينگي بيش از گذشته در حال فرسوده شدن است؛ با گذشت دو دهه رشد فيزيکي اين طرح قابل دفاع نيست. کارشناسان يکي از دلايل اين تأخير و طولاني شدن روند کار را تزريق نشدن بودجه کافي و مهم تر از آن نبود اختيارات کامل براي مقامات اجرايي مي دانستند که سفر استاني دولت در ۲۴ ارديبهشت سال جاري ۴ مصوبه براي طرح بازسازي و نوسازي بافت پيراموني حرم مطهر رضوي داشت و...
در تيرماه ۹۱ از سوي رئيس جمهور، دکتر «صلاحي» استاندار خراسان رضوي به عنوان نماينده تام الاختيار براي بافت فرسوده اطراف حرم مطهر منصوب شد و ۱۹ تيرماه استاندار در نشست خبري اعلام کرد: «در اين باره [احياي بافت پيراموني حرم رضوي] همه گونه اختياري به من واگذار شده است و از همان بودجه هزار ميلياردي براي تحقق اين امر استفاده خواهم کرد». او گفته بود: «طبق اصل ۱۲۷ قانون اساسي، دولت و رئيس جمهور مي تواند اختيارات خود را به يک فرد واگذار کند که در بافت فرسوده اطراف حرم رضوي، اين اختيار به استاندار خراسان رضوي واگذار شده است و کليه تصميمات من در بافت فرسوده مشهد در حکم مصوبه دولت خواهد بود.» اما با گذشت بيش از چندين ماه، اين تفويض اختيار هم دردي از مشکلات اين مجموعه را درمان نکرد و رکود بر احياي بافت فرسوده اطراف حرم مطهر رضوي حاکم است و نارضايتي ساکنان اين محدوده ادامه دارد.چندي قبل «برزويي» شهردار منطقه ثامن در اين باره گفته بود: تفويض اختيار رئيس جمهور در بافت فرسوده اطراف حرم مطهر اولين بار در سال ۸۵ به محمد جواد محمدي زاده استاندار وقت خراسان رضوي انجام شد اما اين حکم براي دومين بار در ۲۸ دي ماه سال گذشته به محمود صلاحي رسيد و بعد از تفويض اين حکم، استاندار ستاد راهبردي مرکب از شهردار مشهد، قائم مقام آستان قدس، معاون وزير راه و شهرسازي، معاون عمراني استانداري، فرماندار مشهد و شهردار منطقه ثامن را براي اجرايي کردن مصوبات دولت تشکيل داد که جلسات مرتبي داشته ايم ولي به نتيجه مورد نظر نرسيده ايم.
اميد شهردار به وعده بانک ها
«سيدمحمدپژمان» شهردار مشهد در اين باره به خراسان رضوي گفت: دو هفته گذشته جلسه اي با حضور «بهمني» رئيس کل بانک مرکزي و مديران ۸ بانک کشور در تهران برگزار شد و راهکارهاي تأمين و تخصيص بودجه يک هزار ميليارد توماني احياي بافت فرسوده اطراف حرم مطهر رضوي بررسي شد و اميدواريم با ورود بانک هاي عامل، شاهد اختصاص اعتبار مصوب اين طرح ملي باشيم.
۱۰ هزار ميليارد ريال؛ تسهيلات بانکي است
«رشيد» سخنگوي سازمان مجري طرح به سازي و نوسازي بافت پيرامون حرم مطهر رضوي در گفت و گو با خراسان رضوي مي گويد: در آخرين سفر هيئت دولت به خراسان رضوي اختصاص اعتبار يک هزار ميليارد توماني براي طرح به سازي و نوسازي بافت فرسوده اطراف حرم امام رضا(ع) تصويب شد و پيگيري هاي زيادي هم تاکنون براي جذب آن انجام شده است.وي مي افزايد: در اين خصوص طي جلسه اي در مشهد با حضور دکتر «بهمني» رئيس کل بانک مرکزي در ۶ مهرماه امسال و در حضور مديران ارشد شهري، نحوه جذب اين اعتبارات بررسي شد.
به گفته وي اعتبار ۱۰۰۰ ميليارد توماني بانک مرکزي از طريق بانک هاي عامل به منظور آزادسازي اراضي و تکميل شبکه معابر و فضاهاي عمومي، زيرساخت ها و تأسيسات زيربنايي در اين طرح عظيم ملي هزينه خواهد شد و بانک ها بايد نسبت به اختصاص مبلغ ۱۰ هزار ميليارد ريال تسهيلات بانکي در قالب دوره مشارکت سه ساله با تنفس يک ساله در قبال ترهين املاک و اراضي آزادسازي شده طرح اقدام کنند.وي تصريح مي کند: از اين مبلغ حدود ۵ هزار ميليارد ريال براي پروژه هاي واقع در طرح و ۵ هزار ميليارد نيز براي فضاهاي عمومي به سازمان مجري طرح اختصاص مي يابد.
