ايسنا/ کيفيت سوخت عامل آلودگي "ازن" نيست
اخيرا رئيس گروه سلامت وزارت بهداشت اعلام کرده بود که شاخص آلاينده ازن به دليل افزايش ناکس که از احتراق سوخت خودروها و موتورسيکلتها ناشي ميشود افزايش يافته، اما به گفته معاون نظارت بر اجراي استاندارد سازمان ملي استاندارد ايران، کيفيت سوخت تغييري نکرده و بنابراين علت ناکارآمدي کاتاليستها چيز ديگري است.
چندي پيش عباس شاهسوني- رئيس گروه سلامت وزارت بهداشت- در سي و هشتمين جلسه کارگروه ملي کاهش آلودگي هوا اعلام کرد که شاخص آلاينده ازن به دليل افزايش ناکس که از احتراق سوخت خودروها و موتورسيکلتها ناشي ميشود، افزايش يافته و با توجه به اينکه تابش نور خورشيد ثابت است؛ لذا مشکل اصلي در افزايش آلاينده ازن مربوط به اين است که کاتاليست موتورسيکلتها و خودروها به درستي کار نميکند.
کاتاليست (catalytic converter) قطعه بسيار حساس و مهمي است که با نصب روي مسير دود خروجي، اثر خودروهاي سواري روي آلودگي هوا را کاهش ميدهد. اين قطعه يک واکنشگر شيميايي است که گازهاي سمي در دود را با يک بازدهي مشخص به گازهاي بيخطر تبديل ميکند. اين قطعه در ايران در همه خودروهاي داراي استاندارد يور و۲ به بعد نصب شده است. کاتاليست به شدت به کيفيت سوخت حساسيت دارد و وجود گوگرد در بنزين سبب از بين رفتن اين قطعه ميشود.
شهريور ماه سال ۱۳۹۶ نيز نتايج گزارش پروژه "پايش کيفيت سوخت شهر تهران در تابستان ۱۳۹۶" منتشر و اعلام شد که ميزان گوگرد و بنزن سوخت از حد استاندارد بيشتر است و مجموعهاي از تأييديه و تکذيبيهها، توضيحها و بيانيهها از سوي برخي دستگاهها منتشر شد. در پي اين اتفاق يک عضو هيأت علمي دانشکده انرژي و مکانيک دانشگاه شهيد بهشتي درباره تأثير کيفيت سوخت در کارکرد کاتاليستها گفت که تنها يک بار سوختگيري با سوخت غيراستاندارد، باعث تخريب يا کاهش بازدهي شديد کاتاليست ميشود و اگر کاتاليست بر اثر سوخت خراب شود، مقصر تأمينکننده سوخت است نه مالک خودرو.
اين موضوع پيگيري شد با اين حال وحيد مرندي مقدم - معاون نظارت بر اجراي استاندارد سازمان ملي استاندارد ايران - در گفتوگو با ايسنا، اعلام کرد که در پايشهاي اخير، کيفيت سوخت تغييري نکرده است.
بنابراين طبق اعلام سازمان ملي استاندارد ايران؛ کيفيت سوخت تأثيري در ناکارآمد بودن کاتاليستها نداشته است و علت اين واقعه بايد در بخشهاي ديگر بررسي شود.
بازار