راهکارهاي تسريع در اجراي طرح
«رشيد» درباره راهکارهاي تسريع در اجراي اين طرح ملي مي گويد: مابقي بودجه پيش بيني شده و مورد نياز طرح، تقريباً ۵ هزار و ۲۰۰ ميليارد تومان است که بايد براي تأمين آن برنامه ريزي مناسبي شود که در اين رابطه حمايت هاي قانوني و مالي دولت از طرح و احياي بافت هاي فرسوده و رفع موانع موجود در خصوص وجود پلاک هاي متفرق و ثبت شده ميراث فرهنگي ضروري است.سخنگوي سازمان مجري طرح به سازي و نوسازي بافت پيرامون حرم مطهر رضوي مي افزايد: تعامل و همکاري بيشتر ساکنان بافت با طرح و ايجاد مديريت واحد شهري و حضور پر رنگ ديگر سازمان هاي مرتبط با پروژه هاي خدماتي نظير شرکت آبفا، برق، گاز و... در روند اجراي اين طرح ملي موثر خواهد بود.
پيشرفت ۴۹ درصدي در ۲۰ سال
وي درباره هزينه هاي انجام شده نيز مي گويد: کل هزينه پيش بيني شده براي اجراي طرح طبق پيشنهاد سال ۸۷ معادل ۱۰ هزار ميليارد تومان بوده که ۳ هزار و ۵۰۰ ميليارد تومان آن براي فضاهاي عمومي و ۶ هزار و ۵۰۰ ميليارد براي پروژه ها در نظر گرفته شده است.به گفته وي تا پايان سال ۹۰ از مجموع بودجه ۱۰ هزار ميليارد توماني اين طرح ملي ۴هزار و ۸۰۰ميليارد تومان يعني ۴۸ درصد هزينه شده است و بقيه آن يعني ۵ هزار و ۲۰۰ ميليارد تومان در صورت تأمين اعتبار هزينه مي شود و در افق طرح يعني در سال ۱۳۹۷ طرح احياي بافت فرسوده اطراف حرم مطهر رضوي به اتمام خواهد رسيد.اين مقام مسئول در سازمان مجري طرح، پيشرفت فيزيکي طرح به سازي و نوسازي بافت فرسوده اطراف حرم مطهر امام رضا(ع) را تا نيمه اول سال ۹۱ تقريباً ۴۹ درصد اعلام کرد.
موانع و مشکلات يکي دو تا نيست
«رشيد» در پاسخ به اين پرسش خراسان رضوي که مهم ترين مشکلات پيش روي طرح چيست؟ مي گويد: نبود امکان اخذ تسهيلات توسط سرمايه گذاران در پروژه هاي طرح مانعي جدي است و در کنار آن وجود مشکلات در تملک و آزادسازي املاک واقع در محدوده طرح و محل اجراي پروژه ها کار را محدود کرده است.
بدهي ۲۴۰ ميليارد توماني بنياد تعاون ناجا
سخنگوي سازمان مجري طرح نوسازي بافت هاي فرسوده اطراف حرم رضوي خاطر نشان مي کند: مشکل پرداخت سود اوراق مشارکت که سالانه حدود ۱۲۰ ميليارد تومان است (روزانه حدود ۳۴۰ ميليون تومان) نيز يکي از دغدغه هاي متوليان است و در کنار آن پرداخت نشدن مبلغ ۲۴۰ ميليارد تومان توسط بنياد تعاون نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران بابت بدهي زمين و پروانه واگذار شده در سطح طرح نيز مزيد بر علت شده است.
وي يکي ديگر از مشکلات اين طرح ملي را برداشت ۱۷۴ ميليارد تومان از منابع اوراق مشارکت توسط بانک سپه به علت بازخريد اوراق مشارکت توسط دارندگان اوراق اعلام مي کند و مي گويد: مشکلات ميراث فرهنگي در محدوده طرح را نيز در اين عرصه نبايد ناديده گرفت.
به گفته او کند بودن روند اجرايي تأسيسات زيربنايي توسط دستگاه هاي مربوطه در محدوده طرح و داخل تونل مشترک انرژي هم از موانع و مشکلات اين طرح عظيم است.